پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | با اجرای برجام امیدواری به رونق گرفتن حوزه معدن در کرمان بیش از پیش شده است / بهشت معادن ایران در انتظار ورود سرمایه گذاران خارجی

با اجرای برجام امیدواری به رونق گرفتن حوزه معدن در کرمان بیش از پیش شده است / بهشت معادن ایران در انتظار ورود سرمایه گذاران خارجی





۴ بهمن ۱۳۹۴، ۲۱:۳۹

با اجرای برجام امیدواری به رونق گرفتن حوزه معدن در کرمان بیش از پیش شده است
بهشت معادن ایران در انتظار ورود سرمایه گذاران خارجی

انتظار می رود با اجرای برجام و برداشته شدن تحریم ها حضور سرمایه گذاران خارجی در کشور بیشتر شود و بخش معدن به دلیل ریسک بالایی که در اکتشاف های معدنی وجود دارد بیش از دیگر بخش ها چشم به حضور سرمایه گذاران خارجی دوخته است چرا که اکثر اکتشاف های معدنی ایران به 30 تا 40 سال قبل برمی گردد و نیاز به سرمایه گذار شدیدا احساس می شود. خصوصا که به دلایل مختلف سرمایه گذاران داخلی رغبت کمتری برای ورود به اکتشاف های معدنی دارند. در این میان استان کرمان به عنوان بهشت معادن ایران می تواند سهم بالایی در سرمایه گذاری خارجی در بخش معدن داشته باشد.
کرمان؛ بهشت معادن ایران
استان کرمان را بهشت معادن ایران می دانند. هفت درصد ذخایر معدنی کشور و مجموعه ای غنی از ذخایر 32 ماده معدنی در این استان پهناور وجود دارد و سالانه حدود 40 میلیون تن انواع مواد معدنی از کرمان برداشت می شود. اشتغال حدود 21 هزار نفر در بخش معدن استان کرمان نشان از جایگاه پررنگ این بخش در میان دیگر حوزه ها در کرمان دارد.
در حال حاضر چهار مجتمع سنگ آهن گل گهر سیرجان، سنگ آهن جلال آباد، شرکت زغال سنگ و شرکت مس سرچشمه در کرمان در حال فعالیت هستند و از قطب های معدنی کشور محسوب می شوند. اما دو مشکل عمده در بخش معدن استان وجود دارد. اکثر اکتشافات معدنی در استان کرمان مربوط به 40 سال قبل است و همچنان از منابع آن اکتشاف هایی که به بهره برداری رسیدند برداشت می شود. بنابراین نیاز است برای اینکه در سال های آینده هم منبعی برای برداشت وجود داشته باشد، فعالیت های اکتشافی توسعه پیدا کند.
مشکل دوم اما به تکنولوژی تقریبا قدیمی برمی گردد که در بخش معدن استان مورد استفاده قرار می گیرد. البته این امر را نمی توان به کل مجتمع های معدنی استان ربط داد اما آنطور که پایگاه تخصصی معادن و صنایع ایران نوشته به عنوان مثال برداشت از معادن زغالسنگ کرمان همچنان با تکنولوژی های بسیار قدیمی انجام می شود که از نظر اقتصادی به صرفه نیست. این دو مشکل اساسی ضرورت ورود سرمایه گذاری جدید در بخش معدن استان را نشان می دهد.
اگرچه که تاکنون سرمایه گذاران داخلی زیادی در بخش معدن استان ورود کرده اند اما آن طور که کارشناسان و فعالان بخش معدن معتقدند، سرمایه گذاران بخش خصوصی داخلی به دلیل ریسک بالای اکتشاف های معدنی، تمایل کمتری برای ورود به این بخش دارند. زیرا انجام عملیات اکتشافی نیازمند سرمایه‌گذاری کلان است که در صورت به نتیجه رسیدن، بازگشت سرمایه بازه زمانی طولانی خواهد داشت. از طرف دیگر ورود سرمایه گذاران خارجی می تواند به انتقال دانش فنی و تکنولوژی کمک کند.
به همین دلیل با اجرای برجام و برداشته شدن تحریم ها، انتظار می رود مسئولان ذیربط تلاش خود را برای جذب سرمایه گذاران خارجی بخش معدنی که قصد ورود به ایران را دارند انجام دهند.
استاندار کرمان:
علی رغم داشتن رتبه اول معدنی کشور، اکتشافات ما مربوط به 40 سال قبل است
استاندار کرمان هفته گذشته و در دیدار با سرمایه گذاران شرکت کرونا واگن کشور سوئد بر حضور سرمایه گذاران خارجی در بخش معدن استان کرمان تاکید کرد. رزم حسینی گفت: استان کرمان رتبه اول معدنی کشور را دارد و این در حالی است که اکتشافات معدنی ما مربوط به 40 سال گذشته است و اکتشافات جدیدی که در دست انجام است، سهم ما را بسیار افزایش می دهد. وی سپس با اشاره به اینکه تحریم های ظالمانه علیه ایران منجر به این شد که بازار کشورهای اروپایی جای خود را به بازار کشور چین دهند، یادآور شد: با آغاز مذاکرات و رفع تحریم ها، فضای رقابتی برای سرمایه گذاری در کرمان بین شرکت های اروپایی و چینی به وجود آمده است.
رزم حسینی خاطر نشان کرد: دولت ایران علاقمند است که مناسبات اقتصادیش را پس از برجام به صورت بسته اقتصادی فاینانس، ساخت و انتقال تکنولوژی همراه داشته باشد. استاندار کرمان همچنین از سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری در بخش معدن کرمان خبر داد.
معاون امور معادن صنعت و معدن کرمان:
با اجرای برجام شاهد حضور سرمایه ‌گذاران خارجی در صنایع معدنی کرمان خواهیم بود
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت کرمان در ارتباط با اجرای برجام و حضور سرمایه گذاران خارجی در بخش معدن کرمان به «پیام ما» گفت: قطعا با اجرای برجام و برداشته شدن تحریم ها، حضور سرمایه گذاران خارجی در بخش معدن رونق می گیرد. مهدی حسینی نژاد افزود: البته چون معادن در ایران قانون خاص خود را دارند و مالکیت معدن در اختیار معدن دار نیست، در بحث معادن سرمایه گذار خارجی کمتر حضور پیدا می کند اما در بخش صنایع معدنی قطعا سرمایه گذاران خارجی حضور پیدا می کنند. وی درباره ضرورت حضور سرمایه گذاران خارجی در بخش معدن کرمان گفت: وقتی سرمایه گذار خارجی حضور پیدا کند، تکنولوژی های روز دنیا وارد کشور می شود و دانش فنی هم انتقال می یابد. حسینی نژاد تصریح کرد: در بخش اکتشافات معدنی هم ما از حضور سرمایه گذاران خارجی استقبال می کنیم و قصد داریم حداقل یک پهنه معدنی را در اختیار سرمایه گذار خارجی بگذاریم. معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت کرمان درباره سرمایه‌گذاری‌هایی که تاکنون انجام شده گفت: سرمایه‌گذاری در استان کرمان از سوی شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران داخلی انجام می‌شود که عمده آنها در صنایع معدنی همچون فرآوری آهن، مس و زغال‌سنگ بوده است. وی اضافه کرد: تاکنون سرمایه‌گذاران داخلی در زمینه صنایع فولادی، مس و… ورود کرده‌اند و به تازگی شاهد حضور سرمایه ‌گذاران خارجی در حوزه مس و کرومیت هستیم.
کارشناس خبره حوزه معدن:
برای انتقال دانش فنی به حضور سرمایه گذاران خارجی نیاز است
یکی از خبره ترین کارشناسان حوزه معدن در ایران که 30 سال سابقه فعالیت در این حوزه را دارد و تاکنون چندین معدن را در ایران فعال کرده است در ارتباط با اجرای برجام و تاثیر آن در حوزه معدن به «پیام ما» گفت: قطعا اجرای برجام تاثیرات خوبی در حوزه معدن خواهد گذاشت. حبیب الله سلطانی افزود: البته تاثیر برجام بر این بخش از ابتدای سال بعد مشخص می شود و تا پایان سال نباید منتظر اتفاقات جدیدی بود. وی با اشاره به اینکه سرمایه گذاری در بخش معدن برای سرمایه گذاران داخلی به دلیل عدم حمایت، ریسک بالایی دارد اظهار داشت: به همین دلیل کمتر کسی وارد این حوزه می شود و نیاز به حضور سرمایه گذاران خارجی حس می شود. استان کرمان هم از این قاعده مستثنی نیست. به خصوص در بحث انتقال دانش فنی و تکنولوژی های روز دنیا بیشتر به حضور سرمایه گذاران خارجی نیاز است. سلطانی که خود از سرمایه گذاران داخلی حوزه معدن است اضافه کرد: متاسفانه تحریم های ظالمانه علیه ایران بر حوزه معدن اثر زیادی داشت و امیدوارم با برداشته شدن تحریم ها اتفاقات خوبی در این حوزه بیفتد. این کارشناس تاکید کرد: برای رخ دادن اتفاقات خوب در این حوزه نیاز به حضور مدیرانی شجاع است که بتوانند از فرصت استفاده کنند.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *