پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | جاده‌سازی سایت پشتیبان آشوراده متوقف شد

جاده‌سازی سایت پشتیبان آشوراده متوقف شد





۱۲ خرداد ۱۳۹۸، ۱۱:۲۲

جاده‌سازی سایت پشتیبان آشوراده متوقف شد

معاون سازمان محیط زیست: ایجاد جاده برای سایت پشتیبان آشوراده فاقد مجوز است.

آشوراده و توسعه گردشگری منطقه یکبار دیگر در حالی به محل مناقشه تبدیل شده که سازمان محیط زیست می‌گوید سایت پشتیبان آشوراده در ساحل بندرترکمن فاقد مجوز است اما برخی می‌گویند توسعه گردشگری در مازندران به راحتی و بدون دخالت سازمان و با مجوزهای اداره کل اتفاق می‌افتد. سازمان محیط زیست می‌گوید ایجاد جاده برای سایت پشتیبان آشوراده فاقد مجوز است اما گویا این اتفاق در استان همسایه توقفی نداشته و پروژه در آن محدوده در حال اجراست. به گزارش مهر، آذرماه سال ۱۳۹۳ و در سفر استانی رئیس‌جمهور بود که اجرای طرح گردشگری آشوراده از سوی حسن روحانی وعده داد شد.‌وعده‌ای که می‌رفت پایان دو دهه متروکه بودن آشوراده شود اما به سرعت به مناقشه‌ای جدی بین دوستداران طبیعت و موافقان اجرای طرح‌های گردشگری تبدیل شد. این مناقشات، مسوولان سازمان حفاظت از محیط زیست، میراث فرهنگی و استانداری گلستان را پای میز مذاکره نشاند تا برای انجام مطالعات و اجرای طرح گردشگری مطابق با ضوابط محیط زیست تفاهم‌نامه امضا کنند. اما این پایان ماجرا برای اجرای طرح گردشگری آشوراده نبود و در مرداد ماه ۹۴ اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور در سفر به گلستان، یکبار دیگر اجرای طرح گردشگری آشوراده را وعده داد و چند روز پس از آن، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی هم آن را (اجرای طرح گردشگری آشوراده) مصوب کرد. حالا وعده رئیس‌جمهور برای اجرای طرح گردشگری آشوراده پا به سن ۶ سالگی می‌گذارد و همچنان خبری از اجرای طرح گردشگری آشوراده نیست.‌طرح سایت پشتیبان آشوراده که قرار بود بار ساخت و سازهای سنگین در جزیره آشوراده را در ساحل بندرترکمن به دوش بکشد با دستور سازمان حفاظت از محیط زیست متوقف است.

سایت پشتیبان مجوز نداشت

آن‌طور که معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی محیط زیست به خبرگزاری مهر گفته،  دلیل توقف این طرح نداشتن مجوز از سازمان حفاظت از محیط زیست است.‌به گفته حمید ظهرابی بر اساس درخواست استان گلستان طرح طبیعت‌گردی آشوراده بیش از ۱۰ یا ۱۲ سال در حال بررسی، مکاتبه و پیگیری است و در نهایت سال گذشته توافقاتی انجام شد.به طوری که بارگذاری‌های سنگینی که در ابتدا درخواست شده بود در آشوراده اتفاق بیفتد مثل هتل، استخر، شهربازی، بازارچه و سایر فعالیت‌هایی که به ساخت و سازهای گسترده نیاز داشت، به درخواست سازمان حفاظت محیط زیست قرار شد از برنامه حذف و به شهر بندرترکمن منتقل شود. ظهرابی در ادامه می‌گوید مسوولان استان گلستان تصور می‌کردند چون سایت پشتیبان و… در داخل جزیره آشوراده نیست شروع کردند به اجرای طرح‌ها بدون اینکه سازمان حفاظت محیط زیست در جریان جزئیات کار باشد.

معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست تصریح می‌کند، متأسفانه جاده‌ای که احداث می‌کردند در حریم تالاب قرار داشت و به‌نظر می‌رسد می‌خواستند اسکله‌ای به سمت دریا ایجاد کنند؛ که هیچ‌کدام با سازمان حفاظت محیط زیست هماهنگ نشده بود. به گفته ظهرابی وظیفه قانونی ما بود که جلوی آن را بگیریم به همین خاطر از طریق ستاد به محیط زیست مازندران و گلستان مکتوب اعلام کردیم که جلوی فعالیت بدون مجوز در حریم تالاب را بگیرند.

اصرار ما بر توسعه گردشگری آشوراده

در همین زمینه اما نماینده مردم علی‌آبادکتول در مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری مهر می‌گوید روزی که کلنگ سایت پشتیبان در ساحل بندرترکمن بر زمین زده شد به استاندار وقت اعتراض کردم چراکه اعتقاد داشتم کلنگ باید در آشوراده زده می‌شد تا مالکیت استان بر آشوراده اثبات می‌شد. آن‌طور که اسدالله قره خانی گفته بحث درخصوص این موضوع و در سال‌های گذشته اثبات مالکیت بر آشوراده بوده است اما کلنگ طرح در بندرترکمن زده می‌شود؛ خطای اصلی همین جا بود چرا که ما در سواحل بندرترکمن رستوران و… داشتیم اما اصرار ما بر توسعه گردشگری آشوراده بوده و هست. نماینده مردم علی‌آبادکتول در مجلس شورای اسلامی در ادامه می‌گوید که پاسخ استاندار وقت گلستان این بود که نیروی دریایی نبود، در آشوراده مصالح نداشتیم و اسکله نداریم؛ همان زمان هم اعلام کردم برای توسعه گردشگری منطقه باید کلنگ در جزیره آشوراده زده می‌شد اما متأسفانه این کار انجام نشد و مسوولان در استانداری گلستان اعلام کردند تمام قول‌ها و مجوزها را گرفته‌ایم. بنابر اظهارات قره خانی مسوولان استانداری گلستان در حالی مدعی هستند که مجوزهای لازم برای اجرای طرح سایت پشتیبان آشوراده از اداره کل حفاظت از محیط زیست گلستان اخذ شده که عده‌ای نامه امیر عبدوس، مدیرکل سابق محیط زیست گلستان را ارائه طریق می‌دانند نه مجوز و معتقدند صدور مجوز برای این طرح جزو اختیارات اداره کل نبوده است.مدیرکل حفاظت از محیط زیست گلستان اما در این زمینه حرف‌های دیگری دارد. ‌به گفته وی توافق بین سازمان حفاظت از محیط زیست و استانداری گلستان برای اجرای طرح گردشگری در ۲۲ هکتار از اراضی آشوراده انجام و در حال طی مراحل قانونی نظیر تنظیم قرارداد و اخذ ضمانت نامه‌ها است و هنوز در آشوراده هیچ فعالیتی اتفاق نیفتاده است. 

محمدرضا کنعانی در ادامه می‌گوید جاده‌ای که در ساحل بندرترکمن و در محدوده پناهگاه حیات وحش و تالاب میانکاله احداث شده خارج از توافق سازمان و استانداری گلستان است. به گفته وی آنچه اتفاق افتاده تخریب تالاب و پناهگاه است و مطابق با قانون تالاب‌ها جرم است و دکتر کلانتری، رئیس سازمان دستور اکید بر توقف طرح تا تعیین تکلیف موضوع را داده‌اند. 

این مقام مسوول محیط زیست استان گلستان با تاکید بر اینکه احداث جاده خارج از توافق بین سازمان و استانداری انجام شده است می‌گوید بر اساس بررسی‌ها هیچ مجوزی برای احداث جاده مذکور صادر نشده و صدور مجوز خارج از اختیارات این اداره کل بوده است. وی تصریح می‌کند باید موضوع آشوراده و جاده را از هم تفکیک کنیم و بازهم تاکید می‌کنم جاده خارج از توافق استانداری و سازمان است و جاده از نظر سازمان هنوز مجوز دریافت نکرده است. آن‌طور که کنعانی می‌گوید از طریق معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان پیگیر تعیین تکلیف موضوع هستیم و مقرر شده است تا جلسه‌ای با حضور استانداری گلستان، ادارات کل حفاظ محیط زیست گلستان و مازندران و معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان برگزار شود.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *