سایت خبری پیام ما آنلاین | گزارش پیام ما از وضعیت آلزایمر سالمندان/ این قافله عمر… عجب می گذرد

گزارش پیام ما از وضعیت آلزایمر سالمندان/ این قافله عمر… عجب می گذرد





۱۹ اسفند ۱۳۹۴، ۲۲:۲۱

گزارش پیام ما از وضعیت آلزایمر سالمندان
این قافله عمر… عجب می گذرد

نگاهی به عکس همسرش انداخت که از کنار تخت به او لبخند میزد،از پنجره به بیرون نگاه کرد، یادش آمد که بهار شده است و دوباره درختان آیه آیه طراوت حفظ می کنند. به یاد خودش افتاد و بهاری که رفته بود و خود بهتر و بیشتر از همه می دانست که رفته است. این را از لرزش دستانش، از درد های گاه و بیگاه کمرش ،از زانوهای بی توانش و از اینکه هی یادش می رفت که ساعت هشت، باید قرص بخورد می فهمید.
راحت ترین راه برای تعریف سالمندی شمارش سال های گذشته از عمر است؛ البته باید گفت تعریف دقیقی از سالمندی ارایه نشده و این دوران برای هر کس با توجه به شرایط فرد تعریف می شود. سالمندان به دلیل این که توان جسمانی شان تحلیل رفته به شرایط خاصی برای زندگی رضایت بخش نیاز دارند.
سالمندی بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی عبور از مرز ۶۰ سالگی است و بخشی از روند طبیعی زندگی انسان محسوب می شود. برای برطرف کردن نیازهای جسمی و مشکلات روحی این دوران، نیاز به برنامه ریزی ویژه ای است.واقعیت این است که در این روند طبیعی زندگی، همیشه راه هایی وجود دارد تا برخی از اتفاقات دیرتر و یا حتی زودتر بیفتند. در یک تقسیم بندی می‌توان سالمندان را به سه گروه تقسیم کرد. اولین گروه، شامل سالمندانی است که شرایط طبیعی دارند؛ یعنی در وضعیتی هستند که با توجه به سنشان شرایط نرمال دارند و یا به تعبیر بهتر، در شرایط قابل انتظار بسر می برند. گروه دوم گروهی هستند که شرایط بیمارگونه دارند و اکثرا نیازمند مراقبت های پزشکی و دارویی می باشند.این گروه بایستی تحت مراقبت های خانواده و یا مراکز نگهداری باشند . سومین گروه حالتی آرمانی از سالمندان است که از سلامت نسبی برخوردارند و به صورت پویا در بطن جامعه مشغول فعالیت هستند. این گروه در گذران زندگی نه تنها مستقل، بلکه یاری رسان هم هستند.
هم اکنون جمعیت سالمند کشور را حدود۲/۶ میلیون تن تشکیل می دهدوبراساس آمارها ،کشور به سمت سالمند شدن در حرکت است؛ بنابراین نیاز به فعال و پویا بودن این جمعیت به شدت احساس می شود.
بازنشستگی لذت بخش
مرتضی بازنشسته ی ارتش است. او را هر صبح در حال ورزش کردن در یکی از پارک های شهر میبینم . وی در مورد شرایطش در دوران بازنشستگی می گوید:«برای من اصلا سن اهمیتی ندارد و فکر می کنم که انسان در هر سن و سالی که باشد، اگر از مغز و جسم خود به درستی استفاده نکند فرتوت خواهد شد.» او ادامه می دهد:«من هر روز صبح به پارک می آیم تا ورزش کنم. همیشه کتاب میخوانم. فوتبال می بینم .تمام تلاشم را می کنم که سالم بمانم. دوست دارم آنقدر زنده باشم تا بتوانم ازدواج نوه هایم را هم ببینم و سعی می کنم که از بازنشستگی ام لذت ببرم.»
سالمندان گنجینه های علمی وتجربی هستند
محمداسماعیل مطلق، مدیر کل دفتر سلامت جمعیت ،خانواده و مدارس وزارت بهداشت در این رابطه به ایرنا گفت: «از آنجایی که بروز تغییرات سریع جمعیتی، کشور را به سمت سالمند شدن سوق می دهد، برنامه ریزی در زمینه تامین سلامت جسمی و روانی سالمندان، اقدامی مناسب برای بهره مندی این قشراززندگی بهتر است .» وی ادامه داد:«سالمندان گنجینه های علمی و تجربی هر کشور محسوب می شوند که همواره می توانند در زمینه ی ارتقای سطح اقتصادی و علمی کشورها تاثیرگذار باشند.» این مقام مسئول با تشریح رسالت وزارت بهداشت در مورد سالمندان گفت: «رسالت وزارت بهداشت و درمان، برنامه ریزی برای کاهش بار بیماری ها و معلولیت های شایع در سالمندان با رعایت اصول و اجرای مراقبت های بهداشتی اولیه و ارزش های سازمانی، در راستای تعهدات ملی است.» مدیر دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در ادامه گفت:«با توجه به اینکه دوران سالمندی دست کم یک سوم تا یک چهارم زندگی هر فرد را تشکیل می دهد باید زندگی طولانی تر همراه با سلامت، مشارکت و امنیت و نیز افزایش کیفیت در این دوران مدنظر باشد.»وی افزود: «در دوران سالمندی علاوه بر کمیت زندگی و طول عمر، به کیفیت و لذت از سال های پایانی عمر نیز باید بها داده شود که این تغییر بدون شک در استمرار فعالیت های اجتماعی و داشتن نقش سازنده در خانواده و جامعه رقم می خورد.»
مطلق تاکید کرد: «هدف کلی تامین، حفظ و ارتقای سلامت سالمندان در همه بخش هاست تا آنان از زندگی بهتری برخوردار باشند.»
انجمن آلزایمر ایران طرح بررسی سلامت جسمی و روحی سالمندان بالای ۶۰ سال را از زمستان امسال شروع کرده است. معصومه صالحی رییس این انجمن ، با اشاره به بالا رفتن سن افراد جامعه و شیوع بیماری آلزایمر در بین سالمندان به ایرنا اظهار کرد: «بالا بودن هزینه های درمان و مراقبت از بیماران مبتلا به آلزایمر، از دیگر فاکتورهایی است که ما را در انجام این طرح ترغیب کرده است.» صالحی در ادامه افزود:» یکی از مولفه های مطرح در این حرکت، ارایه ی راهکار صرفه جویی اقتصادی در سیاست گذاری های کلان دولت در بخش بهداشت و سلامت خانواده بوده که علاوه بر آن می تواند در بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به دمانس و مراقبت کنندگان ایشان راهکارهای مناسبی ایجاد کند .» صالحی با تشریح اهداف این طرح گفت: «این طرح در حقیقت ،طرح امکان سنجی، تشخیص و مداخله ی زود هنگام است. امیدواریم که بتوانیم این طرح را در کل کشور به اجرا در آوریم تا امکان کاهش ابتلا به این گونه بیماری ها در آینده فراهم آید.»
حرف ها وخاطراتشان زندگی سازاست
نیلوفر بهاری مسئول یکی از سراهای سالمندان کرمان در رابطه با مشکلات این قشربا پیام ما گفت: «یکی از مشکلات اصلی سالمندانی که به ما سپرده می شوند افسردگی واضطراب است. تعدادی از آن ها غم سوگ دارند، یا به واسطه ی حادثه ای زمین گیر و منزوی شده اند. ارتباط آن ها با اجتماع با از دست دادن شغلشان از بین رفته است.» اواضافه کرد: « با توجه به این که کشور ما به سمت سالمند شدن در حرکت است نمی توانیم وجود این قشر را نادیده بگیریم. باید برنامه ریزی ای داشته باشیم تا سالمندان وابسته را به سمت نیمه مستقل و سالمندان نیمه مستقل را به سمت استقلال سوق دهیم تا بتوانند هم به کانون خانواده و هم به اجتماع برگردند.» او برای این منظور راهکارهایی پیشنهاد می دهد:» سالمندان ما نیاز به بازسازی روحی دارند. در این رابطه باید سعی کنیم به سالمندان مسئولیت هایی بدهیم تا حس مفید و موثربودن داشته باشند. باید این قشر از جامعه ی خود را تا حد امکان پویا نگه داریم و به آنها به چشم سرمایه های انسانی نگاه کنیم؛در اینجا بیشتر توجه به سالمندانی است که توانایی نسبی قابل قبولی دارند. متاسفانه گروهی از سالمندان بسیار ناتوانند که تعدادشان هم کم نیست.آن ها به بیماری هایی مانند آلزایمر دچارند که اگر از نوع پیشرفته باشد نگهداری از آنها در منزل تقریبا غیر ممکن است و معمولا به مراکز نگهداری سپرده می شوند. خوشبختانه در کرمان به تازگی یک کمیته ی آلزایمر شروع به کار کرده که در این مرکز با گرفتن تست و غربال گری وضعیت هر مراجعه کننده سالمند یا میانسال را مشخص می کنیم و برای پیشگیری و یا در صورت تشخیص، برای بهبود وضعیت آنها از طریق دارو، به درمان های روانی ومهارتی می پردازیم.»
بهاری در ادامه گفت: «حس خیلی خوبی است که با سالمندان زندگی کنیم. وجود آن ها باعث استحکام خانواده ها می شود وحرف ها وخاطراتشان زندگی ساز است.»
میترسم مبتلا شوم
شهلا زنی چهل وپنج ساله است که مادرش به آلزایمر دچار است. او درباره شرایط مادرش گفت: «دو سال است که مادرم به آلزایمر مبتلا شده. او قبلا کارمند بوده وفقط پنج سال است که بازنشسته شده. به تشخیص دکتر، مادرم آلزایمر پیشرونده دارد. الان مشکل زیادی نداریم؛ ولی هم ما و هم مادرم از آینده می ترسیم. از این که زمانی برسد که شرایط بیماری مادر خیلی بدتر شود.»شهلا در ادامه از نگرانی دیگرش هم گفت: «شنیده ام که آلزایمر زمینه ی ارثی دارد. میترسم مبتلا شوم .این کابوس همیشه با من است.»
باید بحث آلزایمر در کرمان جدی گرفته شود
سالاری مسئول کمیته ی آلزایمر کرمان به پیام ما گفت: «درکرمان برای درمان آلزایمر خلا داشتیم. خوشبختانه این کمیته از مهر امسال شروع به فعالیت کرده است .در آن از سالمندان وهم چنین میانسالان عضو می گیریم. بعد از بررسی و گرفتن تست حافظه کمک هایی که می توانیم به آن ها ارایه کنیم را مشخص می کنیم. در این مرکز کارگاه هایی مثل شاهنامه خوانی، کلاس موسیقی و خنده درمانی راه اندازی کرده ایم و امید داریم که بحث آلزایمر کرمان جدی گرفته شود؛ هم چنین بتوان به سالمندان مبتلا هم کمک کرد.» با توجه به ارزش حضور سالمندان در کانون خانواده ها و نیاز جامعه به سلامت جسمی و روانی همه اعضا، توجه به این قشر احساس می شود.
امید است که هیچ سالمندی، نگران فراموش کردن و فراموش شدن نباشد.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *