سایت خبری پیام ما آنلاین | ماراتن احراز صلاحیت

ماراتن احراز صلاحیت





۲۹ دی ۱۳۹۴، ۱:۴۷

ماراتن احراز صلاحیت

فضای سیاسی ایران همواره در موسم انتخابات، هیجانی می شود و از آن جایی که در ایران هر سال یک انتخابات اعم از ریاست ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری، شورای اسلامی شهر و روستا برگزار می گردید، این فضا همواره حفظ می شد. اما با تجمیع انتخابات ها تعداد انتخابات ها در سال های اخیر به نصف رسید. همین موضوع باعث شد که گروه های سیاسی در فضایی آرام تر نقشه راه خود را برای انتخابات های آتی ترسیم کنند.
اما امسال، انتخابات مجلس شورای اسلامی اهمیت ویژه ای دارد. چون این مجلس، اولین مجلسی است که پس از تغییر دولت تجربه می شود. دولتی که خود را اعتدالی معرفی می کند و رییس آن هم خود، عضو یک حزب سیاسی است که در سال 1378 خود آن را تأسیس کرده است.
دلیل دیگر اهمیت این انتخابات، موفقیت سیاسی دولت فعلی در عرصه بین المللی و به ویژه به سرانجام رسانیدن توافق هسته ای و آغاز دوران پساتحریم است. توافقی که سیاسیون حاضر در مجلس را به دو گروه موافق برجام و مخالف برجام تقسیم کرد و شاخصه ای شد برای این که گروه تندرو و معتدل از هم تمیز داده شوند.
زنگ انتخابات مجلس شورای اسلامی با آغاز ثبت نام نامزدها نواخته شد. بسیاری از کسانی که در انتخابات قبل مجلس شورای اسلامی گوشه نشینی اختیار کرده بودند، آمادگی خود را برای حضور در انتخابات اعلام کردند. تعداد زیادی کاندیدا برای مدتی فضای سیاسی را پرشور کرد. هیات های اجرایی نیز با تایید صلاحیت بسیاری از نامزدها، انتخاباتی رقابتی را نوید دادند.
اما هیات نظارت شورای نگهبان با رد صلاحیت گسترده در کشور و ریزش 60 درصدی داوطلبان شور انتخاباتی را فرونشاند.
از حوزه انتخابیه تهران تنها 4 نامزد اصلاح طلب تایید صلاحیت شده اند. دامنه این رد صلاحیت ها آن قدر گسترده بود که سیدحسین مرعشی (سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی) اظهار داشت:«در خیلی از حوزه ها حتی یک کاندیدا برای ما باقی نمانده است.»
هیات نظارت شورای نگهبان 50 نماینده مجلس فعلی مجلس را هم رد صلاحیت کرده است که نام «علی مطهری» فرزند آیت ا… مطهری نیز در بین آنان دیده می شود. رد صلاحیت ها به قدری وسیع بود که استاندار تهران را به تعجب واداشت. همه این اتفاق ها باعث واکنش رییس جمهور شد. رییس جمهور که در مورد اجرای برجام در برنامه تلویزیونی سخن می گفت و اتفاقا صبح همان روز هم برای تقدیم لایحه 95 به مجلس رفته بود و روز پرکاری را پشت سر گذاشته بود، گفت:«اخبار رد صلاحیت ها خوشحال کننده نبود.» وی وعده داد که به عنوان مجری قانون اساسی از همه اختیاراتش در زمینه حل مساله احراز صلاحیت ها استفاده کند. روحانی همچنین با اشاره به موفقیت ایران در زمینه توافق هسته ای گفت:«در داخل هم باید مدل برجام را اجرا کنیم.»
کرمان نیز به تبع همه کشور تحت تاثیر رد صلاحیت های هیات های نظارتی شورای نگهبان قرار گرفت. بسیاری از نامزدهای استان کرمان از جمله جهانگیری، کریمی، فرشاد، بختیاری، علویان، اسلامی پناه، هاشمیان، کارنما و… که از نامزدهای سرشناس اصلاح طلبان بودند، رد صلاحیت شدند. البته نام نامزدهای دیگر مانند برازوان و… هم در بین رد صلاحیت شده ها وجود دارد. این رد صلاحیت ها مختص اصلاح طلبان نبوده و نامزدهای اعتدال گرایی مانند رحیم ابوسعیدی، بهرامی، علیرضا احمدی و… هم در ردیف تایید صلاحیت شدگان نیستند. رد صلاحیت ها به اردوگاه اصولگرایان هم سرایت کرده و احمد پیش بین که چهار دوره در مجلس حضور داشته از قرار گرفتن در صف کاندیداهای تایید شده باز مانده است. همچنین خبر رد صلاحیت یک نماینده اصولگرای مجلس فعلی هم به گوش می رسد.
اما کاندیداهای سرشناس دیگری در شهرستان های مختلف استان تایید صلاحیت شده اند که اسامی افرادی چون دکتر دادخدا غضنفری(کرمان و راور)، علی برز بختیاری(بافت)، دکتر امیری خامکانی(زرند)،نیکزادی(بم) در بین آنها دیده می شود. شاید احزاب و تشکل های میانه رو در مورد حمایت از این افراد به توافق برسند.
به هر حال، جهانگیری، فرشاد، بختیاری، علویان و … که جزو رد صلاحیت شده های این دوره هستند اعتراض خود را به فرمانداری کرمان اعلام کرده اند؛ اما باید منتظر ماند و دید که آیا در مراحل بعدی صلاحیت آن ها برای حضور در انتخابات احراز می شود یا خیر؟
میرزایی رییس شورای هماهنگی اصلاح طلبان استان از تلاش برای احراز صلاحیت کاندیداهای جناح اصلاح طلب نزدیک به طیف مرعشی خبر داده است.
استاندار نیز ابراز امیدواری کرده است که صلاحیت کسانی که ممکن است حقی داشته باشند در مراحل بعدی تایید شوند. اما آن چه مسلم است این ردصلاحیت های گسترده فضای رقابتی و بانشاط انتخاباتی را بسیار کم رنگ می کند. بی تردید رد صلاحیت کاندیداهای یک جناح برگ برنده ای برای هیچ کس نخواهد بود و ورود حداکثری یک جناح به مجلس در یک انتخابات غیر رقابتی، در میدان سیاست، به منزله پیروزی نیست.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *