پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | امروز در جشن ثبت جهانی میمند از لوحی که مدیرکل یونسکو در فرانسه به رییس جمهور کشورمان اهدا کرد رونمایی می شود پرواز لوح ثبت جهانی میمند از فرانسه تا کرمان

امروز در جشن ثبت جهانی میمند از لوحی که مدیرکل یونسکو در فرانسه به رییس جمهور کشورمان اهدا کرد رونمایی می شود پرواز لوح ثبت جهانی میمند از فرانسه تا کرمان





۲۰ بهمن ۱۳۹۴، ۰:۱۶

امروز در جشن ثبت جهانی میمند از لوحی که مدیرکل یونسکو در فرانسه به
رییس جمهور کشورمان اهدا کرد رونمایی می شود
پرواز لوح ثبت جهانی میمند
از فرانسه تا کرمان

در حالی که پرونده ثبت جهانی روستا صخره ای میمند شهربابک چندین سال در رفت و آمد به یونسکو بود و در نهایت تیرماه سال جاری منظر فرهنگی این روستا ثبت جهانی شد، امروز و پس از شش ماه جشن جهانی شدن آن برگزار می شود. در این جشن قرار است از لوح ثبت جهانی منظر فرهنگی میمند که در پایان دیدار مدیرکل یونسکو با رئیس جمهور کشورمان در سفر به فرانسه به وی اهدا شد رونمایی شود.
تا سه نشه بازی نشه!
منظر فرهنگی روستای صخره ای میمند که در شهربابک واقع شده است، در حالی در تیرماه سال جاری در یونسکو ثبت شد که پیش از این کارگزاران میراث فرهنگی کشورمان سه بار در ثبت این روستا ناکام بودند. سال 85 بود که حرف از ثبت جهانی این روستای صخره ای بود اما به جای آن، چند کلیسای ایران در فهرست ثبت جهانی یونسکو قرار گرفتند. چهار سال بعد و در سال 89 مجددا برای ثبت میمند تلاش هایی صورت گرفت اما این بار مسجد جامع اصفهان و گنبد قابوس گلستان به جای میمند در نشست کمیته میراث جهانی یونسکو از طرف مسئولان وقت مطرح شدند و سر میمند باز هم بی کلاه ماند. تیرماه 92 اما دیگر میمند در اولویت بود. این بار همه فکر می کردند این روستا قطعا ثبت می شود. اگرچه مسئولان وقت کشورمان این بار نگاهشان را از میمند نچرخاندند و پرونده ثبت این روستا را به یونسکو بردند اما کامل نبودن پرونده و ادعای برخی کشورهای همسایه مانع از ثبت جهانی میمند شد. کشورهای عراق و امارات مدعی شده بودند منظرهای فرهنگی شبیه به میمند دارند و وضعیت نه چندان خوب کشورمان در عرصه جهانی هم مزید بر علت شد تا دست میمند از جهانی شدن کوتاه بماند. البته محمد شریف ملک زاده معاون وقت رییس جمهور و رییس میراث فرهنگی پس از این اتفاق در اجلاس سی و هفتم کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو مدعی شد: سهمیه ای برای پرونده میمند از دست نداده ایم. قرار شد تا دو ماه آینده نقاطی را که عراق و امارات اعلام کرده اند مشابه آن را دارند و مقایسه هایی که در ایکوموس اطلاعاتش وجود نداشته به ما اعلام شود مثل مناظر فرهنگی که در عراق وجود دارد . هر چند که هنوز پرونده آن برای ثبت جهانی ارائه نشده ولی ادعا می کنند این مناظر قابل مقایسه با منظر میمند در ایران است.
بالاخره یونسکو میمند را پذیرفت
دو ماهی که ملک زاده از آن حرف می زد به دو سال تبدیل شد و سرانجام در سیزدهم تیرماه سال 94 پس از سه بار تلاش ناکام، منظر فرهنگی روستای صخره ای میمند در فهرست یونسکو ثبت شد. اتفاقی که تعداد آثار ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو را به نوزده و تعداد آثار ثبت شده کرمان در این فهرست را به سه رساند. پیش از این ارگ بم و باغ شاهزاده آثار ثبت شده در این فهرست بودند و با اضافه شدن روستای صخره ای میمند به این فهرست، استان کرمان در کنار استان های اصفهان و فارس بیشترین آثار ثبت شده ایران در فهرست جهانی یونسکو را دارند. این در حالی است که قرار است سال آینده پرونده ثبت قنوات ایران و کویر لوت هم به اجلاس چهلم کمیته میراث جهانی یونسکو ارسال شود و اگر این دو اثر در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شوند، تعداد آثار ثبت شده کرمان به پنج می رسد و این استان از نظر تعداد آثار ثبت شده بی همتا می شود.
اهمیت ثبت اثر در یونسکو
اهمیت ثبت یک اثر در یونسکو به این برمی گردد که این سازمان جهانی کشورها را در حفظ این گونه آثار یاری می کند. میراث جهانی یونسکو نام عهدنامه‌ای بین‌المللی است که در تاریخ 16 نوامبر 1972 میلادی به تصویب کنفرانس عمومی یونسکو رسید. موضوع آن حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند و متعلق به تمام انسان‌های زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص است. بر پایه این کنوانسیون کشورهای عضو یونسکو، می‌توانند آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی کشور خود را نامزد ثبت به‌عنوان میراث جهانی کنند. حفاظت از این آثار پس از ثبت در عین باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه، به عهده تمام کشورهای عضو خواهد بود. بنابراین اگر مکانی در فهرست یونسکو ثبت شود به نوعی از طرف تمام کشورهای عضو حمایت خواهد شد و این موضوع از اهمیت فراوانی برخوردار است.
مدیرکل میراث فرهنگی کرمان:
امروز از لوح ثبت جهانی میمند رونمایی می شود
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان با اشاره به برگزاری جشن ثبت جهانی میمند به پیام ما گفت: در این جشن با حضور استاندار کرمان، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور و مدیران استانی از لوح ثبت چشم انداز میمند در فهرست میراث جهانی یونسکو که در سفر رییس جمهور به فرانسه به ایشان اهدا شده است، رونمایی می شود.
محمود وفایی افزود: بعدازظهر امروز هم در خانه شهر کرمان با حضور مسئولان استانی و همزمان با برگزاری جشن های دهه فجر در خانه شهر کرمان، جشن ثبت جهانی میمند را برگزار می کنیم و در میدان شورا هم از این لوح پرده برداری می شود.
وی تصریح کرد: آذین بندی روستا، برگزاری مراسمی نظیر آئین‌های سنتی، شعر و موسیقی منطقه و نمایشگاه عرضه خوراکی‌های محلی و صنایع دستی و غیره از برنامه‌های جانبی این جشن ملی است. وی هدف از برگزاری این جشن در روستای میمند و کرمان را معرفی این روستای تاریخی در ابعاد ملی و بین‌المللی و همچنین مشارکت دادن مردم در حفاظت و نگهداری از این منطقه تاریخی عنوان کرد.
وفایی در پاسخ به این سوال که چه آثار دیگری از کرمان قرار است در سال های آینده ثبت جهانی شوند اظهار داشت: پرونده ثبت جهانی قنوات کرمان و کویر لوت تکمیل شده و امیدواریم در تابستان سال آینده شاهد ثبت این دو اثر در فهرست میراث جهانی یونسکو باشیم.
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان خاطرنشان کرد: اگر این دو اثر هم ثبت شوند از نظر تعداد آثار ثبت شده در فهرست یونسکو در ایران اول خواهیم شد.
معاون میراث فرهنگی کشور:
میمند دست آوردی بی نظیر از نبوغ هنری بشر است
معاون میراث فرهنگی کشور با اشاره به برگزاری جشن ثبت جهانی میمند گفت: روستای میمند دست آوردی بی نظیر از نبوغ هنری بشر با معماری دستکند ویژه خاص خود به دلیل ارتباط تنگاتنگ سنت زیست و معیشت و سنت ساخت از طبیعت پیرامون است که در طول سالها به صورت نسبتا سالم باقی مانده است. به گزارش روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محمدحسن طالبیان با اشاره به اینکه میمند در مرز بیابان لوت قرار گرفته و دارای منظر نیمه بیابانی است کوچ سه مرحله ای اهالی این روستا از ویژگی های خاص این روستای تاریخی عنوان کرد و گفت: تفاوت کوچ اهالی میمند با دیگر کوچه ا در این است که در دیگر کوچ ها دام ها همراه انسانند در حالی که در میمند دام ها ثابت و انسان ها در حرکتند.
معاون میراث فرهنگی کشور چشم اندازهای طبیعی بسیار بکر و دست نخورده ، پوشش گیاهی استثنایی از منظر زمین شناسی و وجود میراث های ناملموس را از دیگر ویژگی های میمند برشمرد و گفت: نشان های خطوط چوپانی و شواهد بدست آمده بیانگر آن است که این روستا پیش از ظهور اسلام وجود داشته است. طالبیان در ادامه افزود: سال هاست که سازمان و پایگاه میمند سعی در حفاظت، مرمت و توسعه پایدار محیط با همکاری دستگاههای محیط زیست، منابع طبیعی، مسئولین محلی و مردم را در دستور کار خود قرارداده و در این راستا عرصه و حریم ویژه، دستور العمل و پلان مدیریتی جامع برای این روستای تاریخی در نظر گرفته است.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *