پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | تکذیب تعطیلی طرح‌های حفاظت از جنگل

تکذیب تعطیلی طرح‌های حفاظت از جنگل





۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۴:۰۵

تکذیب تعطیلی طرح‌های حفاظت از جنگل

رییس شورای عالی جنگل‌ها: اولویت این سازمان انعقاد قراردادهای حفاظتی با شرکت‌هایی است که نیروهای توانمندتری دارند

 

بعد از اینکه اعلام شد سازمان جنگل‌ها قصد تعطیلی طرح‌های حفاظت از جنگل را دارد، سازمان جنگل ها، این موضوع را تکذیب کرده است.

به تازگی کامران پور مقدم رییس شورای عالی جنگل‌ها با رد این نظر که این سازمان با تعدیل نیرو قصد تعطیلی طرح‌های حفاظت از جنگل را دارد، گفت: سازمان جنگل‌ها به هیچ عنوان قصد تعطیلی طرح‌های حفاظتی را ندارد بلکه اولویت این سازمان انعقاد قراردادهای حفاظتی با شرکت‌هایی است که نیروهای توانمندتری دارند و به تعهدات حفاظتی خود پایبند هستند.

پورمقدم با تاکید بر اینکه قراردادهای حفاظتی سازمان جنگل‌ها باید به شکل گسترده‌تری ادامه پیدا کند، اظهار کرد: پیش از این حدود تنها یک میلیون هکتار از مجموع دو میلیون هکتار جنگل‌های شمال کشور تحت پوشش طرح‌های بهره‌برداری و جنگلداری بود. این به معنی آن است که حفاظت بخشی از جنگل‌های شمال برعهده شرکت‌های خصوصی بهره‌بردار و بخشی دیگر تحت حفاظت مستقیم سازمان جنگل‌ها بود.

چندی پیش ایسنا در گزارشی نوشت: 

«اخیراً رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با وجود آگاهی از اهمیت حفاظت از جنگل‌ها و تعداد افراد قابل توجهی که در این شرکت‌ها مشغول به کار هستند طی نامه‌ای اعلام کرده است که قرارداد شرکت‌های بهره بردار تمدید نمی‌شود.

این درحالی است که اعتبار حفاظت از جنگل‌ها به میزان ۸۰ میلیارد تومان در بودجه امسال دولت دیده شده و هیچ مشکلی نیز در تأمین مالی این طرح نیست، اما به یکباره رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور که سمت معاونت وزارت جهاد کشاورزی را نیز دارد تصمیم به عدم تمدید این قرارداد با تمامی شرکت‌های بهره بردار از جنگل در سراسر کشور کرده است.»

پیگیری جدی‌تر طرح حفاظت 

در سال جدید

پورمقدم با اشاره به اینکه از ابتدای امسال سازمان جنگل‌ها تصمیم گرفت که پس از اجرای جدی طرح تنفس، تمام مساحت جنگل‌های شمال کشور را به‌صورت یکپارچه تحت پوشش قراردادهای حفاظتی قرار بدهد، تصریح کرد: بنابراین نه تنها حفاظت از جنگل‌ها تعطیل نخواهد شد بلکه این کار در سال ۹۸ به‌صورت گسترده‌تری به اجرا در خواهد آمد.

رییس شورای عالی جنگل با بیان اینکه صحبت‌هایی که در مورد تعطیلی حفاظت از جنگل‌ها با عدم انعقاد قرارداد با نیروهای حفاظتی شرکت‌های بهره‌بردار مطرح می‌شود سوءتفاهم است، گفت: سازمان جنگل‌ها تصمیم 

گرفته است که بر اساس یک سری تشریفات قانونی، شرکت‌هایی که توانایی حفاظت از جنگل را دارند -از جمله شرکت‌هایی که مجریان سابق طرح‌های جنگلداری بودند- انتخاب کند و با این شرکت‌ها قرارداد ببندد.

پورمقدم با این ادعا که متاسفانه برخی شرکت‌های بهره‌بردار در شمال کشور تصور می‌کنند که چون پیش از این با سازمان جنگل‌ها قرارداد داشتند باید از این موقعیت برای انعقاد قراردادهای جدید سوءاستفاده کنند،گفت: قرارداد سازمان جنگل‌ها برای حفاظت تا سال گذشته تنها در سطح یک میلیون هکتار از جنگل‌های شمال بود اما امسال قراردادهای حفاظتی در سطح دو میلیون هکتار گسترش پیدا می‌کند و این موضوع نه تنها کاهش اشتغال قرق‌بان‌ها و جنگلبانان کارآمد را در پی ندارد بلکه برای حفاظت از سطوح بیشتری از جنگل نیاز به نیروهای بیشتری داریم.

متاسفانه با ارزیابی‌های صورت گرفته متوجه شدیم که طی سال گذشته پرداخت‌هایی که برای حفاظت از جنگل به نیروهای حفاظتی شرکت‌ها صورت می‌گرفت متناسب با زحمت این نیروها نبود و بخشی از پرداخت‌هایی که باید مستقیم به دست نیروهای حفاظتی می‌رسید به دلیل هزینه‌های بالای شرکت‌های بهره‌بردار در محل‌های دیگری صرف می‌شد.

وی با تاکید بر اینکه تلاش می‌کنیم اعتبارات دولتی برای حفاظت از جنگل‌ها به دست نیروهای حفاظتی و جنگلبانان برسد، تصریح کرد: سازمان جنگل‌ها تا زمانی‌که طرح تنفس اجرا می‌شود به هیچ‌ عنوان قراردادهای بهره‌برداری نخواهد داشت همچنین تلاش می‌کنیم که از ظرفیت نیروهای حفاظتی و کارآمد استفاده کنیم.

رییس شورای عالی جنگل با اشاره به اینکه به صورت جسته گریخته مطلع می‌شدیم که مواردی از قاچاق چوب و قطع غیر مجاز درختان در جنگل‌های شمال کشور مشاهده شده است، گفت: اگر قرارداد حفاظتی با شرکت‌های بهره‌بردار بسته می‌شود باید آن شرکت‌ها تمام تلاش خود را برای حفاظت از جنگل به کار ببندند و به تعهدات خود پایبند باشند. اگر شرکت‌های بهره‌بردار قراردادهای حفاظتی خود را صرفا برای تامین نیازهای مالی خود منعقد کنند، سازمان جنگل‌ها در مقابل ترجیح می‌دهد که با  شرکت‌های توانمندتر فرایند حفاظت از جنگل را ادامه دهد.

شرکت‌های طرف قرارداد سازمان جنگل‌ها باید در مقابل حریق، آفات و امراض و قاچاق چوب مسئولیت‌پذیر باشند، سیاست سازمان جنگل‌ها به هیچ عنوان تعدیل یا اخراج نیرو نیست بلکه اولویت به کارگیری نیروهای توانمند حفاظتی است.

عدم حفاظت از جنگل موجب گسیل قاچاقچیان می‌شود

فردین فردوسی پور، مدیرعامل شرکت نکاچوب که از شرکت‌های بهره بردار قانونی از جنگل است،  در این خصوص می‌گوید: سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور تصمیم گرفته است طرح حفاظت از جنگل را که با شرکت‌های بهره بردار قانونی طرف قرار داد بود تمدید نکند.

این اتفاق در درحالی رقم خورده که طرح حفاظت از جنگل، اعتبار تعریف شده‌ای در بودجه امسال کشور دارد و عدم تمدید قرارداد با شرکت‌های بهره بردار قابل درک نیست.

عدم حفاظت از جنگل موجب گسیل قاچاقچیان به جنگل‌ها می‌شود، جنگل‌های مازندران به هیچ وجه قابل مقایسه با دیگر جنگل‌های کشور نیست، درختان جنگل‌های این استان بسیار گران قیمت هستند و اگر قاچاقچیان عرصه را آزاد ببینند قطعاً به درختان جنگلی رحم نمی‌کنند.

شرکت‌های بهره بردار توسط وزارت جهاد کشاورزی ایجاد شده و نیت از تشکیل این شرکت‌ها احیا و حراست از جنگل‌ها بوده است، وقتی به ازای هر درختی که از جنگل برداشت می‌کنیم ۱۰ نهال می‌کاریم چگونه می‌توانیم قاتل جنگل باشیم؟

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *