پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | سهم ناچیز زنان از اشتغال

سهم ناچیز زنان از اشتغال





۱۴ مرداد ۱۳۹۸، ۱۰:۱۴

سهم ناچیز زنان از اشتغال

سهم زنان از مشاغل کشور فقط ۱۹ درصد است

براساس گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار در سال گذشته سهم زنان از تمام مشاغل مزد و حقوق بگیری تنها ۱۹ درصد و مردان ۸۱ درصد بوده است که این امر نشان می‌دهد مردان و زنان دسترسی بسیار نابرابری به مشاغل مزد و حقوق بگیری در کشور دارند.

به گزارش ایسنا، در طول چند دهه گذشته موضوع اشتغال به یکی از حساس‌ترین و مهم‌ترین موضوعات تاثیرگذار در سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیرهای کلان کشور تبدیل شده است. در این بین به دلیل آنکه اشتغال دارای ابعاد گسترده‌ای بوده، زنان به لحاظ اشتغال آسیب‌پذیری بیشتری داشته‌اند.

در حال حاضر سهم اشتغال زنان در اغلب کشورهای در حال توسعه کمتر از مردان است این در حالی است که شکاف جنسیتی اشتغال در کشورهای توسعه یافته کمتر است. به تردید اشتغال مزد و حقوق‌بگیری می‌تواند تصویر روشن‌تری از اشتغال رسمی در کشور را ارائه کند.

منظور از مزد و حقوق بگیر، مزد و حقوق بگیر بخش خصوصی، تعاونی و عمومی است و غیر مزد و حقوق بگیر در برگیرنده کارفرما، کارکن مستقل و کارکن فامیلی بدون مزد است.

بر اساس گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار، بررسی‌های انجام شده از نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در ارتباط با اشتغال مزد و حقوق بگیری در ایران نشان می‌دهد طی سال ۱۳۹۷ حدود ۵۳.۹ درصد از کل شاغلان مزد و حقوق بگیر (مزد و حقوق بگیر بخش خصوصی، تعاونی و عمومی) و حدود ۴۶.۱ درصد غیر مزد و حقوق بگیر (کارفرما، کارکن مستقل و کارکن فامیلی بدون مزد) بوده‌اند.

اگرچه تعداد شاغلان و به تبع آن مزد و حقوق بگیران طی سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷رو به افزایش بوده ولی سهم شاغلان مزد و حقوق بگیر، طی دوره مذکور رو به کاهش است که این امر می‌تواند بیانگر کم شدن گرایش به اشتغال مزد و حقوق بگیری به ویژه در مردان باشد.

این گزارش حاکی از آن است که در طول سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷،  سهم اشتغال مزد و حقوق بگیری زنان از ۵۵.۵ درصد به ۵۶ درصد رسیده این در حالی است که سهم خود اشتغالی میان شاغلان مرد از ۴۵.۱ درصد به ۴۶.۶ درصد افزایش پیدا کرده است.

به ازای هر زن ۴ مرد در کشور حقوق بگیر هستند

با نگاه به نسبت جنسی مزد بگیری می‌توان اینطور برداشت کرد که نسبت جنسی مزد و حقوق بگیری در سال گذشته ۴۲۷ بوده و به ازای هر زن نزدیک به چهار مرد در کشور مزد و حقوق بگیر هستند. نتایج این گزارش بیانگر آن است که مردان و زنان دسترسی نابرابری به مشاغل مزد و حقوق بگیری دارند به نحوی که طی سال گذشته مردان ۸۱ درصد و زنان تنها ۱۹ درصد از تمام مشاغل مزد و حقوق بگیری را اشغال کرده‌اند.

نتایج طرح آمارگیری مرکز آمار ایران از وضعیت نیروی کار نشان می‌دهد که در بهار امسال از مجموع ۲۷ میلیون و ۳۳۹ هزار و ۴۳۱ نفر جمعیت فعال کشور، ۲۴ میلیون و ۳۸۲ هزار و ۷۴۴ نفر شاغل و ۲ میلیون و ۹۵۶ هزار و ۶۸۷ نفر بیکار بوده‌اند.

در حالی که تعداد شاغلان مرد در بهار امسال، ۱۹ میلیون و ۹۱۹ هزار و ۸۸۵ نفر بوده، تعداد شاغلان زن به چهار میلیون و ۴۶۲ هزار و ۸۵۸ نفر رسیده است. به موجب این گزارش،   ۹۳۲ هزار و ۸۸۱ نفر از جمعیت بیکار کشور در بهار ۹۸ را زنان و دو میلیون و ۲۳ هزار ۸۰۶ نفر را مردان تشکیل داده‌اند.

استقلال اقتصادی و توانمندسازی زنان 

یک پژوهشگر حوزه‌ جامعه ‌شناسی و زنان براساس آخرین آمارهای اشتغال زنان سازمان مرکز آمار ایران گفت: بررسی اشتغال زنان پیش از آنکه رویکرد حاکمیتی داشته باشد رویکرد فرهنگی دارد این درحالی‌ست که فرهنگ جامعه ما در حال حاضر نه تنها کمک‌کننده وضعیت زنان نخواهد بود بلکه بازدارنده است که بالطبع خانواده، کتب درسی مدارس، رسانه، ادبیات و اسناد قانونی که مشخص‌کننده جهت‌گیری‌های سیاست‌گذاری کشور هستند در وضعیت حوزه اشتغال زنان دخیل هستند.

سمیه فریدونی ، با بیان اینکه موضوع اشتغال زنان از ابعاد مختلف فرهنگ، حاکمیت، رسانه و آموزش قابل بررسی است، افزود: به نظر آمار به دست آمده در حوزه اشتغال محصول مجموعه اتفاقاتی است که این اتفاقات منتهی به نرخ 19درصدی شده است، در نتیجه اگر دل مشغولی در این زمینه وجود دارد باید مجموعه‌ آن اتفاقات را نیز در نظر بگیریم.عضو هیات علمی موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین عوامل توانمندسازی زنان در گرو استقلال اقتصادی آنهاست، افزود: در حوزه زنان مشکلاتی وجود دارد که تمرکز بر اشتغال زنان بدون توجه به آنها صورت می‌گیرد که این دیدگاه ما را از مسائل دیگر دور می‌کند، این درحالیست که مسائل اجتماعی، فرهنگی و حاکمیتی همگی در این زمینه نقش دارند.

 

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *