پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | در پی تلاش های سرمایه گذار عمانی به ثمر نشست! رونمایی از دریاچه خشت مال‌ها

در پی تلاش های سرمایه گذار عمانی به ثمر نشست! رونمایی از دریاچه خشت مال‌ها





۱۵ دی ۱۳۹۴، ۱۷:۲۸

گود خشت مال ها واقع در مرکز شهر کرمان حکایتی بس دراز دارد. حکایت ایجاد گود خشت مالها به حدود ۲۰۰ سال قبل برمی گردد. آن زمان که آقا محمدخان قاجار حمله خود را به کرمان آغاز کرد، کرمانی‌ها لطفعلی‌خان زند را با وجود تمام سختی‌های موجود به شاه قجر تحویل ندادند و سعی کردند با استفاده از توانایی‌های خود جلوی حمله شاه قاجار را بگیرند. برای این کار در محلی که بعدها به گود خشت‌مال‌ها شهرت یافت اقدام به برداشت خاک و تهیه خشت برای ساخت حصار اطراف شهر کرمان کردند.
مرغوبیت خاک این منطقه به حدی بود که برای ساخت آثار تاریخی به‌جای مانده در کرمان نیز از این خاک بهره می‌بردند و در نهایت گودالی عمیق ناشی از برداشت‌های مکرر خاک در این قسمت از شهر کرمان ایجاد شد و چون از این خاک برای تهیه خشت استفاده می‌شد و خشت مال های کرمان در این قسمت از شهر فعال بودند این گودال به اسم گود خشت‌مال‌ها نام‌گذاری شد. گودالی که در دوران معاصر به یکی از مشکلات چالشی شهر کرمان تبدیل‌شده است.
در این میان شهرداری کرمان برای رهایی از این چالش و البته استفاده از این فرصت برای سرمایه‌گذاری در کرمان تصمیم گرفت که با تهیه طرحی به نام پروژه صاروج از این گودال در راستای جذب سرمایه‌گذار و احداث بزرگ‌ترین پارکینگ شهر کرمان و همچنین یکی از بزرگ‌ترین پارکینگ‌های طبقاتی کشور استفاده کند.
این پروژه در واقع بعد از ۱۶ سال رکود باهمت شهرداری کرمان به سرمایه‌گذاران خارجی معرفی شد و قرار شد سرمایه‌گذار عمانی در این زمینه سرمایه‌گذاری کند و در همین چارچوب یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های رفاهی و گردشگری کرمان نیز در کنار احداث چهار هزار پارکینگ طبقاتی در این نقطه از شهر کرمان آغاز شود.
آغاز این پروژه با تحریم‌ها همراه شد و کار جذب سرمایه را کُند کرد هرچند که زمینه لازم نیز برای اجرای این پروژه از سوی دستگاه‌های اجرایی کرمان فراهم نمی‌شد و درحالی‌که مسئولان از فرش قرمز برای سرمایه‌گذاران صحبت می‌کردند اما برخی از دستگاه‌ها فرش را از زیر پای سرمایه‌گذاران می‌کشیدند.
یکی از مشکلاتی که در همان آغاز مطرح شد بحث قرار گرفتن این پروژه در منظر بازار تاریخی کرمان بود و در موازات آن نیز بحث تملک اراضی اطراف پروژه بر سر زبانها افتاد که درنهایت به کاهش طبقات پروژه صاروج انجامید؛ اما در نهایت با همت متولیان امر سرمایه‌گذار خارجی در کرمان حضور یافت و این روزها پس از مدت‌ها شاهد کار شبانه‌روزی برای گودبرداری و آغاز ساخت‌وساز در این پروژه هستیم.
کف این گودال در حال حاضر بتون ریزی شده و کارگران هم در حال کارند؛ اما مدتی است که یک مشکل دیگر ایجاد شده و کسبه اطراف این گودال را شاکی کرده است. راه یابی آب هایی به این گودال که برخی می گویند فاضلاب است و برخی آن را آب زیرسطحی می نامند.
رضا بها الدینی یکی از کسبه خیابان امام است که با انتقاد از این وضعیت می گوید:«تجمع آب در این گودال باعث جمع شدن میکروب می شود. با وزش باد بوی بد فاضلاب هر بعد از ظهر باعث آزار ساکنان این خیابان می شود. حتی بیم آن می رود که با این حجم آب ساختمان ها آسیب ببیند.»
حسینی دیگر کاسبی است که می گوید:«همه مراحل اجرای پروژه گود خشت مال ها با مشکلاتی برای کسبه خیابان امام همراه بوده است. آن زمانی که این جا خرابه بود، امنیت مغازه ها را به خطر انداخته بود. حالا هم که در حال شکل گیری است، مشکلات دیگری دارد که با مقداری کار بیشتر برطرف می شود. با شرکت 115 که مجری طرح است تماس گرفتم جواب درستی ندادند. از شهردار محترم منطقه یک، جناب آقای مهندس سعیدی تقاضا دارم که رسیدگی کنند.»
مسعود صنعت نما از کسبه خیابان امام می گوید:«این آب به دیوارهای مغازه ها آسیب وارد می کند. جالب این جاست که گودال در مجاورت بازار تاریخی کرمان قرار دارد. نمی دانم این رطوبت ها به بازار هم صدمه می زند یا نه؟ با زلزله های کوچکی که در کرمان رخ می دهد شاید خطری ساختمان ها را تهدید کند. مساله مهم دیگری که وجود دارد این است که عمده فروشی های موادغذایی در اطراف این خیابان قرار دارند، در صورتی که این آب ها این جا باقی بماند از نظر بهداشتی هم قابل قبول نیست.»
شهردار منطقه یک در خصوص مشکلات ایجاد شده و نگرانی شهروندان به پیام ما توضیحاتی را ارائه کرده است. علی سعیدی باران های اخیر را موجب بالا آمدن سطح آب های زیر سطحی و در نتیجه تزریق این آب به گودال شد. وی افزود:« ما بعد از اجرای گالری آب منطقه ای و هدایت آب به سمت جنگل قایم و همچنین زمان خاک برداری در این قسمت رطوبت نداشته ایم.
بعد از بارندگی ها آب به زمین تزریق شده است. زه کشی هایی انجام شده است که این زه کشی ها به آب خام وصل شده و به سمت جنگل قائم می رود. با اجرای این طرح در آینده نزدیک حتی اگر آب هم جمع شود به طور اتوماتیک تخلیه خواهد شد.»
سعیدی اطمینان خاطر داد که طی دو هفته آینده این مشکل حل خواهد شد. وی هم چنین از تلاش های اخیر برای جلوگیری از تجمع آب در هفته های اخیر گفت:«طی همین مدت هم تخلیه آب های این گودال با تانکر انجام شده است و تلاش کرده ایم که آب زیادی جمع نشود.»
شهردار منطقه یک در پاسخ به پرسش ما مبنی بر آسیب ساختمان ها به خاطر رطوبت زدگی گفت:« کا از بابت ایمنی کارگاه نزدیک به واحدهای تجاری نگرانی نداریم. چون بدنه کارگاه به قطر 10 سانتی متر بتون و عایق شده است.»
سعیدی در پایان باز هم بر حل مشکل طی دو هفته آینده تأکید کرد. اما نگرانی مالکان واحدهای تجاری هنوز پابرجاست و منتظر هستند تا گودال خشت مال ها سرانجامی بیابد و در آینده نه به عنوان یک تهدید بلکه به عنوان یک فرصت طلایی در همسایگی آن ها قرار گیرد.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *