پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | دومین دفتر «لیکوهای رودباری» منتشر شد / هایکوهای بومی ایران

دومین دفتر «لیکوهای رودباری» منتشر شد / هایکوهای بومی ایران





۲۹ فروردین ۱۳۹۵، ۱۳:۴۴

دومین دفتر «لیکوهای رودباری» منتشر شد / هایکوهای بومی ایران

دومین دفتر از مجموعه لیکوهای رودباری با برگردان منصور علیمرادی منتشر شد.
منصور علیمرادی شاعر و محقق درباره این کتاب گفت: لیکو شعری است مثل‌ «هایکو» کوتاه، تصویری و به غایت موجز و در پی حذف کلمات. لیکو در تلاش است تا با حداقل کلمات، موقعیتی را بسازد که شنونده را در ساخت آن دخالت دهد. لیکوها که به عنوان کوتاه‌ترین سروده‌های شفاهی جهان معروفند در اصل تک‌بیتی است کوتاه، دارای چهار تا شش واژه، موزون و مقفا، که هر مصراع آن پنج هجا دارد و هر بیت آن به‌اندازه یک مصراع از لیکوی بلوچی است.
وی ادامه داد: لیکو در نواحی «رودبار زمین» (جنوب استان کرمان) همراه با سازهایی مثل «چنگ»(سرود)، «نی شبانی»، «چنگ قوطی» و «سرنا» خوانده می‌شود. محتوای لیکوها را بیش‌تر درد و داغ‌های عاشقانه، جوان‌مرگی و سوگ، فراق و هجرت و هجران، درد دوری از سرزمین مادری و و توصیف «محبوب» تشکیل می‌دهند.
لیکو بیش‌تر به معنای دل‌تنگی است و در بعضی از نواحی جنوبی ایران، به مویه و دل‌تنگی، «لیکه»، «لیک» و «لاک» می‌گویند. به گفته علیمرادی لیکو در واقع ادامه سنت شعر هجایی ایران کهن است و بنا به شواهد متعدد، باید ادامه ی لاسکو های ایران باستان باشد که در کنار خسروانی‌ها، نوعی شعر هجایی در ایران قدیم به حساب می‌آمده است.
‌این شاعر افزود: تفاوت لیکوهای رودباری با دیگر انواع به‌جامانده از ادب شفاهی کهن را باید در ایجاز، تصویر، وجه نمادین و پایان باز آن دانست. لیکو ناگهانی، رعدی است که ما را متوجه آنی از تاریکنای یک رویداد شگفت می‌کند.
درک آن اتفاق بر مبنای تجارب شخصی، تداعی معانی، دیده‌ها و شنیده‌ها و رویدادهای مشترک قومی ‌به کمک تخیل شنونده امکان‌پذیر است. مجموعه شعر «لیکوها-۲» در ۱۵۲ صفحه و با قیمت ۱۰هزار تومان توسط نشر نون به بازار نشر راه پیدا کرده است.
از منصور علیمرادی دفتر اول «لیکوها» و چاپ دوم مجموعه داستان «زیبای هلیل» توسط همین نشر منتشر شده است و مجموعه داستان «نام دیگرش باد است؛ سینیور» و رمان «شب جاهران» را نیز همین نشر در دست انتشار دارد.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *