پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بهبود کیفیت نسبی گازوئیل در کشور

بهبود کیفیت نسبی گازوئیل در کشور





۱۳ خرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۲۵

بهبود کیفیت نسبی گازوئیل در کشور

مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست از بهبود نسبی کیفیت گازوئیل در سال 97 خبر داد.

روز گذشته مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست از روند بهبود نسبی کیفیت گازوئیل توزیعی در کشور خبر داد و گفت: نتایج آنالیز سوخت نشان می‌دهد که در سال ۹۷ از بین ۳۶۴ نمونه گازوئیل برداشت‌ شده از جایگاه‌های سوخت سراسر کشور، ۳۹ درصد نمونه‌ها در حد مجاز، ۴۶ درصد در شرایط مناسب و ۱۵ درصد در وضعیت قرمز بوده است. آن‌طور که شینا انصاری به ایسنا گفته، عنصر بااهمیت در خصوص سوخت نفت‌گاز «محتوی گوگرد» است و چنانچه محتوی گوگرد سوخت پایین‌تر از ۵۰ ppm باشد، سوخت سالم است و با رنگ سبز نشانه‌گذاری می‌شود همچنین با توجه به اینکه دو دامنه برای کیفیت سوخت غیر مجاز تعریف کرده‌ایم، اگر میزان گوگرد بالاتر از ۵۰ ppm و حداکثر تا ۲۵۰ ppm باشد با رنگ زرد تفکیک می‌شود. درصورتی که محتوی گوگرد نفت‌گاز بالاتر از ۲۵۰ ppm باشد، سوخت در زمره سوخت غیر استاندارد و ناسالم قرار می‌گیرد و با رنگ قرمز شناخته می‌شود.

مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست در ادامه با اشاره به نتایج پایش کیفیت گازوئیل توزیعی در سال گذشته با بیان اینکه در فصل بهار ۹۷ تنها از جایگاه‌های تهران و کرج نمونه‌برداری انجام شد، می‎‌گوید از بین ۴۹ نمونه نفت‌گاز برداشت‌ شده در این فصل، ۱۵ نمونه یعنی معادل ۳۰ درصد نمونه‌ها بالاتر از حد مجاز بود که بیشتر آن‌ها در محدوده ۵۰ تا ۲۵۰ ppm گزارش شد. وی همچنین با اشاره به وضع بد سوخت گازوئیل در تابستان ۹۷ تصریح می کند که در این فصل محتوی گوگرد ۶۱ درصد نمونه‌ها بالاتر از حد مجاز بود. در فصل پاییز نیز نتایج بررسی‌ها حاکی از آن بود که میزان گوگرد در ۴۰ درصد نمونه‌های نفت‌گاز بالاتر از حد مجاز بود. انصاری با تاکید بر اینکه در زمستان سال ۹۷، تعداد نمونه‌های برداشت‌ شده از جایگاه‌های سوخت‌ نفت‌گاز در سراسر کشور به حد قابل توجهی افزایش یافت، می گوید در این فصل ۲۳۴ نمونه برداشت شد که از این تعداد ۳۱ درصد نمونه‌ها، غیر مجاز و میزان گوگرد بالای ۵۰ ppm و ۹ درصد نمونه‌ها غیر مجاز و بالاتر از ۲۵۰ ppm بود. این مقام مسوول با اشاره به اینکه مطابق ماده ۱۸ قانون هوای پاک سازمان حفاظت محیط زیست ملزم به نظارت بر کیفیت سوخت توزیعی در کشور است، می گوید البته در این زمینه سازمان ملی استاندارد هم دارای تکلیف نظارتی است به‌ویژه در حوزه مقابله با ورود سوخت غیر استاندارد. در همین ماده قانونی وزارت نفت نیز مکلف شده است که تا سه سال بعد از ابلاغ و لازم‌الاجرا شدن قانون هوای پاک (سال ۹۶) سوخت تولیدی از جمله بنزین و نفت‌گاز را مطابق با استاندارد ملی عرضه کند. وی با تاکید بر اینکه سازمان حفاظت محیط زیست از سال ۹۶ پایش گوگرد نفت‌گاز را در تهران و کرج شروع کرده است، تصریح می کند در راستای تعامل بیشتر بین سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نفت در پایش نفت‌ گاز توزیعی درکشور در خردادماه سال ۹۷ تفاهمنامه‌ای بین شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی و معاونت انسانی سازمان حفاظت محیط زیست منعقد شد مبنی بر اینکه علاوه بر پایش‌های سازمان محیط زیست تعدادی نمونه‌برداری مشترک و همزمان بین این دو دستگاه انجام شود.به گفته انصاری، به دنبال تفاهمنامه منعقد شده بین سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت نفت از تابستان ۹۷ نمونه‌برداری در ۱۶۳ جایگاه سوخت جاده‌های مواصلاتی شروع شد البته به دلیل بالا بودن هزینه‌های نمونه‌برداری و آنالیز سوخت قرارشد در هر دوره نمونه‌برداری از ۲۵ درصد کل جایگاه‌های سوخت به انتخاب سازمان حفاظت محیط زیست و با حضور نمایندگان استانی شرکت ملی پخش دو نمونه شاهد و آزمایشگاهی از هر جایگاه انجام شود.مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست در پایان تاکید می کند علاوه بر تفاهمنامه مذکور در ۳۰ مهرماه ۹۷ آیین‌نامه فنی ماده 2 قانون هوای پاک به تصویب دولت رسید و ابلاغ شد. در این آیین‌نامه به‌ویژه تبصره‌های ۲ و ۳ اشاره شده است که سوخت نفت‌گاز یورو۴ باید علاوه بر هشت کلانشهر در ۱۶۳ جایگاه سوخت کشور از تاریخ ابلاغ آیین نامه توزیع شود بنابراین در سازمان حفاظت محیط زیست باید برای پایش سوخت در همه این جایگاه‌ها از ابتدای آبان‌ماه ۹۷ برنامه‌ریزی می‌کردیم که از همان مقطع پایش‌های سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه محتوی گوگرد گازوئیل با جدیت بیشتر و با دامنه وسیع‌تری در دستور کار قرار گرفت.

انتظارات گازوئیلی محیط زیست 

از وزارت نفت

مدیر کل دفتر پایش فراگیر سازمان محیط زیست در حالی از روند بهبود نسبی کیفیت گازوئیل توزیعی در کشور خبر داد می دهد که دی ماه 97 با انتقاد از عملکرد وزارت نفت در پایش‌های مشترک از کیفیت گازوئیل گفته بود آنالیز نمونه‌های گازوئیل در پاییز امسال نشان می‌دهد که محتوای گوگرد در ۳۹ درصد نمونه‌ها در حد مجاز و ۶۱ درصد نمونه‌ها بالاتر از حد مجاز استاندارد یورو ۴ بوده است. شینا انصاری به ایسنا گفته بود بر اساس ماده ۱۸ «قانون هوای پاک»، وزارت نفت مکلف است تا سه سال پس از لازم‌الاجرا شدن این قانون، سوخت تولیدی کشور را شامل بنزین، نفت‌ گاز، نفت کوره و نفت سفید را مطابق با استاندارد ملی عرضه کند چراکه بر اساس این ماده از قانون هوای پاک، سازمان حفاظت محیط زیست نیز موظف است از تولید سوخت غیر استاندارد جلوگیری کند همچنین برای سازمان ملی استاندارد نیز تکلیف شده است که از واردات سوخت فاقد استاندارد ملی جلوگیری به عمل آورد. وزارت نفت، سازمان ملی استاندارد ایران و سازمان حفاظت محیط زیست مکلف هستند گزارش عملکرد خود را در مورد سوخت استاندارد و اجرای ماده ۱۸ قانون هوای پاک هر شش ماه یک بار منتشر کنند.

به گفته وی آیین‌نامه فنی ماده‌ ۲ قانون هوای پاک که در مهرماه سال ۹۷ ابلاغ شد و تبصره 2 و 3 ماده  ۲  آیین‌نامه فنی قانون هوای پاک نیز بر این موضوع تاکید دارد که توزیع سوخت نفت‌ گاز یورو ۴ علاوه بر کلانشهرها باید در ۱۶۳ جایگاه فهرست شده ( پیوست مصوبه) توزیع شود.

این مقام مسول با تاکید بر وظیفه قانونی سازمان حفاظت محیط زیست برای پایش کیفیت سوخت توزیعی در کشور تصریح می کند علاوه بر قانون هوای پاک بر مبنای مصوبه هیأت وزیران در اردیبهشت‌ماه سال ۹۳، سازمان حفاظت محیط زیست وظیفه دارد نسبت به نمونه‌برداری و پایش مستمر سوخت مصرفی در جایگاه‌های عرضه سوخت هشت کلانشهر کشور اقدام کند.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشترین بازنشر