سایت خبری پیام ما آنلاین | سیدحسن خمینی آینده‌ای برآمده از گذشته درخشان ابوالفضل فاتح

سیدحسن خمینی آینده‌ای برآمده از گذشته درخشان ابوالفضل فاتح





۱۲ دی ۱۳۹۴، ۹:۴۸

سیدحسن خمینی
آینده‌ای برآمده از گذشته درخشان
ابوالفضل فاتح

اوایل سال ۷۴ چند ماهی از درگذشت نابهنگام و باورنکردنی فرزند گرانقدر امام، حاج سید احمد آقا گذشته بود که تالار علامه امینی دانشگاه تهران میزبان فرزند ایشان سید حسن آقا بود. به رسم علاقه دوران دانشجویی به تالار علامه سری زدم. تالار مملو از جمعیت بود. از انتهای سالن نگاهی به تریبون انداختم. سید جوان و خوش سیمایی مشغول سخنرانی بود. شمرده و دقیق و با تانی صحبت می‌کرد و از عظمت امام و انقلاب اسلامی و ضرورت صیانت از آن می‌گفت. ادبیات استواری داشت و سخنانش امیدبخش و دلنشین بود.
بعد‌ها به مناسبت فعالیت‌هایی که در جهاد دانشگاهی و ایسنا داشتم، توفیق دیدار و حضور در محضر باصفای ایشان و بسیاری از بزرگان دیگر را یافتم و بهره‌های فراوان بردم و روز به روز باورم بر این نکته که انقلاب ما در هیچ عرصه‌ای، انقلابی عقیم نیست و در ذات خود ذخائر معرفتی بزرگی را نهان ساخته و در روز نیاز به عرصه خواهد آورد بیشتر و بیشتر شد.
اصالت و تمایز سید حسن
وقتی سخن از افراد به میان می‌آید برای کسی که محضر «سیدحسن» را هم درک نکرده، آنچه طی سالیان حیات سیاسی و اجتماعی سید حسن خمینی بروز و ظهور یافته، جوهر وجودی اوست که از نظر فکری، رفتاری، اجتماعی و اخلاقی و احساسی دارای وزنی بایسته است و علاقمندان ایشان را با اصالتی حقیقی و برگرفته از نسل خمینی مواجه می‌سازد، و نه شخصیتی جعلی و تبلیغاتی و قدرت ساخته. عموم کسانی که با این نواده امام ملاقات کرده‌اند احساس بسیار مثبت و روشنی داشته و در این برداشت درباره وی با نگارنده مشترکند. دلیل این امر نیز در ویژگی‌های شخصیتی و سلوک سیاسی او نهفته است.
نکته کلیدی در چنین سلوکی آن است که سیدحسن خود را بی‌نیاز از شنیدن نمی‌بیند. او نیک به مطلق‌گرایی ساحت قدرت واقف است و می‌داند که در مدت کوتاهی، بسیاری از صاحبان قدرت تنها صدای مدیحه‌سرایان و مجیزگویان را می‌شنوند. برای مقابله با این آسیب باید در‌ها را گشوده نگه داشت تا صداهای متفاوت را شنید، حلقه‌های کوچک دوستی و محافل بسته سیاسی را شکست تا دردهای بزرگ‌تر را لمس کرد.
به همین دلیل مشخص است که «سیدحسن» تلاش کرده با همه جریان‌های اصیل و شخصیت‌های موجه عرصه‌های مختلف علمی، فرهنگی و سیاسی نشست و برخاست داشته باشد و خود را اسیر قضاوت‌های حذفی نکند. او به خوبی می‌داند که برای تمامی کسانی که می‌خواهند در عرصه‌های اجتماعی و سیاسی گام‌های موثر بردارند، خوب شنیدن نیازی کتمان ناپذیر است و تنها راه جبرانِ کاستیِ عدم ارتباط حقیقی با مردم است. علاوه بر آن این ارتباطات گسترده نیز باعث شده است که او به تجربه درک کند که با نسلی مواجه است که باید سخنانشان و ادبیاتشان را به خوبی شناخت و به جای مرید پروری در جستجوی کسانی باشد که با شناخت و انتخاب همراهی و همدلی را بر می‌گزینند.
آنچه سید حسن را بیشتر متمایز می‌کند تنها آشنایی با حوزه سیاست و حضور مستمر در این حوزه و تعامل مستمر با مردم و نخبگان نیست، بلکه در کنار آن تسلط به علوم حوزوی و استعداد درخور تحسین در این زمینه باعث شده است تا سید حسن خمینی در نظامی که دو استوانه اساسی آن «جمهوریت» و «اسلامیت» است، دانش و تجربه لازم را در هر دو زمینه به دست بیاورد.
به یاد می‌آورم که حضرت آیت‌الله سید علی محقق داماد که از استوانه‌های حوزه علوم دینی و سرمایه‌های کم نظیر حوزه علمیه قم هستند برای آینده علمی سید حسن ابراز امید بسیار می‌کردند و بیان می‌داشتند که سیدحسن از جمله بهترین و مستعد‌ترین شاگردان دوره درس خارج ایشان بوده‌اند. مشابه چنین سخنانی را دیگر علما و شخصیت‌های تراز بالای حوزه نیز به استمرار گفته‌اند.
علاوه بر آن سیدحسن سال‌هاست خود مشغول تدریس دوره خارج است و کلاس‌های او یکی از کلاس‌های پررونق حوزه است. ترکیب حوزه و جامعه، تسلط به حوزه دین و سیاست و نگرش خاص وی به سیاست و شناخت از آسیب‌های قدرت باعث می‌شود تا با شکل‌گیری شخصیتی متمایز بتواند پیام آور آینده‌ای روشن باشد.
و البته در شرایط فعلی جامعه ما که متاسفانه از یک سو به شدت گرفتار غلو و بت‌سازی و از سوی دیگر گرفتار تخطئه و وهن و تخریب است، یادآور می‌شود که همگان در معرض خطر هستند و سیدحسن خمینی نیز علیرغم این توانمندی‌ها، به دلیل خطیر بودن انتساب به امام خمینی، بیشتر. از این رو، او واقف است که باید تجربه بزرگانی چون امام موسی صدر را پیش رو داشته و بر خاندان پاک خویش بیفزایند، و راه نپیموده و افق‌های متعالی انقلاب اسلامی را گسترش دهند. و تحقق این امید، در همه حال چه سید حسن باشد و چه عزیز دیگر، نیازمند استمرار در سماحت و شرح صدر، و انتقاد پذیری و نگاه انتقادی به عملکرد خویش است.
در هر حال، اهمیت حضور سیدحسن خمینی علاوه بر همه این‌ها در این نکته ظریف نهفته است که بسیاری از بزرگان انقلاب و یاران و همراهان امام، یا مظلومانه به حاشیه رفته‌اند یا از نظر سنی در شرایطی هستند که به تدریج قدرت و توان تاثیرگذاری خود را از دست خواهند داد. این بدین معناست که در دهه آتی با یک تغییر و تحول گسترده در لایه‌های شخصیت‌ها و خبرگان تاثیرگذار روبرو خواهیم بود که گریز ناپذیر است.
اگر جامعه و نظام بخواهد از فرایند چنین تغییر و تحولاتی به سلامت گذر کند، نیازمند حلقه‌های وصلی است که هم دوره‌های تاریخی انقلاب را شناخته یا تجربه کرده باشند و هم فهمی عمیق از اهداف انقلاب اسلامی که‌‌ همان آزادی، عدالت و معنویت است داشته باشند. شخصیت‌هایی که بتوانند درک نمایند تداوم راه امام خمینی تنها با جامع نگری، اجتهاد اصیل و درکنار هم آوردن این سه عنصر اساسی ممکن است.
هستند بسیاری که امروز خود را انقلابی می‌دانند اما ناتوانی آن‌ها در معرفی ابعاد مختلف انقلاب بر کسی پوشیده نیست. آنان که امروز به درستی از سه شعار بنیادی استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه زیاد، درک درستی ندارند.
اهمیت خبرگان از منظر امام خمینی
چنانچه پیش‌تر تاکید شد، قطعا اگر شرایط زمانی و اهمیت خبرگان و نقش بنیادی این مجلس در دوام و بقای نظام جمهوری اسلامی مد نظر قرار نمی‌گرفت بسیار بعید بود که بزرگان دلسوز امت چنین به صحنه بیایند. حضور سید حسن در انتخابات خبرگان رهبری نیز ناشی از همین اهمیت است. در اهمیت خبرگان همین بس که امام خمینی یکی از جدی‌ترین و شدید‌ترین هشدار‌هایشان را برای آینده در ارتباط با همین مجلس و انتخاب نهایی آن یعنی رهبران آینده بیان می‌دارند. ایشان می‌فرمایند:
«مجلس خبرگان تقویت رهبری است….. باید همه وارد بشوند. این یک تکلیف است. حفظ اسلام یک تکلیف شرعی است برای همۀ ما. حفظ مملکت توحیدی یک تکلیفی است برای همۀ قشرهای ملت… مجلس خبرگان تکلیف است برای همه…. آنکه لایق است برود و اسم‏نویسی کند و ملت به آن‌ها رأی بدهند. در هر صورت، چنانچه ما همه‏مان در صحنه نباشیم و همه به فکر این نباشیم که این کشور را از شرّ مفسدان نجات بدهیم، اگر به فکر نباشیم ـ خدای نخواسته ـ اگر در وضع حاضر هم خیلی تأثیر نکند، در وضع آیندۀ ملت باز تأثیر می‌‏کند و ـ خدای نخواسته ـ دوباره ملت ما را گرفتار آنطور اشخاص می‌‏کند که بر صغیر و کبیر ما رحم نکنند.»

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:

،





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *