پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | تاکید وزیر کشور بر لزوم اجرای طرح‌های آبخیزداری

وحیدی به استانداران نامه نوشت

تاکید وزیر کشور بر لزوم اجرای طرح‌های آبخیزداری

تلاش دولت در آستانه برنامه هفتم توسعه برای مدیریت آبخیزها در حالی است که کشور از تعهدات برنامه ششم در این زمینه 55 درصد عقب است





تاکید وزیر کشور بر لزوم اجرای طرح‌های آبخیزداری

۲۶ مرداد ۱۴۰۱، ۰:۰۰

پیام‌ما: در پی سیلاب‌های اخیر که طی روزهای نخست مرداد 18 استان کشور را در برگرفت و در برخی مناطق مانند فیروزکوه در میانه تابستان تکرار شد، لزوم توجه به بحث‌های آبخیزداری یک بار دیگر خودش را نشان داد. مسئله‌ای که گرچه در قالب طرح طی 6 ماه گذشته در مجلس شورای اسلامی دنبال می‌شد اما این بار در قالب لایحه‌ای در دولت نیز بررسی شد.

 

وزیر کشور در نامه‌ای به استانداران سراسر کشور از آنان خواست با توجه به ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه موجود در استان‌ها به برنامه‌ریزی و اجرای عملیات آبخیزداری با رویکرد جهادی توجه کافی داشته باشند.
به گزارش پیام‌ما و به نقل از مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی کشور، احمد وحیدی در این نامه که بیست و دوم مرداد خطاب به استانداران سراسر کشور نوشته شده است با اشاره به اهمیت منابع طبیعی و حفاظت از آن به عنوان پایه و اساس امنیت غذایی و اجتماعی نوشت: ایران در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده و با بحران‌های متعددی مانند خشکسالی و سیل مواجه است که هر سال خسارت اقتصادی و اجتماعی بسیاری به دنبال دارد به گونه‌ای که ظرف 20 سال گذشته وقوع 3500 مورد سیل در کشور باعث خسارت فراوانی شده است.

وزیر کشور خطاب به استانداران: عملیات آبخیزداری اقدامی کم هزینه و موثر در زمینه مدیریت منابع آبی کشور است

وزیر کشور اجرای عملیات آبخیزداری را یکی از اساسی‌ترین اقدامات در مقابله با کاهش خسارت سیل، فرسایش خاک و از دست دادن زیرساخت‌های کشاورزی و تولیدی کشور دانست و افزود: عملیات آبخیزداری اقدامی کم هزینه و موثر در زمینه مدیریت منابع آبی کشور است.
وحیدی همچنین اشاره کرد: مقام معظم رهبری هم در هفدهم اسفندماه سال 93 و هم در سیزدهم فروردین ماه سال 98 روی موضوع آبخیزداری برای مدیریت سیلاب‌ها و حفظ مراتع و جنگل‌ها به عنوان موضوعی بسیار مهم تاکید داشتند و ما وظیفه داریم اجرای این موضوعات مهم را مورد توجه جدی قرار دهیم.
وزیر کشور در ادامه تاکیدات خود به استانداران سراسر کشور، به توجه جدی ریاست جمهوری به موضوع آبخیزداری اشاره و تاکید کرد: حجت‌الاسلام رئیسی در جلسه هیات دولت راهکار برون رفت از خطرات ناشی از سیل را اجرای عملیات آبخیزداری نام برد و از دستگاه‌های مربوطه خواست فعالیت‌های خود را در این زمینه گسترش دهند.
وزیر کشور همچنین اعلام کرد: بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد با صرف هزینه‌های نه چندان زیاد و با رویکرد استفاده از توان مردم و گروه‌های جهادی می‌توان اجرای عملیات آبخیزداری در کشور را به عنوان یک نهضت با خیرات و برکات بسیار زیاد در دستور کار قرار داد. امروز توان علمی و اجرایی آبخیزداری در کشور قابل توجه است و در صورت برقراری عزم ملی و انسجام سازمانی و استفاده از توان نیروهای جهادی این اقدام با سرعت بیشتری قابل انجام است.
احمد وحیدی وزیر کشور سرانجام از دفتر آبخیزداری و مدیریت منابع آب قرارگاه جهادی وزارت کشور خواست همکاری لازم را با استانداران داشته و میزان پیشرفت کار را در هر استان ارزیابی و بصورت ماهانه به او اعلام کنند.
نامه وزیر کشور در حالی به استانداران ابلاغ شده است که به دوشنبه گذشته، مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از نهایی شدن طرح آبخیزداری و آبخوان‌داری و ارسال این طرح توسط کمیته کارشناسی و برای وزیر جهاد کشاورزی ارسال شده است‌.
هوشنگ جزی به خبرگزاری ایسنا گفت: با توجه به اهمیت آبخیزداری و آبخوان‌داری به عنوان راهکار موثر و زیربنایی در زمینه ‌پیشگیری از ‌پیامدها و خسارات ناشی از مخاطرات طبیعی و ذخیره بارش‌های مازاد در دوران ترسالی، طرح آبخیزداری و آبخوان‌داری با امضای بیش از ۵۰ نفر از نمایندگان مجلس در سال ۱۳۹۹ در دستور کار کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس قرار گرفت.
او ادامه داده بود: پس برگزاری جلسات بررسی طرح با حضور نمایندگان دستگاه‌های دولتی موثر و مرتبط با مدیریت نماینده کمیسیون کشاورزی، آب منابع طبیعی و محیط زیست در مجلس مقرر شد سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور نسبت به تنظیم نهایی طرح برای تصویب در صحن مجلس، جلسات کارشناسی با دستگاه‌های دولتی و نمایندگان بخش تحقیقات آبخیزداری برگزار کند و پس از تایید کمیته کارشناسی، طرح به مجلس ارسال شود. در حال حاضر طرح توسط کمیته کارشناسی بررسی و نهایی شده و برای وزیر جهاد کشاورزی ارسال شده است‌.
تلاش‌های توامان مجلس و دولت پس از وقوع بحران اخیر در حالی اتفاق می‌افتد که اجرای طرح‌های آبخیزداری در کشور با وجود تدوین در قوانین برنامه‌های توسعه 5 ساله کشور، به دلایل متعددی از جمله بودجه همواره از حدود مقرر عقب‌تر بوده است. گرچه یکی از انتقاداتی که طی سال‌ها متوجه اجرای این طرح‌ها بوده، خلاصه سازی آن در سدسازی‌هاست که با مساله اعتبار نیز گره خورده است و همچنین پیامدهای محیط ‌زیستی و اجتماعی زیادی داشته است. به عنوان مثال در ابتدای برنامه ششم توسعه اجرای ۱۰ میلیون هکتار عملیات آبخیزداری پیش‌بینی شد. در ابتدای این دوره انجام عملیات آبخیزداری در هر هکتار یک میلیون تومان هزینه داشت و برای ۱۰ میلیون هکتار آبخیزداری حدود ۱۰ هزار میلیارد اعتبار نیاز بود. طی سال‌های ۹۷ ، ۹۸ و۹۹ به دستور مقام معظم رهبری از محل صندوق توسعه ملی اعتباری به آبخیزداری اختصاص پیدا کرد و این اعتبار به دلیل اینکه طی سالیان گذشته اعتبارات به توسعه آبخیزداری کمک کرد، با این حال تنها ۴۵ درصد تعهدات برنامه ششم به سرانجام رسید.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مطالب مرتبط

سودای مسکن‌سازی در تالاب «خانمیرزا»

«پیام ما» از مقاومت ادارۀ کل محیط‌زیست استان چهارمحال‌وبختیاری در مقابل سایر نهادهای استانی برای تصاحب اراضی تالابی گزارش می‌دهد

سودای مسکن‌سازی در تالاب «خانمیرزا»

تداوم توفان غبار در سیستان

گردوغبار بیش از ۶۰۰ نفر را روانهٔ بیمارستان کرد

تداوم توفان غبار در سیستان

گشاده‌دستی از جیب «آب» کشور

«پیام ما» وعده‌های «سعید جلیلی» در حوزۀ آب و کشاورزی را بررسی کرد

گشاده‌دستی از جیب «آب» کشور

هفت متهم سیل ویرانگر

چرا در «سوادکوه» سیلاب آمد و برای جلوگیری از تکرار آن چه باید کرد؟

هفت متهم سیل ویرانگر

چراغ سبز به تولید بنزین بی‌کیفیت؟

هیئت وزیران برای افزایش میزان تولید بنزین، «تولید بنزین با کیفیت معمولی» را تصویب کرد

چراغ سبز به تولید بنزین بی‌کیفیت؟

آیا خشکسالی دو سال دیگر تمام می‌شود؟

آیا خشکسالی دو سال دیگر تمام می‌شود؟

در جست‌وجوی نسخه شفابخش آلودگی هوا

نگاهی به یک مقاله علمی دربارهٔ آلودگی هوای کلانشهر تهران

در جست‌وجوی نسخه شفابخش آلودگی هوا

تخریب گَهَر، ویرانی اشترانکوه

فعالان محیط‌زیست لرستان از بی‌جواب‌ماندن نامه‌شان دربارۀ توقف جاده‌کشی در اشترانکوه از سوی سازمان محیط‌زیست گلایه‌ دارند

تخریب گَهَر، ویرانی اشترانکوه

صدای اکثریت چراغ راهنمای اصلاح

صدای اکثریت چراغ راهنمای اصلاح

مرگ خاموش دریاچۀ گهر و اشترانکوه

مرگ خاموش دریاچۀ گهر و اشترانکوه

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشترین بازنشر