سایت خبری پیام ما آنلاین | دعوا بر سر لوت

دعوا بر سر لوت





۲۳ دی ۱۳۹۴، ۲۱:۰۱

در حالی که 80 درصد بیابان لوت در کرمان است، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان مدعی ثبت جهانی آن هستند
دعوا بر سر لوت
اگرچه کشورمان تا امروز 19 اثر تاریخی را در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسانده و هر سال سهمیه معرفی یک اثر طبیعی را نیز داشته‌ایم اما تاکنون هیچ اثر طبیعی از ایران در فهرست جهانی به ثبت نرسیده است. از این رو مسئولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور با همکاری سازمان میراث فرهنگی کرمان بر آن شدند تا نخستین پرونده اثر طبیعی را برای ثبت در فهرست جهانی ارسال کنند. این اثر طبیعی بیابان لوت بود. دشتی مشترک بین سه استان کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی. قسمت اعظم این دشت البته در کرمان قرار دارد و بر همین اساس همانطور که استاندار کرمان گفته بود اگر بیابان لوت هم در یونسکو ثبت جهانی شود، پس از ارگ بم، روستای میمند و باغ شاهزاده، چهارمین اثر ثبت شده کرمان در یونسکو خواهد بود. با این حال به نظر می رسد دو استان همسایه کرمان مدعی هستند ثبت جهانی بیابان لوت سهم آن هاست.
80 درصد دشت لوت در استان کرمان قرار دارد
دشت لوت دشتی بیابانی در منطقه جنوب شرقی ایران است. این دشت در شمال شرقی شهرستان کرمان قرار دارد و ۲۵مین بیابان بزرگ جهان می‌باشد. هسته آن در سال‌های ۲۰۰۴، ۲۰۰۵، ۲۰۰۶، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۹ گرم‌ترین نقطه بر سطح کره زمین شناخته شده است که بیشترین آن در سال ۲۰۰۵ با بیشینه دمای ۷۰٫۷ درجه سانتیگراد ثبت گردیده است. دشت لوت از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده است. طول آن حدود ۳۲۰ کیلومتر (۲۰۰ مایل) و عرض آن حدود ۱۶۰ کیلومتر (۱۰۰ مایل) می‌باشد و به گفته مدیرکل میراث فرهنگی کرمان، 80 درصد آن در استان کرمان و 20 درصد دیگر در استان های خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان تقسیم شده است. بحث ثبت جهانی دشت لوت هم از سال گذشته در کشور آغاز شد و پس از تلاش های صورت گرفته، جمعه گذشته بازرسان و کارشناسان IUCN (اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست) به منظور ارزیابی پرونده ثبت جهانی بیابان لوت به استان کرمان سفر کردند. این بازرسان روز شنبه و یکشنبه به قسمت هایی از لوت که در خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان قرار داشت هم سفر کردند که مسئولان میراث کرمان هم در این سفر همراه آن ها بودند.
ادعای خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان بر مالکیت دشت لوت!
با توجه به اینکه 80 درصد این دشت پهناور در کرمان قرار دارد به نظر می رسد اگر این اثر در یونسکو ثبت شود، جزو آثار ثبت شده استان کرمان قرار گیرد اما مدیران میراث فرهنگی خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان در این رابطه نظر دیگری دارند. به نظر می رسد آن ها با صحبت هایشان قصد دارند ثبت جهانی لوت را به نام استان خود تمام کنند. حسن رمضانی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان جنوبی 25 مهر سال جاری به خبرگزاری تسنیم گفت: بیابان لوت استان خراسان جنوبی آماده ثبت جهانی است. کامبیز مشتاق گوهری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان هم دوشنبه گذشته به ایرنا گفت: در صورت تائید موضوع توسط مسئولان یونسکو بیابان لوت دومین اثر جهانی استان سیستان و بلوچستان بعد از شهر سوخته به فاصله کمتر از یک سال خواهد بود.
در حالی مسئولان دو استان خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان در صحبت هایشان ثبت دشت لوت را جزو آثار ثبت شده استان خود می دانند که با توجه به اینکه 80 درصد این دشت در استان کرمان قرار دارد، مسئولان استان کرمان معتقدند اگر هم قرار باشد این اثر ملی جزو آثار ثبت شده استانی قرار گیرد، استان کرمان نسبت به دو استان دیگر حق بیشتری دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی کرمان: عمده آثار جاذب بیابان لوت در استان کرمان قرار دارد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمان در این رابطه به «پیام ما» گفت: قریب به 80 درصد بیابان لوت در کرمان واقع شده است. این بیابان از حوزه عمومی منطقه راور شروع می شود و در ادامه از منطقه شهداد و بم می گذرد و 20 درصد باقی مانده این بیابان بین دو استان سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی تقسیم شده است.
محمود وفایی افزود: بنابراین اگر هم اتفاقی بیفتد مربوط به استان کرمان است. مضافا بر اینکه شاخص ها و آثار طبیعی این بیابان که مورد توجه بازرسان یونسکو قرار گرفته است عمدتا در استان کرمان قرار دارند. از جمله کلوت های شهداد، منطقه گندم بریان و یا رود شور. این ها همه جاذبه های خاص بیابان لوت استان کرمان است.
وی تصریح کرد: البته بیابان لوت مال ایران است و مختص استان خاصی نیست اما قسمت اعظم این بیابان در کرمان قرار دارد.
پایگاه ثبت جهانی بیابان لوت در کرمان با حضور بازرسان یونسکو افتتاح شد
مدیرکل میراث کرمان با اشاره به بازدید سه روزه بازرسان یونسکو از بیابان لوت اظهار داشت: پایگاه ثبت جهانی بیابان لوت در محل قلعه شفیع آباد تکاب از توابع شهداد همزمان با بازدید این بازرسان افتتاح شد و این پایگاه در استان کرمان قرار دارد.
بازرسان یونسکو پس از بازدید از دو استان دیگر، برای جمع بندی نهایی با استاندار کرمان جلسه گذاشتند. وفایی در پاسخ به این سوال که قبول دارید ضعف اطلاع رسانی میراث کرمان باعث ادعای دو استان دیگر شده است، گفت: قبول دارم ضعیف عمل کردیم. اما ما این چند روز به شدت دنبال بازدید و جمع بندی بودیم. وی اضافه کرد: این را حتما بنویسید که بازرسان یونسکو پس از بازدید از کرمان به سیستان وبلوچستان و خراسان رفتند و نهایتا برای جمع بندی نهایی به کرمان آمدند و در جلسه ای با حضور استاندار کرمان شرکت کردند. مدیرکل میراث کرمان در پایان گفت: اگر بیابان لوت ثبت جهانی شود در حقیقت چهارمین اثر ثبت جهانی کرمان خواهد بود همراه با الحاقاتی از دو استان سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی.
نیازی به صحبت درباره این موضوع نیست
معاون گردشگری میراث فرهنگی کرمان در این ارتباط به «پیام ما» گفت: نیازی به صحبت کردن درباره این موضوع نیست چرا که بحث های مهم تری در ارتباط با ثبت جهانی بیابان لوت وجود دارد. محمد جهانشاهی افزود: همیشه درگاه اصلی کویر لوت در استان کرمان و بخش شهداد بوده است. عارضه های اصلی بیابان لوت هم در کرمان قرار دارد و فقط بخش کمی از ریگ یلان در سیستان و بلوچستان و خراسان قرار دارد. وی تصریح کرد: البته ما منکر زحمات مسئولان دو استان دیگر نیستیم اما اصل پرونده ثبت جهانی بیابان لوت از استان کرمان است.
بیابان لوت جزو داشته های طبیعی کرمان است
گفتنی ست استاندار کرمان هم بیابان لوت را جزو داشته های طبیعی استان کرمان می داند. وی چندی پیش گفته بود: هم اکنون سه پرونده بیابان لوت، قنات های کرمان و باغ فتح آباد نیز کاندید ثبت جهانی هستند و با توجه به داشته های تاریخی و طبیعی کرمان ظرفیتهای کرمان بسیار بالاست.
فرصتی که میراث کرمان به خراسان و سیستان و بلوچستان داد
گفتنی است به نظر می رسد سکوت میراث فرهنگی کرمان و عدم اطلاع رسانی مناسب در خصوص ثبت جهانی بیابان لوت این فرصت را به مسئولان میراث فرهنگی دو استان دیگر داده تا براحتی بتوانند بیابان لوت را صرفا مربوط به استان خود بدانند در حالی که 80 درصد این بیابان در استان کرمان قرار دارد.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *