به مناسبت ۱۳ تیر روز جشن تیرگانراه دشوار بیآبیپیروزی دیو خشکسالی بر فرشته باران
امروز ۱۳ تیر مصادف با «جشن تیرگان» در آیین باستان ایرانیان است. جشنی که در مورد آن دو روایت وجود دارد. روایت دوم مربوط به فرشته باران یا «تیشتر» است و نبرد همیشگی میان نیکی و بدی را روایت میکند.
فرشته باران با دیو خشکسالی (اپوش) که به شکل اسب سیاهی بود و با گوش و دم سیاه خود ظاهری ترسناک داشت، رو به رو شد. این دو به مدت سه شبانه روز با یکدیگر به نبرد بر خواستند و تیشتر در این نبرد شکست می خورد و به نزد خدای بزرگ…
آمده و از او یاری و مدد می جوید و به خواست و قدرت پروردگار این بار بر اهریمن خشکسالی پیروز می گردد و آبها توانستند بی مانع به مزارع و چراگاه ها جاری شوند. باد ابرهای باران زا را که از دریای گیهانی بر میخاستند به این سو و آن سو راند و باران های زندگی بخش بر هفت اقلیم زمین فرو ریخت و به مناسبت این پیروزی ایرانیان این روز را به جشن می پردازند.
در روایت دیگر معروف است در این روز آرش کمانگیر بالای کوه دماوند رفته و تیر معروفش را پرتاب کرده. تیر از کوه و در و دشت را طی کرده تا در کنار رودخانه «جیحون» بر تنه درخت گردویی نشسته. از آن پس آنجا را مرز ایران و توران تعیین کردهاند و هر سال به یادش جشن میگیرند.
آب پایه ثابت جشن تیرگان
آب در جشن تیرگان اهمیت زیادی دارد و به همین خاطر هم هست که این جشن معمولا در کنار رودخانه و چشمه برپا میشود. یکی از رسوم این جشن هم رسم جالب و هیجان انگیز آب پاشیدن روی همدیگر است تا گرمای هوای تیر به در شود. در مراسم آب پاشان، مردم به یاد «فرشته باران» و به خاطر گرمای هوا همدیگر را به واسطه آب پاشیدن خنک میکنند. صدای خندهها در هوا بلند میشود و برای لحظاتی تابستان از یاد میرود.
آبی برای جشن نیست
امروز اما آب به بحران اصلی سرزمین مادری تبدیل شده. دیو خشکسالی بار دیگر بر «فرشته باران» پیروز شده و مهمترین بحران کشور را رقم زده است.
از مراسم آبپاشان خبری نیست و بر گرمای هوا هر روز اضافه میشود. مردمان امروز ایران برای آب اشامیدنی در صف میایستند و کشورهای متخاصم به ابردزدی متهم میشوند.
در جشن تیرگان آبی برای به هوا پرتاب کردن نیست و باید زندگی را با جیرهبندی تنظیم کرد.
ارسال پاسخ