پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | با انتخاب کرمان به عنوان پایلوت افزایش اختیارات استاندار محقق می‌گردد دولت شهر کرمان

با انتخاب کرمان به عنوان پایلوت افزایش اختیارات استاندار محقق می‌گردد دولت شهر کرمان





۱۳ بهمن ۱۳۹۴، ۲۰:۵۴

با انتخاب کرمان به عنوان پایلوت افزایش اختیارات استاندار محقق می‌گردد
دولت شهر کرمان

از ابتدای روی کار آمدن حسن روحانی و سپرده شدن سکان استانداری کرمان به دست علی رضا رزم حسینی و سخنرانی معروف او در مراسم معارفه اش مبنی بر «پهن کردن فرش قرمز پیش پای سرمایه گذاران» تکرار این جمله در طول دو سال مسوولیت استاندار چشم ها را متوجه فعالیت های اقتصادی مدیریت استان کرمان کرده است. طرح مثلث اقتصادی که به ابتکار استاندار ارائه شد نیز بار دیگر خلاقیت استاندار را در جامعه به نمایش گذاشت.
اما ابتکارات و خلاقیت های تیم اقتصادی کرمان به مدیریت رزم حسینی تمامی نداشت. سال گذشته محمدرضا پور ابراهیمی نماینده مردم کرمان و راور پیشنهادی را به دولت ارائه داد. در این پیشنهاد که در قالب نامه ای با امضای 166 نماینده به دفتر رییس جمهور ارسال شد، پور ابراهیمی و همراهانش خواستار تفویض اختیارات ویژه به استانداران شده است. در این نامه با استناد به اصول 127 و 128 قانون اساسی امکان تفویض اختیارات خاص توسط رییس جمهور بر اساس مصوبه هیأت وزیران قانونی شمرده شده است. در پایان این نامه آمده است:«با توجه به هماهنگی های انجام شده با استاندار محترم کرمان و اعلام آمادگی تیم مدیریتی ایشان جهت قبول مسوولیت اختیارات قابل تفویض، امید است دستور فرمایید موضوع مذکور در هیأت وزیران مطرح و استان کرمان به عنوان اولین استان پایلوت جهت اجرای طرح پیشنهادی تصویب گردد.»
پور ابراهیمی پس از این نامه در گفت و گو با خبرگزاری فارس گفت:«حرکت رزم حسینی استاندار کرمان در زمینه افزایش اختیارات در دستور کار وزیران قرار گرفته و این حرکت استاندار موجب شد سایر استانداران نیز منتفع شوند.»
این در حالی بود که استانداران شرق کشور از جمله کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی و یزد در جلسه ای مشترک خواهان تفویض برخی اختیارات مدیریتی به استانداران شده بودند.
رزم حسینی در این خصوص می گوید:«در بحث واگذاری اختیارات به استان ها اولین استانی بودیم که خواستیم اختیارات به استان ها نه به استانداری واگذار شود و این اقدام منجر به تشکیل جلسات متعدد از جمله نشست استانداران مناطق شد. در نهایت این درخواست به هیأت وزیران ارسال و مقرر شد اختیارات کرمان به صورت پایلوت واگذار شود.»
شخصیت های بلند پایه کشوری نیز از طرح تفویض اختیارات به استان ها استقبال کرده و این شیوه را شیوه مناسبی برای توسعه استان ها بر شمرده اند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی با مناسب دانستن این طرح می گوید:«اگر قرار بر استفاده درست از منابع و استعدادهای کشور است،کسانی که در یک استان مسوولیت دارند منطقه را بهتر از مقامات بالاتر و مرکزی می شناسند و باید برای انجام امور اختیارات بیش تری داشته باشند.»
وی ضمن هزینه بر بودن رفت و آمدهای مسوولان استانی به مرکز کشور خاطرنشان می کند:«بسیاری از قوانین ما نیاز به اصلاح دارند. در حال حاضر برای انجام طرحی در یک استان نیاز داریم که به مرکز مراجعه کنیم. در حال حاضر در کشورهای دنیا شاهد تقسیم کشور به چند بخش هستیم. این مناطق صاحب اختیار و پارلمان هستند. اختیار قانون گذاری برای خود دارند. مالیات و عوارض می گیرند و می توانند امور را تسهیل کنند. بین بخش ها رقابت وجود دارد و هر یک برای توسعه و رشد بیش تر تلاش می کنند.»
هاشمی رفسنجانی استان کرمان را استانی مناسب برای اجرای پایلوت استقلال اقتصادی دانست و اظهار کرد:«البته استاندار هم باید صبر کافی و ذهن خلاقی داشته باشد و زمانی که اختیار به دست آورد دست و پایش نلرزد. جناب رزم حسینی چنین کسی هستند. ایشان فرمانده جنگ و یک سپاهی نیرومند هستند. بعد از جنگ به خواست خود وارد بخش خصوصی شدند. در این بخش یک مدیر موفق بودند.»
از آن جایی که دو مشاور رییس جمهور – مسعود نیلی و اکبر ترکان- نیز با این طرح موافق هستند و معتقدند که نظام بودجه ای کشور باید به شکل استانی اداره شود. و مجید انصاری- معاون پارلمانی رییس جمهور- اعلام کرده است که:«دکتر روحانی بر افزایش اختیارات استانداران تأکید دارند.» و اظهار می دارد که:«برای بسیاری از امور اداری نیازی به تصمیم مرکز نیست. وزارتخانه باید وظایف و اختیارات قابل واگذاری را به استان ها انتقال دهند. پول نفت موجب تمرکز محوری شده است.»
ارزیابی وزیر کشور نیز این است که تعداد زیادی از استان ها توانایی خود کفایی را دارند و استان کرمان را نیز جزو همین استان ها ذکر می کند. رحمانی فضلی نظر خود را این گونه ابراز می دارد:«بین 5 تا 10 استان قابلیت خودکفایی دارند. کرمان، اصفهان،تبریز،زنجان،خراسان رضوی،مازندران،رشت،قزوین،تهران توانایی اداره خود را دارند.»
معاون اجرایی رییس جمهور از ابلاغ قریب الوقوع افزایش اختیارات استانداران کرمان خبر داده است.
اما استانداران در خصوص دامنه این اختیارات انتقادهایی دارند.
استاندار کرمان از میزان اختیاراتی که قرار است به او تفویض شود گلایه دارد و می گوید:«هر چند این مقدار اختیارات راضی کننده نیست؛ اما برای شروع خوب است.»
استاندار خراسان رضوی نیز در اظهاراتی مشابه کم بودن میزان این اختیارات را در یک جمله بیان می کند:«موارد مورد نظر استانداران بسیار بیش تر از این مباحث است.»
استاندار اصفهان نیز از محدودیت اختیارات انتقاد می کند:«اختیارات تفویض شده کمتر از انتظارات استانداران بوده است.» وی می افزاید:« اختیارات باید به گونه ای به مسئولان استان تفویض شود که آنان بتوانند در پاسخگویی به مردم با سرعت، صحت و شتاب بیشتری برخورد کنند.»
البته که میزان اختیارات استاندار باید متناسب با وظایف او در هر استان باشد و حق استانداران است که در این زمینه به بحث تخصصی با هیأت دولت بنشینند اما آنچه که مهم است درک شرایط نوین مدیریتی و باور به تمرکززدایی توسط دولتمردان تدبیر و امید است. همین که مقامات یک دولت این برداشت غلط را که اگر اختیارات شان کم شود از قدرت آن ها کاسته خواهد شد با به کناری می نهند و کار را به مدیران استانی و منطقه ای می سپارند و خود نقش نظارتی را بر عهده می گیرند یک قدم مثبت در جهت هر چه بهتر اداره کردن کشور بزرگ و پهناور ایران است که در آن با توجه به تفاوت فرهنگ ها، اقلیم ها و… استانداران نقش بی بدیلی دارند و نیازمند اختیاراتی متناسب با انتظارات مردم منطقه خود هستند همان گونه که رهبری انقلاب هم تأکید دارند که:«استاندار مثل نخست وزیر یا رییس جمهور برای استان است.»(19/3/1368)

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *