پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بزرگترین زمین لغزش کشور در مازندران رخ داد

بزرگترین زمین لغزش کشور در مازندران رخ داد





۲۵ اسفند ۱۳۹۸، ۹:۵۹

بزرگترین زمین لغزش کشور در مازندران رخ داد

 در سال ۹۸  بیش از ۴۰۰ نقطه از استان مازندران دچار مخاطره رانش با مقیاس‌های بزرگ، کوچک، عمیق و سطحی شده است.

زمین لغزش یا همان رانش زمین مانند دیگر پدیده‌های طبیعی این روزها زیاد به گوش می‌خورد، خسارت‌های وسیعی که زمین لغزش‌ها بر منابع طبیعی، ساختمان‌ها، جاده‌ها و غیره می‌گذارند گاهی مواقع جبران ناپذیر است و با پیش‌بینی‌ها و هشدارهایی که زمین شناسان و کارشناسان به مسئولین می‌دهند، می‌توانند جلوی وقوع حادثه را قبل از رخ دادن آن با انجام راهکار مناسب و علمی بگیرند.

بهترین عمل ممکن در این امر تهیه نقشه پهنه‌بندی خطر زمین لغزش در مقیاس‌های ملی، منطقه‌ای و محلی است تا با بهره‌گیری از آن بتوان مناطق حساس را شناسایی و جلوی بسیاری از خسارات را قبل از وقوع هر گونه حادثه گرفت. سید رمضان موسوی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص وقوع زمین لغزش‌های بزرگ در مازندران و منطقه آب پری رویان شهرستان نور در ۱۹ اسفندماه ۹۸ اظهار کرد: در دنیا هر ساله بیش از ۳۰ نوع بلایای طبیعی، به اشکال مختلف رخ می‌دهد و در ایران نیز سالانه بیش از ۲۰ نوع مخاطرات طبیعی رخ داده که از بین آن‌ها می‌توان زمین لرزه و زمین لغزش را از مهمترین مخاطرات نام برد.

وی با بیان اینکه سالانه بیش از صدها پدیده رانشی بزرگ و کوچک به اشکال مختلف در سراسر ایران رخ می‌دهد، تصریح کرد: استان‌های شمالی به ویژه مازندران، با توجه به شرایط خاص زمین شناسی، ژئومورفولوژی، اقلیمی، آب‌های زیرزمینی، سرعت تغییرات کاربری اراضی شاهد وقوع رانش‌های متنوع و فراوان همراه با خسارات مالی، جانی و فرسایش شدید خاک است. عضو هیئت علمی گروه خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری خاطرنشان کرد: کشور ایران پس از سپری کردن یک دوره طولانی (بیش از ۶۰ سال) خشکسالی، طی چند سال اخیر به ویژه در سال‌های ۹۷ و ۹۸ با وقوع بارش‌های سنگین و متفاوت سبب وقوع مخاطرات مختلف نظیر سیلاب‌ها و رانش‌های متعدد در سراسر کشور شده است. 

موسوی افزود: تغییر بارش‌های طولانی ۶۰ تا ۷۰ ساعته سنگین، تغییرات کاربری اراضی وسیع عرصه‌های منابع طبیعی و ملی در چند دهه گذشته و وضعیت ویژه زمین شناسی، ژئومورفولوژیکی، خاک شناسی ایران و عدم توجه و صرف هزینه‌های ضروری حفاظت خاک و آب بویژه در استان مازندران از دلایل عمده و مهم وقوع رانش‌های خطرناک زمین است.

این دکتری زمین شناسی و تکنولوژی ماهوره‌ای با اشاره به اینکه در سال ۹۸  بیش از ۴۰۰ نقطه از استان زرخیز مازندران دچار مخاطره رانش با مقیاس‌های بزرگ، کوچک، عمیق و سطحی رخ داده است که با خسارات سنگین همراه بوده‌اند، گفت: روستاها، مناطق مسکونی، راه‌ها و جاده‌های ارتباطی، تاسیسات، کارخانه‌ها، دکل‌های فشار قوی انتقال نیرو و بسیاری از نقاط مختلف عرصه‌های جنگلی و مرتعی، باغات کشاورزی، دست خوش زمین لغزش قرار گرفتند که متاسفانه با ادامه بارش‌ها و رحمات الهی در سال‌ها و ماه‌های آینده بر تعداد این رانش‌ها افزوده می‌شود.

موسوی بیان کرد: بارش‌های شدید دوسال گذشته تاکنون سبب شد عرصه‌ها، سنگ‌ها، مخازن زیر زمینی، دامنه‌ها، خاک‌ها از آب اشباع شوند و نیز به جهت ادامه دست اندازی‌های متعدد به منابع ملی و طبیعی، تصرفات و دخالت‌های شدید در تغییرات کاربری اراضی عرصه‌ها شاهد افزایش وقوع رانش‌های بسیار وسیع مشابه رانش زمین منطقه «اسپی او گلندرود رویان» خواهیم بود.

این زمین شناس ادامه داد: رانش زمین در گلندرود رویان نور که طی روزهای ۱۸، ۱۹ و ۲۰ اسفند رخ داد، یکی از بزرگترین زمین لغزش‌های مازندران و کشور در نوع خود است و خسارات سنگینی را به همراه داشت. عضو هیئت علمی گروه خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اظهار کرد: بیش از ۷۰ هکتار از مناطق مسکونی، جنگلی و جاده‌ای را با بیش از ۸۰ درصد تحت تاثیر شدید رانشی و جابه جایی قرار داده است.

موسوی ادامه داد: این عرصه رانشی که دارای سابقه رانش و ناپایداری چند ده ساله بوده است درصورت مطالعه تخصصی و دقیق در گذشته و اجرای نسخه‌های تثبیت، ما شاهد چنین خسارات سنگین و عظیم میلیاردی از زیباترین عرصه ملی و مسکونی نبودیم. 

وی علت این رانش را با مطالعات میدانی، زمین شناسی و با استفاده از امکانات فناوری نوین سنجش از راه دور و (جی آی اس) از این عرصه رانشی چنین برشمرد و افزود: اشباع شدن آب‌های زیر زمینی و خاک این منطقه و عدم اجرای نسخه‌های زهکشی‌های تحت الارضی و سطح الارض مناسب، با توجه به تجربه وقوع چندین مرحله رانشی در این منطقه از ده‌ها سال گذشته تاکنون و بارش‌های سنگین سال‌های اخیر، سبب گسیختگی سطوح و شکستگی مختلف و جابه جایی و آشفتگی و درهم ریختگی عرصه وسیع رانشی شده است.

عضو هیئت علمی گروه خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینکه این عرصه از لحاظ زمین شناسی در محدوده سازند تخریبی و فرسایشی شمشک از دوره زمین شناسی ژوراسیک از دوران دوم زمین شناسی است، گفت: یک توده خاکی و فرسوده شده حساس و لغزنده که بر روی دامنه کوه آهکی کارستی از دوران دوم زمین شناسی و انباشته از آب زیرزمینی و مظاهر چشمه‌های مختلف و خروج آب زیرزمینی در بالا دست این منطقه و عدم هدایت و مهار آب فراوان زیرزمینی این چشمه‌ها سبب وقوع چنین خسارت سنگینی شده است.

موسوی با بیان اینکه مشابه این نقطه درمازندران تعدادش بیش از چند صد مورد دیگر است، یادآورشد: مسئولین و مدیران ذی‌ربط باید به کمک اساتید و متخصصین زمین شناسی استان و کشور، با یک برنامه‌ریزی دقیق پژوهشی، نسخه‌های کاربردی تثبیت عرصه‌های ناپایدار و مستعد رانشی را با هزینه بسیار پایین قبل از وقوع به انجام برسانند.

وی تصریح کرد: درغیراین صورت به زودی علاوه بر از دست دادن خاک و سرمایه ملی و مردمی شاهد خسارت سنگین چند صد میلیارد تومانی در مناطق دیگر بهشتی مازندران و کشور خواهیم بود.

عضو هیئت علمی گروه خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: در دنیا برای پیشگیری از وقوع چنین مخاطرات مدت‌هاست که راهکارهای علمی،  تخصصی و فنی مشخصی را اعمال و کنترل می‌کنند.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

آتش‌سوزی در ۶۷ میراث جهانی ایران

رییس پژوهشکده ابنیه و بافت‌های تاریخی فرهنگی خبر داد

آتش‌سوزی در ۶۷ میراث جهانی ایران

مرمت پیکره نیم‌تنه گِلی محوطه تاریخی کنار صندل جیرفت

مرمت پیکره نیم‌تنه گِلی محوطه تاریخی کنار صندل جیرفت

ضرغامی: موزه ملی ایران کم از «لوور» نیست

ضرغامی: موزه ملی ایران کم از «لوور» نیست

گلسنگ‌ها تخت جمشید را می‌بلعند

گلسنگ‌ها تخت جمشید را می‌بلعند

«پالنگان» در لیست جهانی‌شدن قرار گرفت

مدیرکل دفتر توسعه گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی

«پالنگان» در لیست جهانی‌شدن قرار گرفت

استحکام‌بخشی «فلک‌الافلاک»

ارزیابان تابستان به قلعه می‌آیند

استحکام‌بخشی «فلک‌الافلاک»

نم‌نم‌دوزی با مهره‌های رنگارنگ

زندگی پرشتاب و با عجله در عصر ارتباطات جایی برای هنری که با صبر و سوزن گره خورده، باقی نگذاشت

نم‌نم‌دوزی با مهره‌های رنگارنگ

پرداخت حق عضویت در «ایکوم» و «ایکوموس» برعهده اعضای شوراها است

روابط‌عمومی وزارت میراث‌فرهنگی در اطلاعیه‌ای بر تداوم همکاری با مجامع جهانی تاکید کرد

پرداخت حق عضویت در «ایکوم» و «ایکوموس» برعهده اعضای شوراها است

راهکار خروج فعالان صنایع دستی از انزوا

عضو میز تخصصی صنایع‌دستی در گفت‌وگو با «پیام ما» مطرح کرد:

راهکار خروج فعالان صنایع دستی از انزوا

گردشگری بازوی پیش‌برنده توسعه پایدار هنر است

مدیرمسئول نگارخانه «ترانه باران»:

گردشگری بازوی پیش‌برنده توسعه پایدار هنر است

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *