اطفای حریق جنگل‌های منطقه حفاظت‌شده آذربایجان‌شرقی نیاز به کمک ملی دارد

ارسباران در محاصره آتش





ارسباران در محاصره آتش

۳ آذر ۱۴۰۴، ۱۸:۲۶

|پیام ما| دوشنبه، سوم آذرماه، هنگام نوشتن این گزارش، سومین روز از آتش‌سوزی گسترده در منطقه حفاظت‌شده ارسباران است. هنوز آتش اطفا نشده. تیم‌های مردمی و دولتی در منطقه حاضرند، اما خبری از بالگرد نیست. آخرین گزارش‌ها حاکی از آن است که معدود عملیات هوایی نجات هم به‌دلیل وزش شدید باد ناکام مانده است. این آتش در قلب منطقه حفاظت‌شده است و روستای «نمنق» در نزدیکی آن قرار دارد. روز دوم که آتش گسترده بود، درخواست بالگرد بی‌نتیجه ماند و حالا هم فعالان حاضر در منطقه می‌گویند قطعاً آمدن بالگرد می‌تواند کمک‌ مهمی برای مدیریت بحران منطقه باشد. این درحالی‌است که هفته آخر آبان‌ماه هم چند نقطه از این منطقه درگیر آتش‌ بود و فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست آذربایجان‌شرقی در ۲۳ آبان از آتش‌سوزی در منطقه جنگلی «دیزمار» و ازبین‌رفتن بیش از ۱۰ هکتار از اراضی خبر داده بود.

جنگل‌های منطقه نمنق شهرستان جلفا از روز اول آذر درگیر آتش شدند. منطقه حفاظت‌شده است و دیزمار در قلب منطقه حفاظت‌شده ارسباران قرار دارد. منطقه‌ای که در آتش است، تنها چند کیلومتر با روستای نمنق فاصله دارد. «بهرام تندران»، کوهنورد، از روز شروع آتش در منطقه حاضر بوده و حالا به «پیام ما» می‌گوید دو روز گذشته بیشترین میزان آتش بود. «نیروهای زیادی حاضر شده‌اند. بیش از ۵۰۰ نفر هستیم. هم نیروهای دولتی، هم کوهنوردان و نیروهای روستاهای اطراف. آتش‌سوزی اینجا در سطح زمین و در برگ‌های خشک در جریان است؛ چون درخت‌ها مانند منطقه الیت نیستند و از هم فاصله دارند، کمتر به درخت‌ها آسیب رسیده است.» او می‌افزاید: «اینکه در چهار دره هم‌زمان آتش‌سوزی باشد، باید دستگاه‌های امنیتی به موضوع ورود پیدا کنند. نوع آتش‌سوزی و مسیرهای آتش‌، نشان از عمدی‌بودن آتش‌ دارد. حتی عصر خبر رسید در  منطقه دیگر دیزمار، به اسم مُلک طالش، هم آتش‌سوزی شروع شده که توسط جوامع محلی سریع مهار شد و گویا دیده‌اند فردی فرار می‌کرده است.»

حدس و گمان‌ها می‌گوید این آتش هم عامل انسانی داشته؛ چون این منطقه هوای بسیار سردی دارد. تندران هم معتقد است این آتش عامل انسانی داشته و روز گذشته یعنی یکشنبه، دوم آذر، میزان آتش بسیار نگران‌کننده بوده است. «ما دیروز به بالگرد برای اطفا نیاز داشتیم. الان هم اگر بیاید، سرعت اطفا را بالا می‌برد و این بسیار مهم است.»

به‌گفته او، جنگل‌های ارسباران با جنگل‌های الیت متفاوت‌اند و تراکم کمتری دارند و همین هم وضعیت را کمی بهتر از آنجا کرده است. «روستای قشلاق، روستای دیگری  نزدیک به منطقه است و امیدواریم آتش به آنجا نرسد. این درحالی‌است که تا این لحظه خبری از مرگ‌ومیر حیات‌وحش هم نداشته‌ایم.»


آتش عامل انسانی داشته ولی به کسی مظنون نیستیم

باد به‌سرعت در منطقه در جریان است و سرعت بالای باد کار را هم برای نیروهای حاضر در منطقه سخت کرده و هم برای آمدن بالگرد به منطقه. «جمال بابایی»، معاون توسعه مدیریت، حقوقی و منابع اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان‌شرقی، به «پیام ما» می‌گوید در سال ۱۳۹۹ هم آتش‌سوزی بزرگ دیگری در این منطقه داشته‌اند و حالا با وجود حضور گسترده نیروها امیدوارند این آتش تا پایان روز دوشنبه خاموش شود. او در پاسخ به این پرسش که آیا فردی برای روشن‌کردن آتش در این جنگل‌ها بازداشت شده یا خیر؟ می‌گوید: «این آتش به‌احتمال بسیار زیاد عامل انسانی دارد، اما تاکنون فردی بازداشت نشده و به کسی مظنون نیستیم.»

به‌گفته او، برگ‌های ریخته در کف جنگل عامل شعله‌ور شدن مجدد آتش است و هنوز مشخص نیست چند هکتار درگیر آتش است. «متأسفانه چند تکه از جنگل درگیر است و باد نقش مهمی در جابه‌جایی آتش و شعله‌ور شدن آن دارد. امیدواریم نیروهای متخصص منطقه بتوانند به‌سرعت آتش را تا پایان امروز مهار کنند.»

وضعیت فعلی آتش‌سوزی در منطقه و نرسیدن بالگرد، یک‌بار دیگر یادآور سال ۱۳۹۹ و آتش‌سوزی گسترده در این منطقه است که طبق معمول با دیرکرد در ارسال کمک‌ها مواجه بودیم. همان زمان صحبت از ساخت پایگاه اطفای حریق در این منطقه حفاظت‌شده به میان آمد، اما هنوز این پایگاه به بهره‌برداری نرسیده است. 

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

مصدومیت دو محیط‌بان پارک ملی کرخه در مقابله با شکارچیان غیرمجاز؛ ۲ متهم دستگیر شدند

محیط‌زیست و حیات‌وحش

مصدومیت دو محیط‌بان پارک ملی کرخه در مقابله با شکارچیان غیرمجاز؛ ۲ متهم دستگیر شدند

میراث میلیون‌ها سال تکامل طبیعت

به بهانه هفتمین سالروز ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی

میراث میلیون‌ها سال تکامل طبیعت

جنگ سرد بر سر هوای خنک

چگونه کولر در اروپا از وسیله آسایش به مسئله سلامت عمومی و سیاست اقلیمی تبدیل شد

جنگ سرد بر سر هوای خنک

روستاهای سیستان و بلوچستان در انتظار آب پایدار

از ۷ هزار و ۵۰۰ آبادی این استان، دولت ۲ هزار روستا را به دلیل نداشتن کد در برنامه‌های آبرسانی قرار نداده است

روستاهای سیستان و بلوچستان در انتظار آب پایدار

تنوع زیستـــــــی زاگرس در تله آتش

گزارش یک پژوهش درباره افزایش آتش‌سوزی‌ها و تهدید تنوع زیستی در زاگرس جنوبی ایران

تنوع زیستـــــــی زاگرس در تله آتش

هوای اصفهان سالم و زرین‌شهر پاک است؛ ثبت وضعیت نارنجی در ۲ شهر استان

آلودگی هوا در اصفهان

هوای اصفهان سالم و زرین‌شهر پاک است؛ ثبت وضعیت نارنجی در ۲ شهر استان

اجرای طرح «هر دهیاری یک جنگلبان» در اصفهان؛ گامی نو برای صیانت از عرصه‌های طبیعی

حفاظت از منابع طبیعی و جنگل‌ها

اجرای طرح «هر دهیاری یک جنگلبان» در اصفهان؛ گامی نو برای صیانت از عرصه‌های طبیعی

توسعه باتری‌های نسل جدید با فناوری چاپ سه‌بعدی؛ افزایش هفت برابری ظرفیت ذخیره‌سازی انرژی

نوآوری علمی در صنعت ذخیره‌سازی انرژی

توسعه باتری‌های نسل جدید با فناوری چاپ سه‌بعدی؛ افزایش هفت برابری ظرفیت ذخیره‌سازی انرژی

آغاز پویش «نه به پلاستیک» در مشهد؛ موکب‌های سبز در مسیر کاهش مصرف پلاستیک

آغاز پویش «نه به پلاستیک» در مشهد؛ موکب‌های سبز در مسیر کاهش مصرف پلاستیک

دستگیری ۵ عامل آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی استان فارس؛ کشاورزان مراقب باشند

حوادث زیست‌محیطی

دستگیری ۵ عامل آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی استان فارس؛ کشاورزان مراقب باشند