پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | زلزله گرانی ماکارونی

وزیرجهادکشاورزی علت افزایش قیمت آرد را جنگ اوکراین و پایین بودن بهای آن در ایران دانست

زلزله گرانی ماکارونی





زلزله گرانی ماکارونی

۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۰:۰۰

قیمت آرد در بخش صنف و صنعت در حالی افزایش چشمگیر یافت که از هفته قبل نایاب شدن ماکارونی مردم را به این فکر واداشته بود که اتفاقی در پیش است. حالا پس از آنکه مردم در آستانه عید فطر با رشد ۱۷۰درصدی ماکارونی مواجه شدند خبر از گران شدن آرد و در پی آن نان هم رسید. وزیر جهادکشاورزی در این باره گفته است: «یارانه افزایش قیمت آرد را مستقیما به مردم پرداخت می‌کنیم».
پیش از آنکه به ماجرای گرانی آرد و ماکارونی و نان بپردازیم به این نکته توجه داشته باشیم که به سبب خشکسالی و موقعیت اقلیمی کشورمان وضعیت کشاورزی به ویژه در سال جاری با چشم‌اندازی روشنی مواجه نیست. در همین حال ایران به عنوان یکی از ۵ کشور بزرگ وارد کننده غلات شناخته می‌شود و در حالی که در هفته‌های اخیر جنگ روسیه علیه اوکراین نگرانی‌ها از وضعیت گندم در ماه‌های پیش‌رو را دامن زده بود هیچ اظهارنظری از وزارتخانه جهادکشاورزی و شخص وزیر در این عرصه دیده نشد.در همین حال از ابتدای سال با توجه به آورد رودخانه کرخه و به حداقل رسیدن منابع آب این رودخانه بحث جلوگیری از کشت برنج در منطقه حوضه آبریز کرخه و پایین‌دست آن مورد تأکید قرار گرفت اما باز هم از وزارت جهادکشاورزی خبری نبود. « سیدجواد ساداتی‌نژاد»۲۵ فروردین امسال به خوزستان سفر کرد ولی باز هم به مسأله خشکسالی و چگونگی انجام کشت‌های جایگزین نپرداخت و در عوض در دزفول افتتاح تولید یک محصول فنی «دانش‌بنیان»را انجام داد. اگر نام وزیر جهادکشاورزی را در خبرگزاری ایرنا، رسانه دولت در فاصله اول فروردین امسال تا ۱۴ اردیبهشت جستجو کنید دستکم ۳۰ عنوان خبری منتشر شده است. در میان این ۳۰ عنوان تنها یک خبر مربوط به اظهارنظر ساداتی‌نژاد است که گفته «شرایط بسیار سخت خشکسالی پیش رو داریم».حالا و پس از گران‌شدن ماکارونی و آرد وزیر جهاد کشاورزی حاضر شده و گفته است : یارانه‌ای به منظور جبران افزایش قیمت آرد به مردم خواهیم داد که بیش از هزینه‌ای است که به آنها تحمیل شده است.
حالا او ۷۹ روز پس از شروع جنگ روسیه علیه اوکران گفته است:این اتفاق باعث شده همه کشورها دچار بحران در امنیت غذایی شوند.در برخی کشورها جیره‌بندی مواد غذایی صورت گرفته و قیمت کالاهای اساسی در اقلام مختلف بین ۳۴ تا ۶۰ افزایش یافته است.
به گزارش ایسنا، سیدجواد ساداتی‌نژاد با بیان اینکه جنگ روسیه و اوکراین دنیا را با یک بحران امنیت غذایی مواجه کرده است زیرا حجم زیادی از غذای جهان در این منطقه تولید می‌شود، گفت: این دو کشور ۷۰ درصد روغن و ۳۰ درصد غله جهان را تولید می‌کنند.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که برای پایداری و حفظ امنیت غذایی همه دولت‌ها بر روی مسئله امنیت غذایی تمرکز دارند، گفت:ما نیز در ایران به دلیل اینکه به گندم یارانه می‌دهیم طبیعتا با افزایش قیمت جهانی و چالش‌های بحران امنیت غذایی این فاصله زیاد شده و همین موضوع قاچاق را افزایش داده است.
ساداتی‌نژاد در ادامه به وضعیت قاچاق نیز اشاره کرد و گفت: گزارش‌ها نشان می‌دهد که حجم فزاینده قاچاق انجام می‌شود که جلوگیری فیزیکی از آن امکان ندارد. برای مثال وقتی یک کیسه آرد ۵۰ کیلویی را ۳۸هزار تومان می فروشیم، آن طرف مرزها قیمت به ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان هم می‌رسد.
او تصریح کرد: قانون بودجه سال ۱۴۰۱ دولت را ملزم می‌کند نظام توزیع یارانه را تغییر دهد.یعنی یارانه از روی کالا با توجه به بحرانی که در جهان وجود دارد و باید سفره مردم را حفظ شود به سمتی حرکت کند که این یارانه مستقیماً به دست مردم برسد. این کار با توجه به شرایط جهانی سرعت گرفته است.
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه گفت:در گام اول برای اینکه قیمت نان در نانوایی‌های کشور تغییر نکند که هیچ تغییری هم نکرده، آرد صنف و صنعت یعنی گندمی که به صنف و صنعت داده می‌شد با نرخ آزاد هر کیلو ۱۲ هزار تومان محاسبه شده تا با این کار بتوانیم از قاچاق این کالا جلوگیری کنیم. همچنین دولت ملزم به جبران این موضوع است که یارانه‌ای در روزهای آینده این افزایش قیمت را جبران می‌کند و مبلغی که به مردم داده خواهد شد بیش از هزینه است که به آنها تحمیل می‌شود.این اقدام در رفع فقر مطلق هم بسیار حائز اهمیت خواهد بود.ساداتی‌نژاد با بیان این که سال گذشته با خشکسالی شدیدی مواجه بودیم، گفت:کل گندم خریداری‌شده در سال ۱۴۰۰، به میزان ۴.۵ میلیون تن بود.این نشان می‌دهد نسبت به هشت میلیون تنی که در بعضی سال‌ها می‌خریدیم این خشکسالی چقدر باعث کاهش تولید شده است.البته کل منطقه درگیر خشکسالی است و یکی از کشورهای همسایه ما که سه میلیون تن کمبود گندم دارد قصد دارد این کمبود را از کشور ما به صورت قاچاق تامین کند که این موضوع نیاز به صیانت دارد.
او در ادامه گفت: متاسفانه در حال حاضر هیچ کشتی در اوکراین پهلو نمی‌گیرد و سال آینده بحران غلات ادامه‌دار خواهد بود. دولت از پایان سال گذشته تمهیدات لازم را برای تامین ارز علی‌رغم سختی‌ها اندیشیده است تا فراوانی داشته باشیم.در حال حاضر نیز هیچ کمبودی در کالاهایی مانند ماکارونی، غلات، نهاده‌های دامی و روغن در کشور وجود ندارد.
در همین حال ایرنا در گزارشی با عنوان «دندان طمع سوداگران عراقی بر آرد ایران»نوشت :کارشناسان می‌گویند قیمت گندم در عراق و افغانستان با نرخ ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی حدود ۸ هزار تومان است؛ تقریبا دو برابر قیمتی که دولت برای خرید تضمینی گندم در سال قبل اعلام کرده بود.در عراق قیمت هر قرص نان ۲۵۰ دینار است یعنی اگر هر یک هزار دینار عراقی در بازار آزاد، برابر با ۲۰ هزار تومان باشد، هر نان با چانه تقریبا هموزن نان لواش ایرانی در عراق با قیمت معادل ۵ هزار تومان در نانوایی‌ها به دست مصرف کننده عراقی می‌رسد.
ایرنا همچنین نوشته است :‌رعد التمیمی، رئیس اتحادیه جمعیت های کشاورزی استان دیالی در همسایگی ایران از خرید عمده و یکجای گندم از سوی واسطه‌ها و تاجران به سود اشخاصی در اقلیم کردستان عراق خبر می دهد؛ اشخاصی بانفوذ که نامی از آنها برده نشده است.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *