پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبيعي استان کرمان برگزار شد برنامه انتقال یافته ها با عنوان راهكارهاي مديريتي جهت كاهش مصرف آب

توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان برگزار شد برنامه انتقال یافته ها با عنوان راهکارهای مدیریتی جهت کاهش مصرف آب





۱۹ خرداد ۱۳۹۵، ۲۲:۲۲

توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان برگزار شد
برنامه انتقال یافته ها با عنوان راهکارهای مدیریتی جهت کاهش مصرف آب

برنامه انتقال یافته ها با عنوان راهکارهای مدیریتی جهت کاهش مصرف آب در زراعت ذرت با تأکید بر تغییر شیوه کشت توسط مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان برگزار شد. برنامه انتقال یافته‌ها با عنوان راهکارهای مدیریتی جهت کاهش مصرف آب در زراعت ذرت با تأکید بر تغییر شیوه کشت با همکاری مدیریت ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان توسط دکتر حمید نجفی نژاد عضو هیات علمی و مسئول بخش تحقیقات زراعی باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان با حضور کارشناسان ناظر، کشاورزان و بهره برداران، مسئولین و رابطین ترویج در روز دوشنبه مورخ 17/3/95 در مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بردسیر برگزار گردید. وی در این برنامه انتقال یافته ها عنوان کرد: با توجه به محدودیت منابع آب در اکثر مناطق کشور استفاده از روش‌هایی که بتوان مقدار آب مصرفی را در زراعت هر محصول کاهش داد به عنوان یک ضرورت انکار‌ناپذیر مطرح می‌باشد. هم‌اکنون متوسط مقدار تولید محصول در کشور به ازای یک مترمکعب آب مصرفی حدود 900 گرم می‌باشد که نسبت به متوسط جهانی (حدود 2 کیلوگرم به ازای یک مترمکعب آب) بسیار پایین می‌باشد. از مهمترین پیشنهاد‌ها و راهکارهای عملی مناسب برای مدیریت صحیح مصرف آب در شرایط کم آبی در بخش کشاورزی می‌توان به کشت فرا سرزمینی، کشاورزی عمودی، واردات آب مجازی، تغییر الگوی کشت و استفاده از گیاهان مقاوم به خشکی و شوری با کارآیی مصرف آب بالا، استفاده از سیستم های آبیاری تحت فشار، کشاورزی حفاظتی، استفاده از ارقام زودرس و تغییر شیوه کشت محصول اشاره نمود. خشکسالی و کمبود آب طی سال‌های اخیر، نیاز زیاد ذرت به آب و همچنین سرمازدگی آخر فصل از دلایل اصلی کاهش تولید محصول ذرت در کشور اعلام شده است. با توجه به عدم امکان افزایش سطح کشت و کاهش منابع آبی، لزوم توجه به شیوه‌های نوین به‌زراعی و مدیریتی در راستای افزایش بهره‌وری و کاهش مصرف آب بیش از پیش احساس می‌شود. بر اساس تحقیقات صورت گرفته کشت ذرت در کف فارو روشی مؤثر برای کاهش مصرف آب بخصوص در 45 روز ابتدای فصل رشد، کاهش اثرات مضر شوری خاک، کاهش ورس بوته‌ها و افزایش کار آیی کودهای شیمیایی بخصوص کود نیتروژن گزارش شده است. آبیاری چویچه‌ای یک‌درمیان ثابت برای آبیاری ذرت روشی دیگر جهت کاهش مقدار آب آبیاری در نواحی خشک و کم آب می‌باشد. در این شیوه برای صرفه‌جویی در مصرف آب فاروها به‌صورت یک‌درمیان حذف می‌شوند. از دیگر محاسن این شیوه کشت در اراضی لب شور کاهش اثر شوری خاک و عدم تجمع نمک در محدوده توسعه ریشه گیاه است. با تغییر شیوه کشت ذرت از خشکه‌کاری به هیرم‌کاری نیز می‌توان حداقل دو نویت آبیاری که به طور متوسط معادل 1700 مترمکعب در هکتار می‌باشد در مقدار مصرف آب صرفه‌جویی نمود. در این شیوه کشت کنترل مطلوب و مؤثر علف‌های هرز در ابتدای فصل رشد به‌خوبی صورت می‌گیرد. کشاورزی حفاظتی بر پایه حفاظت از خاک، آب و گیاه بنا شده و یکی از راههای موثر برای برون رفت از بحران خشکسالی، مدیریت آب و جبران کمبود مواد آلی خاک می‌باشد. به طور کلی از مهمترین فواید کشاورزی حفاظتی می‌‌توان به صرفه‌جویی در هزینه آماده سازی زمین و سوخت، کاهش فاصله زمانی از کاشت تا برداشت، تعدیل دمای خاک، افزایش نفوذ آب در خاک و کاهش رواناب، کاهش تبخیر از سطح خاک، افزایش فعالیت میکروارگانیزم‌ها در خاک، افزایش مواد آلی و حاصلخیزی خاک، افزایش کارآیی عناصر غذایی و تولید پایدار محصولات کشاورزی را نام برد.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *