پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | نگاه غرب به حقوق کودک فریبکارانه است

انتقاد تلویحی وزیر کشور از کنوانسیون حقوق کودک:

نگاه غرب به حقوق کودک فریبکارانه است

مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران: با استثمار کودکان مقابله کنیم نه کار آن‌ها





نگاه غرب به حقوق کودک فریبکارانه است

۲۴ خرداد ۱۴۰۱، ۰:۰۰

|پیام‌ما | اظهارنظر مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران در اولین همایش ملی حمایت از اطفال و نوجوانان در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی (کار و خیابان) درباره کار کودکان بحث‌برانگیز شده‌ است. گرچه او سعی کرده بر جمله «مقابله با استثمار کودکان باید پیگیری شود» تأکید کند اما به نظرمی‌رسد باید با او درباره مفهوم و الزامات کودکی صحبت شود. این در حالی است که وزیر کشور نیز در این همایش کنوانسیون حقوق کودک را مورد نقد قرار داد.

 

احمد احمدی صدر مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران گفته است: قطعا مساله‌ی کودکان کار و خیابان مساله‌ای چند وجهی است که بخشی از آنها به صورت سازماندهی شده و به نفع سودجویان مورد استثمار قرار گرفتند و بخش دیگری در کارگاه‌ها و کارخانه‌ها تلاش و فعالیت می‌کنند. وقتی مساله‌ی کار را تبیین نمی‌کنیم عده‌ای سوءاستفاده می‌کنند و عناوینی چون مقابله با کار کودک به اشتباه مطرح می‌شود در حالی که مقابله با استثمار کودکان را باید پیگیری کنیم. کار جوهره مرد است و از نوجوانی و سن کار این موضوع مطرح می‌شود اما نیاز است که تفکیک لازم در این مباحث مورد توجه قرار گیرد.
این سخنان در حالی از سوی مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران مطرح شد که وزیر کشور نیز سخنان مشابهی در مورد حقوق کودکان مطرح کرد.

احمد احمدی صدر مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران گفته است : مقابله با استثمار کودکان را باید پیگیری کنیم. کار جوهره مرد است و از نوجوانی و سن کار این موضوع مطرح می‌شود اما نیاز است که تفکیک لازم در این مباحث مورد توجه قرار گیرد

احمد وحیدی در این همایش گفت: مبانی فکری کشورهای غربی در حوزه کودک در قالب کنوانسیون جهانی کودک متجلی است که این کنوانسیون به مسائل اخلاقی و رشد و تعالی کودک توجه لازم را ندارد.
وزیر کشور مراقبت از مبانی فکری و عملی در حوزه کودک و نوجوان را مهم دانست و سخنان خود را اینگونه ادامه داد: سندی که شورای عالی انقلاب فرهنگی برای کودکان تهیه و رئیس جمهوری آن را ابلاغ کرده است، سند ارزشمندی است که باید مبنای نظری و عملی در این حوزه باشد.
البته وحیدی به اقدام مهم ایران در آموزش کودکان افغانستانی اشاره کرد و گفت : به فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر تحصیل رایگان کودکان اتباع افغانستانی جمهوری اسلامی ایران با نگاه انسان دوستانه به مسائل، تلاش دارد کودکان مهاجر مورد تعلیم و تربیت قرار گیرند.
با این حال وزیر کشور تاکید کرد: نگاه غرب به حقوق کودک فریبکارانه است. موضوع کار کودکان تنها در کنوانسیون جهانی کودک منع نشده است، در قوانین داخلی ایران نیز منع شده است .
قانون کار ایران دستکم ۶ ماده دارد که به صراحت در آن استخدام کودکان زیر ۱۵ سال را ممنوع کرده است. در ماده ماده ۷۹ این قانون آمده است‌: به کار گماردن افراد کمتر از 15 سال تمام ممنوع است. البته بحث درباره تعریف کودک در ایران همواره محل مناقشه بوده است. با این حال همان قانون کار درباره کارگری که سنش بین ۱۵ تا ۱۸ سال است در ماده ۸۰ به تعریف کارگر نوجوان پرداخته است. مواد ۷۹ تا ۸۴ قانون کار مفادی در خود دارد که بهتر بود احمد احمدی‌صدر پیش از ایراد سخنرانی و اظهارنظر خود آن‌ها را مرور می‌کرد. چرا که اساساً آنچه به عنوان مهارت‌آموزی و یا اصطلاحاً آبدیده‌شدن مطرح است با استخدام کودکان ولو کودکان نوجوان متفاوت است و در مجموع این دو مقوله با استثمار کودکان متفاوت است.
با این حال مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران در اولین همایش ملی حمایت از اطفال و نوجوانان در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی (کار و خیابان) بر لزوم ایفای نقش صحیح مردم و دستگاه‌های متولی برای حل معضل کودکان کار و خیابان تاکید کرد و افزوده است : در حوزه کودکان آسیب‌دیده و در معرض آسیب مخاطبانی داریم که آینده‌سازان کشور و نسل آینده افتخارآمیز کشور می‌توانند باشند البته اگر مورد حمایت قرار بگیرند.
او در بخش دیگری از سخنان خود گفته است: هنگامی که چالش‌های عدم حمایت از این اطفال و کودکان را مورد بررسی قرار می‌دهیم نتیجه قابل تاملی به دست آمد که چرا در حوزه کودکان در معرض آسیب با وجود ۱۴ دستگاه متولی که همگی مکلف به اجرای قوانین و مقررات حمایت از کودکان کار و خیابان هستند، اما در حال حاضر شاهد صحنه‌هایی هستیم که کودکان را در کوچه‌ها، خیابان‌ها، کارگاه‌ها و… در کشور مشاهده می‌کنیم.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران همچنین افزوده : با همه گروه‌های فعال و NGO های فعال در این حوزه و همچنین سازمان بهزیستی جلساتی برگزار شد و به نتایج مثبتی رسیدیم. همچنین در قرارگاه تحول اجتماعی میز کودکان کار تشکیل و مشاوره‌های ارزشمندی دریافت شد که نهایتا چند سوال اساسی شکل گرفت از جمله آنکه آیا ضوابط و قوانین در حوزه حمایت کودکان آسیب دیده و در معرض آسیب کافی است و یا ناقص است؟ آیا همه نهادها و دستگاه‌ها به وظایف خود در این حوزه به درستی عمل می‌کنند؟ آیا یک روش علمی و فنی متکی بر تجربه سال‌های گذشته ارائه شده است یا خیر؟.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به این‌که چند هزار NGO فعال در حوزه اجتماعی در کشور فعال هستند، گفته: در تهران تعداد گروه‌هایی که در حوزه کودکان کار فعال می‌کنند بسیار زیاد است هدف ما در قرارگاه و کارگروه ویژه کودکان کار این است که به مدل مشخصی دست پیدا کنیم که ضمن جلب حمایت همه دستگاه‌های مسئول در حقیقت روشی را برای حل مساله آسیب‌های اجتماعی ارائه کند. روز گذشته در این همایش هفت کارگروه تخصصی برگزار شد که خروجی آن پنل‌هایی است که امروز صبح و عصر برگزار خواهد شد تا در نهایت مدلی ارائه دهیم که یکبار به صورت جدی به موضوع کودکان کار و خیابان بپردازد.
احمدی صدر تاکید کرد: اینجا عرصه‌ای است که مردم و مسئولین به صورت آتش به اختیار می‌توانند عمل کنند. دریای عظیم مردم می‌تواند مشکلات و آسیب‌های اجتماعی را در خود حل کند اگر حاکمیت نقش حمایتی خود را به درستی ایفا کند. بی‌تردید امکان ندارد بدون ایفای نقش تکیه‌گاه توسط حاکمیت این روند به درستی طی شود. موفقیت در حوزه کودکان کار زمانی محقق می‌شود که نقش حاکمیت و مردم به درستی ایفا شده باشد. ۱۴ نهاد متولی که همگی باید تلاش کنند در این حوزه وظایف خود را به درستی اجرا کنند امروز زمینه‌ای فراهم شده تا همه آنها کنار یکدیگر بنشینند و این مشکل را حل کنند.
مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران تاکید کرد: از همه افرادی که در حوزه ساماندهی این وضعیت ایده و نظر دارند دعوت می‌کنیم به قرارگاه بیایند و ایده و نظر خود را ارائه دهند تا شاهد رشد بیشتر در این حوزه باشیم.
این سخنان در حالی مطرح شده است که تخمین زده می‌شود بین ۳ تا ۷ میلیون کودک در ایران مشغول کارند. از سوی دیگر به دلیل بحران‌های متعدد اقتصادی بسیاری از کارگاه‌های زیرزمینی که برای فرار از مالیات یا انجام کارهای سیاه کودکان را به کار می‌گیرند اطلاعاتی در دست نیست. این بخش پنهان کار کودکان به جز کودکانی است که ما در چهارراه‌ها و خیابان‌ها در حال فال‌فروشی و تکدی‌گری می‌بینیم. در چنین فضایی که به درستی از کودکان و اقشار محروم حمایت قاطعی صورت نمی‌گیرد پرسشی مطرح می‌شود که آیا بهتر نیست از اظهارنظرهای شائبه‌برانگیز جلوگیری کرد. پرسش دیگری که مطرح می‌شود این است که آیا مدیرعامل یک سازمان اجرایی در شهرداری تهران به خوبی به موضوع آسیب‌های اجتماعی، مفهوم کودکی و همین‌طور مفهوم کار کودکان اشراف دارد؟ نکته دیگری که پرسشی جدی‌تر را به دنبال دارد این است که اظهارات این مدیر شهرداری تهران به شدت جنسیت‌زده است. از او باید پرسیده شود که آیا کار فقط جوهره مرد است.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *