پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | توضیحات ناکافی درباره مکان‌یابی آرامستان جدید

مدیران شهری پایتخت در حالی از نهایی شدن مکان جدید آرامستان سخن می‌گویند که فرایند مطالعات محیط زیستی و اجتماعی آن هنوز شفاف نشده است

توضیحات ناکافی درباره مکان‌یابی آرامستان جدید

آرش حسینی میلانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای پنجم شهر تهران: حدود دو سال پیش بر اساس ارزیابی‌های مالی و اقتصادی گزینه‌ای که در جوار بهشت زهرا بود، ارجحیت داشت





توضیحات ناکافی درباره مکان‌یابی آرامستان جدید

۸ آذر ۱۴۰۱، ۹:۲۹

محل دفن مردگان تهرانی دیگر ظرفیت ندارد. این موضوع در سال‌های اخیر بارها از سوی مسئولان تکرار شده است. مدیران شهری می‌گویند بهشت زهرا دیگر توسعه پیدا نمی‌کند و این یعنی باید به فکر قبرستان دیگری در تهران بود. مطالعات برای شناسایی آرامستان بعدی تهران از مدت‌ها پیش آغاز شده و برخی مدیران و کارشناسان درباره آن اظهارنظرهایی کرده‌اند. به تازگی جواد تاجیک، مدیرعامل سازمان بهشت زهرا، تاکید کرده که برای ایجاد آرامستان جدید تهران اقدامات خوبی انجام شده و اولین آن تا 6 ماه آینده به بهره‌برداری می‌رسد. مکان آرامستان تازه هنوز مشخص نیست، همچنان که مشخص نیست مطالعات محیط زیستی آن تا چه حد و اندازه‌ای پیش رفته است.

 

بخشی از جنوب تهران، آنجا که اتوبان‌ها تمام می‌شود و شهر به بن‌بست می‌رسد، از سال 49 مدفن مردگان پایتخت است. آرامگاهی که در ابتدا تنها 314 هکتار وسعت داشت اما خاکش به مرور گسترش یافت و مردگان بیشتری را در خود جای داد. به حدی که در سال 87، 160 هکتار دیگر به آن اضافه شد. آرامستان تهران دیگر ظرفیت ندارد و باید به فکر مکان دیگری برای دفن مردگان بود. مدیران پایتخت در دوره پنجم مدیریت شهری بارها بر نیاز تهران به گورستان تازه تاکید کرده بودند. برای نمونه حسن خلیل‌آبادی، عضو شورای پنجم شهر تهران گفته بود که در کمیته محیط زیست شورای شهر درباره احداث گورستان جدید بحث شده و شورا درحال جانمایی مناطقی برای احداث گورستان جدید است. او گفته بود که گورستان باید دسترسی ترافیکی هم داشته باشد و به همین دلیل می‌توان در شرق و غرب قبرستان‌های تازه ایجاد کرد. مدیران شهری همان زمان گفته بودند که آرامستان‌های جدید باید همه پیوست‌های اجتماعی، خدماتی، محیط زیستی و ترافیکی را داشته باشد.

آرامستان تهران دیگر ظرفیت ندارد و باید به فکر مکان دیگری برای دفن مردگان بود. مدیران پایتخت در دوره پنجم مدیریت شهری بارها بر نیاز تهران به گورستان تازه تاکید کرده بودند

سال 99، ناهید خداکرمی، رئیس کمیته سلامت شورای شهر هم به «‌فارس» گفت که 5 نقطه برای احداث گورستان تازه تهران کاندیدا شده است. او گفته بود که این مکان‌ها در جنوب تهران نیستند.
بعد از روی کار آمدن شورای ششم و انتخاب علیرضا زاکانی به عنوان شهردار پایتخت، سعید غضنفری، مدیرعامل وقت سازمان بهشت زهرا در پاسخ به «پیام ما» درباره توسعه بهشت زهرا و مکان‌یابی گورستان تازه تهرانی‌ها اظهارنظرهایی کرد. غضنفری با تاکید بر اینکه به دنبال توسعه بهشت زهرا نیست و قرار است آرامستان‌های تهران در شرق و غرب تهران مکان‌یابی شوند، گفته بود: مکان‌یابی و مطالعات انجام شده و در دست اقدام است و برای شرق و غرب تهران طی سه سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد. او در پاسخ به پرسشی درباره ارزیابی محیط زیستی مکان‌های احتمالی بهشت زهرا، گفته بود: مطالعات فنی، زمین‌شناسی، آب و آزمایش خاک آغاز شده است و در جلسات مفصل‌تری نتایج را توضیح می‌دهیم. او البته در ادامه این نشست درباره آخرین ظرفیت این قبرستان نیز توضیحاتی داده بود: «اکنون حدود ۲۵ هزار قبر آماده در بهشت زهرا داریم و ۱۵ هزار قبر نیز برای مواقع بحرانی پیش‌بینی شده و آماده است.» تعدادی که به گفته او نیاز ۳ تا ۵ سال آینده شهر تهران را تامین می‌کند.
علیرضا زاکانی، شهردار تهران همان زمان‌ها درباره توسعه آرامستان بهشت زهرا گفته بود که هدف و ماموریت شهرداری تهران دوری از تمرکززدایی است و شناسایی دارایی‌ها و ظرفیت‌های موجود در شرق و غرب تهران برای ایجاد آرامستان در دستور کار قرار گرفته شده است.
چهار روز پیش اما جواد تاجیک، مدیرعامل سازمان بهشت زهرا کات تازه‌ای درباره مکان آرامستان تازه تهران اعلام کرد: «موضوع سایر آرامستان‌ها و توسعه آن در دستور کار است. برای ایجاد آرامستان‌های جدید نیز اقدامات خوبی در حال انجام است که اولین آن تا ۶ ماه آینده به بهره‌برداری می‌رسد.»
او جزییات بیشتری درباره مکان بعدی بهشت زهرا ارائه نکرد، تا روز یکشنبه، 6 آذر جلسه شورای شهر تهران که مهدی چمران، رئیس پارلمان در جمع خبرنگاران درباره جانمایی آرامستان جدید تهران از خبرنگاران خواست اجازه دهند فرایند بدون نام بردن از نام محل پیش برود: «اجازه دهید که کارها پیش برود چراکه اگر نام محل را ببریم ممکن است در خرید زمین‌ها دچار مشکل شوند.»
موضوعی که آرش حسینی میلانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای پنجم شهر تهران هم در گفت‌وگو با روزنامه «پیام ما» آن را تایید می‌کند و می‌گوید وقتی نام محل افشا شود، اشکالاتی در زمینه تملک زمین ایجاد می‌شود. او با اشاره به جزئیات مطالعات صورت گرفته درباره توسعه آرامستان تازه تهران می‌گوید: «حدود دو سال پیش مطالعات مختلفی در این حوزه صورت گرفت و شاخص‌های مختلفی مورد ارزیابی قرر گرفت و یکی از گزینه‌هایی که سنجیده شد، شاخص‌های محیط زیستی بود.» او بیان کرد متر و معیارهای زیادی نظیر انتخاب مکانی که با آب‌های زیرزمینی تداخل نداشته باشد هم در این میان سنجیده شده بود. به گفته میلانی دو سال پیش و در آن مقطع زمانی یک گزینه برای انتخاب مکان بعدی بهشت زهرا نسبت به گزینه‌های دیگر ارجحیت داشت: «بر اساس ارزیابی‌های مالی و اقتصادی گزینه‌ در جوار بهشت زهرا ارجحیت داشت. گزینه‌ای که باید دید چقدر مطلوب مدیران کنونی تهران است. با این‌ حال انتظار می‌رود پس از نهایی شدن مکان قبرستان جدید، مطالعات محیط زیستی و پیوست‌های مطالعاتی اجتماعی فرهنگی آن هم منتشر شود. در این صورت می‌توان داوری کرد که گزینه نهایی تا چه میزان با استانداردهای محیط زیستی و اجتماعی تطبیق دارد.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *