پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | تخریب متروپل با محاسبه اشتباه

«پیام ما» علت مرگ یک زن در حادثه چهارم آبان‌ماه ساختمان متروپل را بررسی می‌کند

تخریب متروپل با محاسبه اشتباه

از 25 خرداد 1401 عملیات تخریب سازه شروع شده است





تخریب متروپل با محاسبه اشتباه

۹ آبان ۱۴۰۱، ۱۰:۲۳

فروریختنی در کار نبود. از دو روز قبل از حادثه اعلام شده بود قرار است «تخریب» انجام شود. مطابق با اعلام مسئولان تخریب، محدوده خطر تخلیه شد اما به نظر می‌رسد مهندسان تخریب، نتوانسته‌ بودند میزان وسعت اثر کار خود را محاسبه کنند. آثار تخریب چنان بود که برخی خانه‌ها زیر آوار ناشی از تخریب دفن شد. کاسب‌های همجوار با محل بقایای متروپل هم مغازه‌هایشان زیر آوار این تخریب رفت. اما این‌بار نه وزیری به آبادان سفر کرد و نه مردم تجمع کردند.

 

سکوت چندین ماه است آبادان را فرا گرفته. گویی دیگر کسی به آنچه دوم خرداد امسال در این شهر موجب شد رئیس‌ جمهوری و رئیس مجلس، معاون اول رئیس جمهور و وزیر کشور روانه آبادان شوند، توجهی ندارد. کمر گرمای طاقت‌فرسای آبادان هم مثل کمر این برج شکسته است، دیگر خبری از آن فریادهایی که می‌گفتند «بچه‌ها آب… » نیست. حتی قتل برادر مالک متروپل هم به خاطره‌ای تبدیل شده است. کاسب‌ها خیابان امیری پنج ماه است که کسب و کارشان از رونق افتاده است. چهارم آبان نخستین سال از سده پانزدهم شمسی روزی پر از خبرهای بد برای ایران بود اما باز هم سبب نشد تا سکوت آبادان بشکند. دیگر خبری از «یزله»‌های مردم سوگواری که عزیزانشان را زیر آوار متروپل از دست دادند نیست. نکند قصه «کافه مری» هم به خاطره‌ها پیوست. شاید دیگر کسی تصویر آن پرستاری که همه اعضای خانواده‌اش را در فروریختن ساختمان‌های متروپل از دست داد به خاطر نیاورد. دیگر کسی برای بلاهایی که متروپل بر سر مردم آبادان آورده و می‌آورد پادکست، برنامه تحلیلی و آسیب‌شناسی و حتی مستند نمی‌سازد. شاید سکوت آبادان در صداهایی که این ‌روزها در ایران شنیده می‌شود گم شده است.

یکی از شهروندان آبادان که در خیابان امیری مغازه‌دار است به روزنامه «پیام ما» گفت: آنچه روز چهارشنبه در آبادان روی داد ناشی از تخریب سازه و عملیات مهندسی تخریب بود. خانه‌های همجوار با متروپل که احتمال می‌رفت در این تخریب آسیب ببینند تخلیه شدند. اما آنچه روی داد بیشتر از محدوده تعیین شده برای خطر بود

تخریب دردسرساز
از ۲۵ خرداد امسال موضوع تخریب بقایای سازه متروپل مطرح شد. اما تا اواخر تیر ۱۴۰۱ بحث برسر انتخاب پیمانکار و تأمین هزینه آن ادامه داشت و هیچ اقدامی عملی نشد. سرانجام مقرر شد قرارگاه خاتم‌الانبیاء به کارفرمایی منطقه آزاد اروند این سازه را تخریب کند. در شهریور گذشته کار تخریب و آواربرداری آغاز شد. همین وضعیت سبب شد تا در ۲۳ شهریور برای دومین بار بقایای متروپل فرو بریزد. اما این فروریختن تلفاتی نداشت. بنا به گفته شهروندان آبادان در گفت‌وگو با روزنامه «پیام ما» دوم آبان ۱۴۰۱ اطلاع‌‌رسانی‌های متعددی برای تخریب سازه به اهالی همجوار با متروپل صورت گرفت. یک دستگاه هم برای تخریب مستقر شد اما اقدامی که صورت گرفت اثری بر قسمت تاج سازه نداشت. پیشتر در شهریور «محمدرضا اسکندری» مدیرعامل منطقه آزاد اروند گفته بود که تاج سازه برای تخریب دردسرساز است.
یکی از شهروندان آبادان که در خیابان امیری مغازه‌دار است به روزنامه «پیام ما» گفت: آنچه روز چهارشنبه در آبادان روی داد ناشی از تخریب سازه و عملیات مهندسی تخریب بود. خانه‌های همجوار با متروپل که احتمال می‌رفت در این تخریب آسیب ببینند تخلیه شدند. اما آنچه روی داد بیشتر از محدوده تعیین شده برای خطر بود.
حمید یکی از مغازه‌داران خیابان موازی با خیابان امیری نیز دراین‌باره به «پیام ما» گفت: یک سبزی‌فروشی و یک آرایشگاه زیر آوار دفن شدند. آقا مرتضی آرایشگر شانس آورد که در آن ساعت بیرون از مغازه نبود وگرنه فقط حبس نمی‌شد. اینکه فقط یک زن جان باخته و تعداد قربانیان بیشتر از این نشده به دلیل این بود که برای تخریب اطلاع رسانی کرده بودند. اما گویا محاسباتشان جوری نبود که فکر می‌کردند و دامنه آن خیابان‌ها و کوچه‌های خارج از محدوده خطر را هم در برگرفت.
منطقه آزاد اروند مقصر اصلی است
در همین حال سید محمد مولوی نماینده آبادان در مجلس با بیان اینکه مقصر اصلی ریزش مجدد ساختمان متروپل آبادان، سازمان منطقه آزاد اروند است، گفت: وقتی مجددا ساختمان متروپل ریزش می‌کند و یک نفر جانش را از دست می‌دهد یعنی کارفرما هیچ نظارتی بر ایمنی عملیات تخریب نداشته و قطعا مقصر اصلی است.
به گزارش ایسنا نماینده آبادان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مقصر اصلی ریزش مجدد ساختمان متروپل آبادان، سازمان منطقه آزاد اروند است، گفت: منطقه آزاد اروند به عنوان کارفرمای عملیات تخریب بقایای ساختمان متروپل باید همه پیش‌بینی‌های لازم را در خصوص احتمال فروریختن بخش‌های باقی مانده این ساختمان را انجام می‌داد و با دقت فراوان بر امنیت تخریب این سازه نظارت می‌کرد.
تکرار خاطره آوار متروپل برای مردم
آبادانی‌ها تاکنون دو بار دیگر آنچه دوم خرداد امسال در شهرشان نفس‌شان را بند آورد را تجربه کرده‌اند. هر بار موج عظیمی از خاک با صدایی مهیب گوش و چشم مردم را خراشید. یکی از مردم محلی آبادان در توصیف حادثه روز چهارشنبه ۴ آبان گفت: سر کار بودیم که دیدیم گرد و غبار شدیدی همه جا را گرفت. اول متوجه نشدیم چه اتفاقی افتاده. بعد که به خانه برگشتیم از اخبار فهمیدیم متروپل باز هم فروریخته است. سنگ‌هایی هم پرتاب شد که به ماشین‌ها و مغازه‌های اطراف آسیب زد.
ایمان مصطفایی، مستندساز، درباره این اتفاق به روزنامه «پیام ما» توضیح داد: ریزش متروپل را تا امروز باید به سه بخش تقسیم کرد. یکی ریزش اولیه در خردادماه بود و تعدادی کشته و مجروح به جا گذاشت. بعد از آن بنا بود قرارگاه خاتم‌الانبیا کار تخریب ساختمان را انجام دهد. حدود یک ماه پیش باز هم بخش دیگری از متروپل فرو ریخت و یک کارگر افغانی کشته شد. یکی دوتا ماشین هم زیر آوار ماند. اتفاق دیگر هم مربوط چهارم آبان است که مجددا بخش دیگری از متروپل که بخش زیادی هم بوده فرو ریخت و یک خانم کشته شد.
او درباره چگونگی برچیدن سازه ناایمن متروپل افزود: در عملیات تخریب می‌خواستند ریزش ساختمان به سمت محوطه خالی صورت بگیرد اما متاسفانه ساختمان به سمت مغازه‌ها فرو ریخت.
مصطفایی که باقی مانده ساختمان متروپل را به یک غول بی‌شاخ و دم تشبیه می‌کند، همچنین توضیح داد: الان یک بخش دیگر متروپل باقی مانده است. یک غول بی‌شاخ و دم که تمام هم نمی‌شود. این ساختمان در منطقه‌ای است که اطرافش مغازه‌ها و خانه‌ها به شکل تنگاتنگ قرار دارند. ما نگرانیم که بخش باقی مانده متروپل دوباره اتفاق جدیدی را در حین تخریب رقم بزند و کسی کشته شود یا کسی آسیب ببیند. این منطقه شلوغ است و وسعت چندانی ندارد.
او درباره تاثیر ادامه‌دار شدن تخریب متروپل بر کسب و کار مردم هم توضیح داد: خیلی از کسب و کارها مختل شده است. دور تا دور متروپل که بسته شده. مغازه‌هایی از قدیم آنجا بودند. با این اتفاق خیلی از کسب و کارها کساد شده و مغازه‌ها تعطیل شدند. آواربرداری درحال انجام است اما گفته‌اند تا ده روز آینده تخریب ساختمان باید به طور کامل تمام شود. هرچند شواهد نشان می‌دهد بعید به نظر می‌رسد در این مدت تمام شود چون سازه خیلی حساس است و باید تخریب باقی مانده آن با دقت انجام گیرد.
مسئولان تخریب چه گفتند؟
براساس گزارشی که ایرنا منتشر کرده سردار اسدالله حاجی‌زمانی مسئول تخریب بخش فرو ریخته متروپل گفته است: نیروهای قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء بلافاصله پس از وقوع حادثه متروپل آبادان در محل حضور یافتند و بخش‌ مهندسی کار را بر عهده گرفتند و مسئولیت تخریب بقیه ساختمان متروپل نیز به این قرارگاه سپرده شده است.
او دراین‌باره افزود: با توجه به اینکه ساختمان متروپل از سازه خاصی برخوردار بوده و فاقد اصولی مهندسی است تخریب آن باید به روش‌های مهندسی خاص انجام شود تا به ساختمان های مجاور آسیب نرسد.
خسارت می‌دهیم
در همین حال سید محمد مولوی نماینده مردم آبادان در مجلس از پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه به کسبه آسیب دیده حادثه ساختمان متروپل این شهر خبر داد.
او به خبرگزاری مهر گفته است: کسبه اطراف ساختمان متروپل بیش از چهار ماه است که بیکار یا با رکود مواجه شده‌اند. ساختمان متروپل در خیابان امیری در یکی از اصلی‌ترین خیابان‌های آبادان واقع شده است و واحدهای اداری و تجاری، مراکز پزشکی و… بسیاری در آن قرار داشت که تحت‌الشعاع ریزش این ساختمان قرار گرفتند.
به گفته این نماینده مجلس برای ۴۰۰ نفر از مشاغل آسیب دیده حادثه ساختمان متروپل آبادان به منظور پرداخت وام پیگیری و مقرر شد در مرحله اول برای ۳۰۰ نفر و به هر نفر ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات قرض‌الحسنه از طریق یک بانک خصوصی پرداخت شود.
مولوی همچنین گفته است: بسیج اصناف آبادان به عنوان متولی پرداخت تسهیلات در نظر گرفته شده و متقاضیان باید از این طریق پیگیری‌های خود را انجام دهند. ساختمان متروپل آبادان همچنان کابوس آبادانی‌هاست. کابوسی که گویا نمی‌خواهد تمام شود. از روز دوم خرداد سال ۱۴۰۱ که فروریخت تا اینک که در تخریب غیراصولی جان هم‌وطنانمان را می‌گیرد دستکم ۵ ماه سپری شده است. آوار متروپل باز هم آبادان را به زیر کشید اما این روزها مردم حواسشان دیگر به آبادان نیست.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

مطالب مرتبط

توانمندسازی بدون تعیین هدف

طرح‌های مختلفی برای زنان شهر برگزار می‌شود که چندان تأثیرگذار نیستند

توانمندسازی بدون تعیین هدف

کسی «گشت ارشاد» را گردن نمی‌گیرد

کسی «گشت ارشاد» را گردن نمی‌گیرد

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

۲۲ استان کشور تا پایان هفته بارش برف و باران سنگین را تجربه می‌کنند

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

گزارش «پیام ما» از نشست بررسی کاربرد فناوری‌های نوین در صنایع خلاق

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

مسافران قطار مرگ

گروهی از زنان مکزیک جان خود را برای رساندن غذا به مهاجران به خطر می‌اندازند

مسافران قطار مرگ

چتر سیاه بر آسمان اهواز

دود نیشکرهای سوخته هوای خوزستان را آلوده کرد

چتر سیاه بر آسمان اهواز

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

کشمکش‌ بین ارگان‌های دولتی و تولیدکنندگان کمبود شیرخشک را تشدید کرد

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

موضع‌گیری دوگانه  دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

وزیر نیرو و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با معاون رئیس‌الوزرای طالبان دیدار کردند

موضع‌گیری دوگانه دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

اشتغال پایدار تعصبات مخرب را از بین برد‎‎‏

روایت‌هایی از توانمندی زنان حاشیه‌نشین زاهدان

اشتغال پایدار تعصبات مخرب را از بین برد‎‎‏

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *