پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | چشم طمع معدن کاران به بهشت طبیعت کرمان

چشم طمع معدن کاران به بهشت طبیعت کرمان





۲۳ دی ۱۳۹۴، ۱۳:۳۲

تلاش برای آغاز فعالیت های معدنی در بحرآسمان جیرفت ادامه دارد
چشم طمع معدن کاران
به بهشت طبیعت کرمان
اگرچه با فشار مردم محلی و مخالفت سازمان حفظت محیط زیست تا امروز از هرگونه فعالیت معدنی در بحر آسمان جیرفت، به مرکزیت «زمین حسین» جلوگیری شده است اما معدن کاران هنوز امیدوارند تا مجوز فعالیت در این منطقه را بدست آورند.
بحر آسمان، بهشت طبیعت کرمان
بحرآسمان را بهشت طبیعت کرمان می دانند. منطقه ای اعجاب انگیز که دارای تنوع گیاهی، جانوری بی نظیری است. خرس سیاه با حضور خود در بخش های مرکزی و شمالی شاخص ترین و با ارزشترین گونه جانوری منطقه محسوب می گردد. بررسی ها بیانگر قرارگیری منطقه پیشنهادی بحرآسمان در کریدور مهاجرتی خرس سیاه از زریاب به ارتفاعات خبر از طریق مسیر شنگرا و قرقطوئیه می باشد. پلنگ ایرانی، گرگ، کل و بز، گربه جنگلی، گربه وحشی، خارپشت ایرانی، تشی، جرد ایرانی، موش خانگی، پایکا، گراز و روباه معمولی از دیگر پستاندارانی هستند که در این منطقه زیست می کنند. بحر آسمان همچنین آبخیز سد جیرفت است که تنها منبع آبی روباز قابل ملاحظه جنوب شرق ایران می‌باشد و در مسیرش رودخانه‌هایی بعد از مشروب نمودن صدها روستا به سد جیرفت می ریزند. اگرچه این منطقه به سبب همین ویژگی ها در دی ماه سال 1389 طبق مصوبه شماره 329 شورای عالی محیط زیست با وسعتی معادل 119 هزار و 573 هکتار به عنوان منطقه محافظت شده معرفی شده است، اما بدلیل داشتن ظرفیت های معدنی، چندین سال است که معدن کاران بدنبال فعالیت های معدنی در این منطقه هستند.
مجوزی که در دولت دهم داده شد
زمانی که دولت دهم تصمیم گرفت اصل 44 قانون اساسی را اجرایی کند، معادن سنگ آهن را هم واگذار کرد. یکی از این معادن در منطقه بحرآسمان بود. گفته می شود قبل از اینکه بحر آسمان جزو مناطق حفاظت شده محیط زیست قرار بگیرد، مجوز فعالیت معدنی در آن به چند شرکت داده شده است اما اولین فعالیت های معدنی در این منطقه به چهار سال پیش و پس از اینکه بحرآسمان به عنوان منطقه ای حفاظت شده معرفی شد، بر می گردد. حدود یک سال پیش عده ای از مردم منطقه و فعالان محیط‌ زیست کشور، در نامه ای با اشاره به سابقه تلاش‌هایی که برای بهره‌ برداری از بحر آسمان صورت‌ گرفته مسئولان اجرایی کشور را خطاب قرار داده و گفتند: «از ‌سال ۹۰ رفت و آمدهای بسیاری در منطقه انجام شده،‌ سال ۹۰، عده‌ای وارد منطقه شدند و اعلام کردند که برای راه‌سازی آمده‌اند؛ مردم محلی جلوی فعالیت آنها را گرفتند. پس از مدتی عده‌ای دیگر به بهانه‌ بهره برداری از گیاهان دارویی آمدند که جلوی فعالیت آنها هم گرفته شد. در‌سال ۹۱ گروهی دیگر، برای اکتشافات معدن، آمدند. با پی‌گیری‌ها معلوم شد که از مدیرکل حوزه‌ ریاست سازمان محیط‌ زیست مجوز اکتشافات گرفته‌اند. ساکنان محلی باز هم توانستند دستور توقف موقت فعالیت معدن را بگیرند. در این مدت، دیدارهای متعددی با مسئولان برگزار شد، ازجمله، با محمدعلی کیخا معاون محیط‌ زیست طبیعی سازمان محیط‌ زیست، که او جهت توقف کامل عملیات معدن ‌کاوی به استانداری کرمان نامه زد. اما آن گروه و گروه‌هایی دیگر امسال هم آمدند که حضورشان منجر به تنش محلی شد. این در حالیست که رئیس سازمان محیط‌ زیست برای اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌ جمهوری نامه زدند، که به ‌دلیل زیست‌ محیطی نباید در منطقه کار اکتشافی انجام گیرد. با این حال این گروه‌ها هنوز در منطقه مانده‌اند. روشن نیست که این ها پشت‌شان به کجا گرم است. تخریب منطقه‌ای با پنج رودخانه‌ دایمی و سرچشمه‌های آب در استانی که دچار بحرانی‌ترین وضع آب در کشور – آن‌هم در این وانفسای خشکسالی – است برای همه‌ اهالی و دوستداران محیط‌زیست تعجب‌آور است.» انتشار این نامه باعث شد تا معدن کاران عقب بنشینند اما اخیرا شنیده شده تلاش هایی برای آغاز مجدد فعالیت های معدنی در این منطقه صورت گرفته است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کرمان:
هرگونه فعالیت معدنی در بحرآسمان نیاز به مجوز شورای عالی محیط زیست دارد
مدیرکل حفاظت محیط زیست کرمان در ارتباط با آخرین وضعیت منطقه بحرآسمان به «پیام ما» گفت: موضوع فعالیت های معدنی در منطقه بحرآسمان در حیطه اختیارات شورای عالی محیط زیست است و ما در این رابطه تصمیم نمی گیریم. محمود صفرزاده افزود: بحرآسمان جزو مناطق محافظت شده محیط زیست است و هرگونه فعالیتی در این منطقه ضوابط خاص خود را دارد. وی در پاسخ به این پرسش که اخیرا جلسه ای در رابطه با فعالیت های معدنی در مناطق حفاظت شده محیط زیست برگزار شده گفت: جلسه ای بوده اما در رابطه با بحرآسمان صحبتی نشده است. ببینید اگر بحثی در این رابطه وجود دارد مشروط به اخذ مجوز از شورای عالی محیط زیست است. صفرزاده با اشاره به اینکه مجوز فعالیت های معدنی در بحرآسمان قبل از قرارگرفتن جزو مناطق حفاظت شده بوده اظهار داشت: تا لحظه ای که من با شما صحبت می کنم فعالیت معدنی در بحرآسمان صورت نگرفته و هرکس بخواهد در این منطقه فعالیت معدنی بکند باید از شورای عالی محیط زیست مجوز بگیرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب:
60 تا 70 درصد معادن بحرآسمان
مجوز دارند
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان در این ارتباط به «پیام ما» گفت: متاسفانه در رابطه با ارتقای منطقه حفاظتی بحرآسمان روال قانونی طی نشده است و به یک باره فعالیت های معدنی در این منطقه ممنوع شد. محمود اسکندری نسب افزود: 60 تا 70 درصد معادن بحرآسمان قبل از ارتقای منطقه حفاظتی این منطقه مجوز گرفته اند و در این مجوزها استعلام از محیط زیست هم وجود دارد اما بعد از ارتقا منطقه حفاظتی بحرآسمان جلوی فعالیت های معدنی گرفته شد که قانونی نیست. وی تصریح کرد: نکته بعدی هم این است که می گویند معدن باعث تخریب منطقه می شود در حالی که اینگونه نیست و معدن تخریبی ایجاد نمی کند. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان با اشاره به اینکه ذخیره عظیم معدنی در بحرآسمان وجود دارد اظهار داشت: تاکنون نزدیک به 40 جلسه در سطح استان و کشور برای حل این موضوع برگزار شده است و بنا به حل این مشکل است و فکر می کنم بزودی این مشکل حل شود. اسکندری نسب در پایان گفت: متاسفانه برخی مردم محلی معدن را با گنج اشتباه می گیرند و از معدن سهم می خواهند که این نوع نگاه هم باعث بوجود آمدن مشکلاتی می شود.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

مطالب مرتبط

ناکامی طرح «تعادل بخشی» آب‌های زیرزمینی

در نشست چاه‌های غیرمجاز، برداشت‌های غیرقانونی بررسی شد

ناکامی طرح «تعادل بخشی» آب‌های زیرزمینی

«کالابرگ الکترونیک» و پاسخ به ۲۰ پرسش پرتکرار

«کالابرگ الکترونیک» و پاسخ به ۲۰ پرسش پرتکرار

مناقشه بر سر «زمین»

۶۰ سال بعد از قانون ملی شدن جنگل‌ها و مراتع، برخی روستاییان ادعا می‌کنند بر اثر اجرای این قانون مالکیت‌شان مخدوش شده است

مناقشه بر سر «زمین»

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

چگونگی از یارانه تشویقی طرح «فجرانه» استفاده کنیم؟

چگونگی از یارانه تشویقی طرح «فجرانه» استفاده کنیم؟

شکوۀ گندمکاران از قیمت تضمینی

قیمتی که دولت برای خرید تضمینی گندم اعلام کرد با انتقاد روبه‌رو شد

شکوۀ گندمکاران از قیمت تضمینی

مصرف آب در بخش کشاورزی ایران بسیار بالاتر از نرم جهانی است

مصرف آب در بخش کشاورزی ایران بسیار بالاتر از نرم جهانی است

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

۲۲ استان کشور تا پایان هفته بارش برف و باران سنگین را تجربه می‌کنند

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

طرح زیانبار مجلس برای روستاها

کمیسیون عمران مجلس پیگیر طرحی است که اختیارات بنیاد مسکن برای تغییر کاربری و ساخت‌وساز در روستاها را بیشتر می‌کند

طرح زیانبار مجلس برای روستاها

یارانه حدود ۵۰ هزار نفر در دی‌ماه حذف شد؟

یارانه حدود ۵۰ هزار نفر در دی‌ماه حذف شد؟

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *