پرونده «پیام‌ما» برای روز جهانی موزه و میراث ‌فرهنگی

آینده موزه‌ها در عصر شتابزدگی





آینده موزه‌ها در عصر شتابزدگی

۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴، ۲۰:۱۱

صف بلند مقابل موزه هنرهای معاصر برای بازدید از نمایشگاه «چشم در چشم» و بعد از آن نمایشگاه «پیکاسو در تهران» آنقدر پدیده عجیبی بود که بسیاری رسانه‌ها آن را خوش‌بینانه «نشانی از تغییر در جامعه ایرانی» تعبیر کردند و بسیاری این نکته را یادآور شدند که اگر محتوای خوب ارائه شود، مخاطب خود پا به موزه خواهد گذاشت و موزه دیگر مکانی راکد و فراموش‌شده نخواهد بود.

در نمایشگاه لوور در موزه ملی ایران هم مردم در صفی طویل ساعت‌ها منتظر ماندند تا به تماشای آثاری بروند که از پاریس آمده بودند -و روایتگر شکل‌گیری پرمخاطب‌ترین موزه جهان بودند- اما بسیاری از همان مردم برای نخستین‌بار پا به موزه ملی ایران می‌گذاشتند. اما علت این بیگانگی با موزه ملی، تنها محتوا نبود. شیوه ارتباط با مخاطب در موزه این شرایط را رقم زده بود.
به‌جز این موارد و رکوردشکنی چند سال اخیر بازدیدکنندگان نوروزی کاخ سعدآباد، موزه‌های ایران در رخوتی ناخواسته و مستمر گرفتارند. رخوتی ناشی از نگاه سنتی مدیران به نهاد موزه، مدیرانی که بیش از نگاه بلندمدت به حوزه مسئولیتشان، نگاهی نگران به محیط میز مدیریتشان دارند. شعارها و برنامه‌های پرطمطراق روی کاغذ را دیگر سال‌هاست که اهالی این حوزه باور نمی‌کنند، از وعده افزایش تعداد موزه‌ها کسی خوشحال نمی‌شود و دیگر کسی باور ندارد که قرار است «موزه‌های سبز» داشته باشیم و تکنولوژی به موزه‌ها راه پیدا کند. وعده‌های محقق‌نشده عمری چندین‌ساله دارند. موزه‌های جهان به‌ویژه بعد از پاندمی، به‌سرعت متحول شده‌اند، اما موزه‌های ما سال‌ها از جریان تغییر و پیشرفت و بازآفرینی جامانده‌اند؛ در حدی که حتی یک کاتالوگ دیجیتال برای پژوهشگران داخلی تهیه نکرده‌اند تا دسترسی متخصصان به آثار و اطلاعات آرشیوهای موزه‌ای تسهیل شود. با چنین زیرساختی چگونه می‌توان انتظار تغییر داشت؟ وقتی جهان از ورود هوش مصنوعی به فضای موزه‌ها می‌گوید و هنوز بسیاری از موزه‌های ایران حتی سایتی که اطلاعات اشیای موزه‌ای به‌شکلی قابل‌قبول و باکیفیت در آن دسته‌بندی شود و در دسترس پژوهشگران قرار گیرد، ندارند.

امروز روز جهانی موزه و شروع هفته میراث فرهنگی است. اما در میان برنامه‌های متعدد و گرامیداشت‌های مکرر، حقیقت جاری این است که نه حال موزه‌ها خوش است و نه احوال میراث فرهنگی به‌قاعده. شعاری که امسال برای روز جهانی موزه انتخاب شده: «آینده موزه‌ها در جوامع به‌سرعت در حال تغییر» است. برنامه‌هایی هم که دستگاه‌های متولی و مرتبط برای این روز در نظر گرفته‌اند، در همین راستا تعریف شده‌اند و تلاش شده نمودهایی از مفهوم آینده مثل فناوری و تکنولوژی هم در آن گنجانده شود. اما آیا مدیرانی که شرایط امروز موزه‌ها و جا ماندن از سرعت تغییر موزه‌ها در جهان را نادیده می‌گیرند و با واقعیت موجود روبه‌رو نمی‌شوند، می‌توانند آینده‌‌ای درخور برای موزه‌ها رقم بزنند؟ یا بازتابی از آینده را در موزه‌ها ترسیم کنند؟ در جهانی که موزه‌ها تبدیل به فضاهایی تعاملی برای تجربه‌اندوزی شده‌اند، ما همچنان با تغییر تعریف موزه به‌عنوان «مکانی برای حفظ اشیای قدیمی» دست‌وپنجه نرم می‌کنیم. چه تناقض غریبی که روز جهانی موزه را با شعاری که از تغییر می‌گوید گرامی می‌داریم، بی‌آن‌که تغییری در فضای واقعی آنها حتی در حد اضافه شدن راهنمای شنیداری یا ابزارهای ابتدایی تکنولوژیک برای برقراری ارتباط با مخاطب، رخ دهد.

رؤیای روایت تاریخ در خیابان‌های شهر

پیش رفتن به‌سوی جهانی نو

موزه متعلق به جامعه‌ای است که به آینده می‌اندیشد

نمایش بدون‌ متن در ویترین

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

ایستگاه راه‌آهن تهران؛ موزه‌ای زنده بر ریل‌ها

روایتی از احیای میراث صنعتی ایران در قلب پایتخت

ایستگاه راه‌آهن تهران؛ موزه‌ای زنده بر ریل‌ها

یک دانش، دو سرنوشت

قنات در ایران فراموش شد، آموناس در پرو سیاست‌گذاری شد

یک دانش، دو سرنوشت

زنی که با سوزن، اقتصاد خانه را می‌دوزد

گزارشی از سوزن‌دوزی زنان سیستان‌وبلوچستان، هنری که هنوز سهم عادلانه‌اش را از بازار نگرفته

زنی که با سوزن، اقتصاد خانه را می‌دوزد

هشدار درباره خطر پیش‌دستی دیگران در ثبت جهانی آسبادها

میراث فرهنگی و گردشگری

هشدار درباره خطر پیش‌دستی دیگران در ثبت جهانی آسبادها

پنج موزه و هفت بنای تاریخی فارس در انتظار سرمایه‌گذاران بخش خصوصی

پنج موزه و هفت بنای تاریخی فارس در انتظار سرمایه‌گذاران بخش خصوصی

کشف سازه تاریخی «قیرخ ایاخ» در قنات اهر

کشف سازه تاریخی «قیرخ ایاخ» در قنات اهر

جنگ به روایت های مستقل نیاز دارد

گفت‌وگو با «هادی آفریده» درباره ساخت مستند در موشک‌باران و مشکلات مستندسازی از جنگ و میراث فرهنگی

جنگ به روایت های مستقل نیاز دارد

هوش مصنوعی در دوگانه مصرف و بهره‌وری انرژی

هوش مصنوعی در دوگانه مصرف و بهره‌وری انرژی

نشانه‌های نجومی پیش از استون‌هنج آشکار شد

کشف تازه باستان‌شناسی در بریتانیا

نشانه‌های نجومی پیش از استون‌هنج آشکار شد

هشدار درباره ساخت‌وسازهای بلندمرتبه در بافت تاریخی کرمان

چالش‌های حراست از بافت تاریخی کرمان

هشدار درباره ساخت‌وسازهای بلندمرتبه در بافت تاریخی کرمان