پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | گودبرداری شبانه در شوش

گودبرداری شبانه در شوش





۹ دی ۱۳۹۷، ۱۳:۵۲

گودبرداری شبانه در شوش

مونسان، رییس میراث فرهنگی: متولیان شهر شوش با حکم شبانه، ساخت زیرگذر شهری را آغاز کردند

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با انتشار تصویری در توییتر از یک بولدوز و دستی که تکه تکه شدن اشیایی سفال مانند را نشان می دهد، از ساخت زیرگذر شهری توسط متولیان شهر باستانی شوش با حکم شبانه خبر داده است. این پروژه خطری است که بر جان کهن ترین شهر جهان افتاده و قدمت و ارزش بی پایان آن را به فراموشی سپرده است. 

توییت علی اصغر مونسان در حالی بود که بعدازظهر امروز جمعه 7 دی ماه، محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی نیز از گودبرداری در شهر باستانی شوش خبر داد و گفت که استاندار خوزستان برای توقف عملیات گودبرداری در عرصه شوش دستور داده و هیاتی نیز از سوی سازمان میراث فرهنگی برای بررسی نهایی موضوع در حال اعزام است.

مونسان با بیان اینکه متولیان شهر شوش با حکم شبانه، ساخت زیرگذر شهری را آغاز کردند، در توییت خود نوشته است: این اقدام باعث خسارت های غیرقابل جبران برای تمدن چندهزار ساله ما خواهد بود. 

وی تاکید کرد که «اجازه نمی دهیم میراث تاریخی ایران را نابود کنند، هم شکایت می کنیم، هم به معاون میراث گفته ام به طور جدی پیگیر موضوع باشد.» 

اما چرا شهر شوش مهم است؟ شهر بـاستانی شوش به این علت که از آغاز حیات آن تاکنون زندگی شهری در آن جریان دارد به عنوان کهن ترین شهر جهان شناخته شده است. 

شوش از مراکز تمدن قدیم، از معروفترین شهرهای دنیا، پایتخت چند هزار ساله مملکت عیلام (ایلام) و همچنین پایتخت زمستانی امپراطوری هخامنشی بوده ‌است.

این شهر از دیرباز بستر تولد و گسترش تمدن‌ های بزرگی بوده، تمدن هایی که اکنون چهره‌ای ماندگار در تاریخ از آنان به جا مانده است.

در این شهر تاریخی عیلامی‌ها، آشوری‌ها، هخامنشیان، سلوکیان، پارتیان، بابلی‌ها و ساسانیان حکمرانی داشته‌اند.

طبق گفته محمدحسن طالبیان، ساعت هشت و نیم شب گذشته عوامل شهرداری با ادوات سنگین راه سازی در محل ورودی شوش و در عرصه محوطه شوش اقدام به حفر کانالی به طول 300 متر و عرض یک متر و عمق حدودا دو متر کردند که بلافاصله تعدادی از همکاران میراث فرهنگی در محل حضور یافته و خواستار توقف این گودبرداری شدند.

محوطه باستانی شوش در شهر شوش، محوطه وسیعی را در بـر می‌گیرد کـه بناها و سازه‌‌های معماری بسیار متنوعی پیش از تاریخ تا دوران اسلامی را در خود جای داده است. طالبیان با اظهار تاسف از اجرای عملیات گودبرداری در عرصه شوش این نکته را که این شهر ثبت جهانی است( و گویی به فراموشی سپرده شده) یادآور شد و گفت: شوش منطقه ای باستانی است و هر گونه فعالیت در عرصه این منطقه باید تابع قوانین و مقررات مربوط به آثار ثبتی ملی و جهانی باشد.

کاخ «آپادانا» یکی از باشکوه‌ ترین کاخ ‌های آن، شهرت عالمگیر دارد و از کم نظیرترین آثار باستانی جهان است.

کاخ آپادانا به دستور داریوش پادشاه هخامنشی در حدود سال‌های 521 – 515 پیش از میلاد در شوش روی آثار و بقایای عیلامی بنا نهاده شد.

طالبیان اظهار داشت: سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان، به همراه فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی خوزستان، معاون میراث فرهنگی این استان و مدیر پایگاه ثبت جهانی شوش، شب گذشته به محض اطلاع از فعالیت این عملیات با حضور در محل اجرای پروژه خواستار توقف آن شدند و تا ساعت 3 بامداد امروز جمعه در این محل حضور داشتند.

وی ادامه داد: در مراجعه همکاران ما به محل پروژه، متولیان و دست اندرکاران احداث پروژه مدعی شدند که این پروژه بر اساس مصوبه شورای تامین استان خوزستان در حال انجام است در حالی که اولا هیچ گونه مصوبه ای به ما در سازمان میراث فرهنگی در این باره ابلاغ نشده و ثانیا شورای تأمین معمولا موضوعی که خلاف قانون باشد را تصویب نمی کند.معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تصریح کرد: «صبح امروز با غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان در این باره صحبت کردم که اعلام کرد شخصا دستور توقف عملیات گودبرداری را صادر می کند تا بررسی نهایی در باره آن توسط میراث فرهنگی انجام شود.»

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *