پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | کشتی «تاک» و گرداب سیاست رویش تاک در خاک سست انتخابات

کشتی «تاک» و گرداب سیاست رویش تاک در خاک سست انتخابات





۲۵ دی ۱۳۹۴، ۲۱:۲۵

کشتی «تاک» و گرداب سیاست
رویش تاک در خاک سست انتخابات

من استقبال می کنم. من از دور هم نشینی در زمینه فعالیت های فرهنگی، سیاسی، سینمایی، تئاتری،اجتماعی و… استقبال می کنم. من از تشکیل جلسه حتی برای خوردن یک استکان چای داغ قندپهلو همراه با مباحث سیاسی بی هدف هم استقبال می کنم. هر چه باشد بهتر از این است که موبایل به دست توی مبل خانه کز کنی و کامنت های سیاسی و غیرسیاسی از این گروه کپی کنی و به دیوار گروه دیگر بچسبانی و در بروی و مسوولیت هیچ کدام از نظراتت را بر عهده نگیری!
اما همه این ها را برای کسانی مجاز می دانم که برای فعالیت های سیاسی و اجتماعی شناسنامه دار تعهد نداده اند. اما کسانی که در صدد انجام کار جدی اجتماعی یا سیاسی هستند چه؟ آیا آن ها هم مجازند که بدون وفاداری به یک تشکیلات که در آن عضویت دارند به تشکیلات مشابه دیگری هم تعهد بدهند؟ هنوز به پاسخ این پرسش نرسیده ام که چگونه ممکن است افرادی ضمن پایبندی به مرام نامه و اساس نامه حزب متبوع خود بتوانند به اساس نامه و مرام نامه حزب دیگری نیز متعهد بمانند؟ سخن از حزب استانی«جمعیت اسلامی توسعه و آزادی استان کرمان» با نام اختصاری«تاک» است. حزبی که کنگره آن اخیراً در استان کرمان برگزار شد و امیدواریم اتفاقی مبارک در فضای سیاسی استان باشد.
سخنران ویژه این کنگره، دکتر صادق زیباکلام بود که بارها به کرمان سفر کرده و سخنرانی هایی داشته است. واکاوی تاریخچه احزاب و چرایی پانگرفتن آن در فضای سیاسی ایران و خطاب تعریضی او به حاضران جلسه مبنی بر این که همه احزاب در ایران دنبال جمع آوری رأی مردم هستند و حتی برشمردن حزب توسعه و آزادی کرمان را هم از همان دسته احزاب، نکته قابل توجه کنگره بود. زیباکلام گفت:احزاب و تشکل های سیاسی ابن الوقت هستند. در آستانه انتخابات ظاهر می شوند و بعد از انتخابات جمع می شوند و می روند و تنها به دنبال جمع کردن رأی هستند.»
نمی خواهم از یک جمله دوستانه زیباکلام سوء استفاده کنم و آن را چماق کرده و بر سر ساکنان تاکستان بکوبم. اما زیباکلام هم استاد مجرب، باهوش و تحصیل کرده ای است که سخنان خود را با صراحت و خالصانه ایراد می کند.
او می داند که در چه جمعی حاضر شده است. زیباکلام بارها در جمع اصلاح طلبان کرمان حضور یافته و سخنرانی کرده است. او ساختاراصلاح طلبی کرمان را می شناسد و سخن به گزاف نمی گوید. زیباکلام می داند که 270 حزب در کشور مجوز فعالیت دارند؛ اما 70 حزب به اصطلاح، فعال هستند که بسیاری از آن ها هم در ساختار قدرت تأثیر چندانی ندارند. او سیدحسین مرعشی را به خوبی می شناسد و می داند که جزو مؤسسان حزب کارگزاران سازندگی است و شاید بداند که این حزب در استان کرمان دفتر ندارد! شاید برایش قابل توجیه نباشد کسی که سخنگوی یک حزب ملی است چرا در قامت عضو شورای راهبردی یک حزب استانی ظاهر شده است. زیباکلام که استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران است و به گفته خودش پایان نامه های بسیاری با موضوع تحزب راهنمایی کرده است، نیک می داند که عضویت همزمان یک نفر در دو حزب، چندان علمی نیست.
این که سیدحسین مرعشی و جحت الاسلام مجید انصاری هر کدام به ترتیب عضو حزب کارگزاران سازندگی و مجمع روحانیون مبارز باشند و همزمان هم یک حزب استانی را راهبری کنند. یا این که محسن برازوان دبیر شاخه استانی حزب ندای ایرانیان باشد و در آن واحد وابسته به «تاک» نیز باشد. سجاد صفاهانی دبیری حزب مردم سالاری را عهده دار باشد و او نیز…
حال اگر بین دو مرام نامه ای که این افراد به آن متعهد شده اند تزاحم پیش بیاید، این افراد کدام مرام نامه را چراغ راه خود قرار خواهند داد؟ یا اگر در یک انتخابات حزب متبوع آن ها و حزب استانی تازه تاسیس تاک هر کدام به راه متفاوتی بروند، فردی که تصمیم به وفاداری به هر دو حزب گرفته است چه باید بکند؟
بدون شک اگر حزب استانی تاک بنا را بر این گذاشته که«فعالیت دراز مدت داشته باشد و بر فضای سیاسی استان تأثیر مطلوب بگذارد» با این شیوه نمی تواند در دراز مدت بین اعضای این حزب هماهنگی ایجاد کند و نتیجه همان می شود که زیباکلام در کنگره حزب هشدار داد و پس از انتخابات این تشکیلات از هم خواهد پاشید. قاعدتاً نمی توان در تشکیلات مورد نظر انسجام کافی برای فعالیت های درازمدت سیاسی ایجاد کرد. مگر این که احزاب ملی که دوستان دوحزبه در آن ها عضویت دارند به قدری ضعیف باشند که نتوانند استراتژی منسجمی در سطح کشور برای نمایندگی های استانی خود داشته باشند. یا این که دوستان دوحزبه از یکی از این تشکیلات بیرون بیایند و به عضویت در یک حزب اکتفا کنند.
به هر حال اعضای حزب تاک امیدوارند که پس از انتخابات هم بتوانند در قامت یک تشکیلات تأثیرگذار در استان فعالیت کنند. در این صورت باید به دنبال یک انسجام واقعی و راهبرد پایدار باشند و گرنه تشکیل گروه هایی از این سنخ که تنها نام تشکیلات و حزب را با خود یدک بکشند بسیار مبهم و تداعی کننده این بیت مولاناست که:« این سو کشان سوی خوشان وان سو کشان با ناخوشان/یا بگذرد یا بشکند کشتی در این گرداب‌ها»

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *