پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | گزارش اختصاصی «پیام ما» از فروش کالای قاچاق در روستای میشی جنگ نابرابر کالای قاچاق با صنعت ایرانی

گزارش اختصاصی «پیام ما» از فروش کالای قاچاق در روستای میشی جنگ نابرابر کالای قاچاق با صنعت ایرانی





۷ دی ۱۳۹۴، ۲۳:۱۵

گزارش اختصاصی «پیام ما» از فروش کالای قاچاق در روستای میشی
جنگ نابرابر کالای قاچاق با صنعت ایرانی

اگر برای مردمان مرکز و غرب کشور، بانه محلی برای خرید لوازم خانگی ارزان قیمت است، برای مردمان شرق کشور بازارچه روستای میشی در شرق استان هرمزگان بهترین منطقه برای خرید لوازم خانگی ارزان قیمت است.
بازارچه میشی کجاست؟
بازارچه میشی در روستای میشی واقع شده است. میشی یکی از روستاهای قدیمی وتاریخی است که قدمت آن به چند صد سال می رسد و از توابع بخش مرکزی شهرستان سیریک و در شاهراه میناب و جاسک قراردارد. روستای میشی تا بندرعباس حدود 150 کیلومتر فاصله دارد. اگر بخواهیم از کرمان به این روستا برویم بهتر است جاده جیرفت بندرعباس را انتخاب کنیم. شهرستان رودان را که رد کردیم دو ایست بازرسی در مسیر قرار دارد. 500 متر پس از ایست بازرسی دوم و در 60 کیلومتری بندرعباس باید به سمت چپ بپیچیم تا وارد جاده میناب شویم. حالا تا میناب حدود 25 کیلومتر راه است. در این مسیر باید از دو شهرستان میناب و سیریک بگذریم. از میناب تا سیریک هم حدود 60 کیلومتر راه است. به سیریک که رسیدیم دیگر چیزی تا روستای میشی نمانده است. پنج کیلومتر پس از سیریک، جاده ای در سمت راست جاده وجود دارد که به روستای میشی می رود اما مقصد اصلی ما در این جاده نیست. یک کیلومتر پس از دو راهی روستای میشی، به بازارچه میشی می رسیم. بازارچه ای که در دو طرف جاده میناب جاسک قرار دارد. من و یکی از دوستانم که در کار فروش لوازم خانگی بود سه شنبه گذشته ساعت سه بعد از ظهر به این بازارچه رسیدیم. بازارچه ای که بیش از 300 مغازه دارد.
فروش لوازم خانگی با قیمت پایین
اجناس این بازار به خصوص لوازم صوتی و تصویری، انواع پتو، البسه، برنج، چای، لاستیک ماشین و انواع آب میوه بین ۱۰تا ۳۰ درصد ارزان تر از میناب و حتی بندرعباس عرضه می شود. البته اکثر مغازه های این بازارچه لوازم خانگی عرضه می کنند. لوازم خانگی با برندهای ال جی و سامسونگ از دیگر لوازم بیشتر در این بازارچه هستند اما برندهایی همچون بکو و ایندزیت و بوش هم پیدا می شود. همه مارک ها هم یافت می شوند. حتی مارک هایی که در دیگر شهرها به راحتی گیر نمی آیند. مثل برند بکو که این روزها نامش روی پیراهن تیم فوتبال بارسلونا هم دیده می شود. بکو برندی ترکیه ای است که هنوز در ایران جا نیفتاده اما در بازارچه میشی به وفور یافت می شود. قیمت لوازم خانگی در این بازارچه تفاوت چشمگیری با قیمت لوازم خانگی در دیگر شهرها دارند. به عنوان مثال یخچال ساید سامسونگ مدل HM24ZPN که در شهر کرمان با قیمت پنج میلیون و 500 هزار تومان فروخته می شود در میشی نهایتا قیمتش چهار میلیون و 200 هزار تومان است و اگر بیشتر بگردید تا قیمت سه میلیون و 900 هزارتومان هم پیدا می شود. ماشین لباس شویی ال جی مدل 1496 هم در این بازارچه با قیمت یک میلیون و 300 هزارتومان فروخته می شود در حالی که در کرمان ارزان ترین قیمتش یک میلیون و 750 هزار تومان است. تفاوت قیمت تلویزیون ها هم چشمگیر است. ال ای دی سه بعدی ال جی در میشی فقط یک میلیون و 300 هزار تومان قیمت دارد در حالی که در کرمان با این رقم اصلا نمی توان ال ای دی خرید. البته در این بازارچه فقط لوازم خانگی فروخته نمی شود و چند لاستیک فروشی هم وجود دارد. قیمت لاستیک ها هم به نسبت پایین تر است. تنها نکته ای که باید در این بازارچه به آن دقت کنید، اصل بودن اجناس است. اگر از تجربه کافی برخوردار نباشید به راحتی یک جنس چینی بی کیفیت را به جای جنس اصلی به شما قالب می کنند. این موضوع به خصوص در برندهای معروف تر بیشتر رخ می دهد. مثلا در همین بازارچه به یک یخچال ال جی برخوردم که قیمتش چهار میلیون و 700 هزار تومان بود. مغازه کناری اما همین مدل یخچال را به قیمت شش میلیون و 600 هزارتومان می فروخت. دلیل این تفاوت قیمت در تقلبی و اصلی بودن دو یخچال بود و قطعا اگر دوست همراه من در این کار وارد نبود امکان نداشت بفهمم کدام جنس تقلبی است.
قاچاق کالا دلیل ارزان قیمت بودن
با یکی از مغازه داران در این بازارچه چند کلامی صحبت می کنم. نام او احمد است و به او می خورد که 35 سال داشته باشد. از احمد درباره دلیل ارزان بودن کالاهای مختلف می پرسم. می گوید: هیچ کدام از این اجناس از گمرک رد نمی شوند. به همین دلیل قیمتشان خیلی پایین می آید. احمد ادامه می دهد: البته ما جنس گمرکی هم داریم. اجناسی که از گمرک عبور کرده اند و گارانتی دارند هم می فروشیم اما مردم استقبال چندانی نمی کنند چرا که این همه راه تا میشی می آیند که پول کمتری بدهند. در میانه صحبت هایم با احمد بودم که یک زن و شوهر که سنی از آن ها گذشته بود وارد مغازه شدند. می گفتند از شیراز آمده اند برای دخترشان جهاز تهیه کنند. آن مرد به من گفت که برای یکی از دخترهایش هم سال 90 از میشی چند قلم جنس خریده و کلی سود کرده است. این مرد که حسین نام داشت ادامه داد: یخچال، ماشین لباسشویی، ماکروفر و چند جنس کوچک مثل آبمیوه گیر را از اینجا خریدم و هنوز هم دارند کار می کنند. از او می پرسم از اینکه جنس بدون گارانتی می خری نگران نیستی که می گوید: چرا نگران باشم؟ مگر چقدر اجناسی که گارانتی دارند در قبال گارنتی شان به ما پاسخگو هستند؟ این زن و شوهر یک ماشین ظرفشویی ال جی را به قیمت یک میلیون و 700 هزار تومان خریدند و به من گفتند همین ماشین در شیراز دو میلیون و 300 هزارتومان قیمت دارد.
حسین و همسرش که از مغازه احمد بیرون می روند به صحبت هایم با وی ادامه می دهم.از او می پرسم این اجناس چگونه به دست شما می رسند. با خنده می گوید: قایق، لنج و کشتی این وسایل را به اینجا می آورند. البته هر مغازه داری باید خودش سفارش بدهد تا اجناس مورد نظرش به دستش برسند. در کل می توان گفت که اجناس خارجی با قایق های موتوری و بعضا با لنج های باری به صورت قاچاق وارد میشی می شود که این اجناس با بسته بندی به واسطه چتربازان به نقاط مختلف ایران انتقال می یابند.
مشکلی به نام حمل اجناس
پس از خرید با یک مشکل اساسی مواجه می شوید. حالا باید این اجناس قاچاق را تا شهر خودتان ببرید و این یعنی عبور از ایست بازرسی هایی که جلوی جنس قاچاق را می گیرند. البته در ایست بازرسی میناب بندرعباس یک مامور به من گفت تا یک میلیون تومان جنس قاچاق محسوب نمی شود. اما تعداد کسانی که زیر یک میلیون تومان جنس از میشی می خرند خیلی کم است. چرا که هرچه کالایی را گران تر بخرید، سود بیشتری می کنید چون تفاوت قیمتش با قیمت گمرکی اش زیادتر می شود. برای حمل اجناس از میشی به شهرهای دیگر دو راه وجود دارد. یا باید خودتان خودروی باری ببرید تا بتوانید کالاهای خریداری شده را حمل کنید یا با خودروهای باری که در همان میشی هستند، توافق کنید تا کالاهای شما را بیاورند. یک نیسان در میشی به من گفت قیمتی که توافق می شود بستگی به اندازه بار و مسافت دارد.
او قبل از صحبت با من با یک خانواده توافق کرده بود که یخچال، گاز روکار، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و یک ال ای دی را تا شهر بم با قیمت 550 هزار تومان حمل کند. از وی پرسیدم که تا جیرفت و کرمان چقدر می گیرد که گفت: تا جیرفت 400 هزارتومان و تا کرمان 650 هزارتومان. او می گوید هرچه تعداد اجناس بیشتر باشند کارش برای عبور از ایست بازرسی ها سخت تر می شود به همین دلیل اگر اجناس زیادتر شوند پول بیشتری می گیرد. در حال صحبت با این راننده بودم که صحبت های یک مغازه دار توجهم را جلب کرد. این مغازه دار به یک خانواده می گفت اگر بیشتر از سه قلم جنس با خود ببرید قطعا در ایست بازرسی ها با مشکل مواجه می شوید. اما تا سه قلم جنس را اگر با ایست بازرسی ها صحبت کنید و بگویید که برای جهاز است و یا برای خانه خودتان، شاید بگذارند رد شوید. مغازه دار دیگری اما در این هنگام وارد بحث آن ها شد و گفت معمولا مشکلی پیش نمی آید حتی اگر بیش از سه قلم جنس ببرید. او البته پیشنهاد کرد احتمال به مشکل خوردن در ایست بازرسی ها در شب کمتر از روز است و به آن خانواده توصیه کرد که شب به جاده بزنند.
ریسکی که خریدار می کند
اگر تصور می کنید پس از حمل کالا و رساندن آن به مقصد مشکلات شما تمام شده سخت در اشتباهید. چرا که بعضا دیده شده که اجناس خریداری شده از میشی عمر بسیار کمی دارند. به عنوان نمونه یک زن در کرمان به من گفت که از میشی یک یخچال خریده و به کرمان آورده اما پس از یک سال موتور این یخچال سوخته و هیچ کس حاضر به تعمیر این یخچال نبوده است. این موضوع نشان می دهد خرید لوازم خانگی از میشی چه ریسک بالایی دارد.
فرماندار سیریک: بدنبال مبارزه
با قاچاق کالا و ارز هستیم
فرماندار سیریک چندی پیش در ارتباط با قاچاق کالا گفت: بر اساس آخرین آمار وزارت کشور و دستگاه های مربوطه حدود ۲۵ میلیارد دلار قاچاق وارد و صادر می شود و درعین مخرب بودن متاسفانه درحال انجام است. سعیدالله مبارکی افزود :با توجه به اینکه این پدیده مخرب اقتصاد ما را هدف قرار داده و هزینه های تولید داخلی را بالا می برد و با قاچاق کارخانه ها دچار تعطیلی خواهند شد و جوانان بیکار خواهند شد و اقتصاد ضربه می خورد توجه به این مساله و حل کردن آن از اولویت های دولت در منطقه است.
مبارکی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری درجلوگیری از گسترش قاچاق و مصرف کالای داخلی ادامه داد: بر ماست که از تولید داخلی حمایت کنیم وعموما کالاهای بی کیفیت تری نسبت به داخل وارد کشور می شوند و باید در زمینه استفاده از تولیدات داخلی فرهنگ سازی کرد کالاهای خارجی از اول کیفیت نداشته اند و کم کم با دست یابی به بازار فروش در ایران کیفیت یافته اند و اگر همدلی مردم و دولت محقق شود تولیدات داخلی را نیز می شود با حمایت به درجه مطلوبی از کیفیت رسانید.
نماینده دولت در سیریک گفت: با ایجاد زیرساخت ها در شهرستان و تقویت آنها، راه اندازی گمرک و ایجاد راه های تبادل تجارت با کشورهای حوزه خلیج فارس بدنبال مبارزه به قاچاق کالا و ارز هستیم.
افزایش کیفیت کالای ساخت داخل راهکار
مقابله با قاچاق کالا
با وجود تلاش دست اندرکاران برای اشاعه فرهنگ استفاده از تولید داخلی در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی، گرایش خریداران لوازم خانگی به خرید اجناس خارجی همچنان به قوه خود باقی است و دلیل این موضوع هم چیزی نیست جز کیفیت بالاتر اجناس خارجی. مشتریانی که تصور بالا بودن کیفیت اجناس خارجی را در ذهن دارند و مسحور جذابیت های بسته بندی و طراحی زیبای اجناس خارجی می شوند و در این بین محصولات داخلی به سادگی به باد فراموشی سپرده می شوند.
از سوی دیگر با ورود برخی لوازم خانگی لوکس برقی به منازل ایرانی مانند ماکروفر، قهوه جوش، ساندویچ ساز، بخارشور و تخم مرغ پز و سایر کالاها، بهانه های خروج ارز از کشور و رونق قاچاق بیش از پیش پا می گیرد. در مجموع می توان گفت فرهنگ سازی برای استفاده مردم از کالاهای داخلی می تواند راهکارهایی برای حمایت از تولید لوازم خانگی در داخل کشور باشد اما کاهش هزینه های تولید لوازم خانگی برای رقابت با محصولات مشابه خارجی نیز در ریشه کنی قاچاق، بی تاثیر نخواهد بود. در غیر اینصورت و با ادامه این روند و فروش اجناس قاچاق حاصلی جز نابودی صنعت ایرانی نخواهد داشت.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:

، ، ،





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *