پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | امروز 16 آذر برابر با هفتم دسامبر

امروز 16 آذر برابر با هفتم دسامبر





۱۵ آذر ۱۳۹۴، ۲۱:۲۹

امروز 16 آذر برابر
با هفتم دسامبر
روزی که کوروش وصیت کرد گور او در پاسارگاد (پارس) باشد
کوروش بزرگ بنیادگذار ایران هفتم دسامبر سال 539 پیش از میلاد ضمن دیدار از معبد اصلی شهر بابل و ادای احترام نسبت به آن (به نشانه احترام به فرهنگ و مذهب اقوام دیگر، و برپایه اعلامیه خود معروف به نخستین اعلامیه حقوق بشر که در نوامبر 539 پیش از میلاد صادر شده و متن آن باقی مانده است)، در همین جا خطاب به همراهانش اعلام داشت که در هرجای دنیا که بمیرد باید جسد اورا به پاسارگادِ پارس منتقل و در آنجا دفن کنند. این بیان کوروش در تاریخ تحت عنوان «وصیت کوروش» ضبط شده است. کوروش با این که زرتشتی بود پیش از صدور اعلامیه نوامبر سال 539 پیش از میلاد هم، به ادیان دیگر که پیروان داشتند و نزد آنان مقدس بودند احترام می گذارد.

یادآوری روز خونین 16 آذر
شانزدهم آذرماه 1332 (هفتم دسامبر 1953) دانشجویان دانشگاه تهران به نشانه اعتراض به تجدید روابط سیاسی ایران و انگلستان، سخنان اهانت آمیز دادستان محکمه نظامی به دکتر مصدق و خشونت رئیس این محکمه نسبت به او، اعلام برنامه دیدار ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهور وقت آمریکا از ایران و مذاکره با شاه و تشریح جزئیات تازه مبارزه واشنگتن با مسکو که ایران هم باید جزیی از آن می بود، بستن نشریات جز هشتاد نشریه در سراسر کشور، ایجاد جوّ اختناق، ارعاب مخالفان و مخالف گویان و … کلاسهای درس را تعطیل، نخست در دانشکده علوم و سپس دردانشکده فنی اجتماع کردند که در اینجا به دستور دولت کودتا به گلوله بسته شدند. در این تیراندازی سه دانشجو کشته، شماری مجروح و همان روز دهها تن نیز دستگیر شدند. سه دانشجوی مقتول مصطفی بزرگ نیا 21 ساله، مهدی شریعت رضوی و احمد قندچی بودند. مقتولین دارای تفکر سیاسی متفاوت بودند؛ بزرگ نیا متمایل به کمونیسم، قندچی ملی گرا (مصدقی) و شریعت رضوی ملی ـ مذهبی. همزمان با دانشگاه تهران در چند دبیرستان پایتخت و منطقه بازار نیز تظاهرات صورت گرفت که جمعی از دانش آموزان دبیرستان ها از جمله دارالفنون هم دستگیر شدند. آیت الله کاشانی پس از اطلاع از تجدید مناسبات با انگلستان، این عمل را یک ننگ تاریخی خوانده و روز تجدید برقراری مناسبات با امپریالیسم [دولت لندن] را روز عزای ملی اعلام کرده بود. فرماندار نظامی تهران هفدهم آذر 1332 که دانشگاه تعطیل بود 25 تن از دستگیر شدگان را به جزیره خارک تبعید کرد. متعاقب رویداد خونین 16 آذر، دولت وقت از شورای دانشگاه خواست که هواداران جبهه ملی را از ریاست و معاونت دانشکده ها عزل کند و به مدرسان مخالف دولت (دولت کودتا) اخطار دهد و بگوید که دانشگاه و مدرسه جای درس و مشق است، نه سیاست!. خشونت و زورگویی دولت کودتا در 16 آذر 1332 (دسامبر 1963) بقدری غیر انسانی بود که از آن پس ملت ایران تا سال 1357 هرسال یاد آن روز خون آلودرا به صورت غیر علنی و خشم آلود و گاهی تظاهرات اعتراض آمیز برگزار می کرد و گروهی هم دستگیر می شدند. پس از انقلاب، 16 آذر «روز دانشجو» نام نهاده شده است.

زادروز «صوفی رازی» ریاضیدان و فضاشناس ایرانی قرن دهم میلادی
امروز زادروز ابوالحسن عبدالرحمن صوفی رازی (در غرب معروف به «ازّوفی») ریاضیدان و فضاشناس ایرانی دوران دیلمیان است که هفتم دسامبر 903 میلادی (نهم محرم الحرام سال 291 هجری قمری) در ری به دنیا آمد و 83 سال عمر کرد. وی که عمدتا در اصفهان (مرکز حکومت عضدالدوله دیلمی)و شهر گور ایالت پارس می زیست و تحقیق می کرد عملا دنباله کارهای فضاشناسان یونانی عهد باستان را گرفته و بسیاری از ثوابت را اندازه کرده و کهکشانی را که تنها از چند نقطه جهان از جمله یمن قابل دیدن است رصد کرده بود. وی که بر زبان یونانی مسلّط بود بسیاری از تالیفات دانشمندان یونان قدیم را به زبان عربی که در آن زمان زبان علمی جهان اسلام (همانند لاتین در اروپای آن زمان) بود ترجمه کرده بود. صوفی رازی نتیجه بررسی های خودرا در دو کتاب آورده است که کتاب مهمتر او ثوابت (الکواکب الثابته) عنوان دارد. اروپائیان نام اورا بر گودالی در ماه گذارده اند.

برخی دیگر از رویدادهای امروز
1877: توماس ادیسون گرامافونی را که ساخته بود و نخستین «جعبه ساز» جهان بود به معرض تماشا گذارد.
1925: مجلس موسسان ایران برای اصلاح قانون اساسی (برکناری قاجاریه و برقراری پهلوی) در تهران کار خود را آغاز کرد. 54 سال بعد در همین ایام، قانون اساسی جمهوری اسلامی به رفراندم گذارده شد و جای قانون اساسی سابق را گرفت.
1926: نخستین یخچال گازی ساخته شد.
1945: اولین اجاق مایکرو ویو ساخته شد.
1948: مهندس مهدی بازرگان رئیس دانشکده فنی دانشگاه تهران شد. رئیس دانشگاه دکتر علی اکبر سیاسی و نخست وزیر وقت ساعد مراغه بود.
1988: یک زمین لرزه هفت ریشتری دهها هزار تن را در جمهوری ارمنستان کشت.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:

، ، ،





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *