پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | صادرات در سراشیبی

صادرات در سراشیبی





۲۹ دی ۱۳۹۴، ۱۳:۰۶

مقایسه وضعیت صادرات کرمان با دو استان اصفهان و سیستان و بلوچستان
صادرات در سراشیبی

صادرات به عنوان عامل اصلی توسعه تجارت خارجی در توسعه اقتصادی کشورها نقش زیادی دارد. صادرات می تواند علاوه بر رشد اقتصادی، موجب افزایش توان رقابت‌پذیری کشورها درعرصه‌های بین‌المللی شود و کشورهای مختلف سعی می کنند با افزایش صادرات رشد اقتصادی خود را افزایش دهند. در کشور ما هم از دیرباز صادرات وجود داشته اما بدلیل نفت خیز بودن ایران همواره صادرات کشور ما زیر سایه این ماده ارزشمند بوده است اما بدلیل پایان پذیر بودن منابع نفتی و همچنین تغییرات قیمت نفت در بازارهای جهانی، اهمیت صادرات غیر نفتی در کشورهای نفت خیز بیش از پیش به چشم آمده است. شکی نیست کشوری که اقتصاد آن بر محور تک محصولی باشد در تحولات اقتصادی بیشتر در معرض خطر بوده و در این بحران ها و تحولات ضربه پذیرتر خواهد بود. از این رو توجه به صادرات غیرنفتی و توسعه آن در بخش هایی نظیر صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات می تواند کشورمان را در جریان تحولات و بحران های مختلف و ابتلا به بیماری اقتصادی نجات دهد. چرا که همانطور که گفته شد اتکا به درآمدهای نفتی و تداوم این رویکرد موجب ناپایداری در بهبود شاخص ها و نوسان در رشد اقتصادی می شود. به عنوان مثال افزایش ناگهانی قیمت نفت در دولت های نهم و دهم که در طول هشت سال چیزی حدود 780 میلیارد دلار بود نه تنها باعث رشد اقتصادی نشد بلکه در پایان دولت دهم، رشد اقتصادی کشور از مثبت شش درصد سال 84 به منفی نه درصد در سال 92 رسید و یا کاهش شدید قیمت نفت در اواخر سال 93 و ادامه آن در سال جاری برای بودجه دولت تدبیر و امید حسابی مشکل ساز شد. از این رو اهمیت صادرات غیرنفتی بیش از پیش آشکار شده و مسئولان تصمیم گیرنده در کشور هم سیاست های کشور را به این سمت سوق می دهند. ۲۹ مهر ۱۳۷۶ بود که با تصویب شورای فرهنگ عمومی کشور، این روز به عنوان روز ملی صادرات تعیین شد و چهارشنبه گذشته روز ملی صادرات بود. به همین جهت بد ندیدیم به وضعیت صادرات و واردات کرمان در شش ماه نخست سال جاری بپردازیم و با پنج استان دیگر مقایسه ای داشته باشیم.
کاهش 29 درصدی صادرات از کرمان
بنا به گفته مدیرکل گمراکت استان کرمان میزان صادرات کالا در شش ماه نخست سال جاری حدود 29 درصد کاهش داشته است. این آمار را محمدرضا قادر ارائه می کند. وی افزود: میزان صادرات کالا در ۶ ماه نخست امسال از طریق گمرکات استان، ۲۴۸ میلیون و ۱۶۲ هزار و ۹۸ دلار با ارزش وزنی یک میلیون و ۵۳۰ هزار و ۹۳۶ تن بوده است که این مقدار نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۲۹ درصد و از نظر وزنی ۸ درصد کاهش داشته است. محمدرضا قادر اظهار می‌کند: دلیل کاهش صادرات گمرکات استان، کاهش صادرات پسته نسبت به مدت مشابه سال قبل است.
افزایش 16 درصدی واردات به کرمان
وی می‌افزاید: آمار واردات استان کرمان در نیمه نخست سال جاری نیز به ارزش ۳۳۸ میلیون و ۶۶۶ هزار و ۱۶ دلار و به وزن ۶۲ هزار و ۶۷۹ تن بوده است که این مقدار نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۱۶ درصد و از نظر وزنی ۲۷ درصد رشد داشته است. همچنین درآمد گمرکات استان در ۶ ماهه امسال نیز بیش از ۹۱ میلیارد تومان بوده که این مقدار نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۸ درصد کاهش داشته است. مدیرکل گمرکات استان کرمان تصریح می‌کند: عمده‌ترین کالای صادراتی از این گمرک عبارتند از پسته و مغز پسته، مصنوعات مسی، کاشی و سرامیک، خرما، سیمان و مهم‌ترین کالای وارداتی نیز شامل اجزا و قطعات خودرو، لوازم صنعتی و برقی، سایر لوازم و ماشین‌آلات صنعتی مکانیکی و لوازم صنعتی و برقی است.
وضعیت دیگر استان ها در مقایسه با کرمان
برای اینکه وضعیت کرمان در صادرات غیرنفتی کشور را بهتر بفهمیم با چند استانی که تقریبا به استان کرمان نزدیک هستند و آمار صادرات آن ها توسط سازمان صنعت و معدن و تجارت آن استان ها منتشر شده است، صادرات کرمان را مقایسه کرده ایم.
سیستان و بلوچستان؛ افزایش 33 درصدی
صادرات سیستان و بلوچستان در شش ماه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزنی ۴۴ درصد و از لحاظ ارزش ۳۳ درصد افزایش داشته است. اقلام عمده صادراتی این استان مصالح ساختمانی(سیمان)، گاز، قیر، تخم گشنیز، سیب درختی و محصولات شیمیایی و صنعتی هستند که افغانستان، پاکستان، ترکیه، کویت و امارات مقصد اصلی این صادرات هستند. گفتنی است کل صادرات از گمرکات و بازارچه‌های مرزی این استان استان در شش ماه نخست امسال به وزن ۶۷۷ هزار و ۲۳۳ تن و ارزش دلاری ۲۳۶ میلیون و ۸۵۹ هزار و ۸۲۳ دلار است. صادرات این استان به نسبت سال گذشته رشد داشته است. با این وضعیت صادرات استان کرمان در شش ماهه نخست سال جاری حدود ؟؟؟ درصد بیشتر از میزان صادرات استان سیستان و بلوچستان بوده است.
اصفهان؛ کاهش 9 درصدی
صادرات استان اصفهان هم در شش ماه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل اگرچه از لحاظ وزنی پنج درصد افزایش داشته اما از نظر ارزشی کاهش 9 درصدی را تجربه می کند. عمده‌ترین کالاهای صادراتی از گمرک اصفهان را مواد پتروشیمی با ۳۱درصد، آهن آلات و فولاد با ۲۹درصد، فرش با ۱۴درصد و محصولات سرامیکی با ۵درصد تشکیل می دهند و کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان و ترکمنستان مقصد بوده اند. اگرچه ارزش دلاری صادرات استان اصفهان با 9 درصد کاهش مواجه شده است اما ارزش این صادرات ۵۲۷میلیون و ۶۶۴هزار دلار بوده که حدود ؟؟؟ درصد از صادرات کرمان بیشتر می شود.
گفتنی ست میزان صادرات استان های کرمان، اصفهان و سیستان و بلوچستان در سال های 92 و 93 براساس آمار ارائه شده در سایت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان تهران و میزان صادرات این سه استان در شش ماهه نخست سال جاری هم براساس آمار ارائه شده در نشریه گسترش صمت می باشد.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *