پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | مدیرکل میراث فرهنگی کرمان: پرونده نامزدی ثبت جهانی بیابان لوت در حال ارزیابی است

مدیرکل میراث فرهنگی کرمان: پرونده نامزدی ثبت جهانی بیابان لوت در حال ارزیابی است





۱۱ بهمن ۱۳۹۴، ۱۵:۴۰

مدیرکل میراث فرهنگی کرمان:
پرونده نامزدی ثبت جهانی بیابان لوت در حال ارزیابی است

بازرسان و کارشناسان IUCN (اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست) به منظور ارزیابی پرونده ثبت جهانی بیابان لوت به استان کرمان سفر کردند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه کویر، آقایان Paul Williams Worthing از کشور نیوزلند و Maher mahjoub از کشور تونس به عنوان سفرای یونسکو به منظور ارزیابی پرونده نامزدی ثبت جهانی بیابان لوت وارد کرمان شدند.
در این بازدید فرهاد نظری، مهران مقصودی، محمدحسین محمدبیگی، طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور، محمود وفایی مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان و معاونین همراهی می کنند.
گشت هوایی منطقه و بازدید هوایی منطقه کشیت، کلوتهای شمالی و جنوبی، ریگان یلان، گندم بریان و رودخانه شور، ملاقات با جامعه محلی در شهداد و بازدید از پایگاه شفیع آباد و دست اندرکاران پایگاه شفیع آباد از برنامه های بازرسان و کارشناسان IUCN به استان کرمان است.
بازدید از نبکاهها، کلوت های مختلف منطقه، بستر رودخانه شور، گندم بریان، شهر خیالی لوت، آسابادهای نهبندان، از جمله برنامه های این بازرسان می باشد.
محمود وفایی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان در حاشیه این بازدید با تاکید براینکه رخداد مهمی در حال شکل گیری است، گفت: جاذبه ها و آثار تاریخی استان از جمله کلوتهای شهداد به تدریج در حال پیوستن به جهانی شدن است.
وی با اشاره به اینکه پرونده ثبت جهانی بیابان لوت مدتهاست که توسط کارشناسان یونسکو و سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور به مدیریت طالبیان با همکاری سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مطالعه و بررسی شده است، افزود: بازدید بازرسان و کارشناسان IUCN (اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست) از منطقه، گام های نهایی برای تکمیل پرونده ثبت جهانی کلوتهای شهداد می باشد.
وفایی یادآور شد: علاوه بر مطالعات و تبیین ویژگی های منحصر به فرد منطقه، اقدامات اجرایی و عملیاتی زیادی با هدایت و مدیریت استاندار کرمان و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان از جمله نصب تابلوهای راهنما و مسیریاب منطقه، تجهیز و آماده سازی پایگاه ثبت جهانی لوت و همچنین هماهنگی و استفاده از همکاری های محلی در جهت ایجاد امکانات و بسترسازی مناسب انجام شده است.
وفایی خاطر نشان کرد: معاون سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور و دو تن از سفیران یونسکو به عنوان کارشناس و ارزیاب کویر به منطقه شهداد اعزام و طی پرواز هوایی 3 ساعته، پرونده ثبت جهانی بیابان لوت را ارزیابی می کنند.
وی افزود: پس از بازدید هوایی و گشت زمینی و همچنین حضور اکیپ در منطقه نهبندان متعاقب آن بعد از سه روز حضور در کویر که بخشی از آن در منطقه سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی واقع شده، روز یکشنبه طی نشست این هیئت با استاندار کرمان، نتیجه و نظریات این پرونده ارائه خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان گفت: یقیناً با توجه به جاذبه های بی نظیر کویر لوت که 80 درصد آن در استان کرمان و 20 درصد در استان های خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان تقسیم شده و آماده سازی پایگاه و انجام فعالیت های عملیاتی در سال 2016 شاهد ثبت جهانی بیابان لوت خواهیم بود.
وفایی با اشاره به اینکه پرونده بیابان لوت چهارمین اثری است که به عنوان اثر بکر و طبیعی و بی نظیر پس از ثبت منظر فرهنگی ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان و صخره های دستکند میمند، به یونسکو ارسال شده است، یادآور شد: استان کرمان از حیث ثبت جهانی آثار تاریخی مقام نخست را دارا می باشد که همزمان با پرونده ثبت جهانی بیابان لوت، ثبت جهانی قنوات استان نیز در دست اقدام است که شاخص آنها قنات گوهرریز در جوپار و قنات اکبرآباد در بروات بم می باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان خاطر نشان کرد: اقدامات مهمی از جمله تهیه نقشه های پایش منطقه، مشخص نمودن عرصه و حریم منطقه، هماهنگی بین استان های خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان جهت تکمیل پرونده و ارسال به یونسکو آماده شده است.
وفایی با تاکید براینکه بیش از 75 درصد از 40 هزار کیلومتر مورد نظر در استان کرمان می باشد، گفت: 3 پایگاه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در شفیع آباد شهداد، ده سلیم نهبندان و نصرت آباد در سیستان و بلوچستان راه اندازی شده که پایگاه شفیع آباد اصلی ترین پایگاه به شمار می رود.
پژوهشگر و محقق حوزه کویر لوت:
سابقه تمدنی بیش از 5 هزار سال در حاشیه کویر لوت بی نظیر است
یک پژوهشگر و محقق حوزه کویر لوت گفت: سابقه تمدنی بیش از 5 هزار سال در حاشیه کویر لوت و کشف حدود 3 هزار اثر تاریخی از این منطقه در نوع خود بی نظیر است.
اکبر رشیدی مقدم، پژوهشگر و محقق حوزه کویر لوت در باردید سفرای یونسکو از کویر لوت ایران گفت: کویر لوت 170 هزار کیلومتر مربع معادل 10 درصد از خاک کشور را در برگرفته است و این مسئله اولین دلیل ثبت جهانی بیابان لوت است که باید در ده درصد درآمد کشور تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به اینکه بیابان لوت دارای ویژگی های خاصی است و در نوع خودش بی نظیر است، افزود: بیابان لوت رکوددار جهانی گرم ترین نقطه کره زمین با 159 درجه فارنهایت می باشد و توسط ناسا با همکاری دانشگاه مونتانا آمریکا به ثبت رسیده که تاکنون کویرهای مطرح دنیا همچون العزیزیه لیبی، بیابان تورپان باسین در چین ، صحرای کوئینزلند استرالیا و دره مرگ آمریکا تاکنون موفق به شکست این رکورد نشده اند.
پژوهشگر و محقق حوزه کویر لوت یادآور شد: گودترین نقطه فلات ایران در کویر لوت واقع شده که علاوه بر این عارضه های طبیعی موجود در سطح کویر لوت همچون کلوتهای شهداد، ریگ یلان، گندم بریان در نوع خودشان در دنیا بی نظیر است.
رشیدی مقدم وجود آبهای شیرین در لوت جنوبی را از شگفتی های دیگر بیابان لوت دانست و خاطر نشان کرد: وجود رود دائم شور در لوت شمالی نیز یکی دیگر از جاذبه های کویر لوت است و عارضه دیگر مانند چاله ملک محمد( دریاچه ملک محمد)، کلوتک‌ها (تپه های تخم مرغی) از دیگر عوارض زیبای کویر لوت می‌باشد.
وی گفت: وجود چاله های عظیمی همچون چاله رودشور و چاله شورگز هامون از عوارضی هستند که تاکنون مورد بررسی دقیق واقع نشده و به صورت دو دریاچه نهفته در دل کویر لوت بکر باقی مانده است.
پژوهشگر و محقق حوزه کویر لوت با اشاره به اینکه حیات گیاهی لوت جلوه ی خاصی به کویر داده که ارتفاع این گلدان های طبیعی در دنیا رکورد اول می باشد، افزود: سابقه تمدنی بیش از 5 هزار سال در حاشیه کویر لوت و کشف حدود 3 هزار اثر تاریخی از این منطقه در نوع خود بی نظیر است که از جمله این کشفیات می توان به درفش 5 هزار ساله شهداد اشاره کرد که قدیمی ترین درفش جهان محسوب می شود.
پژوهشگر و محقق حوزه کویر لوت به وجود آرتیمیا در رود شور اشاره کرد و گفت: این آبزی خوراکی است برای پرورش میگو که از قدمت بالایی برخوردار است.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *