کشف دروازه معبد خدای باروری مصر باستان در سوهاج





کشف دروازه معبد خدای باروری مصر باستان در سوهاج

۱۷ آذر ۱۴۰۳، ۱۲:۳۲

تیمی از باستان‌شناسان مصری و آلمانی موفق به کشف ورودی کامل معبدی باستانی و به‌خوبی حفظ‌شده در منطقه «آتریبیس» مصر شدند که قدمتی بیش از دو هزار سال دارد.

در جدیدترین یافته‌های باستان‌شناسی، تیمی متشکل از شورای‌عالی باستان‌شناسی مصر و دانشگاه آلمانی توبینگن موفق به کشف کامل ورودی معبدی باستانی و به‌خوبی حفظ‌شده شدند که قدمتی بیش از دو هزار سال دارد. این معبد در منطقه «آتریبیس» واقع در سوهاج مصر قرار دارد و مساحتی بیش از ۷۴ هکتار را شامل می‌شود. این سایت علاوه‌بر معبد اصلی، دارای قبرستان، معادن سنگ و یک سکونتگاه مسکونی است.
به‌گزارش آرتنت، این معبد که به «معبد بزرگ آتریبیس» معروف شده است، به خدای باروری مصر باستان به‌نام «مین» اختصاص دارد. «مین» یکی از نخستین خدایان مصر باستان بوده و نمادی از باروری مردانه محسوب می‌شده است. در نگاره‌های باستانی او غالباً درحالی به تصویر کشیده شده که آلت تناسلی خود را در یک دست و کاهوی وحشی (Lactuca serriola) را در دست دیگر گرفته است؛ گیاهی که شیره آن به‌دلیل شباهت با مایع منی به «مین» اهدا می‌شده است.
در داخل معبد، کتیبه‌های هیروگلیف و نقوش دیواری از «مین» و همسرش «رپیت» -الهه‌ای با سر شیر- کشف شده‌اند. این معبد همچنین به فرزند آنها، خدای‌کودک «کولانثس»، اختصاص داشته است. نقوش دیگر شامل نمادهای نجومی ثانویه است که برای اندازه‌گیری ساعات شب طراحی شده بودند.
معبد آتریبیس به دوران حکومت «بطلمیوس هشتم» بازمی‌گردد؛ فرزند کلئوپاترا و بطلمیوس پنجم که در فاصله ۱۷۰ تا ۱۱۶ پیش از میلاد به‌مدت ۵۴ سال، همراه با همسرش و خواهرش کلئوپاترا دوم و همچنین همسر، خواهرزاده و دخترخوانده‌اش کلئوپاترا سوم حکومت می‌کرد.
در جریان حفاری‌ها، ورودی بزرگ معبد (پیلون) با ابعاد ۵۹ متر عرض و ارتفاع اولیه ۱۸ متر کشف شد که با دو برج به ارتفاع ۲۴ متر احاطه شده است. همچنین، اتاق جنوبی معبد که بخشی از آن در اوایل قرن بیستم توسط تیمی انگلیسی کشف شده بود، به‌طور کامل حفاری شد.
این کشف، نتیجه بیش از ۱۰ سال کار در منطقه آتریبیس توسط تیم آلمانی-مصری است. طی این دوره، بیش از ۳۰ هزار قطعه سفالی و سنگی با نوشته‌های حکاکی‌شده به زبان‌های مختلف باستانی کشف شده است. به‌گفته دبیرکل شورای‌عالی باستان‌شناسی مصر، «دکتر محمد اسماعیل خالد»، این کشف یک «پیشرفت بزرگ» در حوزه باستان‌شناسی محسوب می‌شود.
وزارت گردشگری و آثار باستانی مصر همراه با اعلام این کشف، تصاویری از ورودی معبد و نقوش داخلی آن منتشر کرد. این تصاویر شامل نقشی از «هوروس»، خدای آفتاب و پادشاهی با یک دیسک خورشیدی بالای سر او است که توسط ستاره‌های پنج‌پر احاطه شده است. این اکتشاف در همان ماهی اعلام شده که یک گورستان بزرگ دیگر نیز کشف شده و درون آن جواهراتی نفیس به‌دست آمده است.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

سالگرد صدور فرمان مشروطیت

سالگرد صدور فرمان مشروطیت

میراث مشروطه؛ حکمرانی قانون

در سالروز صدور فرمان مشروطه، یک تاریخ‌پژوه از مهم‌ترین دستاورد این انقلاب می‌گوید

میراث مشروطه؛ حکمرانی قانون

محدودیت آفرود در اصفهان؛ نگرانی از آینده گردشگری کویری

محدودیت آفرود در اصفهان؛ نگرانی از آینده گردشگری کویری

درباره ثبت الموت

درباره ثبت الموت

گره‌های جهانی‌شدن «تاریخانه» باز می‌شود

تخریب طبقات مزاحم و جابه‌جایی نمازخانه، پرونده «تاریخانه دامغان» را به یونسکو نزدیک‌تر کرد

گره‌های جهانی‌شدن «تاریخانه» باز می‌شود

قنوات وقفی خراسان جنوبی؛ پیوند میراث آبی با توسعه پایدار استان

قنوات وقفی و توسعه پایدار

قنوات وقفی خراسان جنوبی؛ پیوند میراث آبی با توسعه پایدار استان

ناکامی حفاران غیرمجاز در جیرفت

فرمانده یگان حفاظت میراث‌فرهنگی استان کرمان خبر داد

ناکامی حفاران غیرمجاز در جیرفت

فرزند راستین ایــــــــران

یادبود «اسماعیل یغمایی»، باستان‌شناس پیش‌کسوت، برگزار شد

فرزند راستین ایــــــــران

«جایکا» رفت، ما ماندیم و لنج‌های چوبی

مؤسس «موزه گوران» از تلاش جامعه محلی برای احیای میراث دریایی قشم می‌گوید

«جایکا» رفت، ما ماندیم و لنج‌های چوبی

«شــــاه‌دژ»؛ روایــــــت ناتمام «اسماعیلیان» پیش از الموت

عضو هیئت علمی باستان‌شناسی دانشگاه هنر اصفهان در گفت‌وگو با «پیام ما» از اهمیت و آسیب‌های شاه‌دژ می‌گوید

«شــــاه‌دژ»؛ روایــــــت ناتمام «اسماعیلیان» پیش از الموت