پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | گزارش اختصاصی «پیام ما» از آب آشامیدنی آلوده ای که در بازار کرمان توزیع گسترده ای دارد «آبِ»روی دماوند میکروبی شد

گزارش اختصاصی «پیام ما» از آب آشامیدنی آلوده ای که در بازار کرمان توزیع گسترده ای دارد «آبِ»روی دماوند میکروبی شد





۱۲ بهمن ۱۳۹۴، ۱۷:۴۵

گزارش اختصاصی «پیام ما» از آب آشامیدنی آلوده ای که
در بازار کرمان توزیع گسترده ای دارد
«آبِ»روی دماوند میکروبی شد

اگرچه بیش از یک دو هفته پیش وزارت بهداشت به دلیل آلودگی میکروبی و توزیع آب معدنی با تاریخ تولید قدیمی دستور توقف تولید و پلمب شرکت دماوند را صادر نمود اما هنوز در اکثر سوپرمارکت های شهر کرمان، آب های بسته بندی با برند دماوند فروخته می شوند.
چندی پیش وزارت بهداشت اعلام کرد که 12 مورد از آب‌های آشامیدنی و معدنی موجود در بازار دارای مشکل هستند، اما در عین حال از اعلام نام اسامی آن‌ها خودداری شد. اما 30 شهریور ماه سال جاری مدیر کل بازرسی و نظارت سازمان غذا و دارو گفت: خط تولید آب معدنی « دماوند « به علت عدم تمکین به مقررات و ضوابط سازمان غذا و دارو با حضور بازرسان این سازمان متوقف شد. بهروز جنت گفته بود : با توجه به دستور مقام عالی وزارت بهداشت نسبت به بررسی آب های معدنی و نیز اقدامات موثر سازمان غذا و دارو نسبت به جمع آوری و توقف خط تولید برندهای آلوده این اقدام در اولویت برنامه‌های این سازمان قرار گرفت.
پس از این رسول دیناروند معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو اظهار کرد که مجبور به اعلام نام شرکت «دماوند» به عنوان یکی تولیدکنندگان آب‌های معدنی ناسالم شده است، چراکه پیش از این به این شرکت اخطار داده و خط تولید آن تا زمان رفع نقص پلمب شده بود، اما بر خلاف حکم قضایی، شرکت «دماوند» مجددا اقدام به تولید و توزیع آب‌های معدنی آلوده کرده‌ است. دیناروند آب‌های آشامیدنی «دماوند» را هم دارای مشکل میکروبی اعلام کرده بود. وی با بیان اینکه «دماوند» آب معدنی نیست و از سال گذشته تنها مجوز تولید آب آشامیدنی را داشته است، اعلام کرد که یکی دیگر از تخلفات این شرکت، تولید و توزیع محصول خود با درج تاریخ پیش از پلمب اولیه بوده است که این موضوع توسط بازرسان سازمان غذا و دارو کشف و خط تولید آن مجددا پلمب شده است. موضوعی که معاون وزیر بهداشت به آن اشاره کرده، توزیع مجدد آب های آلوده دماوند با درج تاریخ پیش از زمان پلمب این شرکت. نکته ای که در سوپرمارکت های کرمان هم به چشم می خورد. تاریخ تولید اکثر آب های آشامیدنی که در سوپرمارکت های کرمان به چشم می خورد 15/5/94 است. تاریخی که قبل از پلمب شرکت دماوند است. البته تاریخ توزیع این آب ها در سوپرمارکت های کرمان مشخص نیست و شاید آب ها پیش از پلمب شرکت دماوند توزیع شده باشند.
اما پس از اعلام وزارت بهداشت، نیره پیروزبخت رییس سازمان ملی استاندارد هر دو نهاد را در توزیع آب‌های آلوده این کارخانه مقصر دانست و گفت که سازمان استاندارد نیز نتایج بررسی خود را به زودی اعلام خواهد کرد. در پی اظهارات پیروزبخت، اداره کل استاندارد تهران با اشاره به انجام آزمایشات مختلف روی آب‌های آشامیدنی «دماوند» اعلام کرد که آب‌های تولیدی این کارخانه سالم است و هیچ‌گونه مشکل میکروبی ندارد. مدیرکل استاندارد تهران در این زمینه به ایسنا گفت: نمونه‌های آب آشامیدنی «دماوند» در چند آزمایشگاه که بعضا مورد تایید وزارت بهداشت هم هستند، مورد آزمایش قرار گرفته و سالم هستند.
آلودگی آب های آشامیدنی دماوند به میکروب سودوموناس
نکته ای که از تقابل وزارت بهداشت و سازمان استاندارد به دست می آید این است که دماوند آب معدنی نیست و از سال گذشته می بایست تنها آب آشامیدنی وارد بازار کند. این یکی از تخلفات شرکت دماوند است که آب معدنی هم وارد بازار کرده است اما نکته اصلی آلودگی میکروبی آب های آشامیدنی تولید شرکت دماوند است. در حال حاضر در اکثر سوپرمارکت های کرمان آب آشامیدنی دماوند فروخته می شود. همان آبی که وزیر بهداشت روز یکشنبه از آلودگی آن به میکروب سومودوناس خبر داد.
فروشندگان چه می گویند؟
عصر دیروز به چند سوپرمارکت در سطح شهر کرمان سر زدم تا واکنش فروشندگان به این موضوع را ببینم. یکی از فروشندگان که آب دماوند در مغازه اش موجود بود گفت: این آب ها را از قبل آورده ام و با این حواشی پیش آمده دیگر دماوند نمی آورم اما هنوز توزیع می شود و جلوی آن را نگرفتند و در دیگر سوپرمارکت ها توزیع می شود. فروشنده بعدی هم گفت: من ترسیدم که بعدا به من گیر بدهند که چرا دماوند آورده ام برای همین دیگر نمی آورم اما هنوز توزیع این آب در سطح شهر وجود دارد. یکی از فروشندگان اما نظر دیگری در این مورد داشت. او گفت: وقتی جلوی توزیع را نگرفته اند یعنی مشکلی ندارد. یک فروشنده دیگر که تنها آب آشامیدنی که می فروخت برند دماوند بود گفت: بهترین آب معدنی دماوند بود. نمی دانم چرا به یک باره گفتند مشکل دارد. این آب ها را هم من از قبل دارم و چون خیلی خوب بود مشتری بیشتری هم داشت، من هم زیاد می آوردم. از او می پرسم تا به حال تذکری نداده اند که این آب را نفروشید که می گوید نه اگر تذکر داده بودند که الان آب با برند دماوند را نمی فروختم.
آب های موجود در بازار مشکلی ندارند
نوذر نخعی معاون دانشگاه علوم پزشکی کرمان در این باره به «پیام ما» گفت: در آخرین بخشنامه ای که از طرف وزارت بهداشت حدود یک هفته پیش به ما رسیده گفته اند مصرف این آب آشامیدنی فعلا بلامانع است. نوذر نخعی افزود: اگر محصولی مشکل داشته باشد ابتدا معاونت غذا و دارو استانی که کارخانه در آن است باید جلوی خط تولید را بگیرد و بعد بهداشت محیط شهرهای مختلف از توزیع محصول جلوگیری کنند که تاکنون به ما نگفته اند جلوی توزیع آب آشامیدنی دماوند را بگیریم. معاون دانشگاه علوم پزشکی در پاسخ به این سوال که آب های آشامیدنی دماوند موجود در بازار مشکلی ندارند گفت: همین امروز (دیروز) هم با وزارت تماس گرفتیم و به ما گفتند آب های موجود در بازار مشکلی ندارند.
آب های آشامیدنی دماوند فعلا مشکلی ندارند
مدیرکل اداره کل استاندارد استان کرمان هم در این مورد به پیام ما گفت: ما از چند نمونه دماوند در کرمان آزمایش گرفتیم و منتظریم جواب آن ها از تهران بیاید. محمدرضا شرافت افزود: ممکن است در یک سری تولید مشکلی بوده اما نمی توانیم همه خط تولید را مشکل دار بدانیم. وی در پاسخ به این سوال که آب های آشامیدنی دماوند که در اکثر سوپرمارکت های کرمان موجود است مشکلی ندارند گفت: از چند نمونه آزمایش گرفتیم اما تاکنون موردی نبوده است. بعد هم این آب ها با نشان استاندارد و کد بهداشت به بازار می آیند و همیشه در حال چک شدن هستند و قانونا فعلا مشکلی نداشتیم.
وزیر بهداشت: وجود محصولات دماوند
در بازار تخلف است
اگرچه بنا به گفته معاون دانشگاه علوم پزشکی کرمان در بخشنامه وزارت بهداشت آمده است که آب های موجود در بازار دماوند مشکلی ندارد اما روز یکشنبه 12 مهر وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آلودگی به میکروب سودوموناس را عامل پلمب آب معدنی دماوند اعلام کرد و در مورد شرکتی که نام آن اعلام شد به ایرنا توضیح داد: این شرکت اکنون پلمب است و حق توزیع آب بسته بندی شده را در بازار ندارد، البته این ممنوعیت دائمی نیست و اگر خط تولید محصولات آن از آلودگی پاک شود، طبیعی است که به سرعت تولید آن از سر گرفته می شود. حسن هاشمی در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود پلمب این شرکت محصولات آن همچنان در بازار عرضه می شود، گفت: اگر محصولات این شرکت در بازار هست، تخلف است و مسئولان این شرکت موظف هستند هر سریعتر این محصولات را از بازار جمع کنند و تاکنون نیز باید این کار را انجام می دادند. البته به مردم اطلاع رسانی شده که این محصول را مصرف نکنند و خط تولید آن نیز متوقف شده است.
گفتنی ست میکروب سودوموناس می تواند برای انسان مضر باشد. سودوموناس یک میکروب و پاتوژن بیماری زا و فرصت طلب است. این میکروب می تواندعفونت های مجاری ادراری، سیستم تنفسی، التهاب و آماس پوست، عفونت های بافتهای نرم، باکتریمی( وجود باکتری در خون)، عفونت های استخوان و مفاصل، عفونت های معده و روده ای و عفونت های سیستمیک متنوع بویژه در بیماران با سوختگی های شدید ، بیماران مبتلا به سرطان و ایدز که سیستم ایمنی آنها سرکوب شده، ایجاد کند.

توضیحات شرکت دماوند
شرکت دماوند درباره حواشی پیش آمده در سایت خود توضیحاتی را داده است: سازمان غذا و دارو طی ارسال نامه ای به شرکت دماوند خواستار توقف تولید محصولات این شرکت به دلیل عدم انطباق نمونه آزمایش شده ( که به صورت تصادفی تهیه شده بود) گردید که شرکت دماوند با رعایت دستورات صادر شده در حال حاضر با سازمان غذا و دارو همکاری دارد تا بتوانند مسائل مطروحه را شفاف سازی نمایند ، زیرا کلیه آزمایشات مورد نیاز که به صورت مستقل توسط سازمان استاندارد ایران انجام می پذیرند حاکی از آن است که محصولات دماوند کاملاً با تمام استانداردهای قابل اجرا مطابقت دارند. شرکت دماوند فعالیت خود را با تعهد به تولید محصولاتی با بهترین کیفیت مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی و سیستم توزیع قابل اعتماد ادامه میدهد. محصولات دماوند کاملا با استانداردهای سازمان استاندارد ایران مطابقت دارند.

آب آشامیدنی یا آب معدنی؟
میان آب آشامیدنی و آب معدنی تفاوت‌هایی وجود دارد اما عامه مردم آب‌های بسته‌بندی را آب معدنی تلقی می‌کنند و نسبت به خرید و مصرف آن اطمینان کامل دارند. تفاوت آب معدنی و آشامیدنی در استانداردهای تعریف‌شده برای آن‌هاست؛ به طوری که آب معدنی باید از سفره‌های زیرزمینی در مناطق بکر استحصال شود و محل قرارگیری کارخانه آن نیز در مناطق دور از هر گونه آلودگی انسانی و حیوانی باشد، در حالی که برای دریافت مجوز احدث کارخانه آب آشامیدنی چنین ممیزی وجود ندارد. در آب‌های معدنی اجازه استفاده از روش‌های شیمیایی برای تصفیه وجود ندارد. اگرچه آب‌های آشامیدنی به روش‌های شیمیایی و کلرزنی، تابش اشعه UB و اسمز معکوس تصفیه می‌شوند، اما تولیدکننده در تولید هر دو محصول ملزم به رعایت موارد ایمنی برای مصرف‌کننده است.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *