سایت خبری پیام ما آنلاین | کشاورزان برای کنترل زنجره خرما آستین همت را بالا بزنند

کشاورزان برای کنترل زنجره خرما آستین همت را بالا بزنند





۱۹ دی ۱۳۹۴، ۱۴:۲۵

کشاورزان برای کنترل زنجره خرما آستین همت را بالا بزنند
آقای طاهری بخش عمده ای از اقتصاد شهرستان های جنوبی استان بر محور کشاورزی قرارگرفته است و مهمترین منبع درآمد درصد زیادی از جمعیت این شهرستان به شمار می رود چه برنامه هایی برای ارتقاء بخش کشاورزی در نظر گرفته شده است؟
با عرض سلام و تشکر از اینکه به بحث شهرستان بم و کشاورزی توجه می کنید باید بگویم در مناطق جنوبی استان بخصوص شهرستانهای بم،بروات،نرماشیر، فهرج و ریگان عمده ترین محصول، محصول خرما می باشد و سازمان جهاد کشاورزی و به تبعه آن مدیریت حفظ نباتات استان مهمترین برنامه آن کاهش خسارات آفات و بیماری ها بر روی درخت خرما است و همچنین در جهت افزایش تولید و عملکرد در واحد سطح، افزایش بهره وری و کاهش هزینه های تولید با کنترل به موقع آفت زنجره خرما که از برنامه های حفظ نباتات استان در محصول خرما می باشد.
وضعیت سیستماتیک و زیست شناسی زنجره خرما چگونه است؟
آفت زنجره خرما جزو آفات همگانی است و آفات همگانی به آفاتی گفته می شود که وظیفه کشاورز مبارزه با این آفت می باشد و دولت باید یکسری خدمات فنی و علمی را در اختیار کشاورز قرار بدهد.همین گونه که از اسم آفت همگانی مشخص می باشد همگان باید دست به دست هم بدهند تا بتوانیم این آفت را کنترل کنیم.
مناطق انتشار زنجره خرما در جهان و ایران کدام مناطق هستند؟
آفت زنجره خرما در اکثر نقاط دنیا وجود دارد هر جایی که خرماکاری هست این آفت هم وجود دارد در کشور خودمان د شهرهای فارس، بوشهر، خوزستان، هرمزگان، سیستان بلوچستان، جیرفت، کرمان، نرماشیر،مناطق بم و شهداد کرمان وجود دارد. این آفت معمولاً در ارتفاع 800 تا 1100 متری از سطح دریا فعال است و بیشترین فعالیت و طغیان آفت در این ارتفاع از سطح دریا می باشد.
آفت زنجره خرما دارای دو نسل است نسل اول پوره ها که معمولاً از اواخر فروردین ماه ظاهر می شوند و تا اواخر اردیبهشت پوره روی درخت است و این زمان بیشترین خسارت را به درخت خرما وارد میکنند بهترین زمان مبارزه با آفت از نظر شیمیایی در فصل اردیبهشت است و بعد از آن حشره بالغ و به صورت تخم و دوباره در شهریور و اوایل مهر پوره آفت ظاهر می شوند و خسارت وارد می کنند و در فصل های آذر، دی، بهمن و اسفند ماه آفت به صورت تخم است سیکل زندگی آفت که معمولاً دو نسل در سال دارد
مهمترین دلیل طغیان زنجره خرما چیست؟
مهمترین دلیل طغیان این آفت در نخلستانهای بم و جاهای دیگر تراکم بیش از حد درختان یعنی غیراستاندارد بودن از نظر تعداد درخت در واحد سطح می باشد. توصیه علمی و فنی این است که چیزی حدود 160-170 درخت در هکتار باشد اما متاسفانه خیلی از کشاورزان ما 300-400 درخت را در هکتار کاشته اند و جاهایی که تراکم درختان بیش از حد استاندارد است در آن مناطق سایه و رطوبت بیش از حد ایجاد می شود و درختان حالت جنگلی به خود پیدا می کنند.آفت طغیانی می شود اگر بخواهیم آفت را کنترل کنیم مهمترین روش کنترل آفت اول رعایت تراکم مناسب، حذف درختان اضافی یا جابجا کردن و هرس به موقع و حذف تنه جوش، پایه جوش و تغذیه مناسب را در سطح باغ انجام بدهیم اگر این عملیات ها در باغ درست انجام بدهیم قدم بعدی استفاده از روش های غیرشیمیایی یعنی استفاده از کارت ها و نوارهای زرد که با طیف نوری که دارند می توانند حشره را جذب کنند. انجام این روش ها در نهایت نیازمان به سمپاشی را به حداقل می رساند و با انجام این روش ها می شود آفت زنجره خرما را کنترل کرد.
میزبان های این آفت به غیر از خرما کدام درختان می باشند؟
درختان نخیلات مانند نخل های زینتی و نارگیل میزبان این آفت هستند
چه میزان اعتبار برای مبارزه با آفت زنجره خرما به کرمان تخصیص یآفته است و از این میزان اعتبار چقدر به شهرستان بم، بروات و نرماشیر اختصاص پیدا کرده است؟
4 میلیارد تومان اعتبار مصوب شده برای کنترل آفت زنجره خرما برای شهرستان های بم و نرماشیر در نظر گرفته شده است که در همین دو شهرستان هزینه می شود و به جاهای دیگر منتقل نمی شود و جاهایی که دچار آفت زنجره شده اند برنامه هایی برای هزینه کرد آفات و کنترل ان در 4 محور دیده شده که محور اول برنامه آموزشی برای کشاورزان که آخرین یافته های علمی، فنی و تحقیقاتی را به کشاورزان با روش های مختلف مانند برگزاری کارگاه های و کلاس های آموزشی، تهیه بروشور و جزوات آموزشی در مباحث مختلف آموزش می دهیم.
مرحله دوم کمک برای اصلاح و هرس باغات، جابجایی و حذف درختان، تغذیه باغ ها که عملیات باغبانی است مرحله سوم براساس تهیه ماشین آلات و ادوات مورد نیاز برای کنترل آفت مانند سمپاش های جدید تراکتور و ماشین آلاتی که نیاز است برای کنترل آفت در بحث مکانیزاسیون دیده شده که بخشی از این اعتبار در این زمینه گذاشته شده و مرحله چهارم درباره حفظ نباتات است که تهیه سوم شیمیایی کارت و نوار زرد برای کنترل آفت زنجره خرما به کار می رود
این اعتبار برای کارهای زیربنایی و ماندگار شهرستان های بم و نرماشیر برنامه ریزی شده است و برای اینکه بتوان برای همیشه آفت را مدیریت و کنترل کرد نیاز است که این آفت در امور زیربنایی مانند اصلاح باغات و تهیه ماشین آلات بکار برد عمده اعتبار طرح در این دو بخش هزینه شده است.
امسال جه تعداد دستگاه برای مبارزه با این آفت خریداری شده است؟
سال گذشته تعداد 18 دستگاه سمپاش توربینی جدید در اختیار کشاورزان قرارداده بودیم که امسال هم چیزی حدود 18-20 دستگاه سمپاش، تراکتور، دستگاه ساقه خورد کن و ادوات مورد نیاز براساس نیاز شهرستان در اختیار کشاورزان از طریق کلینیک های گیاه پزشکی، شرکت های فنی مشاوره ای و تعاونی های تولید که این خدمات را به کشاروزان ارائه بدهند.
با توجه به اینکه سمپاشی هوایی بدلیل مجوز ندادن سازمان محیط زیست و دانشگاه علوم پزشکی لغو شده است چه راهکار دیگری اندیشیده اید؟
ما سمپاشی را به عنوان آخرین راه حل در نظر داریم اگر عملیات بهباغی را در باغ به درستی انجام بدهیم، تغذیه و هرس مناسب داشته باشیم و استفاده از روش های غیرشیمیایی مانند نصب کارت و نوارهای زرد را انجام بدهیم سمپاشی به حداقل می رسد اگر جایی نیاز به سمپاشی بود با دستگاه های سمپاش جدید که می توانند تا ارتفاع 20 متری سمپاشی کنند می توان از این دستگاه ها استفاده کرد و این آفت را کنترل کرد.
چه میزان از نخلستانهای شهرستان بم، بروات و نرماشیر به این آفت آلوده شده اند؟
میزان آلودگی به این آفت براساس شرایط اقلیمی و دمایی در سالهای مختلف متفاوت است و ممکن است یک سال آفت با توجه به شرایط اقلیمی گسترش آن بیشتر شود و سال بعد کمتر شود ولی در حال حاضر چیزی حدود 3000 هزار هکتار در سطح شهرستان های بم و نرماشیر دچار این آفت شده اند و نیاز به کنترل و مبارزه دارند.
توزیع اقلام مورد نظر برای مبارزه با این آفت چگونه است و کشاورز از چه طریق می تواند این اقلام را تهیه کند؟
از طریق کلینیک گیاه پزشکی، جهاد کشاورزی و سازمان نظام مهندسی با هماهنگی و کمک کشاورزان
ما تاکنون توانسته ایم مناطق آلوده به این آفت را بلوک بندی کرده و مثلاً در شهرستان بم 10 بلوک داریم که برای هر بلوک تعدادی از کشاورزان عمده آن منطقه و دهیاری ها و تعدادی از کارشناسان خود ما به عنوان مدیر و برنامه ریز آن بلوک هستند و قطعاً هزینه کرد احتمالی و توزیع ماشین آلات براساس تصمیم گیری کشاورزان هر بلوک و کارشناسان خود ما برنامه ریزی می شود و انجام می گیرد.
آیا تا کنون در این چند سال که در حال مبارزه با این آفت بوده اید توانستید که پیشرفتی بدست بیاورید یا خیر؟
همان طور که همگان می دانند آفت را نمی شود حذف کرد و هیچ کس هم نمی تواند بگوید من آفت را می توانم حذف کنم. حشرات قبل از ما ساکن کره زمین بوده اند و ما انسانها آمده ایم و دست در سفره آنها برده ایم و اسم آفت را برای آنها گذاشته ایم ما فقط آن را مدیریت می کنیم و با انجام اصول فنی آستانه خسارت را کمتر می کنیم.هر کشاورزی که اصول فنی را رعایت کرده است میزان خسارت را کمتر و اگر کشاورزی رعایت نکرده باشد قاعدتاً خسارت بیشتری را متحمل می شود.
مدیریت ترویج هر ساله کشاورز نمونه را معرفی میکند و هر کس در این طرح با ما همکاری های لازم را انجام دهد قطعاً تسهیلات و امکانات بیشتری دریآفت می کند هر قدمی که کشاورز در اصلاح و کنترل آفت در باغش بردارد ما دو قدم به سوی او حرکت می کنیم.
آقای طاهری در پایان چه صحبت ناگفته ای با کشاورزان دارید ؟
کشاورزان عزیز و سخت کوش از اینکه در سالهای قبل در کنترل آفت زنجره خرما مشارکت کرده اند خواهشمندم که امسال هم از همین حالا که فصل انجام عملیات بهباغی است مشارکت و هماهنگی بسیار زیاد داشته باشند و اگر بخواهیم آفت را کنترل کنیم اردیبهشت دیگر فایده ندارد و باید از اول آذر و دی ماه عملیات باغبانی را انجام بدهند کمک کنیم فصل اردیبهشت که نیاز به سمپاشی پیدا میکنند به حداقل برسانیم و از فرمانداری،شهرداری، دهیاری ها، شورای روستا، همه مسئولین و خصوصاً کشاورزان می خواهم برای کنترل این آفت مشارکت و کمک لازم را انجام دهند تا بتوانیم یک خرمای سالم و عاری از باقی مانده سم و کود به بازار عرضه کنیم.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *