سایت خبری پیام ما آنلاین | «تاک» مرعشی قد می‌کشد؟

«تاک» مرعشی قد می‌کشد؟





۲۵ دی ۱۳۹۴، ۲۱:۲۷

«تاک» مرعشی
قد می‌کشد؟

پیام ما- تشکیل و برگزاری کنگره حزب استانی جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان در نزدیکی انتخابات بحث تحزب را دوباره به نقل محافل استان تبدیل کرد. شاید بسیاری از مواردی که درباره حزب در ایران می‌شد گفت مهمان جلسه آقای زیباکلام بیان کردند و موضوع تحزب و عدم موفقیت احزاب را گفتند و از تحقیقات زیادی در این زمینه یاد کردند و در چندین قسمت از سخنرانی خود به ایجاد حزب جدید و کارکرد آن طعنه زدند .اما تشکیل حزب جدید چندین سوال را در هر ذهن کنجکاوی در عرصه سیاست باز می‌کند و شاید بعضی از این سوالات در ذهن دکتر زیبا کلام بوده که بعضی نکات را به کنایه گفتند.
یک
احزاب در کل دنیا معمولا ملی تعریف می شوند و به صورت شاخه‌های با تقسیم‌بندی‌هایی از جمله هویت محور همانند شاخه جوانان، زنان و اقلیت های قومی یا موقعیت محور مانند اساتید فرمانداران، شهرداران تقسیم می شوند که اینگونه دسته بندی‌ها و شاخه ها برای دستاوردها، آموزش و بکارگیری افراد در حزب بسیار مفید است.
در مجموع اینکه احزاب عاملی کلی هستند و در کل دنیا حزب استانی به صورت نادر دیده می شود. در کانادا که یکی از غیرمتمرکز ترین نظام های سیاسی دنیا را دارد یک حزب استانی قوی در کبک دیده می‌شود که آن هم عقاید جدایی‌طلبانه دارد و در کل دنیا به صورت ملی و بین‌اللملی تعریف می‌شوند. اما درباره حزب تاک کرمان این سوال پیش می‌آید که چه دلیلی برای استانی بودن آن است؟ طبق چه الگوی سیاسی این حزب جزئی و کوچک تعریف شده است؟ کدام مثال موفق از این نوع تحزب وجود داشته است؟ یکی از کارکردهای حزب، تاثیر‌گذاری در حکومت است. استان کرمان ده کرسی از 290 کرسی مجلس دارد و در خوشبینانه‌ترین حالت اگر تمام کرسی‌ها گرفته شود، سه درصد مجلس در اختیار این حزب قرار می‌گیرد که حتی نمی‌توانند حد نصاب حداقل پانزده امضا که برای خیلی موارد لازم است را داشته باشند. در نظام سیاسی متمرکز یک حزب استانی با جمعیت حدودا دو میلیون رای چه تاثیری در تعیین رییس جمهور داشته باشد؟ یک حزب استانی به جز موازی کاری چه کارکردی دارد و چگونه می تواند در حکومت تاثیر بگذارد؟ که شاید جواب این سوال را آقای زیبا کلام گفتند که هدف از این حزب چیست.
آیا مشکل کشور، حزب جدید است؟ در آخرین دیدار وزیر کشور با دبیران کل احزاب گفته شد که نزدیک به 270 حزب ثبت شده در کشور وجود دارد و نزدیک به 70 حزب فعالیت دارند . حال بماند که در تعداد زیادی از همین احزاب فعال، اعضای آن کمتر از انگشتان دست است. در پایان همان همایش آقای باهنر از نیاز کشور به حداکثر پنج حزب قوی، واقعی و نظام مند گفتند و اینکه باید به تحزب توجه شود و اصلاح گردد.
همواره احزاب در ایران در مراحل سه گانه تاسیس، عرصه بازی و تداوم با مشکل روبه رو هستند که تحقیقات زیادی به این موضوعات پرداخته اند.
سوال بعدی که به ذهن متبادر می شود اینست که واقعا تاسیس حزب جدید لازم بود؟ آیا آزموده را باید آزمود؟ آیا نمی شد در قالب شاخه استانی یک حزب با گرایش اصلاح طلبی این کار را انجام داد و موازی کاری انجام نداد؟
دو
مرامنامه حزب هم نشان از نبود هدف است. معمولا احزاب با توجه به اولویت ها، خط و مشی خود را تدوین می کنند برای مثال مرامنامه حزب اتحاد ملت از توجه ویژه این حزب به توسعه سیاسی از طریق اجرای کامل قانون اساسی و تکیه بر فصل حقوق ملت که نمایانگر این اولویت برای این حزب است. یا حزب ندای ایرانیان برای اقتصاد و سیاست نگاه معتدل تری دارد. به طوری که مرامنامه آن نگاه برنامه ای برای اقتصاد و سیاست دارد و دید فلسفی در مرامنامه آن کم رنگ است و شامل مصداق است که نشان از نگاه نزدیک به حاکمیت این حزب دارد. این حزب خط و مشی سیاسی و اقتصادی برای خود ترسیم کرده است. یا کلیه احزاب دنیا به هر حال نگاه خود به اقتصاد را مشخص کرده اند که به چه مکتب اقتصادی توجه دارند. اما با مطالعه مرامنامه حزب تاک چیزی به جز ابهام دستگیر شما نخواهد شد. توسعه کرمان از طریق چه مکتب اقتصادی؟ و تناقض بزرگ اینکه آیا جزء، قابلیت تغییر کل را دارد؟ با این تفسیر می توان پرسید الگوهای حزب تاک برای این ابهامات چیست؟ اینکه برنامه های حزب بر اساس یک الگو یا مکتب نوشته می شود و این مکاتب چیست؟ چرا مرامنامه مبهم است؟
سه
و اما اعضای شورای مرکزی و راهبردی. حسین مرعشی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی و سخنگوی این حزب، محسن برازوان دبیر شاخه استانی حزب ندای ایرانیان در کرمان، سجاد صفاهانی دبیر حزب مردم سالاری شاخه استان کرمان و دیگر افراد که در چندین حزب دیگر نیز عضو و مشغول فعالیت هستند.اگر این همه انعطاف وجود دارد که همزمان در چندین حزب با مرامنامه های متفاوت فعالیت کنیم دلیل تشکیل حزب جدید چه چیزی بوده است؟ اگر نیاز به حزب بوده که خیلی از افراد قبلا سلیقه خود را مشخص کردند و گنجاندن افراد تکراری در نام جدید چه گره ای از مشکلات کشور و استان باز می کند؟همین وقت و انرژی در احزاب خودشان نتیجه بهتری به بار نمی آورد؟
چهار
بنا به دلایلی که ذکر شد و چندین دلیل دیگر و نگاه به گذشته، این حرکت چیزی به جز یک حرکت فاقد هر گونه مطالعه، بنیه و هدف بود. اما نکته جالب این کنگره استقبال خوب اصلاح طلبان به حرکت جمعی بود که باید پاسخی در خور این شور و شعف سیاسی داده شود نه فقط صرفا برای گرفتن کرسی های مجلس. باید حرکتی در جهت خدمت و پاسخ به انگیزه افراد داده شود. امید است که آقای مرعشی علمی تر نگاه کند و انحصارها را بشکند و گفتمان اصلاحات در استان را با این همه پشتوانه اجتماعی و شوق با نگاه محدود و انحصاری خود به قهقرا نبرد. اکنون اصلاحات برای انتخابات پیش رو می بایست بیش از ده ها چهره سرشناس برای کاندیداتوری داشته باشد. نه اینکه در دهه چهارم انقلاب نیرویی از این نسل وجود نداشته باشد و طیف محدود اطرافیان مرعشی با طاقچه بالا خود را متواضع و بری از قدرت نشان دهند.
یادمان باشد به بهانه هدفی به نام انتخابات نباید سرمایه اجتماعی را هدف گرفت .به جز چهار چهره جوان بقیه نفرات افرادی از نسل اول هستند و چیزی به نام پوست‌اندازی را نمی‌بینیم. متاسفانه افراد جوان نیز بیشتر در طیف روابط قرار دارند تا شایسته سنجی.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:

، ،





مطالب مرتبط

نظر کاربران

محمدرضا کیانفر

. سیدحسین مرعشی اصلاح‌طلب گفت: عجیب است که نظام حاکم بر ایران به‌رغم سخنان صریح رهبری مانع ایجاد رقابت در انتخابات پیش رو شد. آقای مرعشی، سخن باد هواست عمل ملاک حقیقت است نظام حاکم بر ایران مانند تمام دیکتاتوریهای طول تاریخ فقط فرامین رهبری را مو به مو اجرا می‌کند. یکدم از خواب گران بیدار شو تا کی تو را، طعنه زن باشند بیداران که این بیدار نیست. این عجوز بیوفا را چاره نبود جز طلاق، ورنه کس ایمن ز کید و مکر این مکار نیست. سرور گرامی، تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که هم‌صدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم: 1- قطع دشمنی با آمریکا برای دفع تهدیدات خارجی. 2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی. با تشکر از توجه شما.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *