پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بررسی مجدد طرح استانی‌شدن انتخابات

بررسی مجدد طرح استانی‌شدن انتخابات





۱۹ دی ۱۳۹۷، ۱۴:۱۴

بررسی مجدد طرح استانی‌شدن انتخابات 

در طرح استانی شدن انتخابات مجلس، کاندیداها باید حد نصاب لازم از آراء  را در حوزه انتخابیه خود کسب کنند سپس با دیگر رقبا در سطح استان رقابت کنند

طرح استانی شدن انتخابات مجلس، یکی از مهم‌ترین موضوعات بحث برانگیز یک دهه اخیر مجلس شورای اسلامی بوده است. این موضوع که برای نخستین بار در سال ۱۳۷۸ مطرح شد، در سیر ادوار قانونگذاری پنجم، ششم، هفتم و هشتم با انتقادات و واکنش‌های مختلفی از جانب نمایندگان جناح‌های مختلف روبه‌رو شده است و در کشاکش این واکنش‌ها و انتقادات، با گذشت سال‌ها از نخستین سال ارائه آن در مجلس شورای اسلامی، تاکنون نتوانسته است از مرحله طرح فراتر رود و به قانون تبدیل شود. مغایرت روح کلی حاکم بر طرح با اصول دموکراسی و تمرکز زدایی، امکان ظهور دیکتاتوری انتخاباتی، کاهش مشارکت مردمی و … بخشی از انتقادات منتقدان این طرح است.

برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه های انتخابیه استانی می تواند از یک سو با مزایایی مانند پرداختن بهتر نمایندگان به وظایف ملی، تقویت نقش شوراهای محلی، گسترش فرهنگ و اندیشه حزبی و کاهش درگیری های قومی و قبیله ای همراه باشد؛ و از دیگر سوی با معایبی مانند کاهش مشارکت مردم در انتخابات، افزایش شکاف و تنش های اجتماعی، بی پاسخ ماندن خواسته های مردم و افزایش هزینه های انتخابات همراه شود. به منظور کسب حداکثر مزایا و حداقل معایبِ استانی شدن انتخابات مجلس شورای اسلامی، اجرای نظام انتخاباتی تلفیقیِ یک مرحله ای قابل پیشنهاد است؛ لذا می توان حوزه های انتخابیه تک کرسی را برای انتخاب اشخاص، و حوزه های انتخابیه استانی را برای انتخاب فهرست ها ایجاد کرد. نظام اکثریت نسبی برای انتخاب نمایندگان در حوزه های انتخابیه تک کرسی و نظام تناسبی برای توزیع کرسی ها بین فهرست ها در حوزه های انتخابیه استانی پیشنهاد می شوند.

موافقت نمایندگان با درخواست بررسی طرح اصلاح

 نمایندگان در جلسه علنی دیروز  سه شنبه، در جریان بررسی درخواست اولویت بررسی طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس با 149 رأی موافق، 69 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 233نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.سیدکاظم دلخوش اباتری به عنوان نماینده درخواست کننده اولویت بررسی طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس اظهار داشت: از مجلس هفتم تاکنون در راستای استانی شدن انتخابات مجلس طرح‌های متفاوتی تهیه شده که در این زمینه بعضاً مقام معظم رهبری دیدگاه‌هایی داشته‌اند و یا اینکه شورای نگهبان با طرح‌های استانی شدن مخالفت کرده است، نهایتاً امروز با اصلاحاتی که انجام شده باز هم استانی شدن انتخابات مجلس در دستور کار قرار گرفته است.

نماینده مردم صومعه سرا در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: متأسفانه به دلیل مشکلات اجرایی، مجلس به مسائل ریز اجرایی گرفتار شده و دستگاه‌های اجرایی نیز توپ را به زمین مجلس می‌اندازند که همین امر موجب کاهش کیفیت مجلس شده است.

وی افزود: در طرح استانی شدن انتخابات مجلس، کاندیداها باید نصاب لازمی از آراء را در حوزه انتخابیه و شهرستان‌های خود کسب کنند سپس با دیگر رقبایی که این نصاب را کسب کرده‌اند در سطح استان رقابت کنند.

حسن کامران دستجردی به عنوان مخالفت در اولویت قرار گرفتن طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس اظهار داشت: در انتخابات‌‌ها کاندیداها وعده اجرایی می‌دهند و این امر مردم را متوقع می‌کند.

نماینده مردم اصفهان با بیان اینکه در صورتی استانی شدن انتخابات مجلس سیستم اربابی حاکم می‌شود، گفت: استانی شدن بار مالی دارد و خلاف اصل 75 قانون اساسی است. همچنین باید توجه داشت که مردم در شرایط فعلی به اینکه مشکلات خود را از طریق نمایندگان پیگیری کنند امیدوار هستند.

محمدجواد کولیوند به عنوان موافق در اولویت قرار گرفتن طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس بیان کرد: با توجه به اینکه انتخابات دوره یازدهم مجلس در اسفندماه 98 برگزار می‌شود و اکنون در فصل بررسی بودجه هستیم، بسیار مهم است که زمان را در نظر داشته باشیم و هر چه سریعتر این موضوع تعیین تکلیف شود.

رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تقسیم بندی کامل حوزه‌های انتخابیه در طرح استانی شدن انتخابات مجلس باقی می‌ماند، گفت: کاندیداها پس از کسب حد نصاب لازم در حوزه انتخابیه با رقبای خود در حوزه انتخابیه در سطح استان رقابت می‌کنند.

کولیوند اظهار داشت: برگزاری انتخابات به صورت استانی بار مالی به دنبال ندارد و مشمول اصل (75) قانون اساسی نمی‌شود، همچنین هزینه‌ها را کاهش داده و منجر به افزایش حضور مردم در انتخابات‌ها می‌شود. لازم است با تغییر در روند کار مجلس نمایندگان به امور ملی بپردازند و شوراهای شهر نیز تبدیل به پارلمان محلی شوند.

 

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *