پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | آدرس عجیب وزیر اقتصاد از دلایل گرانی دلار

مروری بر اظهارنظرهای سید احسان خاندوزی در روزهایی که قیمت دلار صعودی است

آدرس عجیب وزیر اقتصاد از دلایل گرانی دلار

بسیاری از پیمان‌کاران به دنبال اراضی می گردند و می‌توانند به جای فشار قیمتی روی املاک موجود، از طرح مولدسازی استفاده کنند و می‌توانند انبوه‌سازی مسکن یا فعالیت اداری تجاری انجام دهند. این طرح به تعدیل قیمت کمک می کند





آدرس عجیب وزیر اقتصاد از دلایل گرانی دلار

۴ اسفند ۱۴۰۱، ۰:۲۲

|پیام ما| «حجت‌الله عبدالمالکی» وزیر سابق کار، تعاون و رفاه اجتماعی و همکار «سید احسان خاندوزی» در دولت سیزدهم گفته بود «با یک میلیون تومان می‌توان شغل ایجاد کرد». عبدالمالکی هیچ‌گاه نتوانست چنین کند و هیچ‌کس نیز بابت ادعاهایش او را مواخذه نکرد. حالا «سید احسان خاندوزی» نیز حرف‌هایی از جنس حرف‌های عبدالمالکی می‌زند. او پیش از آنکه وزیر دولت سیزدهم شود گفته بود «اقتصاد را بدون رفع تحریم می‌توان به خوبی اداره کرد». گرچه وزارت او بیشتر از عبدالمالکی به طول انجامیده است اما مردم ایران خیلی زودتر از پیش‌بینی‌هایی که می‌گفت در صورت عدم حصول توافق در مذاکرات برجام دلار به ۴۵ هزار تومان می‌رسد پیش‌بینی‌شان را محقق شده دیدند. با این حال خاندوزی در همین روزهایی که دلار به بیش از تراول‌چک ۵۰ هزار تومانی می‌اندیشد مدام در سرخط خبرهاست و به تازگی گفته است: «میراث ۱۰ سال گذشته را قدم به قدم اصلاح می‌کنیم». این دولتمرد دو روز قبل‌تر هم در یک نشست خبری در جمع خبرنگاران گفت: «اینکه می‌گویند افزایش نرخ ارز کار خودشان است، واقعیت ندارد.» جالب اینجاست که «مهرداد بذرپاش» برای وزارت راه و شهرسازی رای اعتماد گرفت به صراحت گفت که وعده رئیس دولت سیزدهم برای ساخت و تولید ۴ میلیون مسکن امکان‌پذیر نیست اما خاندوزی در همین‌ روزها که ابهام‌های بسیاری درباره طرح مولدسازی مطرح است گفته مولدسازی می‌تواند موجب انبوه‌سازی مسکن شود. با چنین سابقه‌ای از سخنان وزیر اقتصاد، بر آخرین اظهاراتش در حاشیه جلسه دیروز هیئت دولت مرور می‌کنیم.

 

«سید احسان خاندوزی»، وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت «سید ابراهیم رئیسی» در حاشیه جلسه چهارشنبه، دیروز، هیئت دولت گفت: «میراث ۱۰ سال گذشته را قدم به قدم اصلاح می کنیم.» این تحصیلکرده دانشگاه امام صادق(ع) و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در حالی این اظهارنظر را کرده که در روزهای اخیر گرانی قیمت گوشت قرمز خبرساز شده است. البته او سخنان دیگری هم در روزهای اخیر بر زبان آورده که نه‌تنها کمکی به بهبود اوضاع اقتصادی نکرده بلکه یادآور سخنان بسیاری از افرادی است که در به وجود آمدن وضع موجود اقتصادی سهم به‌سزایی داشته‌اند.
خاندوزی روی خط اظهارنظر
خاندوزی در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران در واکنش به حاشیه ایجاد شده درباره سوال خبرنگاری در نشست خبری روز گذشته خود، گفت: سوال در مورد مسئله حکمرانی اقتصادی بود که به تفصیل در مورد آن صحبت کردم و طولانی‌ترین پاسخی که داده شده مربوط به حکمرانی اقتصادی بود. من به تفصیل به آن خانم پاسخ دادم چه اتفاقی در حکمرانی اقتصادی در یک سال و نیم گذشته رخ داده است.

وزیر امور اقتصاد و دارایی در هفته‌های اخیر باز هم در صدر اخبار بوده و درباره مولدسازی سخن گفته است. او با تاکید بر اینکه طرح مولدسازی باعث کاهش قیمت املاک می‌شود، عنوان کرد: بسیاری از پیمان‌کاران به دنبال اراضی می گردند و می‌توانند به جای فشار قیمتی روی املاک موجود، از طرح مولدسازی استفاده کنند و می‌توانند انبوه‌سازی مسکن یا فعالیت اداری تجاری انجام دهند. این طرح به تعدیل قیمت کمک می کند

او همچنین توضیح داد: با وجود فشارهای داخلی و خارجی که وجود دارد، میراث ۱۰ سال گذشته را قدم به قدم اصلاح می کنیم. متاسفانه شیطنت کردند و عبارت اول را رسانه‌ای کردند.
خاندوزی همچنین در مورد تفکیک حساب‌های تجاری و شخصی گفت: بانک مرکزی اعلام کرده که این کار انجام شده و گزارش آن را داده است که ۸.۵ میلیون حساب انجام شده است.
یکی از مجموعه اقداماتی که در روزهای اخیر خاندوزی در وصف آن سخن گفته برنامه «مولدسازی» است و باید پرسید که آیا مدل اصلاح قدم به قدم او شامل مولدسازی هم می‌شود؟
وزیر امور اقتصادی و دارایی ۱۷ بهمن در مورد «مولدسازی» گفت: اولین مجوزها برای مولدسازی به دو وزارتخانه آموزش و پرورش و جهاد کشاورزی اختصاص یافته است.
موضوع مولدسازی آن هم در حوزه فعالیت آموزش و پرورش بحث‌های بسیاری به همراه داشته است به‌ویژه اینکه خیران مدرسه‌ساز از قرار گرفتن ساخته‌های آنان و آنچه فضای آموزشی در نقاط کمتربرخوردار بود در برنامه دولت برای مولدسازی که هیچ شفافیت و توجیه مشخصی ندارد، انتقاد کردند. ایسنا، درباره سخنان احسان خاندوزی درباره برگزاری جلسات هیئت عالی مولدسازی نوشت جلسات هیئت عالی مولدسازی شروع و سومین جلسه هم برگزار شده است. خاندوزی دراین‌باره افزود: اولین مجوزها به وزارت کشاورزی و آموزش و پرورش داده شد، چون هم فهرست اموال مازاد و راکد خود را داشتند و هم در زمینه پروژه عمرانی و ارزیابی‌شان از آنها، امورشان را انجام داده بودند. امیدواریم که در وزارت آموزش و پرورش ساخت مدارس و در وزارت جهاد کشاورزی پروژه‌های مربوط به آبخیزداری و آبخوان‌داری اجرا شوند.
یک روز پس از اظهارنظر خاندوزی درباره اولویت مولدسازی در آموزش و پرورش و وزارت جهاد کشاورزی، او درباره اهتمام دولت برای مبارزه با فساد در کشور نیز گفت: همه مردم باید در مسیر مبارزه با فساد قرار گیرند و دولت از این موضوع حمایت کامل می کند.
او در پاسخ به انتقاد یکی از شهروندان درباره زیان مردم در بورس هم گفت: سیاست اشتباه سال ۱۳۹۹ موجب مشکلات بسیاری برای مردم در بورس شد و دولت از آبان‌ماه بیمه سهام را آغاز کرده تا مردم بیشتر از این ضرر نکنند.
خاندوزی همچنین تصریح کرد: دولت پیگیر سیاست‌هایی است که مردم پس از این بی‌سپر و بی‌دفاع وارد بورس نشوند و رئیس‌ جمهور هم به وعده‌های خود درباره‌ بورس پایبند است.
با این حال خاندوزی هیچ اشاره‌ای نکرد که چگونه سیاست دولت در قبال بورس در سال ۱۳۹۹ اشتباه بود ولی سیاستی که تحت عنوان مولدسازی در حال اجرایی شدن است اشتباه نیست.
نرخ ارز قمار و کانال‌های تلگرامی، ارتباطی با تجارت کشور ندارد
دیروز یک بار دیگر هم وزیر امور اقتصادی و دارایی روی خط خبر قرار گرفت و این بار درباره راه‌اندازی کانال مبادله ارزی و اینکه چه تاثیری در کاهش نرخ دلار در بازار آزاد داشته صحبت کرد. او دراین‌باره گفت: اتفاقی که در واقعیت اقتصاد ایران رخ می‌دهد، نرخی است که بر اساس آن صادرات و واردات صورت می‌گیرد و دو نرخی هستند که در تالار اول و دوم بانک مرکزی معاملاتش انجام می‌شود و نرخ‌های تجارت کشور بر آن اساس است.
او در عین حال تاکید کرد مردم شایسته خروجی‌های بهتر از وضع موجود هستند و سپس با انتقاد از شکاف بین دانش و عمل در کشور گفت: سال آینده برای کشور فصل جدیدی برای برنامه‌ریزی اقتصادی است زیرا برنامه هفتم را خواهیم داشت و این بهانه خوبی است تا در مورد دستورالعمل‌های اجرایی به اجماع برسیم. نوع برنامه‌ریزی صورت گرفته در برنامه ششم با اجرا فاصله داشت.
به گزارش ایسنا، خاندوزی در مراسم رونمایی از طرح‌ها و محصولات جدید بیمه‌ای و مرکز نوآوری صنعت بیمه با بیان اینکه امروز بیمه تکافل به‌ صورت رسمی شروع به کار کرد، گفت: در محور تکافل عقب‌یافتگی داشتیم، با وجود اینکه در کشور ۱۵ سال تجربه انباشت دانش داریم اما در عرصه اجرا عقب بودیم. امروز گام ارزشمندی محسوب می‌شود و باید با سرعت عقب‌افتادگی‌های پیشین را جبران کرد.
امکان انبوه‌سازی مسکن در طرح‌ مولدسازی
وزیر امور اقتصاد و دارایی در هفته‌های اخیر باز هم در صدر اخبار بوده و درباره مولدسازی سخن گفته است. او با تاکید بر اینکه طرح مولدسازی باعث کاهش قیمت املاک می‌شود، عنوان کرد: بسیاری از پیمان‌کاران به دنبال اراضی می‌گردند و می‌توانند به جای فشار قیمتی روی املاک موجود، از طرح مولدسازی استفاده کنند و می‌توانند انبوه‌سازی مسکن یا فعالیت اداری تجاری انجام دهند. این طرح به تعدیل قیمت کمک می کند.
به گزارش ایسنا، سید احسان خاندوزی در مراسم رونمایی از فاز نخست سامانه مولدسازی دارایی‌های دولت عنوان کرد: طرح مولدسازی می‌تواند گره‌گشای بن‌بست‌هایی باشد که سرمایه‌گذاران و پیمانکاران کشور نمی‌توانستند با سرعت مطلوب طرح‌های دولت را پیش ببرند. از سوی دیگر بعضا بوده است شرکت‌های دولتی از شر اموال مازاد خود خلاص شوند و آن را به دارایی زاینده تبدیل کنند اما در پیچ‌وخم فروش دارایی‌ها گرفتار شده بودند.
او با تاکید بر اینکه از طریق مصوبه مولدسازی امکان تبدیل اموال راکد به زاینده ایجاد می‌شود، گفت: یکی از سوالاتی که در کمیسیون تلفیق از من پرسیدند این بود که چگونه قرار است عددی که در لایحه بودجه سال آینده برای فروش اموال دولت پیش‌بینی شده است محقق شود. باید بگویم موضوع درآمد سوری نیست، بلکه دولت با این اهرم جدید می‌تواند طرح‌های عمرانی نیمه‌تمام خود را تمام کند امیدواریم از این طریق پیش‌بینی ۱۰۰ همتی محقق شود.
وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه طرح مولدسازی چند سالی بود که در قوانین بودجه وجود داشت اما محقق نمی شد، بیان کرد: این فرایند با شفافیت و در یک اتاق شیشه‌ای انجام می‌شود تا همه مردم ناظر آن باشند و بتوانند برای اولین بار در این حد از جزییات شریک دولت باشند.
این عضو کابینه دولت سیزدهم به این سوال که آیا ارزش اموال مازاد دولت ۷ هزار میلیارد تومانی است که قبلا اعلام شده بود، پاسخ داد: برآورد جدیدتری که به روز شده باشد در مورد دارایی‌های دولت وجود ندارد، این رقم نیز پنج سال اعلام شده است اما دقیق نیست.
افزایش نرخ ارز کار خودمان نیست!
دیگر اظهارنظر وزیر اقتصاد دولت سیزدهم درباره برنامه دولت برای کنترل نقدینگی موجود بود که گفت: دولت نه تنها منفعتی از بالا رفتن نرخ ارز ندارد بلکه ارز نفتی خود را با نرخ نیما برای تامین کالاهای اساسی ارائه می کند. شبهه عامیانه که افزایش نرخ ارز کار خودشان است واقعیت ندارد. کسری بودجه عامل افزایش تورم است اما در حال حاضر توازن مالی دولت و کاهش کسری مشهود است که درآمد و مصارف دولت را در ابتدای این نشست بیان کردم. یک بسته جدید در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت برای حمایت از سودآوری صنایع مصوب شد و در روزهای آینده ابلاغ می‌شود. این تلاش‌ها برای این است که زمینه‌های ثبات بازار تداوم یابد.
او درباره عدم تخصیص ارز برای برخی کالاهای وارداتی، گفت: گزارش ۱۱ ماهه تامین ارز برای واردات حاکی از آن است که ۶۰ میلیارد دلار برای تامین کالاها انجام شده که این رقم بیشتر از سال گذشته است. ممکن است برخی تقاضا و ثبت سفارش بیشتری انجام شده باشد که مدیریت آن توسط کمیته تخصیص ارز بانک مرکزی در حال انجام است. همانطور که ما وظیفه تخصیص ارز داریم، از واردکننده هم تقاضا داریم بر اساس نیاز واقعی خود تقاضای ارز داشته باشند. در برخی موارد، عرضه انجام نشده و احتکار شده و تقاضای جدید هم مطرح شده است.
خاندوزی در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران با اشاره به تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه در مجلس عنوان کرد: شاهد انواع سوداگری‌ها در بازار هستیم که در زندگی مردم آشفتگی ایجاد می‌کند و این قانون اجازه نمی‌دهد دارایی مردم بازیچه چند اخلالگر باشد. ترس جامعه و مردم ناشی از حرکت سفته‌بازانی و حرکتی است که یک گروه ویژه منتشر می‌کنند و به مردم سرایت می‌کند و باعث می‌شود مردم در صف خرید خودرو یا سکه بایستند. این گروه در راستای اخلال و نابودی و سقوط اقتصادی در کشور کار می‌کنند در حالی که حتی در بهشت‌های اقتصادی دنیا و در مهد سرمایه‌داری دنیا اجازه نمی‌دهند با دارایی کشور بازی شود.
او افزود: این اتفاق ثمره‌ای جز بی‌اعتمادی و نوسان مسکن، خودرو، طلا و ارز ندارد و ناشی از عقب‌افتادگی دهه‌های گذشته نظام مالیاتی ما بوده است که اجازه می‌دهیم گروه‌های اندک ویژه‌خوار که منبع چنین نکبت‌هایی است که دست مردم را از مسکن کوتاه کرده است، گرفته شود.
وزیر اقتصاد درباره آخرین وضعیت مسدود شدن حساب‌های غیرمجاز دستگاه‌های دولتی، گفت: دولت اراده جدی دارد که با دستگاه‌هایی که حساب‌های غیرمجاز خود را مسدود نمی‌کنند، برخورد جدی کند. تاکنون از ۵۰۴ دستگاهی که حساب غیرمجاز نزد سایر بانک‌ها داشته‌اند، ۹۳ دستگاه بعد از اعمال سخت‌گیری دولت این حساب‌ها را مسدود کرده‌اند. ۴۱۱ دستگاه وضعیت بینابینی داشته‌اند که از این تعداد، ۱۲۰ دستگاه اقدامات مربوط به خزانه و قانون بودجه و برنامه ششم را رعایت نکردند پس ما ناچار شدیم که پرداختی به آنها از بهمن را از طریق خزانه‌داری کل کشور متوقف کنیم. ۲۹۱ دستگاه اقدام به بستن حساب‌های غیرمجاز کرده‌اند اما به لحاظ فنی هنوز این اقدام نهایی نشده و خزانه‌داری از آنها تعهد گرفت که حتما در اسفند و فروردین مشکلات فنی خود را رفع کنند و به شکل مشروط به این شرکت‌ها خدمات ارائه خواهد شد.
خاندوزی درباره صدور برخی مجوزها از طریق غیر درگاه ملی صدور مجوزها بیان کرد: در مسئله مجوزهایی که شما اشاره دارید، به عدم انتشار یا صدور مجوز از طریق درگاه مجوزها باز می‌گردد. تمام مجوزهای کسب و کار باید صرفا از طریق یک درگاه انجام شود که این اقدام برای اکثریت دستگاه‌ها انجام شده است البته هنوز کانون وکلا، مرکز وکلا، نظام مهندسی و برخی فدراسیون‌های ورزشی به این قانون تمکین نکرده‌اند اما در بقیه موارد مجوز از طریق درگاه انجام می‌شود. بنا بود شاهد صدور هیچ مجوزی خارج از مسیر درگاه صدور مجوزها نباشیم که برخی تخلفات انجام شده و برخی وزارتخانه‌ها در کنار استفاده از درگاه ملی صدور مجوزها، اما تمام مجوزهای خود را از طریق درگاه ملی صادر نمی‌کنند که به دستگاه‌ها و سایر قوا اعلام شده امیدواریم هم آنها به قانون تمکین کنند و هم دستگاه‌های نظارتی به اجرای قانون کمک کنند و فقط یک درگاه شفاف و برخط برای صدور مجوزها وجود داشته باشد.
او در عین‌ حال گفت:‌ صنایع کشور در دی‌ماه نسبت به دی سال گذشته ۲.۷ درصد بیشتر تولید داشته‌اند. در ۱۰ ماهه امسال نسبت ۱۰ ماهه سال قبل ۷.۶ درصد صنایع بیشتر تولید داشته‌اند. ۳۴ درصد تولید خودرو ، ۳۱ درصد منسوجات، ۳۰ درصد ماشین‌آلات، ۱۸ درصد محصولات فلزی و بیش از ۱۰ درصد افزایش تولید دارو در ۱۰ ماهه امسال نسبت به سال گذشته وجود داشته است. امیدواریم بازارهای صادراتی جدید و افزایش رقم تجارت کشور که رکورد جدیدی در حوزه صادرات غیرنفتی داریم کمک کند که رونق تولید در سال آینده چشم‌انداز بهتری داشته باشد. سفر رئیس جمهور چین می‌تواند به گشایش‌های تجاری کشور کمک کند.
در حالی که وزیر امور اقتصادی و دارایی آمارهایی از افزایش تولید بیشتر در کشور دارد، پرسش این است چطور با وجود آمارهای صعودی او و سایر دولتمردان قیمت اقلام مصرفی نیز هم‌زمان روند صعودی دارد و نرخ برابری ارز نیز همین مسیر را می‌پیماید. باید پرسید مبنای اظهار نظرهای «سید احسان خاندوزی» دقیقا چیست؟

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشترین بازنشر