استفاده از پساب، راهبرد خراسان شمالی برای کاهش برداشت از آب‌های شیرین





استفاده از پساب، راهبرد خراسان شمالی برای کاهش برداشت از آب‌های شیرین

۱۲ مرداد ۱۴۰۵، ۱۲:۵۷

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان شمالی، توسعه بازچرخانی آب و استفاده از پساب تصفیه‌شده در صنعت و فضای سبز را مؤثرترین راهکار کاهش فشار بر منابع آب شیرین و آب‌های زیرزمینی استان عنوان کرد.

پساب تصفیه‌شده جایگزین آب شیرین در صنعت و فضای سبز

سید مجتبی علوی‌مقدم، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان شمالی، در پنجمین جلسه شورای حفاظت از منابع آب و سازگاری با کم‌آبی استان گفت: توسعه بازچرخانی آب و استفاده از پساب تصفیه‌شده، از مؤثرترین راهکارها برای کاهش برداشت از منابع آب شیرین است.

وی تأکید کرد: استفاده از پساب در بخش‌های صنعتی و فضای سبز باید به‌عنوان سیاستی قطعی، جایگزین مصرف آب‌های زیرزمینی و منابع آبی باکیفیت شود.

تأمین آب شرب، خط قرمز مدیریت استان

علوی‌مقدم با بیان اینکه تأمین پایدار آب شرب خط قرمز مدیریت استان است، اظهار کرد: مدیریت منابع آب فقط از مسیر افزایش عرضه دنبال نمی‌شود؛ اصلاح الگوی مصرف، افزایش بهره‌وری و تغییر رویکردهای سنتی در بخش کشاورزی نیز برای کاهش فشار بر منابع آبی ضروری است.

وی با اشاره به سهم بالای کشاورزی در مصرف آب خراسان شمالی، اصلاح الگوی کشت را مهم‌ترین راهبرد در مدیریت تقاضای آب دانست و افزود: گسترش کشت محصولات پرآب‌بر، به‌ویژه برنج، با ظرفیت‌های اقلیمی استان همخوانی ندارد.

ضرورت توسعه کشت‌های کم‌آب‌بر و گلخانه‌ای

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان شمالی گفت: سازمان جهاد کشاورزی باید الگوی کشت جایگزین را بر مبنای محصولات کم‌آب‌طلب، اقتصادی، مقاوم به خشکی و سازگار با شرایط اقلیمی استان با سرعت بیشتری تدوین و اجرا کند.

وی توسعه سامانه‌های نوین آبیاری و گسترش کشت‌های گلخانه‌ای را از محورهای اصلی افزایش بهره‌وری آب برشمرد و افزود: حمایت از انتقال کشت فضای باز به گلخانه‌ها، تجهیز اراضی به سامانه‌های آبیاری تحت فشار و قطره‌ای و هدایت تسهیلات به این بخش، از الزامات تحقق کشاورزی پایدار در خراسان شمالی است.

کنترل برداشت‌های غیرمجاز از آب‌های زیرزمینی

علوی‌مقدم بر ضرورت حفاظت از منابع آب زیرزمینی تأکید کرد و گفت: نصب کنتورهای هوشمند بر چاه‌های مجاز کشاورزی و صنعتی، انسداد چاه‌های غیرمجاز و تشدید نظارت بر برداشت‌های غیرقانونی باید به‌طور جدی دنبال شود.

وی افزود: اجرای مصوبات مربوط به چاه‌های غیرمجاز نباید متوقف شود و روند اجرای تکالیف دستگاه‌ها به‌صورت میدانی ارزیابی خواهد شد.

پیگیری انتقال آب و تقویت پشتوانه علمی تصمیم‌ها

معاون استاندار خراسان شمالی، پیگیری سهم استان از پروژه ملی انتقال آب دریای عمان، آموزش و فرهنگ‌سازی در حوزه مصرف آب با همکاری رسانه ملی و استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها برای ارزیابی اثربخشی برنامه‌های سازگاری با کم‌آبی را ضروری دانست.

به گفته وی، دستگاه‌های اجرایی و بخش خصوصی باید در اجرای پژوهش‌های مرتبط با مدیریت منابع آب همکاری کنند و هرگونه خودداری از انجام تکالیف قانونی، مطابق ضوابط پیگیری خواهد شد.

در پایان پنجمین جلسه شورای حفاظت از منابع آب و سازگاری با کم‌آبی خراسان شمالی، اعضا آخرین وضعیت منابع آبی استان را بررسی و مصوبات اجرایی در زمینه مدیریت تقاضا، افزایش بهره‌وری آب، حفاظت از سفره‌های زیرزمینی، توسعه آبیاری نوین و ارتقای تاب‌آوری در برابر خشکسالی را تصویب کردند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *