سایت خبری پیام ما آنلاین | سیل؛ عامل تشدید گرد و غبار

سیل؛ عامل تشدید گرد و غبار





۲۸ فروردین ۱۳۹۸، ۲۰:۱۳

سیل؛ عامل تشدید گرد و غبار 

دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار: یکی از تبعات آشکار سیل، پدیده گرد وغبار است

در حالی اعتبارات مقابله با گرد و غبار در بودجه سال ۹۸ حذف شده است که به گفته  دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار، به دنبال  سیل اخیر،  کانون‌های جدیدی از گرد و غبار ایجاد خواهد شد.

علی محمد طهماسبی بیرگانی، با بیان اینکه وقوع سیلاب‌های بهاره در فروردین ماه سال جاری، که طی دو دهه اخیر در سطح کشور بی‌سابقه بوده است و متاسفانه باعث خسارت‌های جانی و مالی به بیش از هشت استان کشور شد، همه نگاه‌ها و تلاش‌ها را به بحران‌های ناشی از آن معطوف کرده است،اظهارکرد: به دلیل گستردگی خسارات ناشی از سیل اخیر به زیرساخت‌های تامین خدمات و سرمایه‌های مردمی، پیشنهادهایی مبنی بر جابجایی‌ در ردیف‌های بودجه ابلاغی دولت مطرح و حذف اعتبارات مقابله با گرد وغبار یکی از گزینه‌های مدنظر اعلام شده است.

انتقال میلیون‌ها تن رسوبات ریزدانه به دشت‌ها بر اثر سیل‌

وی با تاکید بر اینکه سیل‌های اخیر کشور میلیون‌ها تن ذرات ریزدانه مستعد گرد و غبار را به دشت‌ها سرازیر کرده است، تصریح کرد: در حوزه‌های آبخیز بزرگ با وقوع بارش‌های سیل‌آسا و کوتاه‌مدت، رسوبات ریزدانه حاصل از فرسایش آبی بالادست، توسط مسیل‌ها و آبراهه‌های مناطق بیابانی به دشت‌های با شیب کم منتقل و به‌شدت توسط بادهای دارای سرعت و با تداوم بالا جابجا می‌شود و خسارت جبران‌ناپذیری را به منابع زیستی و اقتصادی کشور وارد می کند، همین موضوع لزوم تداوم عملیات اصلاحی و احیایی را در این مناطق نشان می‌دهد.

این متخصص حوزه فرسایش بادی با بیان اینکه اقدامات مقابله‌ای با گرد و غبار در شرایط ترسالی تاثیرگذارتر از زمان خشکسالی است، تاکید کرد: در صورت تامین اعتبار برای عملیات مدیریت چرا و قرقِ عرصه‌هایی که به‌ علت بارندگی‌های سال آبی جاری تا حد قابل ملاحظه‌ای احیا شده‌اند، می‌توان امید داشت که این مناطق طی دو سال آینده به شکل قابل‌توجهی از رخداد پدیده گرد و غبار مصون باشند. ضمن اینکه انجام عملیات بیولوژیک در سال‌های ترسالی منجر به نتیجه شده است و وقوع بحران را در سال‌های خشک کاهش می‌دهد.

طهماسبی بیرگانی تاکید کرد: مراقبت و نگهداری از نهال‌های کاشته شده در سال‌های قبل و توجه به اهمیت بحث قرق و مدیریت چرای عرصه‌ها باید در مناطقی مثل خوزستان مورد توجه جدی قرار گیرد. در غیر اینصورت اثرگذاری عملیات مقابله‌ای که طی سال های گذشته انجام شده، از بین خواهد رفت.

سیل عامل تشدید گرد و غبار در سال‌های آتی

دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار با اشاره به اینکه یکی از تبعات آشکار سیل و خشکسالی، پدیده گرد و غبار است، گفت: باید بر مدیریت به هم پیوسته این دو بحران که دو روی یک سکه هستند، توجه و تمرکز کافی صورت گیرد بنابراین عدم تخصیص اعتبار به اقدامات مقابله با پدیده گرد و غبار در سال ۱۳۹۸ می‌تواند زمینه‌ساز وقوع گرد و غبار در آینده نزدیک و با شدت و گستردگی بیشتر در اقصی نقاط کشور از جمله خوزستان شود.

وی با اشاره به ضرورت تداوم اقدامات مقابله‌ای با گرد و غبار در استان خوزستان با وجود بارش‌های بالای نرمال، تصریح کرد: عملیات تثبیت بیولوژیک عرصه‌های بیابانی در شرایط خشکسالی با هزینه‌های سرسام‌آور حمل آب و ریسک بسیار بالای عدم موفقیت کشت نهال و بوته همراه است. این در حالی است که در شرایط نرمال و ترسالی با هزینه‌های به مراتب کمتر می‌توان سطح گسترده تری از عرصه‌های بیابانی و مستعد غبارخیزی را تثبیت کرد البته لازمه همه این اقدامات و برنامه‌ها آن است که از نگاه کوتاه‌مدت و غفلت از تبعات ناشی از فروکش سیلاب‌های اخیر پرهیز کنیم.

به گزارش ایسنا، هفته گذشته علی مریدی – مدیر کل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست – نیز نسبت به ایجاد کانون‌های جدید گرد و غبار در خوزستان به علت ته‌نشین شدن گل‌های ناشی از سیل هشدار جدی داد و گفت: یکی از خطرات بزرگ ناشی از سیل‌های اخیر ایجاد کانون‌های گرد و غبار است. رسوباتی که همراه سیل آمده است در دشت‌های خوزستان ته‌نشین و با خشک شدن آب تبدیل به منشاء گرد و غبار در استان خوزستان خواهد شد.

گل و لای سیل اخیر کانون جدید گرد و غبار در خوزستان

مجید ناصری نژاد روز گذشته بود که نماینده مردم شادگان در مجلس شورای اسلامی گفت: میلیون‌ها تن گل و لایی که از سیل‌های اخیر در دشت‌ها و روستا‌ها به جای مانده ، مستعد ایجاد کانون جدید گردوغبار است.

نماینده مردم شادگان در مجلس شورای اسلامی گفت: میلیون‌ها تن گل و لایی که از سیل‌های اخیر در دشت‌ها و روستا‌ها به جای مانده ، مستعد ایجاد کانون جدید گردوغبار است.

درصورت بروز خشکسالی خطر بروز گردوغبار استان خوزستان را تهدید می‌کند و تا کنون هیچ تصمیمی برای مقابله با این مسئله گرفته نشده است. بنده معتقدم مسئولان باید برای زمان خشک‌سالی استان از هم اکنون برنامه‌ریزی کنند چرا که این آب دائمی و ماندگار نخواهد بود، بهتر است آبها را به سمت دشت‌ها و تالاب‌ها هدایت کنیم، تا علاوه بر احیای تالاب‌ها از بلند شدن گرد غبار جلوگیری شود. 

ناصری‌نژاد با انتقاد از دستگا‌ه‌های اجرایی کشور اظهار کرد: متاسفانه دولت به هیچ عنوان برنامه‌ریزی کلان و جامعی ندارد، بی تردید اگر دلسوزانه و آینده‌نگرانه نسبت به  لایروبی رودخانه‌ها و استحکام سیل‌بندها  اقدام کرده بود، امروز شاهد بروز چنین خسارات گسترده‌ای در استانهای خوزستان و لرستان نبودیم.

لزوم داشتن آینده نگری

بودجه 150 میلیون دلاری مقابله با ریزگردها در بودجه سال 98 حذف شده است.

به گفته جواد کاظمنسب الباجی نماینده اهواز، باوی، حمیدیه و کارون،  مجمع نمایندگان خوزستان  مسئله حذف بودجه مقابله با ریزگردها را از طریق رئیس مجلس و کمیسیون تلفیق پیگیری کرده و گفته اند که اعتباراتی را اختصاص دهند.

وی با بیان اینکه پربارشی سال آبی جاری نباید موجب غفلت ما از ادامه روند مقابله با پدیده ریزگردها شود، گفت: آینده نگری و پیشگیری از بحران از اصول مهم مدیریتی است؛ ممکن است در سالهای بعد خشکسالی تکرار شود و باز برای مردم دردسر ایجاد کند.

نماینده اهواز در خانه ملت، گفت: باید مردم و کشاورزان را در مسأله مهار ریزگردها مشارکت دهیم زیرا این کار باعث تسریع در انجام عملیات و ایجاد اشتغال برای مردم است.

 

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مطالب مرتبط

«ترکی خلجی» ثبت ملی شد

زبانی در معرض خطر که تنها گویش‌ورانی در مرکز ایران دارد

«ترکی خلجی» ثبت ملی شد

سفر در مسیرهای ناشناخته

در آستانهٔ نوروز به محورهای گردشگری کمتر شناخته‌شده سر زده‌ایم

سفر در مسیرهای ناشناخته

کاشی‌های رنگ‌پریده‌

هنر کاشی‌کاری در ایران در تهدید کاشی‌های چاپی رنگ باخته‌ است

کاشی‌های رنگ‌پریده‌

تکمیل پرونده‌ٔ ماسوله با مشارکت مردم

ارزیابان در ماسوله چه کردند؟

تکمیل پرونده‌ٔ ماسوله با مشارکت مردم

حراج میراث جهانی

اداره کل میراث فرهنگی سمنان موضوع فروش دو کاروانسرای «آهوان» را تایید کرد

حراج میراث جهانی

«گرنویل» داستان موفق یک احیا

مقایسهٔ ظرفیت یک تجربهٔ جهانی موفق با شهرهای تاریخی ایران

«گرنویل» داستان موفق یک احیا

ترمه؛ هنری به قدمت هفت قرن

دستگاه‌های نساجی به تاروپود هنر ترمه‌بافی هم رسوخ کردند

ترمه؛ هنری به قدمت هفت قرن

مُهر تعطیلی بر پیشانی ۵۰۰ بومگردی

رئیس جامعهٔ اقامتگاه‌های بومگردی به «پیام ما» خبر داد

مُهر تعطیلی بر پیشانی ۵۰۰ بومگردی

بازدید از موزه‌ها در سبد تفریح ایرانی‌ها جایی ندارد

گفت‌وگوی «پیام ما» با رئیس موزهٔ ملی ایران

بازدید از موزه‌ها در سبد تفریح ایرانی‌ها جایی ندارد

پیش‌بینی رشد ۵۵ درصدی سفرهای درون استانی

در شصتمین نشست ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر با محوریت نوروز ۱۴۰۳ مطرح شد

پیش‌بینی رشد ۵۵ درصدی سفرهای درون استانی

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *