سایت خبری پیام ما آنلاین | بزرگترین حادثه معاصر در موسم حج رقم خورد عزا در منا

بزرگترین حادثه معاصر در موسم حج رقم خورد عزا در منا





۶ بهمن ۱۳۹۴، ۹:۴۶

بزرگترین حادثه معاصر در موسم حج رقم خورد
عزا در منا

پنج شنبه اولین روزی بود که حاجیان امسال در منا حاضر شدند و باید طبق مناسک حج سه روز در منا بمانند. یکی از اقداماتی که باید در این سه روز انجام دهند رمی جمرات است. هر سال به دلیل حضور میلیونی حاجیان تمتع و البته انجام همزمان مناسک توسط آنها، در مسیرهای منتهی به رمی جمرات ازدحام شدید رخ می‌دهد. اما نکته‌ای که وجود دارد تدبیر رژیم سعودی برای ساماندهی این اوضاع است. مساله‌ای که در چندین سال اخیر بسیار کمرنگ دیده شده است. آنقدر کمرنگ در نهایت تبدیل به فاجعه‌ای مرگبار، غمبار و فراموش‌نشدنی شد.  صبح روز پنج شنبه در حالی‌که حاجیان کشورهای مسلمان به سوی رمی جمرات حرکت می‌کردند ارتش سعودی به دلایل نامعلوم و بدون هماهنگی قبلی دو مسیر رمی جمرات را بست. زائران مجبور شدند از مسیرهای دیگر تردد کنند. آنهایی که به انتهای خیابان رسیده بودند با انسداد انتهای مسیر مواجه شدند در حال بازگشت بودند که با سیل عظیم جمعیتی که برای رمی جمرات به محل انجام مناسک می‌رفتند برخورد کردند. سپس آنها به مسیر باریک و کوچکی هدایت شدند که باید از دروازه‌ای کوچک عبور می‌کردند و همین امر موجب برخورد و ازدحام شدید در ورودی این مسیر شد و فاجعه منا را رقم زد. در این گزارش به اخبار منتشر شده حول و حوش فاجعه منا پرداخته ایم.

مفقود شدن 366 ایرانی
در ابتدا سعید اوحدی در گفت‌وگو با فارس اعلام کرد که آمار دقیقی از تعداد تلفات و مجروحین نداریم.
در ساعت 13:22 دقیقه مرکز پزشکی سازمان حج و زیارت اعلام کرد که مرگ 12 ایرانی تایید شده و پس از اعلام اولین آمار سیر تصاعدی کشته‌شدگان ایرانی شروع شد. پس از دقایقی در ساعت 13:28 دقیقه سعید اوحدی از افزایش تعداد کشته‌ها به 350 نفر خبر داد و گفت: تاکنون بیش از 1500 زائر در حادثه رمی جمرات مجروح شدند. در ساعت 14 خبر تشکیل ستاد ویژه پیگیری و بررسی وضعیت زائران ایرانی حادثه منا با حضور حجت‌الاسلام قاضی‌عسکر سرپرست حجاج ایرانی، سعید اوحدی رئیس سازمان حج و زیارت و پیرحسین کولیوند مشاور رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت مخابره شد. در همین حین خبر از امدادرسانی تیم پزشکی ایران و تشکیل گروه‌های امدادی توسط زائران ایرانی به صورت داوطلبانه از منا منتشر می‌شد. همچنین شاهدان عینی و مسئولان از امدادرسانی گروه‌های پزشکی سعودی شکایت می‌کردند و از ایجاد مانع برای جستوجوی جانباختگان، ممانعت از انتقال زائران مجروح ایرانی به مراکز پزشکی و درمانی، بدرفتاری با مجروحان ایرانی و کندی امدادرسانی توسط رژیم سعودی سخن می‌گفتند. در ساعت 14:39 دقیقه، نیم ساعت پس از خبر تشکیل ستاد ویژه، اوحدی آمار 43 زائر ایرانی جانباخته و 60 مصدوم را اعلام کرد. حدود نیم ساعت پس از اعلام اوحدی، اسامی 43 جانباخته ایرانی توسط شهسواری مدیر روابط عمومی سازمان حج منتشر شد. اما ماجرا به اینجا ختم نشد. اوحدی اظهار امیدواری کرد تا یک ساعت آینده آمار نهایی را بدهد. اما جمعه اوحدی اعلام کرد تا فردا آمار نهایی اعلام می‌شود زیرا عمق فاجعه بسیار زیاد است. اوحدی سپس در ساعت 17:10 دقیقه آمار کل کشته‌ها تا آن لحظه را بیش از 1000 نفر اعلام کرد و گفت: بیش از 2000 هزار نفر مجروح شده‌اند. کمتر از یک‌ساعت از اعلام 43 زائر ایرانی جاباخته نگذشته بود که اعلام شد شمار کسته‌های ایرانی به 95 نفر رسید. پس از آن حجت‌الاسلام و المسلمین سیدعلی قاضی عسکر، سرپرست حجاج ایرانی در گفت‌وگوی زنده تلفنی در صداوسیما با اشاره به این مطلب که سعودی ها هنوز نتوانسته‌اند جنازه‌ها را از محل وقوع حادثه خارج کنند، گفت: تمام بیمارستان ها را مورد بررسی‌قرار داده‌ایم تا حجاجمان را پیدا کنیم و از وضعیت آنها با خبر شویم. قاضی عسکر تصریح کرد: سعودی ها حتی اجازه نمی‌دهند که نیروهای ما در صحنه حاضر شوند و مجروحان ما را شناسایی کنند و ما نمی‌دانیم این چه شیوه خدمت رسانی است.
در ساعت 19:13 دقیقه اوحدی آخرین آمار را 1200 کشته اعلام کرد و گفت: تعداد کشته‌ها و زخمی‌های این حادثه به بیش از 3200 نفر رسیده است. در این میان افراد برجسته کشور اعم از علما، مراجع تقلید، سران لشگری و کشوری با صدور پیام‌های تسلیت خواستار تسریع در روند امدادرسانی و پیگیری مجدانه دولت جمهوری اسلامی ایران برای احقاق حق و تامین امنیت زائران ایرانی بیت‌الله الحرام شدند و تمام مسئولان به بی‌کفایتی رژیم سعودی در اداره حج تمتع امسال تاکید کردند. در این زمینه مقام معظم رهبری پیامی را صادر کردند و با بیان اینکه دولت سعودی باید مسئولیت سنگین این فاجعه را به عهده بگیرد، سه روز عزای عمومی اعلام کردند. رئیس سازمان حج و زیارت با اعلام این خبر که تعداد کل کشته‌ها از 1300 نفر گذشته است، گفت: از این تعداد 125 نفر زائران ایرانی بوده‌اند سپس رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت با بیان اینکه 70 زائر ایرانی به دلیل کوفتگی و گرمازدگی بستری هستند، گفت: هم‌اکنون 2 زائر ایرانی در بیمارستان‌های سعودی بستری هستند که سعودی‌ها اجازه انتقال آنها را به مراکز درمانی ایران را نمی‌دهند. در پایان رئیس سازمان حج و زیارت از مجهول‌الهویه بودن 6 زائر جانباخته ایرانی خبر داد و گفت: آمار نهایی امشب (پنج‌شنبه) سازمان حج و زیارت 131 جانباخته ایرانی در حادثه منا است و این آمار امشب (پنج‌شنبه) افزایش نمی‌یابد. از ابتدای صبح دیروز اوحدی به فارس اعلام کرد که پیکرهای جان باختگان ایرانی فاجعه مرگبار منا اوایل هفته آینده به کشور بازگردانده می‌شود و هم‌اکنون شناسایی پیکرها در سردخانه‌ها ادامه دارد. اوحدی اظهار داشت: هم‌اکنون 4 کمیته جستوجو در سردخانه‌ها و بیمارستان‌های سعودی در تلاشند تا زائران ایرانی جانباخته را پیدا کنند و دیگر هیچ جنازه‌ای روی زمین نمانده و تمام اجساد به سردخانه‌ها منتقل شده است. در آخرین آمار هم تا پیش از تنظیم این گزارش از حادثه منا که در برخی خبرگزاری ها منتشر شده تعداد زائران ایرانی مفقود شده در این فاجعه به 366 تن رسید.
ولیعهد عربستان مقصر بود؟
یک روزنامه لبنانی با انتشار خبری، باعث بوجود آمدن فشار زیادی بر روی خانواده سلطنتی عربستان شد. روزنامه الدیار دلیل حادثه منا در مراسم حج را حضور جانشین ولیعهد عربستان در منطقه مشعر منا و بازگشت وی در خلاف مسیر عبور حجاج اعلام کرد. پایگاه خبری روزنامه الدیار در گزارشی در خصوص حادثه پنج شنبه منا در مکه مکرمه که منجر به قربانی شدن تعداد زیادی از زائران شد، نوشت: مقامات سعودی خبر عبور خودروی یکی از سران این کشور از منطقه مشعر منا را که به کشته شدن صدها تن از حجاج منجر شد رد می کنند اما واقعیت آن است که «محمد بن سلمان» پسر پادشاه، جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان در زمان حضور شمار زیادی از حجاج در منا تصمیم گرفت در این منطقه حضور یابد. در این گزارش آمده است: وی به همراه بیش از 200 نیروی ارتش و 150 مامور پلیس که او را از همه طرف محاصره کرده بودند وارد صفوف حجاج شده و به مرکز منا رسید. پس از این حضور، وی در جریان عکس حرکت حجاج قصد داشت محل را ترک کند که همین امر موجب تراکم جمعیت شد و حجاج دسته دسته بر روی یکدیگر افتادند و فاجعه ای بزرگ رخ داد. سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان بلافاصله لیست مسوولان برگزاری حج را درخواست کرد و آنها را مسوول این فاجعه معرفی کرد. گفته می شود 28 مسوول سعودی مجرم شناخته و حکم اعدام آنها را صادر کرد.
فاجعه منا بزرگترین حادثه معاصر
گفتنی ست در سال ۱۹۹۰، در یک حادثه بیش از هزار و ۴۰۰ زائر در مناسک حج کشته شدند. اما با حادثه ای که روز پنج شنبه اتفاق افتاد، رکورد کشته شده های یک حادثه در موسم حج شکسته شد. بیش از یک هزار و ۵۰۰ نفر آمار جان‌باختگان این حادثه است، اما بر اساس منابع موثق پیش بینی می شود این آمار به بیش از ۲ هزار نفر برسد. رخی منابع خبری سعودی گفته اند تعداد کشته ها به ۱۵۰۰ نفر رسیده است. حتی این تعداد کشته هم بیش از قربانیان حادثه سال ۱۹۹۰ است که در پی ان ۱۴۲۶ زائر کشته شدند.
دستورات رییس جمهوری در خصوص حادثه منا
رییس جمهوری اسلامی ایران در تماس تلفنی با معاون اول خود دستورات ویژه‌ای برای پیگیری حادثه منا صادر کرد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری،،حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی پیش از پیاده شدن از هواپیما در فرودگاه نیویورک، در تماس تلفنی با مسوولان و از جمله دکتر جهانگیری، ضمن دریافت آخرین گزارشها، دستور داد تا هیات دولت طی جلسه ویژه ای در روز جمعه ابعاد مختلف این فاجعه تاسف بار را بررسی و با تشکیل ستادی پیگیری های لازم را انجام دهد. رییس جمهوری تاکید کرد وزارت خانه های امور خارجه، بهداشت و درمان، ارشاد اسلامی و سازمان حج و زیارت همه اقدامات عملی لازم را برای انتقال سریع پیکر حجاج کشورمان و نیز مجروحان حادثه و سپس مداوا و رسیدگی های پزشکی به مصدومان انجام دهند. دکتر روحانی همچنین وزارت کشور را موظف کرد تا از طریق استانداری ها در سراسر کشور به خانواده های جانباختگان و صدمه دیدگان حادثه مساعدت و رسیدگی های لازم را انجام دهند.
گزارش یک شاهد عینی از حادثه منا
اج مرتضی باقری ار مدیران باسابقه حج که سالهای متوالی تجربه حضور در مناسک حج را داشته و عمدتا کاروان حجاج ایرانی مقیم خارج از کشور را مدیریت می کند، در گزارشی به مشاهداتش از حادثه خونین منا و ارزیابی آن بر اساس تجربیات گذشته اش پرداخت. به گزارش مهر، بخشی از این گزارش بدین شرح است: امروز عید قربان ۲ مهر ۱۳۹۴ طبق معمول، حاجیان از مشعرالحرام بسمت منی حرکت نموده و سپس بسمت جمرات محل سنگ زدن به شیطان راهی انتهای منی شدند. وقتی به جمره عقبه(شیطان بزرگ) رسیدیم شرایط خیلی سخت تر از سنوات قبل نبود یعنی اینکه ازدحام مسیر یک اتفاق غیر عادی و ناهماهنگ با اطراف جمرات بوده است … در خیابانی که عمدتا ایرانیها، افریقاییها. هندی ها. پاکستانی ها به سمت جمرات حرکت میکنند کاملا وضعیت غیر عادی محسوس بوده و بهم خوردن حال حجاج از ازدحام، ترافیک، نبود آب اشامیدنی و بسته بودن راههای خروجی خیابان بسمت جمرات شرایط ایجاد اتفاق وحشتناک کشتار حجاج را رقم زد. علیرغم انکه عربستان از نیروی هوایی و هلیکوپتر برای خدمات رسانی به حج بهره می برد هیچگونه نظارتی بر این بخش که مهمترین و شلوغ ترین بخش مناسک حج است صورت نگرفت والا با نظارت هوایی وقتی ازدحام جمعیت مشاهده شد می توانستند عقبه جمعیت را قطع و جمعیت را به خیابانهای اطراف و همچنین محل کاروانهای مصری و افریقایی اطراف خیابان هدایت کنند. تمام نیروهای پلیس از افراد با سن کم تشکیل شده و فقدان تجربه و پختگی در برخورد به بحران مشهود بود. کمترین آمادگی در نیروهای عربستانی مشاهده نمی شد، بطوریکه با تاخیر چند ساعته صرفا بانتقال کشته ها پرداختند و بسیاری از مجروحین در بین کشته ها زنده زنده مرگ دلخراش را تجربه کردند. سخنان افرادی که عصر برای شناسایی جنازه ها به مناطق مختلف رفته اند از نفس کشیدن مجروحان و استفراغ خون حکایت دارند. اتفاق تقریبا ساعت ۸ و ۴۵ دقیقه صبح رخ داد ولی ساعت ۴ عصر نبض مرده ها و مجروحان را می گرفتند. بعد از ظهر نیروهای باتجربه و مسن تر وارد صحنه شدند که البته کمی به جمع کردن صحنه کمک کرده است. جو عمومی مکه و در بین حجاج بشدت خراب و ترس و استرس حاکم شده است احتمال اتفاقات بعدی از جمله در مسجدالحرام می رود. یعنی با مختصر سر و صدا مردم وحشت زده پا بفرار گذاشته و له و کشته شدن زیر دست و پا اتفاق مورد توقع است.
فاجعه منا روی جلد روزنامه‌های مطرح دنیا
دیروز عمده روزنامه های بزرگ دنیا از جمله روزنامه های اروپایی و آمریکایی عکس یک و حتی تیتر یک خود را به حادثه اسف بار منا اختصاص دادند. روزنامه وال استریت ژورنال چاپ آمریکا، روزنامه نیویورک تایمز چاپ آمریکا، روزنامه تایمز جاپ انگلیس، روزنامه ایندیپندنت چاپ انگلیس، روزنامه گاردین چاپ انگلیس و روزنامه ال پائیس چاپ اسپانیا از جمله این روزنامه ها بودند.
جنگ روانی سعودی‌ها برای فرار از حادثه منا
کابران سعودی توییتر از شب حادثه منا با ساخت «هشتگ» هایی سعی دارند، حادثه مرگ بیش از یک هزار نفر در سرزمین منا را به گردن ایران بیاندازند. غفلت و ناکارآمدی نیروهای عربستانی و سومدیریت آنها در برگزاری حج تمتع، حالا امسال بیش از پیش به چشم جامعه مسلمانان دنیا رسیده است. سقوط جرثقیل در نزدیکی مسجد الجرام در شهر مکه، آن هم در روزی که سرعت باد و طوفان بهانه سعودی ها شد اولین فاجعه انسانی در حج امسال را رقم زد. پس از آن تجمع شدید در یکی از مسیر ها در سرزمین منا که منتهی به رمی جرمات می شد، یکی از بزرگترین فاجعه های انسانی در تاریخ حج تمتع را رقم زد که منجر به مرگ بیش از هزاران نفر شد. با این حال کاربران عربستانی در توییتر که بخش زیادی از آنان را جامعه وهابی این کشور تشکیل می دهند،پس از ساعت ها سکوت پس از وقوع این فاجعه، جنگ روانی مضحک و توهم آمیزی را راه انداختند و با ساختن هشتگ هایی مانند ایران تقتل حجاج و ایران تقتل، ایران را مقصر وقوع این حادثه می خوانند.
بهانه آنها برای این رفتار ، شعار هایی است که حجاج در خیمه های خود در سرزمین منا پس از این حادثه داده اند که به گفته رسانه های خارجی بیشتر شعاردهندگان از کشور های مصر، ترکیه، لبنان، عراق و ایران بوده است و حالا سعودی ها برای خلاص شدن از این رسوایی بزرگ در این توهم می خواهند ایرانی ها را مقصر این اتفاق نشان دهند.
فارغ از اینکه تمامی رسانه ها خارجی و جامعه مسلمانان در شبکه های اجتماعی سعودی ها مقصر اول این اتفاق می خوانند که برای همگان «اظهر من الشمس» است. تا جایی که مقام معظم رهبری نیز در پیام خود اعلام کردند:«دولت سعودی موظف است مسئولیت سنگین خود را در این حادثه‌ی تلخ پذیرفته و به لوازم آن به قاعده‌ی حق و انصاف عمل کند. مدیریت غلط و اقدامات ناشایسته که عامل این فاجعه بوده نباید از نظر دور بماند.» همچنین رئیس جمهور کشورمان نیز در پیام خود اعلام کرد:« وزارت خانه های امور خارجه، بهداشت و درمان، ارشاد اسلامی و سازمان حج و زیارت همه اقدامات عملی لازم را برای انتقال سریع پیکر حجاج کشورمان و نیز مجروحان حادثه و سپس مداوا و رسیدگی های پزشکی به مصدومان انجام دهند.»
وزیر بهداشت در انتظار صدور ویزا برای حضور در عربستان
قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه سفر وزیر بهداشت به عربستان از طرف ما قطعی است، گفت: اما طرف مقابل نیز باید آماده باشد تا این سفر انجام شود. ایرج حریرچی درباره سفر وزیر بهداشت به کشور عربستان در پی فاجعه منا، گفت: ما از وزارت خارجه درخواست کرده‌ایم، شرایطی فراهم شود تا وزیر بهداشت و هیاتی از تهران با حضور در عربستان مستقیما در جریان روند درمان مجروحان این حادثه قرار گیرند. این وزارتخانه نیز به دولت عربستان اعلام کرده تا این کشور ویزا صادر کرده و مقدمات سیاسی سفر را فراهم کند. وی با بیان اینکه سفر وزیر بهداشت به عربستان از طرف ما قطعی است، اظهار کرد: از آنجایی که سفر به عربستان سفری دیپلماتیک است باید طرف مقابل نیز آمادگی لازم را داشته باشد. بنابراین هر زمان که ویزا از سوی کشورعربستان صادر شود ما آماده‌ایم که حرکت کنیم. در صورت انجام این سفر افرادی از وزارت بهداشت، وزارت خارجه و هلال احمر نیز وزیر بهداشت را همراهی خواهند کرد.
شایعه مرگ مجری تلویزیون
در این میان با توجه به حضور سید علی ضیا، مجری معروف تلویزیون در منا خبر فوت وی منتشر شد. این خبر آنقدر پیچید که سید علی ضیا در اینستاگرامش به آن واکنش نشان داد و گفت که حالش خوب است. علی ضیا سپس در گفتگو با سایت لبیک صدا و سیما گفت: متأسفانه در فضای مجازی اخباری از بنده منتشر شده بود مبنی بر این که در حادثه منا جان خود را از دست داده ام. این اخبار به قدری زیاد بود که علی رغم اطلاع خانواده از سلامتی من خانواده ام به شک افتاده و بار دیگر با من تماس گرفتند تا از سلامت من مطلع شوند. وی ادامه داد: حال من خوب است و به خاطر محبتی که تمامی مردم چه در ایران و چه حاجیان در اینجا نسبت به من و سلامت جسمی من داشتند از همه تشکر می کنم. ضیا در رابطه با حادثه پنج شنبه گفت: من در آن مسیر نبودم که این اتفاق رخ داد و مسیر دیگری را می رفتم اما به ناگاه متوجه شدیم که یکی از مسیرها را بسته اند، البته اینجا همه می گویند که ولیعهد و فرزند پادشاه با تیمی ۲۰۰ نفره از آن جا عبور می کردند تا بروند به شیطان سنگ بزنند. البته ما هم همچین اتفاقی را حس کردیم و دوستانی که تجریه حضور چند ساله را دارند می گفتند جو امنیتی به گونه ای شده که انگار کسی از سرانشان در حال عبور است. وی افزود: اینجا هوا بسیار بسیار گرم است و دیروز نیز نسبت به امروز بسیار گرمتر بود، اما متأسفانه دریغ از آبی که به دست زائران بیت الله بدهند، ما بچه شیعه ها وقتی ایام محرم می‌شود ایستگاه ایستگاه صلواتی آب و شربت به دست عزادران می دهیم اما اینجا از تکریم زائران بیت الله الحرام خبری نبود، آب نبود که زائران بخورند و با این که می دیدند که هوا گرم است اما آبی بر سر مردم نمی ریختند. این مجری تلویزیون گفت: دو تن از همکاران عزیز ما هم هنوز مفقود هستند، برخی از دوستان که آنها را در آن زمان دیده بودند می گویند چند پیرمرد زیر دست و پا افتاده بودند این دو نفر که می بینند، خم می شوند تا آن‌ها را از زیر دست و پا نجات دهند که خودشان زیر دست و پای بقیه گیر می کنند.
واکنش اینستاگرامی رییس اتاق بازرگانی ایران به حادثه منا
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در واکنش نسبت به حادثه منا، تاکید کرد: ««نگاهی به دلایل فنی وقوع حوادث، گویای افت استانداردهای مدیریتی سعودی‌ها در عرصه‌هایی است که این کشور در آن تجربه و توانایی داشت.» محسن جلال‌پور در تازه‌ترین نوشته اینستاگرامی خود نسبت به افت استانداردهای مدیریتی سعودی‌ها انتقاد کرد. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، وی در نوشته خود در اینستاگرام عنوان کرده است: «توالی حوادث پرتلفات در حج امسال کام مسلمانان جهان را تلخ کرد. ذی‌الحجه که ایام دعا و نیایش و آرامش روح و شادی خاطر بود، امسال خونین، مشوش و غمبار شد. برای همه جان باختگان، آمرزش و رضوان و برای آسیب‌دیدگان، شفا و درمان آرزومندم.» به اعتقاد رییس اتاق بازرگانی ایران، «نگاهی به دلایل فنی وقوع حوادث، گویای افت استانداردهای مدیریتی سعودی‌ها در عرصه‌هایی است که این کشور در آن تجربه و توانایی داشت. این عقب‌گرد به عرصه مدیریت شهری محدود نمی‌شود. عملکرد آنها در حمله سبکسرانه به یمن، حالا به ناامنی گسترده و رو به تزاید در مرزها و همچنین تلفات سنگین منجر شده است.» جلال‌پور متذکر می‌شود: «ماجراجویی و بمباران مردم یمن، شاهد دیگری بر افول معنی‌دار عنصر تدبیر و هنر تعادل در ریاض است. نحوه عملکرد سعودی در سوریه و در پرونده هسته‌ای ایران، نمونه هایی دیگرند. جان عالم فدای پیامبر رحمت که فرمود: من بر امتم از فقر بیمناک نیستم، بلکه بر آنان از «سوء تدبیر» می ترسم. خداوندا! ما مسلمانان را نور تدبیر عطا فرما . آمین یا رب العالمین.»
حرف مفتِ مفتی سعودی
مفتی آل سعود بدون تسلیت گفتن به خانواده‌های داغدار قربانیان فاجعه دلخراش مشعر منا که بیش از هزار کشته به جا گذاشت، ضمن سرپوش گذاشتن بر بی‌کفایتی و سوءمدیریت حاکمان عربستان در برگزاری مراسم حج، حجاج بیگناه را مسئول و مقصر وقوع این حادثه دانست. به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، شیخ عبدالعزیز آل الشیخ از واژه خودکشی برای قربانیان فاجعه مشعر منا استفاده کرد و گفت مرگ عمدی در اماکن مقدسه، خودکشی است. آل الشیخ مفتی کل آل سعود و رئیس شورای به اصطلاح علمای ارشد و اداره پژوهش‌های علمی و فتوای سعودی در واکنش به فاجعه هولناک مشعر منا از تسلیت گفتن به خانواده‌های داغدار قربانیان خودداری کرد و در عین حال حجاج بیگناه را مسئول و مقصر وقوع این حادثه دردناک دانست. مفتی آل سعود در گفت‌وگو با روزنامه سعودی عکاظ گفت حجاج و بعثه‌های حج باید به قوانین عربستان که برای ساماندهی حج و راحتی حجاج وضع شده، پایبند باشند. وی افزود پایبند نبودن به این قوانین و مقررات، شر و خطر بسیار بزرگی است. مفتی آل سعود در توجیه بی کفایتی رژیم سعودی و سوء مدیریت آنها در برگزاری امن و آرام مراسم حج مدعی شد برخی حجاج به دنبال مرگ عمدی در اماکن مقدسه هستند زیرا اعتقاد دارند مُردن در این اماکن، اجر و پاداش دارد. کسانی که مرگ عمدی در حج را فضیلت می‌دانند،فکر اشتباهی دارند و این نوع مرگ، خودکشی است و هر کس به این جنایت عمدی دست بزند،قاتل خویش است. مفتی دربار آل سعود در واکنش به انتقادهای گسترده در سطح جهان اسلام از بی کفایتی و سوء مدیریت سعودی‌ها در برگزاری مراسم حج که به بروز فاجعه دلخراش اخیر در مشعر منا رخ داد، در اظهاراتی توهین آمیز مدعی شد: اینها(منتقدان)، حسود و کینه توز هستند، آنچه رخ داد، قضا و قدر بود! و به سبب ازدحام جمعیت رخ داد .وی با انداختن مسئولیت بروز فاجعه اخیر به گردن حجاج بیت الله الحرام برای تبرئه آل سعود ادعا کرد تمام دستگاه‌های دولتی تلاش‌های خود را برای جلوگیری از بروز هرگونه فجایع به کار گرفته‌اند، اما اینها(منتقدان) در قلوبشان مرض وجود دارد و سخنانشان هیچ ضرری به پادشاهی سعودی و تلاش‌های گسترده اش وارد نخواهد کرد.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *