پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | کتابخانه‌های سیار می‌تواند چند روستا را از خدمات فرهنگی بهره‌مند کند

رئیس کتابخانه عمومی روستای علوی اصفهان:

کتابخانه‌های سیار می‌تواند چند روستا را از خدمات فرهنگی بهره‌مند کند





کتابخانه‌های سیار می‌تواند چند روستا را از خدمات فرهنگی بهره‌مند کند

۲۱ فروردین ۱۴۰۳، ۱۱:۲۹

روز ۲۱ فروردین مصادف با ۹ آوریل، روز جهانی کارمندان کتابخانه نام‌گذاری شده است هرچند که توسعه فناوری‌های ارتباطات و اطلاعات با خلق کتاب‌ها و نشریه‌های الکترونیک، کتاب‌های کاغذی و فضای کتابخانه را به نوعی تهدید می‌کند، اما کتابداران کتابخانه‌های روستایی از این شرایط برای توسعه فرهنگی و اجتماعی ساکنان محلی استفاده کرده و چراغ دانایی و آگاهی را روشن نگه داشته‌اند.

به گزارش «پیام ما» به نقل از ایسنا، «فاطمه سادات هاشمی علوی»، رئیس کتابخانه عمومی روستای علوی اصفهان دراین‌باره به ایسنا گفت: کتابخانه‌های عمومی، به‌عنوان تنها مرکز فرهنگی روستا است که با اجرای فعالیت‌های توانمندسازی، نقش فعالی در تقویت و بهبود مهارت‌ افراد در زمینه‌های آموزشی، اقتصادی، فرهنگی و سوادآموزی ایفا می‌کنند.

او افزود: توانمندسازی اعضای کتابخانه، در قالب کشف مهارت‌ها برای توسعه و ساختن جامعه‌ای پیشرفته‌ و موفق‌ همراه با پذیرش تغییرات مثبت در جامعه برنامه‌ریزی می‌شود و می‌توان مواد خواندنی را به زبان و گویش‌هایی ارائه کرد که در جوامع محلی تکلم می‌شود.

رئیس کتابخانه عمومی روستای علوی کاشان، ادامه داد: با توجه به نبود امکانات در روستا، کتابخانه به عنوان یک مرجع فرهنگی در بازیابی جایگاه اجتماعی افراد، یادگیری مداوم، زنده نگاه داشتن میراث فرهنگی روستا و ترویج مطالعه از دوران کودکی نقش مؤثری دارد.

هاشمی علوی تأکید کرد: کتابخانه روستایی، با هر امکانات و در هر اندازه‌ای می‌تواند به پایگاه فرهنگی و اجتماعی برای بانوان و کودکان روستا تبدیل شود و به این وسیله به شناسایی و شکوفا شدن استعدادهای بالقوه کمک کرده و تفکر و اندیشه و نقد را از همان کودکی در بین آن‌ها نهادینه کند.

به گفتۀ او، کتابخانه عمومی علوی تنها کتابخانه منطقه اردهال است که با ۱۸ هزار نسخه کتاب در بخش‌های مرجع، اختصاصی کودک، دیداری و شنیداری، کمک درسی، نشریات و نوسوادان به شهروندان خدمت‌رسانی می‌کند.

هاشمی علوی اضافه کرد: زنان و کودکان، بیشترین علاقه‌مندان به کتابخانه هستند بنابراین اجرای زنگ کتاب‌خوانی در مدارس، قصه‌گویی مادران، برپایی نمایشگاه کتاب،  نمایشنامه خوانی، نشست‌های تخصصی کتابخوان و تشکیل باشگاه‌های کتابخوانی از جمله برنامه‌های این کتابخانه روستایی است.

رئیس کتابخانه عمومی روستای علوی کاشان، تأکید کرد: کتابخانه‌ها تنها مرکز فرهنگی در روستاها هستند، بنابراین تلاش می‌کنیم که نیازهای فرهنگی جامعه هدف را تأمین کنیم که در قالب پویش‌های مناسبتی، مسابقه‌های کتابخوانی، شب‌های شعر و خاطره، سهراب خوانی، شاهنامه‌خوانی، گلستان خوانی، بلند خوانی و جمع خوانی اجرا می‌شود.

برگزیده دومین جایزه ملی خدمات کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: منطقه اردهال، با توجه به جمعیت جوان ساکن در روستاهای آن، ظرفیت بالایی برای توسعه برنامه‌های کتابخوانی و فرهنگی دارد، اما نیازمند زیرساخت‌هایی است تا شاهد اجرای برنامه‌های بیشتر متناسب با نیازهای جامعه هدف باشیم.

او ادامه داد: توسعه گردشگری روستایی منطقه با برگزاری آئین‌ها و جشن‌های محلی،  شناساندن صنایع دستی بانوان در قالب نمایشگاه صنایع دستی و مشاغل خانگی از دیگر برنامه‌هایی است که در کتابخانه روستای علوی اجرا می‌شود.

او درباره چالش‌های کتابخانه‌های روستایی، افزود: کتابخانه‌های روستایی بر خلاف کتابخانه‌های شهری که از کمک شهرداری‌ها بهره‌مند هستند نیازمند همکاری دهیاری‌ها برای عمران، نظافت و اجرای برنامه‌های گسترده است که این همکاری بسیار کم‌رنگ است و این کتابخانه‌ها با مشکلات مالی برای برنامه‌های خود روبرو هستند.

هاشمی علوی گفت: اگر اجرای طرح «هر روستا یک کتابخانه» فراهم نباشد یکی از راه‌های اثر بخش و راهگشا برای ارائه خدمات فرهنگی و علمی به روستایی‌ها، استفاده از طرح کتابخانه سیار است که می‌تواند چند روستا را از خدمات فرهنگی بهره‌مند کند.

رئیس کتابخانه عمومی روستای علوی کاشان، افزود: کتابخانه روستایی با وجود فعالیت‌های ارزشمند فرهنگی، علمی و آموزشی برای گروه‌های سنی مختلف از کودک تا نوجوان و از بانوی خانه‌دار تا کارآفرینان موفق کتاب دارد، اما جایگاه استخدامی و امنیت شغلی مهم‌ترین دغدغه کتابداران روستایی است.

او درباره مشکلات کتابداران گفت: اگر دغدغه اشتغال کتابداران برطرف شود تمرکز و تأثیر آن بر عملکردشان ملموس خواهد بود و با توجه به اینکه برخی از آنها بالای ۱۰ سال سابقه دارند، اما هنوز به صورت قرارداد ساعتی خدمت می‌کنند و امکان جابجایی و گرفتن انتقالی برای آنها مقدور نیست.

 

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *