پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | افزایش بودجه، حال محیط زیست را بهبود می‌بخشد؟

افزایش بودجه، حال محیط زیست را بهبود می‌بخشد؟





۹ دی ۱۳۹۷، ۱۷:۵۰

افزایش بودجه، حال محیط زیست را بهبود می‌بخشد؟

فعال محیط زیست: افزایش 47 درصدی سهم محیط زیست در بودجه خوب است اما اتفاق بزرگی نیست

 

سهم محیط زیست در بودجه سال آینده افزایش یافته است. اما باید دید با این تورم و بالا رفتن قیمت‌ها، این رقم افزایشی تا چه میزان می‌تواند حال و روز محیط زیست کشور را بهبود بخشد؟

مینا ابراهیمی معاون مرکز برنامه ریزی، تحول اداری و بودجه سازمان حفاظت محیط زیست گفته است: اعتبارات این سازمان در سال ۹۷ حدود ۲۵۴ میلیارد تومان بود که امسال با ۴۷ درصد افزایش در لایحه بودجه به ۳۷۳ میلیارد تومان رسید.

اسماعیل کهرم فعال محیط زیست در گفت‌وگو با پیام در خصوص این افزایش سهم محیط زیست می‌گوید: «تخصیص این رقم برای محیط زیست بسیار خوشحال کننده است. اما لازم است ابتدا از سکان داران محیط زیست کشور سوال کرد که برنامه آن‌ها برای این بودجه چیست و قرار است در چه راهی مصرف شود؟ چراکه تا کنون عملکرد عیسی کلانتری و همکارانش نشان داده است که این افراد بیشتر در پی جلب رضایت گروه کوچکی همچون شکارچیان هستند و اکثریت مطلق افراد را نادیده می‌گیرند. نمونه آن هم  صدور 200 هزار مجوز شکار  برای تعطیلات آخر هفته است که سهم هر شکارچی حدود چهار پرنده می‌شود.»

به گفته کهرم،  با این افزایش قیمت‌ها، این بودجه اختصاصی چندان نمی‌تواند مشکل گشا باشد، چراکه این مقدار همسنگ با تورم نیست. او می‌گوید به طور مثال با این قیمت‌هایی که بالا رفته است چند ماشین می‌توان برای محیط بانان خرید و در اختیار آن‌ها قرار داد. اما باز هم از اینکه این تفاوت‌ها دیده شده و سهم محیط زیست افزایش یافته است جای خوشحالی دارد.»

خبر خوش برای محیط‌بانان در بودجه ۹۸

در لایحه بودجه سال 98 کل کشور در بخش آب، محیط ‌زیست و میراث فرهنگی، افزایش قابل توجهی در اعتبارات آنها نظر گرفته شده است؛ به‌گونه‌ ای که در طرح‌های تامین و انتقال آب شرب 20 درصد، خرید تضمینی آب از بخش خصوصی 100 درصد، هزینه توجه ویژه به محیط‌بانان و پوشش‌های حفاظتی 78 درصد، محیط ‌زیست عمرانی 18 درصد و آموزش و فرهنگ‌سازی محیط‌ زیست نیز 84 درصد رشد پیش بینی شده است. 

همچنین امیر زند پازندی سرپرست مرکز برنامه‌ریزی، تحول اداری و بودجه سازمان حفاظت محیط زیست ، ردیف‌های اصلی  بودجه پیشنهادی این سازمان را چنین نام می‌برد: 

برای فصل کاهش آلودگی هوا، ۵/۵۷ میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.  همچنین برای فصل حفاظت از گونه‌­های زیستی که شامل حفاظت و احیای تالاب‌های کشور از جمله تالاب انزلی، هامون، تالاب‌های استان فارس، حفاظت و احیای پارک ملی گلستان و مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان می‌شود ۱۶۷ میلیارد تومان پیش‌­بینی و  ۵/۱۸ میلیارد تومان برای تحقیق و توسعه در امور محیط زیست لحاظ شده است. در ذیل ردیف‌های متفرقه در لایحه بودجه سال ۹۸ اعتباری به میزان ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای ایجاد تاسیسات منطقه‌­ای، تبدیل پسماند به مواد و انرژی با اولویت بخش خصوصی با هدف کاهش صدمات و خسارات ناشی از پسماند به‌خصوص در شهرهای شمالی کشور پیش‌بینی شده است.

پازندی همچنین به اعتبارات هزینه‌ای پیش‌بینی‌شده برای سازمان حفاظت محیط زیست اشاره و اظهار کرده: اعتبار پیش‌­بینی شده برای هزینه‌­های جاری این سازمان ۱۰۲ میلیارد تومان است که ۳۵ میلیارد تومان از این اعتبار برای اولین بار تحت عنوان برنامه ارتقای پوشش حفاظتی مناطق تحت مدیریت و حمایت از محیط‌­بانان پیشنهاد شده است.

او با بیان اینکه میزان اعتبار پیش‌بینی‌شده برای طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای (طرح‌های عمرانی)، ۲۴۳ میلیارد تومان است، گفته: اعتبارات طرح‌­های تملک دارایی­‌های سرمایه­‌ای سازمان محیط زیست در سال ۹۸ با ۴۰ درصد افزایش نسبت به سال جاری همراه بوده است. بنابراین سازمان حفاظت محیط زیست جزو معدود دستگاه‌های اجرایی کشور به شمار می‌آید که این درصد رشد در حوزه اعتبارات تملک دارایی برای آن در نظر گرفته شده است.

این مقام مسوول در سازمان محیط زیست در مورد بودجه هزینه‌ای سازمان با اشاره به پایین بودن حقوق پرسنل سازمان حفاظت محیط زیست، گفته: با وجود وظایف و ماموریت‌های خطیر و متنوع محوله به این سازمان، سرانه اعتبارات هزینه‌­ای پیش‌­بینی شده  – که بخشی از آن صرف پرداخت حقوق و مزایای پرسنل سازمان می‌شود – از سرانه بسیاری از سازمان­‌ها و دستگاه‌­های هم‌تراز کمتر و بر اساس بررسی‌­های به عمل آمده این کمبود اعتبار حتی در حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد اعتبارات جاری است. به همین دلیل میزان پرداختی به کارکنان این سازمان در سطح پایینی قراردارد که رفع این موضوع نیازمند حمایت جدی مسوولان و به خصوص سازمان برنامه و بودجه کشور است.

وی در مورد مجموع نیروهای در حال فعالیت در سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: در حال حاضر سازمان حفاظت محیط زیست در کل کشور حدود ۶۵۰۰ نفر پرسنل دارد و از این تعداد حدود ۳۰۰۰ نفر محیط‌بان و مابقی کادر و کارشناس اداری هستند.  در حال حاضر برای هر ۶۰۰۰ هکتار از مناطق تحت مدیریت، یک محیط‌بان وجود دارد. بر همین اساس تعداد پرسنل سازمان طبق چارت سازمان امور اداری و استخدامی کشور حدود ۱۳۰۰۰ نفر پیش‌­بینی شده است و برای جبران عملکرد گذشته با دستور عیسی کلانتری – رئیس سازمان محیط زیست – و نظر مساعد رئیس جمهوری، اقدامات لازم برای استخدام و جذب سالانه تعداد ۳۵۰ نفر محیط‌بان و ۲۰۰ نفر کارشناس در دستور کار است.

او همچنین با اشاره به کمبود بودجه‌ هزینه‌ای این سازمان تاکید کرد: در سازمان محیط زیست به صورت روزانه شاهد جراحت و مصدومیت و شهادت تعدادی از همکاران‌مان هستیم؛ این در حالیست که به لحاظ محدودیت اعتبارات امکان رسیدگی مناسب به مجروحان و خانواده جانبازان و شهدای سازمان وجود ندارد. 

به گفته سرپرست مرکز برنامه‌ریزی، تحول اداری و بودجه سازمان حفاظت محیط زیست، جهت‌گیری جدید برای بهبود وضعیت اعتبارات محیط زیست کشور به منظور برون رفت از بحران­‌ها و مخاطرات روزافزون زیست محیطی امیدبخش است. او می‌گوید:« امیدواریم که این افزایش پلکانی با شیب تندتری در سال‌های آتی ادامه یابد. علاوه بر این با توجه به محدودیت اعتبارات داخلی و علیرغم وجود برخی تحریم­‌ها، با تدبیر و دستور ریاست سازمان محیط زیست، کارگروه تامین مالی و جذب سرمایه از محل منابع و تسهیلات صندوق­‌ها و موسسات بین­‌المللی که در زمینه محیط زیست فعالیت دارند، تشکیل و شروع به کار کرده است.»

 

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *