پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | کوچ جشنواره موسیقی نواحی به گرگان

چراغی که در کرمان خاموش شد

کوچ جشنواره موسیقی نواحی به گرگان

فواد توحیدی، پژوهشگر موسیقی در گفت‌و‌گو با «پیام ما»: بهتر بود جشنواره را به زمان دیگری موکول کرد





کوچ جشنواره موسیقی نواحی به گرگان

۲۴ آبان ۱۴۰۱، ۹:۴۸

جشنواره موسیقی نواحی ایران قرار بود دست‌کم تا دو سال پس از امضای تفاهم‌نامه استانداری کرمان و معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد همچنان در کرمان برگزار شود، ولی امسال به صورت کاملا غیر منتظره پانزدهمین دوره‌ آن به شهر گرگان انتقال یافت. روابط عمومی انجمن موسیقی ایران دلیل این تصمیم را «مهیا نشدن زیرساخت فنی تالار مرکزی به عنوان مکان برگزاری جشنواره در موعد مقرر در استان کرمان» اعلام کرده است. اما فواد توحیدی، پژوهشگر موسیقی نواحی ایران و دبیر چندین دوره این جشنواره به «پیام ما» می‌گوید که چنین دلیلی شبیه به شوخی می‌‌ماند. «‌قرار بود سالن بهتری آماده شود و مشکلات فنی آن نهایتا تا ده روز دیگر برطرف می‌شد حتی اگر هم آماده نمی‌شد کرمان که فقط یک سالن ندارد و می‌شد آن را در سالن‌های دیگر برگزار کرد.»

 

در روزهای گذشته مسئولان در جلسه هماهنگی ستاد برگزاری جشنواره موسیقی نواحی نیز در این باره صحبت کرده و حتی امیرعباس ستایشگر، مدیرعامل انجمن موسیقی ایران گفته بود که برای برگزاری جشنواره موسیقی نواحی در کرمان مشکل بزرگ و حل نشدنی وجود ندارد. پس از آن هم محسن روحی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان روز شنبه در نشستی سرمای هوا و مناسب نبودن فصل برگزاری جشنواره را پیش کشید و گفت که همیشه به کرمان انتقاد می‌شد که چرا جشنواره در فصل سرماست و مردم کرمان هم استقبال نمی‌کنند؛ امیدواریم با تغییر زمان جشنواره موسیقی نواحی فضای اجرای جشنواره با شور و نشاط بیشتری همراه شود‌. او اردیبهشت را به عنوان زمان پیشنهادی خود برای جشنواره اعلام کرد با این توضیح که تا آن زمان تالار مرکزی هم به عنوان یک سالن تخصصی اجرای موسیقی افتتاح شود. دفتر ارشاد کرمان در حال رایزنی با وزارتخانه بود اما تنها یک روز بعد روابط عمومی انجمن موسیقی ایران خبر انتقال جشنواره به استان گلستان را در خبرگزاری‌ها منتشر کرد و تماس خبرنگار «پیام ما» برای گفت‌و‌گو با مدیرکل دفتر موسیقی هم بی‌نتیجه ماند و تنها همان پاسخ موجود در اطلاعیه را در پی داشت. اما آنچه که مسلم است زمان برگزاری یک جشنواره قابل تغییر بوده، آن هم در شرایطی که تا به حال در چندین دوره شاهد برگزاری جشنواره در اردیبهشت یا حتی تیرماه بوده‌ایم.

گرگان هم چندان آمادگی برای این جشنواره نداشته و شنیده‌های فواد توحیدی هم حاکی از نبود امکانات و برنامه لازم به عنوان میزبان بوده است

این روزها ماجرای اعتراضات در شهرهای مختلف یکی از موضوعات مهم جاری کشور است؛ اتفاقاتی که احتمالا در شکل‌گیری پیشنهاد ارشاد کرمان برای برگزاری جشنواره در اردیبهشت و اصرار وزارتخانه بر انتقال قریب‌الوقوع آن به گرگان بی‌تاثیر نبوده است. فواد توحیدی هم از همین شرایط به «پیام ما» می‌گوید و اینکه می‌شد جشنواره را در زمان بهتری برگزار کرد که مردم حال بهتری داشته باشند. از نظر او، طرح کردن مشکلات فنی و مسائل زیرساختی سالن فقط بهانه است و به فرض که سالن چند منظوره جاده تهران کرمان هنوز آماده نبوده اما مگر جشنواره‌های سال قبل در کجا برگزار می‌شد؟ سالن جدید، سالنی چند منظوره و مجهز است و فقط 10 تا 15 روز زمان لازم بود تا مشکل برق آن نیز برطرف شود:«ما که تنها یک سالن در کرمان نداریم، شاید بیش از ده سالن اجرا در کرمان وجود داشته باشد اما قرار بود سالن مرکزی برای جشنواره امسال آماده شود تا جشنواره بهتر برگزار شود و تقریبا هم آماده بود.» این پژوهشگر موسیقی نواحی کرمان شرایط حال حاضر را به عنوان دلایل نبود تمایل کرمان به برگزاری جشنواره در آبان‌ماه مطرح می‌کند و حتی خود نیز به همراه یکی دیگر از داوران چهاردهمین دوره جشنواره پیشنهاد داوری این دوره از جشنواره را قبول نکرده‌اند چراکه شرایط را مناسب نمی‌‌دانستند: «حدود یک ماه و نیم قبل از طرف جشنواره تماس گرفتند تا جزو هیئت داوری باشیم، من و فاروق رحمانی قبول نکردیم و گفتیم الان حوصله چنین را کاری را نداریم. کرمان هم گفته بود ما در حال حاضر مخاطب نداریم و مردم اصلا حالشان خوب نیست که در سالن حاضر شوند و موسیقی بشنوند. بنابراین پیشنهاد تعویق زمان جشنواره را مطرح کردند ابتدا هم قبول کرده بودند اما گویا وزیر تاکید کرده بود که جشنواره حتما در موعد مقرر برگزار شود.» به گفته او، ارشاد کرمان هم گویا کاملا بی‌خبر از مذاکرات پشت پرده برای انتقال مکان جشنواره آخر اسفند و اردیبهشت را پیشنهاد کرده بود ولی حتی بدون اینکه به آنها بگویند با گرگان صحبت کرده و مکان جشنواره را به استان گلستان منتقل کردند: «سال‌های قبل هم در دو سه دوره پیش آمده بود که جشنواره در اردیبهشت برگزار شود و بهتر هم بود چراکه برای کرمان اردیبهشت فصل مناسب‌تری است. زمستان یا پاییز هوا سرد است. خلاصه مسئولان حاضر به قبول پیشنهاد نشدند و آقای مراتی هم گفته بود هر طور شده این جشنواره را برگزار خواهد کرد. ما هم برای آنها آرزوی موفقیت کردیم.»
بنابراین 16 گروه برگزیده موسیقی نواحی پانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی، از 23 تا 27 آبان در تالار فخرالدین اسعد گرگانی اجرا خواهند داشت. دیروز محمد الله‌یاری، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم با انتشار متنی از برگزاری پانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران سخن گفت که مهر تاییدی بر این جشنواره باشد. در پیام الله‌یاری آمده است: «موسیقی اقوام ایران در طی قرون متمادی روایتگر ایران بزرگ فرهنگی بوده و امید است که در ایران امروز که بیش از هر زمان دیگری روایتگر وحدت است، جشنواره موسیقی نواحی در این دوره چراغی فروزان‌تر از همیشه داشته باشد و فرصت و امکان مناسبی برای وحدت گفتمانی را به حضور و ظهور برساند. حضور هنرمندان و پژوهشگران گرانقدر موسیقی نواحی را در پانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران ارج می‌نهم و با قدردانی از دبیر ارجمند جشنواره، سلامت و توفیق همکاران پرتلاشم در دفتر موسیقی، انجمن موسیقی ایران، اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گرگان و انجمن موسیقی گرگان را از درگاه خداوند بزرگ آرزومندم.»
اما آنطور که پیداست گرگان هم چندان آمادگی برای این جشنواره نداشته و شنیده‌های فواد توحیدی هم حاکی از نبود امکانات و برنامه لازم به عنوان میزبان بوده است. «‌جشنواره ضعیفی است و پذیرایی در هتل از مهمانان هم این مطلب را تایید می‌کند، حتی مکان پیاده‌روی برای مهمانان وجود ندارد و امکانات بسیار کم است. فقط ‌می‌خواستند جشنواره‌ای برگزار کنند ضمن اینکه گرگان فقط یک سالن خیلی متوسط و معمولی برای کنسرت دارد بنابراین مشکل سالن نبود. حرف این بود که با این شرایط اگر برگزار شود سالن‌ها خالی می‌ماند.»
جشنواره موسیقی نواحی ایران، به منظور حمایت از موسیقی نواحی ایران و در واقع فرهنگ شفاهی در دولت محمد خاتمی پا گرفت و شش دوره نیز در همان سال‌ها برگزار شد. موضوع دائمی شدن برگزاری جشنواره در کرمان همیشه مطرح بود، به عنوان مثال محمدرضا درویشی، دبیر ششمین جشنواره موسیقی نواحی ایرانرباره آن سخن گفته بود: «‌اگر قرار باشد که این جشنواره به صورت دائمی در کرمان برگزار شود باید امکاناتی نظیر سالن اجرا و آمفی تئاتر به مجموعه فرهنگی این شهر افزوده شود.» در دولت احمدی‌نژاد که توجه به موسیقی چندان جزو سیاست‌های وزارت ارشاد نبود با وقفه 5-6 ساله هفتمین دوره آن در سال 89 و به صورت مشترک میان تهران و کرمان برگزار شد. دبیری بخش تهران را جهانگیر نصری اشرفی، پژوهشگر موسیقی قومی و عشایری بر عهده داشت و دبیری بخش کرمان را فواد توحیدی. پس از وقفه‌ای سه ساله قطار جشنواره موسیقی نواحی کرمان به سال 92 رسید و هشتمین دوره هم اردیبهشت همان سال به طور مشترک در تهران و کرمان برگزار شد. نهمین دوره در سال 94 از 4 تا 7 دی‌ماه و دهمین دوره از ششم تا نهم تیر 96 در کرمان برگزار شد. بنابراین همانطور که پیشتر اشاره شد تغییر زمان جشنواره چندان مطلب غریب و عجیبی در تاریخ جشنواره نبود و شاید تنها کمی توجه به شرایط روز کشور و تدبیر در این ‌باره می‌‌توانست نتیجه بهتری را رقم بزند تا هم مفاد تفاهم‌نامه ارشاد و استانداری کرمان زیر پا گذاشته نشود هم از هنرمندان موسیقی حمایت شود و همزمان مردم بیشتری نیز از تماشا و شنیدن نواهای محلی ایران لذت ببرند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *