پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | ۷۰ جنگلبان پارسال آسیب دیدند

هشدار رئیس انجمن جنگلبانی ایران درباره تضعیف یگان حفاظت منابع طبیعی:

۷۰ جنگلبان پارسال آسیب دیدند

در شرایطی که پشتیبانی اداری، مدیریتی، امکانات، قضایی و امورات فنی از یگان حفاظت به دلایل مختلف ملموس نیست، شاهد تضعیف جایگاه واحدهای حفاظتی سازمان، کاهش اختیارات و ید ادارات شهرستانی و سرجنگلبانی ها هستیم





۷۰ جنگلبان پارسال آسیب دیدند

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲، ۱:۰۰

|پیام ما| رئیس انجمن جنگلبانی ایران درباره آنچه که «تضعیف یگان حفاظت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری» خوانده هشدار داد و گفت که در سال ۱۴۰۱ ۷۰ نیروی این یگان حین انجام وظیفه دچار آسیب‌دیدگی شدید شده‌اند اما کماکان بخشی از مسئولان در مقابل تخریب و تصرف منابع طبیعی اهمال می‌کنند و در جهت تضعیف یگان حفاظت منابع طبیعی قلم و قدم می‌زنند.
«علی بناگر»، رئیس انجمن جنگلبانی ایران، نسبت به اقدامات برخی مسئولان در جهت تضعیف جایگاه یگان حفاظت منابع طبیعی هشدار داد. او به خبرنگار «پیام ما» گفت: «در شرایطی که پشتیبانی اداری، مدیریتی، امکانات، قضایی و امورات فنی از یگان حفاظت به دلایل مختلف ملموس نیست، شاهد تضعیف جایگاه واحدهای حفاظتی سازمان، کاهش اختیارات و ید ادارات شهرستانی و سرجنگلبانی ها هستیم.»
به گفته بناگر، اخیراً در جلسات و مصوبات مدیریت جنگل‌های ایران، برخی مصوبات «در جهت تضعیف یگان حفاظت» بوده‌اند و باعث «مدیریت چندگانه عرصه» شده‌اند که «انتظار می‌رود از این مصوبات جلوگیری شود و در جهت حمایت از واحدهای حفاظتی تصمیمات موثرتری اتخاذ شود.»
هرچند بناگر نامی از مصوبات و تصمیم‌های مورد اشاره‌اش نداشت، اما به نظر می‌رسد که برکناری سرجنگلدار بابل در پی شکایت از چهره‌ای سیاسی به دلیل تصرف غیرقانونی یک عرصه طبیعی یکی از مواردی باشد که او به آنها اشاره دارد. در فروردین امسال، «پورحسین» سرجنگلدار بابل که پرونده تصرف قطعه زمینی در اراضی ملی این شهرستان را به دادگاه برده بود، با وجود پیروزی در دادگاه، از کار برکنار شد. گفته می‌شود که یکی از چهره‌های سیاسی این شهر در موضوع تصرف غیرقانونی این زمین نقش داشته است.
۳۰ میلیارد تومان؛ کل بودجه یگان حفاظت
بناگر همچنین گفت: «در سال گذشته ۷۰ نیروی یگان حفاظت منابع طبیعی دچار آسیب‌دیدگی شدید شده‌اند. توقع ما این است سازمان منابع طبیعی نام و تصاویر جراحت این نیروها را در رسانه‌ها منتشر کند تا مسئولان و مدیرانی که در داخل و خارج این سازمان در انجام وظیفه‌شان کوتاهی کرده‌اند و در جهت تضعیف خط مقدم حفاظت از اراضی ملی قلم و قدم می‌زنند، نتیجه اهمال‌کاری‌شان را ببینند.»
او همچنین اضافه کرد: «کل بودجه یگان حفاظت منابع طبیعی حدود ۳۰ میلیارد تومان است که این رقم، یک درصد کل بودجه سازمان هم نیست. با این بودجه کم حتی نمی‌توان تجهیزات اولیه نیروها را تأمین کرد.»
بخش عمده تلفات و آسیب‌های جسمی نیروهای حفاظت از عرصه‌های طبیعی در کشورهای مختلف، مربوط به حوادثی چون حریق و سوانح طبیعی است اما به گفته بناگر، بیشترین عامل صدمات جسمی در ایران مربوط به درگیری با متخلفان است: «میانگین حمله و قتل جنگل‌بانان و محیط‌بانان در ایران در مقایسه با سایر کشورها بی‌سابقه است. تعداد زیادی از محیط‌بانان و جنگلبانان مضروب و مجروح و دچار نقص عضو دائم شده‌اند که عمدتا بر اثر مقاومت در مقابل زیاده خواهان و قاچاقچیان و متجاوزان منابع طبیعی بوده است.» این در حالی است که «۷۰ درصد نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی کشور را نیروهای شرکتی تشکیل می‌دهند که ضابط دادگستری نیستند و آموزش‌های لازم در زمینه فعالیت به عنوان ضابط دادگستری را نیز ندیده‌اند.»
او گفت: «به دلیل آنکه بسیاری از این نیروها ضابط قضایی نیستند، گزارش آنها در دادگاه مانند گفته‌های یک شهروند عادی تلقی می‌شود و دستگاه قضایی برای تخلفاتی که در دل جنگل‌ها و به دور از چشم جامعه اتفاق افتاده، از نیروهای حفاظتی یگان منابع طبیعی شاهد می‌خواهد. این مشکل بزرگی است که باعث می‌شود بسیاری از متخلفان در دادگاه‌ها محکوم نشوند.»
اشتباه استراتژیک در حمایت از جنگلبان و محیط‌بان
رئیس انجمن جنگلبانی همچنین معتقد است که قوانین موجود از بازدارندگی لازم برخوردار نیستند و از طرفی روند رسیدگی به پرونده‌های مربوط به منابع طبیعی به هیچ‌وجه مناسب نیست: « قوانین و مجازات های قاچاق چوب و زمین خواری سرعت و بازدارندگی ندارد و سازمان متولی نسبت به اصلاح آن مصمم نیست.
او گفت: «نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی به دلیل مشکلات عدیده‌ای که در انجام وظیفه خود دارند، در معرض آسیب‌های اجتماعی هستند و این باعث نگرانی عمیق انجمن جنگلبانی ایران شده است. ما خواستار اقدامات موثر حمایتی از جمله تنقیح قوانین، حمایت قضایی و برخورد قاطع دادستان‌های محترم با متجاوزان، قاچاقچیان و آسیب زنندگان به پرسنل جان بر کف یگان هستیم.»
بناگر روند مطالبات دو سازمان منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست برای حمایت از نیروهای حفاظتی خود را اشتباه توصیف کرد و گفت: «به نظر می‌رسد این دو سازمان و مجلس به سمت قوانینی حرکت می‌کنند که به جنگلبانان، قرقبانان و محیط‌بانان اطمینان بدهند که بعد از فوت و آسیب دیدن مورد حمایت مالی و بیمه‌ای قرار می‌گیرند. این یک اشتباه استراتژیک است چرا که حمایت باید به گونه‌ای باشد که کسی جرأت تعدی نداشته باشد.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *