سایت خبری پیام ما آنلاین | استاندار کرمان از قرارگرفتن ایجاد زیرساخت های تمدن هلیل در برنامه ششم توسعه خبر داد احیای تمدن فراموش شده

استاندار کرمان از قرارگرفتن ایجاد زیرساخت های تمدن هلیل در برنامه ششم توسعه خبر داد احیای تمدن فراموش شده





۶ بهمن ۱۳۹۴، ۸:۴۹

استاندار کرمان از قرارگرفتن ایجاد زیرساخت های تمدن هلیل در برنامه ششم توسعه خبر داد
احیای تمدن فراموش شده

رضا عبادی زاده

استاندار کرمان در جلسه شورای اداری استان کرمان ایجاد زیرساخت های تمدن هلیل را از برنامه های ویژه در برنامه ششم توسعه برای استان کرمان عنوان کرده است تا این امیدواری برای علاقمندان به این تمدن بوجود بیاید که مجددا کاوش های گسترده ای بر روی این تمدن صورت گیرد. علیرضا رزم حسینی در این جلسه با بیان اینکه از جمله اقدام خوبی که در برنامه ششم توسعه انجام شده، این است که صنایع پتروشیمی در افق آینده استان کرمان دیده شده و کرمان می تواند به یکی از قطب های پتروشیمی کشور تبدیل شود تصریح کرد: سرمایه گذاری، ایجاد اشتغال و زیرساخت های تمدن هلیل از برنامه های ویژه در برنامه ششم توسعه برای استان کرمان است.
هلیل نخستین تمدن بشری جهان
تمدن هلیل نام یافته‌های باستانشناسی تازه‌ای‌ است که در استان کرمان در نزدیکی شهر جیرفت و هلیل‌رود به دست تیم‌های چند ملیتی باستانشناس در دست بررسی و پژوهش است. یافتن چنین نقطه‌ای، افقی تازه در یافته‌ها و نگره‌های باستان‌شناسان درباره تمدن خاورمیانه گشوده است. آثار تاریخی کشف شده از شهر سوخته مبین وجود روابط تجاری بین شهر باستانی جیرفت و شهر سوخته و ارتباطات بین آنها بوده است. بیش از ده سال پیش بود که یک روستایی در حال شخم زدن زمینش با کاسه ای قدیمی مواجه شد و به تصور پیدا کردن گنج آبادی را خبر کرد. برخی اهالی آن روستا هم برای دستیابی به گنج بیشتر شروع به کندن زمین کردند و اشیای دیگری را پیدا کردند. برخی به گمان اینکه شانس در خانه شان را زده شروع به فروختن این اشیا کردند و پس از این قاچاقچیان اشیای تاریخی به منطقه سرازیر شدند. داستان تمدن هلیل از این جا شروع شد. بعد از یک سال و چند ماه بالاخره دولت به فکر کاوش بیشتر درباره این منطقه افتاد. یک کاوشگر ایرانی که همان پروفسور مجیدزاده بود و در فرانسه زندگی می کرد با دعوت میراث فرهنگی به ایران آمد و سرپرست تیم کاوش منطقه را برعهده گیرد. نزدیک به 5 سال این کاوش ادامه داشت و به نتایج خوبی رسیده بود. نتایج مهمی مثل «ارت» گمشده. آنطور که محی الدین طیبی، از فعالین تمدن هلیل می گوید سال ها بود که باستان شناسان به لوح هایی دست پیدا می کردند که در این الواح از شهری به نام «ارت» نام برده می شد و پادشاهان شهرهای مختلف مثل سومر از این شهر اسم می بردند و در یکی از معروف ترین این لوح ها پادشاه سومر از مردم «ارت» می خواهد که به وی از گنجینه گرانبهاییی که دارند خراج بپردازند. تا سال ها «ارت» گمشده بود و با کشف تمدن هلیل پروفسور مجید زاده به این نکته رسید که هلیل همان «ارت» است. اما پس از 5 سال و با تغییرات پی در پی مدیریت سازمان میراث فرهنگی در دولت محمود احمدی نژاد، آن کاوشگر ایرانی از مسئولیتش کنار گذاشته شد تا از حجم کاوش ها کم شود. البته کاوش های باستانی ادامه داشت اما نه به شدت قبلی.
هلیل، تمدن تنها
در طول سال های اخیر خبرهای نه چندان خوشی از حال و روز این تمدن به گوش می رسید. اوایل سال جاری بود که این خبرها نگران کننده تر شدند. خبرهایی مبنی بر تخریب این تمدن ناشناخته. در شماره 369 روزنامه پیام ما که به گزارشی در ارتباط با حال ناخوش این تمدن در آن زمان پرداختیم، در گزارشی با عنوان «داستان یک تمدن تنها» نوشتیم: تپه در جوار روستای کنارصندل و در میان زمین‌های کشاورزی قرار دارد. یک طرف تپه با چارچوب فلزی و تخته‌های چوبی به صورتی ناقص مسیربندی شده، به طوری که اگر بازدیدکنندگان مراقبت نباشند ممکن است در میان یکی از حفره‌های موجود در مسیر سقوط کنند. اما سمت دیگر هیچ مسیری را برای هدایت گردشگردان پیش‌بینی نکرده، در نتیجه بازدیدکنندگان باید برای دیدن نقش‌ برجسته نیم‌تنه انسانی که در آن‌سوی تپه واقع شده، از روی دیوارهای باستانی عبور کنند. عبور آزادانه گردشگران از روی دیوارها و باقیمانده بناهای تمدن «اَرَتَ» فرسایش بسیاری را به این مکان تحمیل کرده است. حتی در برخی موارد، دیوارها به شدت فرسوده شده و آثار عبور بازدیدکنندگان به خوبی مشهود است. سایر بخش‌های تپه هم از فرسایش باد و باران آسیب دیده‌اند و شکاف‌های عمیق و کانال‌هایی ناشی از عبور آب در تپه ایجاد شده که علاوه‌بر آثار کشف شده، آثار کشف نشده را نیز در مخاطره قرار داده است.
قسمتی از گزارش بالا خود نشان دهنده اتفاقات ناگواری ست که در طول این سال ها بر تمدن هلیل رفته بود.
تمدن هلیل در برنامه ششم توسعه قرار می گیرد
حالا آنطور که از صحبت های استاندار کرمان مشخص است، توجه به تمدن هلیل جزو برنامه های ویژه استان کرمان در برنامه ششم توسعه خواهد بود. رزم حسینی این موضوع را قبل از جلسه شورای اداری اخیر هم گفته بود. وی در شب تمدن هلیل در جشنواره فرهنگی اقتصادی کرمان که از 16 تا 23 مرداد در برج میلاد تهران برگزار شد گفته بود: معرفی تمدن هلیل در دستور کار برنامه ششم توسعه هم باید قرار بگیرد و نمایندگان هم کمک کنند. امیدواریم این تمدن کهن و دیرینه معرفی شود. حالا با گذشت یک ماه این بار استاندار کرمان در جلسه شورای اداری استان کرمان به نوعی این صحبت را تکرار کرد و زیرساخت های تمدن هلیل همراه با اشتغال و سرمایه گذاری را جزو برنامه های ویژه استان کرمان در برنامه ششم توسعه عنوان کرد.
امیدواریم قرارگیری تمدن هلیل در برنامه ششم توسعه جدی باشد
مدیر پایگاه میراث فرهنگی جیرفت در ارتباط با قرارگیری ایجاد زیرساخت های تمدن هلیل در برنامه ششم توسعه به پیام ما گفت: از این صحبت استاندار بسیار خوشحال هستیم و امیدواریم این اتفاق بیفتد و قرارگیری ایجاد زیرساخت های تمدن هلیل در برنامه های ششم توسعه برای کرمان جدی باشد. ناصر علیدادی افزود: در این 10 سال اخیر واقعا ما رنج بردیم. کار رها شده است و آثار معماری ما در این منطقه از بین رفته است. وی در پاسخ به چرایی این موضوع گفت: متاسفانه نبود اعتبار کار ما را با مشکل مواجه کرده است. یک ماه قبل ما یک حفاری داشتیم و اشیای با قدمت هشت هزار سال پیدا کردیم و پس از تحقیق مجبور شدیم دوباره این اشیا را خاک کنیم چون اعتبار نداریم.
ناصر علیدادی اظهار داشت: از زمان روی کار آمدن دولت تدبیر و امید دل سوزاندن برای تمدن هلیل بیشتر شده است اما هنوز از اعتبار خبری نیست. اما با این صحبت استاندار امیدواری ما بیشتر شده است. مدیر پایگاه میراث فرهنگی جیرفت در پایان گفت: اگر تمدن هلیل در برنامه ششم توسعه قرار گیرد، قطعا اتفاقات خوبی رخ می دهد چرا که مجموعه ما هم در حوزه های مختلف کاربلد است.
باید اداره کل میراث فرهنگی جنوب کرمان
ایجاد شود
محی الدین طیبی از فعالین تمدن هلیل که در جشنواره فرهنگی اقتصادی کرمان دبیر کارگروه تمدن هلیل بود در ارتباط با قرارگیری ایجاد زیرساخت های تمدن هلیل جزو برنامه های ویژه استان کرمان در برنامه ششم توسعه به پیام ما گفت: اولین نتیجه مثبت این کار احیای کاوش ها در آن منطقه است. وی افزود: به احتمال زیاد پروفسور مجیدزاده قرار است 17 مهرماه به ایران بیایند و اگر دیداری با استاندار شکل بگیرد قطعا کاوش ها زودتر از این احیا می شود. چرا که استارت کاوش ها در دوره قبلی هم از جلسه چروفسور مجیدزاده و آقای مرعشی بود. دبیر کارگروه تمدن هلیل در جشنواره کرمان اظهار داشت: پس از برگزاری همایش تمدن هلیل در جشنواره کرمان اجماع خوبی بین گروه های مردمی در جیرفت شکل گرفته اما قطعا قرارگیری تمدن هلیل در برنامه ششم توسعه گام بلندی در احیای کاوش ها خواهد بود.
محی الدین طیبی با بیان اینکه شخص استاندار حساسیت موضوع تمدن هلیل را می دانند افزود: امیدواریم مسئولین ذیربط هم این حساسیت را درک کنند. چرا که کمک مسئولین و کمک گروه های مردمی باعث بوجود آمدن حرکتی تاریخی خواهد شد.وی در پایان گفت: اولین گام برای توجه بیشتر به تمدن هلیل تشکیل اداره کل میراث فرهنگی جنوب کرمان است که می تواند باعث حرکت بزرگی شود.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *