پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | نگاهی به احزاب کرمانی از حماسه سازان دوم خرداد تا جمعیت اسلامی توسعه و آزادی استان کرمان رضا عبادی زاده

نگاهی به احزاب کرمانی از حماسه سازان دوم خرداد تا جمعیت اسلامی توسعه و آزادی استان کرمان رضا عبادی زاده





۲۵ دی ۱۳۹۴، ۲۱:۴۵

نگاهی به احزاب کرمانی
از حماسه سازان دوم خرداد تا جمعیت اسلامی توسعه و آزادی استان کرمان
رضا عبادی زاده
اگرچه در جهان امروز به جز در موارد خاصی مثل جدایی طلبی و استقلال طلبی، احزاب استانی و غیر ملی تشکیل نمی شود، استان کرمان این روزها تشکیل سومین حزب محدود به مرزهای خود را تجربه می کند. احزابی که گاه پس از انتخابات و گاه قبل از انتخابات شکل گرفته اند و هیچ گاه نتوانسته اند نقش چندانی در زمین سیاست در استان کرمان داشته باشند. در زیر نگاهی کوتاه انداخته ایم به سه حزب استانی که تاکنون در استان کرمان شکل گرفته اند.
حماسه سازان دوم خرداد
سکوتم از رضایت نیست
اولین حزب استانی پس از انقلاب در کشور، حزب حماسه سازان دوم خرداد است. حزبی که پس از انتخابات ریاست جمهوری هفتم و دوم خرداد 76 شکل گرفت. رضا کامیاب مقدس دبیر کل این حزب استانی بود و وی به همراه محمدعلی ایمانی، محمد سلطانی، مرتضی دلاوری، بهرام پورسیدی و مظفر اسکندرزاده شورای مرکزی آن را تشکیل می دادند. مظفر اسکندری زاده که اگرچه فقط عضور شورای مرکزی این حزب به حساب می آید اما نمی توان از نقش او در تاسیس این حزب گذشت، در ارتباط با تاسیس حزب حماسه سازان دوم خرداد می گوید: «ما می خواستیم فقط یک تابلو داشته باشیم و به نوعی این را مشخص کنیم که چه کسانی حماسه دوم خرداد را ساختند. به هر ترتیب کسانی که بعدا اصلاح طلب شدند اصلا سال ۷۶ در ستاد انتخاباتی نبودند. تحلیل خیلی ها این بود که قطعا آقای ناطق نوری رئیس جمهور می شود و حتی از کرمان هم رفتند تا بواسطه حضور در ستاد انتخاباتی رقیب آقای ناطق برایشان مشکلی پیش نیاید. انتخابات که برگزار شد و فرد پیروز مشخص شد، همه مدعی اصلاح طلبی شدند.» این حزب اصلاح طلب اگرچه در ابتدا حضوری پررنگ در سپهر سیاسی کرمان داشت و در مدیریت استان نقش بسزایی ایفا کرد اما به تدریج کم رنگ شد و آخرین فعالیتش به صادر کردن یک بیانیه در انتخابات ریاست جمهوری نهم و در حمایت از آیت الله هاشمی رفسنجانی برمی گردد. البته از ابتدای سال جاری و با فعالیت مظفر اسکندری زاده در فضای مجازی، خبرهایی مبنی بر حضور دوباره او در صحنه سیاسی کرمان و در نتیجه فعالیت مجدد حزب حماسه سازان دوم خرداد به گوش رسید. خبرهایی که تاکنون توسط اسکندری زاده تایید نشدند اما این حزب همچنان مجوز فعالیت دارد.
مسلمانان آزاداندیش مترقی (مام)
نیامده رفت
تشکل مسلمانان آزاداندیش مترقی که به اختصار آن را مام می خوانند، نیامده رفت. صحبت از تشکیل این تشکل به سال های 86 و 87 برمی گردد. تشکلی که قرار بود با محوریت حسین مرعشی و هم فکران کرمانی اش که در دیگر احزاب ملی اصلاح طلب فعال بودند، تشکیل شود. تا سال 93 فقط خبر تاسیس تشکل مام شنیده می شد. اما در آبان ماه این سال و در نشست هم اندیشی اصلاح طلبان، حسین مرعشی به آغاز فعالیت این تشکل در آینده اشاره کرد. او گفته بود: «فعالیت تشکل مسلمانان آزاداندیش مترقی (مام) در آینده آغاز می شوددر این تشکیلات هیچ‌ کدام از دوستان، استقلال خود را به تشکیلات نفروشند؛ هدف ما مشترک است، اما هر وقت قرار شد تشکل، استقلال انسان‌ها را از بین ببرد این تشکیلات جایی نیست که کسی بخواهد در آن بماند.» همین اشاره کافی بود تا برخی خبرگزاری ها خبر آغاز به کار دومین حزب استانی کرمان با نام مام را منتشر کنند. مرعشی در حاشیه هفته فرهنگی افتصادی کرمان هم به خبرآنلاین گفته بود که اقدامات مربوط به حزب محلی انجام شده است و از وزارت کشور مصوبات و مجوزهای لازم را گرفته ایم. آخرین خبر از تشکل مام به انتخاب اعضای شورای مرکزی این تشکل در رودبار جنوب بر می گردد. مرداد ماه 94 اعضای شورای مرکزی تشکل مام در رودبار جنوب با حضور حسین مرعشی انتخاب شدند. تشکلی که نیامده رفت و جای خود را به جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان داد.
جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان
دورِهمی اصلاح طلبانه
بیست و سوم شهریور ماه سال جاری بود که خبر صدور مجوز حزب استانی اصلاح‌طلبان کرمان با نام «جمعیت اسلامی توسعه و آزادی استان کرمان» منتشر شد. جمعیت اسلامی توسعه و آزادی استان کرمان همان حزب مام است که از سال ها قبل برخی اصلاح طلبان به دنبال ایجاد آن بودند. محمد میرزایی از فعالان اصلاح طلب کرمان سال گذشته در رابطه با تشکیل این جمعیت به هفته نامه پاسارگاد گفت: « ما سال ۸۶ به این نتیجه رسیدیم که کم‌کم به صورت یک تشکل منسجم و شناسنامه‌دار استانی فعالیت کنیم. اساسنامه تهیه کردیم و درخواست مجوز دادیم. آن‌گونه که بعدا به ما خبر دادند ظاهرا در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب با درخواست ما موافقت شده بود، منتها متاسفانه با پیش آمدن حوادث سال ۸۸ وزارت کشور تاسیس این تشکل را به ما ابلاغ نکرد و تا وقتی که دولت قبل سر کار بود شکل‌گیری تشکل ما در محاق ماند. پس از گذشت یک سال از دولت تدبیر و امید ما موضوع را دوباره پیگیری کردیم.» او افزود: « ما دو اسم را برای تشکل پیشنهاد داده‌ایم؛ «جمعیت مسلمانان آزادیخواه مترقی استان کرمان» و «جمعیت اسلامی توسعه و آزادی استان کرمان» که باید ببینیم کدام یک در نهایت تصویب می‌شود.» کمتر از یک سال پس از این صحبت های محمد میرزایی خبر صدور مجوز جمعیت توسعه و آزادی کرمان منتشر شد و مشخص شد که این نام جایگزین نام قبلی یعنی مام شده است. گفتنی است هشت روز پیش اولین کنگره این جمعیت هم برگزار شد و اعضای شورای راهبردی و مرکزی آن انتخاب شدند. جمعیتی که با توجه به گستردگی حضور اصلاح طلبان کرمانی که در احزاب ملی مختلفی با تفکرات متفاوتی مثل کارگزاران، ندای ایرانیان، مردم سالاری و غیره حضور دارند بیشتر به یک دورِهمی اصلاح طلبانه می ماند تا یک حزب منسجم.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشترین بازنشر