تغییر اقلیم و ناامنی غذایی

یکی از پیامدهای تغییر اقلیم ناامنی غذایی است. بنا بر تعریف سازمان ملل در ۱۹۸۶ امنیت غذایی، دسترسی همه مردم به غذای کافی در همه اوقات به‌قصد داشتن جسم سالم است. موجود بودن غذا، دسترسی به آن و پایداری در دریافت غذا حائز اهمیت هستند. در نتیجه امنیت غذایی، زمانی حاصل می‌شود که کیفیت و کمیت غذا با توجه ‌به منابع، تولید و نظام‌های عرضه و توزیع و مسائل اقتصادی و محیط زیستی و اجتماعی در نظر گرفته شود. تامین و حفظ امنیت غذایی با توجه‌ به رشد جمعیت و الگوی نادرست مصرف و تقاضای بیش‌ازپیش و ذخایر تجدیدناپذیر به نوبه خود دشوار است. به ‌هر حال هر سرزمینی، منابع و شرایط و توان اکولوژیکی برای تامین غذای ساکنانش دارد. چه‌بسا که بسیاری کشورها با بحران آب مواجه هستند که در مقوله تأمین غذا به آنها محدودیت‌هایی را تحمیل می‌کند. فارغ از بسیاری مسائل، فقر و مشکلات اقتصادی چالش‌هایی را در مسیر تغذیه متعارف افراد ایجاد می‌کند. با این اوصاف ناامنی غذایی دسترسی محدود و نامطمئن به غذای کافی و سالم است. ناامنی غذایی برای جوامع، پیامدهای بالقوه‌ای نظیر بیماری‌های مزمن و مخدوش شدن وضعیت سلامت جسمی و ذهنی و… دارد.
تغییر اقلیم به طور مستقیم با آثاری مانند سیل، توفان‌های گرمسیری و خشکسالی بر امنیت غذایی تأثیر می‌گذارد. به عبارتی تغییر اقلیم عامل اصلی ناامنی‌های غذایی آینده خواهد بود.
اگر مطابق پیش‌بینی‌ها دما بین دو تا چهار درجه سلسیوس افزایش یابد، تنش‌های شدید گرمایی و دمای میانگین و خشکسالی‌های مستمر و سیل نیز افزایش ‌یافته و شرایط دمای نوینی را برای مناطق ایجاد می‌کند.
این مسئله ضعف‌های پیشین در حفاظت از محصولات و ثبات و دسترسی مواد غذایی را تشدید می‌کند. به ‌نحوی ‌که با اتکا به روند کنونی نمی‌توان غذای کافی جهان را تامین کرد. با توجه‌ به این نکته که مراحل مختلف دامپروری از تامین علوفه و کود و غیره، 14.5 درصد از کل گازهای گلخانه‌ای را ایجاد می‌کند و هدف بسیاری از برنامه‌های آتی جهان کاهش کربن است، اجبارهایی برای محدودسازی دامپروری ایجاد می‌شود که جوامع را به سمت بهره‌وری از محصولات کشاورزی سوق می‌دهد. هرچند که کشاورزی سنتی و غیراصولی نیز در زمره اقدامات انسانی اقلیمی قرار می‌گیرد.
این در حالی است که هر یک از پیامدهای تغییر اقلیم مانند خشکسالی و امواج گرمایی و افزایش میانگین درجه حرارت بر کاهش منابع رشد غلات و طول فصل رشد گیاهان اثر می‌گذارند.
در نتیجه پتانسیل تولید محصولات زراعی استراتژیک و کیفیت سایر محصولات کشاورزی کاهش خواهد یافت. مطابق پژوهش‌ها محصولاتی نظیر گندم و جو بیشتر تحت‌تأثیر قرار می‌گیرند.
به‌طورکلی رابطه میان تامین غذا و تغییر اقلیم به زمان و نوع و تاب‌آوری هر منطقه در مواجهه با آثار آن بستگی دارد. هرچه سرعت تغییرات بیشتر باشد، به امنیت غذایی لطمه بزرگ‌تر وارد خواهد کرد. با وجود اینکه در مقوله تغییر اقلیم در همه ابعاد ضرورتی برای همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی وجود دارد، ولی هر کشوری باتوجه‌به آینده‌نگری‌ها و مبتنی بر شرایط، امکانات علمی و پژوهشی و اهداف خود به راهکارهای متفاوتی به‌قصد انطباق و تاب‌آوری و کاهش آثار منفی شرایط متوسط تغییر اقلیم روی می‌آورد. برخی برای تأمین غذا، سطح زیر کشت را افزایش می‌دهند که انعطاف‌پذیری‌های ویژه‌ای را می‌طلبد. برخی به فرهنگ‌سازی در راستای اصلاح الگوی مصرف بسنده می‌کنند. برخی کشورها نیز در فناوری‌های نوین و کارآمد در بخش کشاورزی سرمایه‌گذاری کرده‌اند.
کاربرد پرتوها در صنعت هسته‌ای یکی از این راهکارها است. با بهره‌گیری از پرتودهی می‌توان آفات و میکروارگانیسم‌ها را حذف کرده و زمان ماندگاری (انبارمانی) و طول عمر بسیار محصولات را تا حداکثر دو سال افزایش داد. پرتودهی جایگزین مناسب و کارآمدتری برای مواد شیمیایی و نگهدارنده‌ها (که از غذا در بلندمدت از عوامل بیماری‌زا هستند) است. با پرتودهی تلفات کشاورزی کاهش‌یافته و امکان تامین غذای جمعیت بیشتری فراهم می‌شود.

مطالب مرتبط
یادداشت
پیشگیری پوشش برف در  البرز مرکزی
مهدی زارعمهدی زارع پایش خط برف در البرز مرکزی ایران
پنجم اردیبهشت امسال در یادداشتی که برای روزنامه «پیام ما» نوشتم، پایش خط برف در البرز مرکزی ایران مورد توجه بود. در این یادداشت آمده بود: «مشاهدات نگارنده در رشته کوه‌های البرز مرکزی، در دره بلده نور، در روزهای اول و دوم اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ نشان داد که خط برف در رقوم ارتفاعی بالای ۳۱۰۰ […]
یادداشت
زباله‌دانی‌های بافت تاریخی یزد تعطیل می‌شود
سمیه گلابگیریانسمیه گلابگیریان آب انبارها سازه‌های حیاتی در دل کویر
مهر- یزد– «آب انبارها» سازه‌های حیاتی کویر چند دهه‌ای است که کاربری گذشته خود را از دست داده‌ و به تدریج به زباله دان تبدیل شده‌اند اما به نظر می‌رسد عزمی برای تغییر کاربری جدید آنها در کار است. آب انبارهای یزد که امروز به یکی از معضلات بافت تاریخی تبدیل شده و به دلیل […]
یادداشت
هزینه-فایده تحقیق و تفحص در ایران
در حال حاضر کارایی بخش اعظمی از نهادهای دولتی نه‌تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان زیر سوال است و نقدهای تند و تیز و گاهی بی‌رحمانه بر آنها وارد است. یکی از نهادهای موثر در مدیریت امور عمومی و اعمال اراده مردم، پارلمان است. در ایران بر اساس قانون اساسی پارلمان وظیفه تقنین، طرح […]
خشکسالی، فر اتر از تغییر ات  اقلیمی است
یاسمن طاهریانیاسمن طاهریان «پیام ما» از نشست چشم‌اندازهای کنوانسیون مقابله با بیابان‌زایی ملل متحد گزارش می‌دهد
خشکسالی بزرگتر و قدیمی‌تر از تغییرات اقلیمی است. با اینکه تغییرات اقلیمی به دلیل ایجاد موج گرما اثرات خشکسالی را تشدید می‌کند اما میان این دو تفاوت‌هایی وجود دارد. تغییرات اقلیمی باعث شده که با خشکسالی‌های بیشتر و شدیدتری روبه‌رو شویم اما با این حال وقوع خشکسالی به قبل از شروع تغییرات آب‌و‌هوایی برمی‌گردد. درست […]
دیگر مطالب شماره 2370
مردم و جامعه‌مدنی از آثار ناتوانی دولت آمریکا در تولید ماسک در دوره شیوع کرونا گفتندخصوصی‌سازی سلامت کار دست جامعه داد
هشدار حفر ۲۰ حلقه چاه مشترک در هورالعظیم برای استخراج روزانه ۳۰ هزار بشکه نفتروزگار هورالعظیم، به سیاهی نفتعبیات، فعال محیط زیست: چند سال پیش هورالعظیم به بهانه استخراج مشترک نفت با کشور عراق که باعث خشک شدن قسمت وسیعی از تالاب، حالا شاهد مجوز پروژه سهراب در منطقه حفاظت‌شده هورالعظیم هستیم
برخی منابع از فیلترینگ بعضی پسوندهای دامنه در متن پیامک‌های تلفن همراه خبر داده‌انددیوارکشی مجازیسامانه لایف‌وب از کاهش ۵۰ درصدی استفاده کاربران ایرانی از اینستاگرام نسبت‌به سال گذشته خبر داد
«پیام ما» از وضعیت مردم همدان ۱۰ روز پس از قطع مداوم آب گزارش می‌دهدعطش همدانی‌ها ادامه داردخانواده‌هایی با مصرف کمتر، یا آن‌هایی که می‌توانند آب را از طریق دیگری تامین کنند سهمیه‌شان را برای فروش به مغازه‌ها می‌دهند
معاون اول رئیس‌جمهوری خبر دادطراحی ۵ خط انتقال آب از دریا

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *