سایت خبری پیام ما آنلاین | تغییرات دما در کمین گلخانه‌های کشاورزی سرما در مناطق گرمسیر

تغییرات دما در کمین گلخانه‌های کشاورزی سرما در مناطق گرمسیر





۲ دی ۱۳۹۴، ۲۰:۲۱

تغییرات دما در کمین گلخانه‌های کشاورزی
سرما در مناطق گرمسیر

سرمازدگی در حالی نان بسیاری از کشاورزان کرمان را هرسال آجر می‌کند که بسیاری از گلخانه‌های موجود در جنوب کرمان بدون هیچ گونه وسایل گرمایشی بنا شده و با اندک تغییرات اقلیمی خسارت می‌بینند.
استان کرمان یکی از استان‌های اصلی کشور درزمینه تولید محصولات کشاورزی است در این میان مهم‌ترین محصولات کشاورزی در استان که موجب ارزآوری می‌شوند و همیشه در صدر لیست صادرات استان قرار دارند محصولات گلخانه‌ای، پسته و گردو هستند که تولید آن‌ها به‌شدت در سال‌های اخیر تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرارگرفته‌اند.
هرچند شایعه بروز آل نینو در کرمان موجب ترس و هراس کشاورزان از ادامه تغییرات اقلیمی در کرمان شده است اما تاکنون آنچه در کرمان روی‌داده است ارتباطی با آل نینو نداشته و تغییرات جوی روال عادی خود را طی کرده است.
بااین‌وجود تغییرات ناگهانی هوا در استان کرمان موجب بروز خسارت‌های زیادی به کشاورزان به‌خصوص گلخانه داران شده است، با توجه به توسعه کشت گلخانه‌ای در شمال و جنوب استان کرمان روند رو به افزایش خسارت به گلخانه‌های کرمان این روزها نگران‌کننده شده است.
مسئولان جهاد کشاورزی از کشاورزان می‌خواهند تدابیر لازم را برای مقابله با سرمازدگی رعایت کنند بااین‌وجود سرمازدگی در کنار خشک‌سالی به یکی از مشکلات اساسی کشاورزان در استان تبدیل‌شده است.
تنها در شهرستان عنبرآباد در جنوب کرمان طی روزهای اخیر خسارت‌های میلیاردی ناشی از سرمازدگی به‌جای مانده است.
بروز سرمای کم‌سابقه در جنوب کرمان که به‌صورت طبیعی هوایی گرم و مرطوب دارد بیشترین مشکل را ایجاد کرده است.
خسارت ۲۲ میلیارد تومانی در عنبرآباد
مدیر جهاد کشاورزی عنبرآباد در این خصوص بیان کرد: افت شدید دما به‌صورت ناگهانی در این منطقه موجب شده است هزار و ۳۲۲ هکتار مزرعه سیب‌زمینی و ۵۰۰ هکتار مزرعه خیار دچار خسارت عمده شوند و برآوردهای اولیه از بروز ۲۲ میلیارد تومان خسارت در این زمینه خبر می‌دهد.
بهزاد احمد یوسفی گفت: از کشاورزان می‌خواهیم با توجه به‌احتمال بروز تغییرات ناگهانی هوا و پیش بینی‌های صورت گرفته، نسبت به بیمه محصولات اقدام کنند.
وی افزود: گرچه ما بیمه را توصیه می‌کنیم و بسیاری از زمین‌های دچار خسارت سرمازدگی اخیر نیز بیمه هستند اما پرداخت خسارت‌های بیمه دارای سقف است و این هزینه پرداختی تنها بخشی از خسارت‌های کشاورزان را جبران می‌کند. یوسفی گفت: این میزان جبران خسارت، هزینه‌های اولیه و ابتدایی را پوشش می‌دهد که با مبلغ واقعی خسارت فاصله زیادی دارد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نیز به خبرنگار مهر گفت: در روزهای گذشته شاهد افت ناگهانی دمای هوا در جنوب استان کرمان بودیم که مشکلاتی را برای کشاورزان ایجاد کرده است. سید یعقوب موسوی با اشاره به وضعیت آب و هوایی جنوب کرمان افزود: همین شرایط اقلیمی گرم و معتدل موجب شده است کشت محصولات به‌صورت چهارفصل در جنوب کرمان انجام شود و درنهایت جنوب کرمان به قطب محصولات جالیزی و گلخانه‌ای تبدیل شود.
وی گفت: باید کشاورزان به این سمت سوق داده شوند که محصولات کشاورزی را بیمه کنند تا حداقل بخشی از خسارت‌های آن‌ها جبران شود. موسوی افزود: خسارت عمده درزمینه سرمازدگی در سال گذشته موجب خسارت شدید به باغ‌های گردو شد بطوریکه خسارت ۶۵ درصدی به باغ‌های گردو وارد شد. وی به فصل برداشت مرکبات و تولید محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: باید تدابیر لازم با مشورت گرفتن از کارشناسان کشاورزی اعمال شود و گلخانه داران نیز با توجه به تأمین سوخت موردنیاز زمینه را برای تثبیت دمای گلخانه‌ها در روزهای سرد پیش رو فراهم کنند.
کشاورزان محصولات را بیمه کنند
محسن صالحی، رئیس ستاد بحران استان کرمان در گفتگو با مهر اظهار داشت: بیشترین میزان خسارت ناشی از سرمازدگی در کرمان در فصل بهار و پاییز روی می‌دهد و در حال حاضر خسارت‌های ناشی از سرمازدگی در بخش‌هایی از جنوب کرمان که کشاورزی رونق دارد روی‌داده است.
وی تصریح کرد: هرسال بخش قابل‌توجهی از محصولات کشاورزی دچار خطرات سرمازدگی می‌شوند که گردو و پسته بیشترین سهم را از خسارت‌ها دارند.
صالحی ادامه داد: در جنوب کرمان محصولات گلخانه‌ای و جالیزی بیشترین خسارت را دیده‌اند و به کشاورزان توصیه می‌کنیم تجهیزات موردنیاز برای مقابله با سرمازدگی را فراهم کنند. وی کرمان، رفسنجان و سیرجان در شمال استان کرمان بیشترین میزان خسارت‌ها از تغییرات اقلیمی رادارند که باید با زیرپوشش قرار دادن محصولات کشاورزی زیر چتر بیمه‌ای مشکلات را کمتر کرد. وی گفت: کشاورزان باید تدابیر لازم را برای مقابله با سرمازدگی در نظر بگیرند تجهیزات لازم را نیز در این خصوص تهیه کنند.
برخلاف صحبت‌های که در خصوص ال نینو در استان کرمان شده است اما عملاً تا این زمان از سال ما شاهد افزایش متوسط دما در کرمان هستیم.
مریم سلاجقه، کارشناس کشاورزی اداره کل هواشناسی استان کرمان نیز اظهار داشت: برخلاف صحبت‌های که در خصوص النینو در استان کرمان شده است اما عملاً تا این زمان از سال ما شاهد افزایش متوسط دما در ماه‌های فروردین، اردیبهشت، تیز، مرداد، شهریور، آبان و آذر بوده‌ایم درحالی‌که متوسط دما در آذرماه جاری در کرمان ۱۶.۵ درجه بوده است که در سال گذشته در همین ماه متوسط ۷.۵ درجه بود. وی گفت: درواقع ما شاهد سرد شدن هوا به‌صورت کلی نیستیم اما نوسانات دمایی را داشته‌ایم که منجر به بروز برخی از موارد سرمازدگی به‌خصوص در جنوب کرمان شده است.
وی ادامه داد: طبق پیش‌بینی فصلی که صورت گرفته است ما پیش‌بینی می‌کنیم نسبت به سال گذشته در روزهای پیش رونیز شاهد افزایش نسبی ۱.۵ درجه دما در مقایسه با سال قبل باشیم.
سلاجقه گفت: باید به این نکته توجه کنیم که بالا رفتن دما هم برای گیاه مناسب نیست بلکه هر گیاه باید در هر فصل شرایط خاص دمایی را تجربه کند و تغییرات دمایی موجب به هر خوردن این تعادل می‌شود.
کارشناس کشاورزی اداره کل هواشناسی استان کرمان ادامه داد: در جنوب کرمان بیشترین میزان گلخانه وجود دارد اما درراه اندازی برخی از این گلخانه‌ها تدابیر لازم اندیشیده نشده است مثلاً فردی که زمینی خالی داشته، اقدام به احداث گلخانه و کشت کرده است اما مطالعه در خصوص زمان و جهت گلخانه انجام‌نشده و با وزش اندک بادی گلخانه خسارت می‌بیند.
تجهیزات لازم برای گرمایش هوا وجود ندارد
وی با اشاره به گرم بودن هوا در جنوب کرمان گفت: پیش‌بینی برای سرد شدن هوا در این مناطق نشده و دستگاه موردنیاز برای گرمایش وجود ندارد به همین دلیل نمی‌توانند دمای داخل گلخانه را تنظیم کنند و باکم شدن دمای هوا به‌صورت ناگهانی دچار سرمازدگی می‌شوند.
وی ادامه داد: نصب دستگاه ایجاد مه مصنوعی، آبیاری زمین‌های کشاورزی به‌صورت جاری، نصب بخاری‌های ویژه کشاورزی که در فواصل معین کار گذاشته می‌شوند را برای جلوگیری از سرما توصیه می‌کنیم.
باوجود اقدامات صورت گرفته اما نوسانات دمایی ناگهانی که در کرمان روی‌داده است موجب خسارت شدید به کشاورزی در فصل‌های مختلف سال می‌شود که در برخی موارد حتی تولید محصولات را تا نصف کاهش داده است.
عدم وجود فرهنگ‌سازی بیمه کردن محصولات کشاورزی، عدم وجود زیرساخت‌های گرمایش هوا و پایین بودن مبلغ پرداختی بیمه به کشاورزان این روزها کشاورزان را با دردسرهای زیادی مواجه کرده است./مهر

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *