پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بازار روانی ارز

بازار روانی ارز





۳۱ خرداد ۱۳۹۹، ۱۰:۵۱

بازار روانی ارز

بالا رفتن نرخ ارز در روزهای اخیر تحت تاثیر کاهش منابع ارزی است اما شایعه‌سازان هم دستی بر آتش دارند.

بالا رفتن نرخ ارز در روزهای پایانی هفته پیش بار دیگر نگرانی ها متوجه این موضوع کرد. همین موضوع باعث شد تا روز گذشته رئیس بانک مرکزی به رسم ماههای گذشته حضورش در بانک مرکزی یادداشتی را در صفحه اینستاگرام خود منتشر کند. وی بر وعده تامین قطعی ارز برای واردات کالاهای اساسی تاکید کرد و خطاب به صادرکنندگان سال ۹۸ گفت تعهدات برگشت ارز حاصل از صادرات خود به سیستم ارزی کشور را باید تا پایان تیرماه انجام دهند.

برخی قطعنامه روز گذشته شورای حکام که روز گذشته صادر شد را بهانه افزایش احتمالی قیمت ارز در روزهای پیش رو می‌دانند، در حالی که عده‌ای از کارشناسان آن‌را بی‌اهمیت دانشته و معتقدند تحریم‌های آمریکا و تاثیر کرونا همه تاثیر خود را گذاشته و این قطعنامه‌های سیاسی دیگر تاثیری بر جهش ارز ندارد. رئیس بانک مرکزی در یادداشت کوتاه خود نرخ فعلی ارز را غیرواقعی دانسته و نسبت به حضور در آن هشدار داده است.در این ارتباط یک کارشناس اقتصادی به خبرآنلاین می‌گوید اقدامات اخیر بانک مرکزی با توجه به ابزارهایی که در دست داشته، اقدامات خوبی بوده و شایعات منتشر شده علیه رئیس کل آن از سوی کسانی پخش می‌شود که منافع رانتی خود را پس از ریاست همتی در خطر دیدند.در روزهای اخیر بانک مرکزی دوباره شاهد تجمع معترضان بود. این در حالی است که از زمان روی کار آمدن عبدالناصر همتی دیگر اعتراض خیابانی به عملکرد این نهاد سیاستگذار پولی مشاهده نشده بود. از سوی دیگر در روزهای گذشته دوباره قیمت ارز در ایران افزایش یافت تا شایعاتی پیرامون احتمال تغییر و تحول در بانک مرکزی شنیده شود. شایعاتی در گوشی که به گفته برخی با هدف فشار بر بانک مرکزی از سوی برخی تکرار می‌شود. 

عبدالحمید انصاری، کارشناس اقتصادی، در رابطه با کاهش ارزش پول ملی در اقتصاد ایران به  گفت: این بحث عوامل متعددی دارد اما باید توجه داشت که بخشی از این مشکل ناشی از حریم است  با تکیه بر توانمندی داخلی و داشتن برنامه هایی منسجم و اجرایی می توان در برابر این روند ایستاد . 

وی درباره شایعاتی مبنی بر استعفای رییس کل بانک مرکزی پخش شده تصریح کرد: من از این مساله اطلاع دقیقی ندارم اما عملکرد آقای همتی قابل دفاع بوده است. ایشان تلاش کردند مبانی اقتصادی و سیاستهای پولی و ارزی را به شکل عالمانه پیش ببرند و در این مدت عملکرد خوبی داشتند. گرچه همه چیز در دست او نیست ولی این شایعات از جانب کسانی مطرح می‌شود که از عدم تزریق رانتی دلار بانک مرکزی به بازار زیان دیدن و به این ترتیب قصد انتقام جویی دارند.او تصریح کرد: غربی‌ها هم به خوبی این مسائل را رصد می‌کنند و هر گونه اظهار نظری که مساله حریم را برجسته نشان دهد برایشان نکته قوت محسوب می شود. حال آنکه در این شرایط لام است فعالیت هایی مضاعف برای برون رفت از بحران در دستور کار قرار گیرد و برنامه ای تدوین کنیم که در عین دشمنی غربی ها و تحریم های آنها بتوانیم به اهدافمان برسیم و کشور را اداره نماییم . انصاری افزود: به نظر من بیش از تحریم،نگرش اشتباه ما را گرفتار کرده است  و با وجود این فکر می‌کنم رییس کل بانک مرکزی در یک سال و نیم اخیر که سکان این نهاد را به دست گرفته با کم کردن تزریق ارز دولتی به بازار و اختصاص آن به کالاهای اساسی و تولید عملکرد خوبی داشته است اما این عملکرد خوب کافی نیست و باز هم درگیر مشکلات بزرگی هستیم.

هدایت نقدینگی به بازار سرمایه

این کارشناس حوزه پولی به چرخش نقدینگی به سمت بازار سرمایه اشاره کرد و  با اشاره به تلاش بانک مرکزی در همکاری با وزارت اقتصاد برای جذب نقدینگی در بازار سرمایه خاطرنشان ساخت: همین اقدام نقدینگی سرگردان در بازار ارز را به سمت بورس کشاند. با این همه دولت باید بپذیرد که محور کار خود را اقتصاد داخل محور قرار دهد و با یک چرخش در بنیان‌های فکری خود تلاش برای تولید در داخل را سرلوحه فعالیتهای اقتصادی قرار دهد.

 چرا مسکن گران شد؟

این کارشناس اقتصادی در رابطه با افزایش قیمت مسکن هم توضیح داد:‌ همان نقدینگی سرگردان و انتظارات تورمی در کنار وضعیت عرضه و تقاضا به افزایش قیمت مسکن دامن زد البته در این بخش دولت یک چرخش فکری خوب انجام داد و قول داده تا سال آینده ۶۰۰ هزار واحد مسکونی را به بازار عرضه کند. خوشبختانه وزیر فعلی این مهم را درک می‌کند و حتی بناست پروژه‌های قبلی چون مسکن مهر را احیا کند. چنین اقداماتی حتی مخالفان دولت را هم به تشویق وا می‌دارد.مدیرعامل اسبق بانک ملی ادامه داد: البته مشکل مسکن در کشور ما مشکل بزرگی است و دولت و بانک مرکزی باید با هدایت بیشتر نقدینگی سوداگری در این بخش را هم کاهش دهند. به بیان دیگر ساخت مسکن دولتی قطعا از التهابات خواهد کاست ولی برای اینکه مسکن از یک کالای سرمایه‌ای به کالایی مصرفی تبدیل شود باید برنامه‌ای جامع داشت که طبعا کاهش سوداگری به بهبود بیشتر می‌انجامد.

 

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشترین بازنشر