پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | اجرای طرح کنترل سیلاب‌ها در 10 استان سیل‌خیز کشور

اجرای طرح کنترل سیلاب‌ها در 10 استان سیل‌خیز کشور





۱۳ مهر ۱۳۹۸، ۱۰:۵۸

اجرای طرح کنترل سیلاب‌ها در 10 استان سیل‌خیز کشور

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب سازمان جنگل‌ها:

10 استان سیل‌خیز کشور تحت پوشش فاز اول طرح کنترل سیلاب‌ها قرار می‌گیرند

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب‌ها و آبخوانداری سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور می‌گوید: با توجه به اثر بخشی مناسب به طرح آبخیزداری و آبخوانداری و نقش پیشگیرانه باید از سمت تمرکز بر مدیریت بحران به سمت مدیریت ریسک در کشور حرکت کنیم و برنامه ریزی ها و سرمایه گذاری‌های خود را مبتنی بر اقدامات پیشگیرانه و کاهش خطر پذیری و ریسک سیلاب در کشور حرکت دهیم. از این‌رو یکی از اقدامات موثر در حوزه آبخیزداری و آبخوانداری مدیریت حوضه های آبریز در مراکز جمعیتی و حفظ و حراست از عرصه های منابع طبیعی جنگل‌ها و مراتع کشور است.
ابوالقاسم حسین‌پور -مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور- می‌گوید: اولویت اول منابع طبیعی کشور در حوزه آبخوانداری توسعه طرح‌های پخش سیلاب به عنوان مهمترین عامل نفوذ آب در زمین و مانع اصلی بروز سیلاب است چراکه طرح‌های پخش سیلاب مانع تمرکز و تجمع سیلاب در مناطق آسیب‌پذیر می‌شوند. این مقام مسوول با بیان اینکه از ظرفیت سیلاب برای مرطوب و آبدار کردن عرصه‌ها استفاده می‌شود، تصریح می‌کند: بهبود پوشش، تغذیه آب‌های زیرزمینی و تقویت نفوذ آب باران و سیلاب در خاک از دیگر اثرات اجرای این طرح است. حسین‌پور در ادامه می‌افزاید: ایران کشوری خشک به شمار می‌رود در این راستا هدف ما تقویت کانون های تولید کشاورزی با تقویت منابع آبی است و حفظ خاک و احیای پوشش گیاهی تقویت عرصه‌های منابع طبیعی نیازمند افزایش نفوذ آب باران و سیلاب به درون زمین است که طرح‌های پخش سیلاب در قالب برنامه آبخوانداری این هدف را دنبال می‌کند. وی با اشاره اینکه طرح های پخش سیلاب با وجود تمام محدودیت‌های اعتباری، طرح ملی آبخیزداری و آبخوانداری در کشور فعال است، عنوان می‌کند: از ۲ سال گذشته در سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور و ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ها جلسات ستادهای هفتگی شروع شده است. مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با بیان اینکه به برکت اعتبارات صندوق توسعه ملی امروز کشور کارگاهی فعال از فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوانداری است، می‌گوید: در بیش از ۹۰ درصد شهرستان های کشور فعالیت هایی در دست اجراست که به طور متوسط نزدیک به ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. این مقام مسوول تاکید می‌کند: بخش عمده‌ای از این فعالیت‌ها در نیمه نخست امسال به بهره‌برداری رسید و انتظار داریم که با شروع اولین بارش های پاییزی کارهایی که مراحل اجرایی آن به اتمام رسیده شروع و مردم از اثرات آن منتفع شوند. حسین‌پور، به انجام فعالیت بیش از یک هزار حوزه آبخیز در کشور اشاره کرده و عنوان می‌کند: در مجموع کارهایی که در سال‌های گذشته انجام شده بیش از ۱۲ میلیون هکتار حوزه آبخیز اجرایی شده و حدود ۱۴ میلیون هکتار هم آماده اجراست که بخش عمده‌ای از فعالیت‌ها تا آذرماه سال جاری به اتمام می‌رسد. وی با اشاره به بروز سیلاب در سال جاری، ادامه می‌دهد: مناطقی که تحت پوشش فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوانداری قرار داشت خسارتی به مراتب کمتر از بقیه مناطق را شاهد بودند که در همین راستا برنامه‌هایی را تدوین کرده ایم تا بتوانیم برای آینده کشور در این بخش با سیاست‌های درست، شرایط حوزه های آبریز کشور را ارتقا داده و شاخص های پایداری و سلامت آبخوانداری کشور را ارتقا دهیم.

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، بیان می‌کند: ۱۱ میلیون هکتار از اراضی مستعد کشور برای برنامه آبخوانداری شناسایی شده که به ترتیب اولویت برنامه‌ریزی و با استفاده از منابعی که در اختیار داریم این طرح ها اجرایی می‌شود. این مقام مسوول در ادامه صحبت هایش با اشاره به اینکه در طرح کنترل سیلاب‌ها در فاز اول ۱۰ استان سیل خیز کشور زیر پوشش قرار می‌گیرند، می‌افزاید: طرح کنترل سیلاب‌ها به عنوان کاهش مخاطرات سیل در کانون های جمعیتی کشور در دست اجراست که مناطق شهری و روستایی ما که در معرض تهدید سیل هستند شناسایی و به‌ صورت ویژه تحت پوشش این برنامه قرار می گیرند. وی تاکید می کند: این طرح به ما کمک می‌کند تا در حوزه‌های بالادست، از سیلاب پیشگیری و آن را مدیریت کرده و خسارت آن را به حداقل برسانیم.

حسین پور می‌افزاید: با توجه به اثر بخشی مناسب به طرح آبخیزداری و آبخوانداری و نقش پیشگیرانه باید از سمت تمرکز بر مدیریت بحران به سمت مدیریت ریسک در کشور حرکت کنیم و برنامه ریزی ها و سرمایه گذاری‌های خود را مبتنی بر اقدامات پیشگیرانه و کاهش خطر پذیری و ریسک سیلاب در کشور حرکت دهیم.

مدیریت حوضه‌های آبریز در مراکز جمیعتی

مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در ادامه صحبت هایش تاکید می‌کند: یکی از اقدامات موثر در حوزه آبخیزداری و آبخوانداری مدیریت حوضه های آبریز در مراکز جمعیتی و حفظ و حراست از عرصه های منابع طبیعی جنگل‌ها و مراتع کشور است که با اقدامات پیشگیرانه و هزینه کمتر از ۱۰ درصد هزینه بازسازی مناطق سیل زده، می‌توانیم خسارت‌ها را به حداقل رسانده و ایمن‌سازی لازم را انجام دهیم.حسین‌پور یکی دیگر از اولویت‌های آبخیزداری در کشور را در خصوص بالادست، مناطق شهری، روستایی و مناطق آبخیز، ایجاد پارک‌های آبخیز اعلام کرده و خاطرنشان می‌کند: در هر مکانی که این ظرفیت به لحاظ آبخیزداری و مسائل طبیعی و زیرساختی قوی و بارشی وجود داشته باشد در راستای کنترل سیلاب و رسوب حوزه های آبخیز قبل از ورود به محیط های شهری در بالادست این پارک ها ایجاد می‌شود. این مقام مسوول، کاربرد دیگر پارک‌های آبخیز را استفاده آنها به عنوان تفرجگاه های طبیعی دانسته و می‌گوید: در تخصیص منابع اعتباری به پارک های آبی هیچ محدودیتی نداریم و در اولویت کارهای ما قرار دارد.

کنترل 280 میلیون مترمکعب سیلاب

آبان‌ماه 97 بود که مدیرکل دفتر کنترل سیلاب سازمان جنگل‌ها با تبیین کارکرد طرح های آبخیزداری در کاهش خطر سیل و کم آبی از کنترل ۲۸۰ میلیون مترمکعب از حجم سیلاب های شمال کشور در غرب مازندران و گیلان خبر داد.

به گزارش مهر، ابوالقاسم حسین پور در تشریح اثربخشی اقدامات صورت گرفته در سطح حوزه های آبخیز شمال کشور در کاهش خسارات سیل گفته بود: به‌رغم شدت بالای بارندگی اواسط مهرماه شمال کشور و وقوع بارش ۳۴۶ میلی متر با شدت ۱۰۵ میلی متر طی سه ساعت در برخی از مناطق سیلزده، خسارات وارده در حوزه های تحت پوشش فعالیت های آبخیزداری و آبخوانداری نسبت به سایر حوزه ها کاهش چشمگیری داشته است. مدیرکل کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگل‌ها ادامه می‌دهد: به عنوان نمونه مقایسه خسارات سیل در حوزه آبخیز کاظم رود عباس آباد مازندران در سیل ۲۸ مهرماه ۱۳۸۲ با سیل ۱۳ مهرماه ۱۳۹۷ نشان می دهد که علی رغم افزایش بارندگی اخیر (۲۵۹ میلی متر بارش سال جاری در مقایسه با ۱۹۰ میلی متر بارندگی سال ۱۳۸۲)، حدود ۲۴ درصد کاهش خسارات مشاهده می شود.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *