پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | یادداشت/ محسن جلال پور

یادداشت/ محسن جلال پور





۹ اسفند ۱۳۹۴، ۲۲:۴۲

درباره ملاقات با مقامات عمانی
محسن جلال پور
در میان کشورهای عربی منطقه، نام کشور پادشاهی عمان برای ما همواره احترام برانگیز است. نقش این کشور در مسائل هسته‌ای ایران و درایتی که سلطان قابوس به خرج داد تا مذاکرات به نتیجه برسد، به این زودی‌ها از یاد ما نخواهد رفت.
به این دلیل ملاقات با آقای «یوسف بن‌علوی» وزیر امور خارجه عمان ملاقاتی گرم و صمیمانه بود. ایشان رأس ساعت هفت به اتفاق آقای «علی السنیدی» وزیر تجارت و صنایع، آقای «حمود بن سنگور آل زدجالی» ‌ رئیس بانک مرکزی، آقای «سعود بن احمد البروانی» سفیر عمان در ایران و آقای «عبدالرزاق علی عیسی» مدیرعامل بانک مسقط وارد اتاق ایران شدند. از طرف ما هم آقای غلامعلی کامیاب معاون ارزی بانک مرکزی، دکتر پرویز عقیلی کرمانی مدیرعامل بانک خاورمیانه و آقای احمدطاهری بهبهانی مدیرعامل بانک سامان و جمعی از اعضای هیأت رئیسه اتاق مشترک ایران و عمان نیز حضور داشتند. در این نشست که حدود دوساعت زمان برد، مذاکرات خوبی صورت گرفت و آقای بن علوی ضمن اظهار علاقه به توسعه روابط اقتصادی گفت: آماده‌ایم موانع را برداریم و می‌خواهیم با ایران کار کنیم. اگر می‌خواهید بخشی از تجارت با امارات را به عمان منتقل کنید، آمادگی کامل داریم. دوستان عمانی ما همچنین قول دادند مسائل بانکی و مسائل روادیدی و دیگر موانع پیش روی فعالان اقتصادی ایران را برطرف کنند.
بعد از سخنان وزیر امور خارجه عمان، درخواست‌هایی از طرف فعالان اقتصادی ایران مطرح شد. محسن ضرابی رئیس اتاق مشترک ایران و عمان و غلامعلی کامیاب معاون ارزی بانک مرکزی مطالبی را در زمینه حل وفصل مشکلات مطرح کردند. من هم تأکید کردم که ویزای عمان برای تجار ایرانی باید طولانی مدت و multiple باشد که تجار ما به راحتی بتوانند امکان ورود و خروج متعدد به کشور عمان را داشته باشند. در حوزه بنادر هم تأکید کردم که بندر سوهار بندری خوب اما گران است بنابراین پیشنهاد این بود که بندر سواف را برای پهلوگیری کشتی‌های ایرانی تجهیز کنند. همین طور درباره صادرات مجدد کالای ایرانی بحث کردیم که همه این موارد را پذیرفتند و اعلام کردند که از این به بعد ویزای یک ساله multiple بر اساس درخواست اتاق مشترک دو کشور، برای تجار ایرانی صادر شود. همین طور اعلام شد که اگر سرمایه گذاران ایرانی بخواهند در عمان سرمایه گذاری کنند، اقامت دائم خواهند گرفت. در زمینه بندر سواف هم گفته شد که این بندر به عنوان بندر کشتی‌های کوچک و متوسط تجهیز خواهد شد. از بنادر دیگری هم اسم بردند که قابلیت تجهیز و سرمایه گذاری دارند. درباره صادرات مجدد کالاهای ایرانی هم گفتند زمینه فراهم است و آمادگی دارند زمین‌هایی را اختصاص بدهند تا تجار ایرانی قابلیت ساخت انبار و ذخیره کالای خود را داشته باشند.
بعد از آن، صحبت‌ها به مسائل بانکی کشیده شد و مدیران بانک‌های ایرانی حاضر در نشست، از رئیس کل بانک مرکزی عمان خواستند زمینه را برای مبادلات آسان‌تر پولی هموار کنند که آقای حمود بن سنگور آل زدجالی‌ رئیس بانک مرکزی قول همکاری داد و قرار شد ظرف دو هفته آینده، نشستی در مسقط برگزار شود و مشکلات بین بانکی به گونه‌ای حل و فصل شود که تجار ایرانی بتوانند بانک‌های عمانی را جایگزین بانک‌های اماراتی کنند و از این طریق، پول خود را به ایران منتقل کنند.
یوسف بن علوی که مشخص بود زیرک است و به کار خود تسلط دارد، همه موارد درخواستی از سوی طرف‌های ایرانی را بی‌پاسخ نگذاشت. به همین ترتیب، ضیافت شام هم صمیمی و گرم برگزار شد و در طول ضیافت می‌دیدم که فعالان بخش خصوصی ما فعالانه با مقامات عمانی مذاکره می‌کنند. سرمیز شام آقای بن علوی از حضورش در ایران ابراز خرسندی کرد و بار‌ها گفت که علاقه زیادی به ایران دارد. متوجه علاقه‌اش به شمال ایران نیز شدم چون بار‌ها از منطقه «صلاله» در عمان نام برد و گفت ما این منطقه را به عنوان رامسر عمان مطرح می‌کنیم چون شمال ایران را خیلی دوست داریم. هیأت عمانی ساعت 22 و 30 دقیقه اتاق ایران را ترک کرد و من در مسیر برگشت به خانه به این فکر کردم که تحولات سیاسی و بین المللی چه فرصت‌های خوبی پیش روی دولت‌ها قرار می‌دهد. سال‌ها پیش کشوری مانند تایوان که جزیره‌ای محصور در آب است و حتی از نعمت خاک هم برخوردار نیست، از تعارض میان چین و سایر کشورهای اطراف خود بهره برداری کرد و در مسیر توسعه قرار گرفت. یا کره جنوبی که از تضاد کره شمالی با جامعه جهانی برای خود فرصت ساخت و امتیاز گرفت. امروز هم کشور عمان از تعارضی که میان ایران و برخی کشورهای منطقه به وجود آمده، می‌تواند به عنوان فرصتی تاریخی استفاده کند.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *